SävsjöAppen
Idag samlades ett antal representanter från trähusbranschen, och tillsammans med lokala politiker förde de fram sina tankar om trähusbranschens nuvarande situation för infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Foto: Frida Ohlin
Bostadsministern Andreas Carlson mötte trähusföretagare: "Branschen blöder"
2023-11-20 17:09

Idag, måndagen den 20 november, har infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) besökt trähusföretag i Sävsjö kommun - för att få en närmare inblick i de stora utmaningar branschen upplever.

En stor skara med representanter från Höglandets trähusföretag var på plats för att ge ministern en så bred bild av situationen som möjligt.


–  Det är en dramatisk nedgång vi ser, säger bostadsministern.

Kaffe och smörgåsar står uppdukade på bordet i foajén hos Smålandsvillan i Vrigstad.

Med en varsin kopp i handen står fabrikschefen Ivan Pilipovic, analys- och projektledaren Axel Gerebink och näringslivskoordinatorn från Sävsjö Näringslivs AB Nina Brogård och samtalar med Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

Strax därpå utökas gruppen med bland annat kommunalrådet Therese Petersson (KD) och flertalet andra kommunpolitiker.

Alla har samlats på företaget för att träffa infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Tanken är att ge ministern en tydlig bild av den tuffa situation som nu råder inom branschen.

Inför dagen har Petersson, Henriksson och Brogård alla frågor och funderingar de önskar att ställa till ministern.

– Vi är väldigt tacksamma att bostadsministern kommer hit till småhusriket. Det är viktigt att han får höra det direkt från de som drabbas, och vad som kan göras för att underlätta. Vi har 11 av 15 vd:ar från trähusföretag här idag, så det är stor uppslutning, säger kommunstyrelsens ordförande Therese Petersson (KD).

– Jag fick ett meddelande från person inom branschen innan idag som lite på skoj skrev att han hoppas att bostadsministern går härifrån med en tatuering på näthinnan med orden "halverad byggmoms" och "permitteringsstöd". Det hade gett en skjuts i industrin med att folk kanske vågar satsa, och permitteringsstöd för att kunna behålla arbetarna.

Nödhus
I förra veckan skrev SävsjöAppen om att Sävsjö Näringslivs AB (SNAB) beviljats statlig finansiering för projektet "nödhus".
Tanken är att husföretag ska prova på att skicka modulära trähus till katastrofdrabbade områden - för att se om de kan vara ett alternativ till de tält som i nuläget skickas.

Nina Brogård, näringslivskoordinator för SNAB, hoppas idén även kan inspirera bostadsministern. 

– Vi tänker ju att det här är ett win win-koncept på alla plan. Det skulle kunna bli en pusselbit i en konjunkturkänslig bransch och även göra det bättre för nödställda. Sedan är ju trä ett hållbart material, och tanken är att dessa även ska kunna byggas om och till på olika sätt. Så det är ett cirkulärt tänk också, säger Brogård.

"Byggs för lite"
Joakim Henriksson är vd för Obos Sverige, och dagens möte är det sjunde han har med infrastruktur- och bostadsministern. Han beskriver att politiken har kommit en bit på väg med åtgärder för hela branschen, men att det också återstår en hel del.

– Vi vill helt enkelt visa hur verkligheten ser ut med att vi nästan är tillbaka på 90-talet. Det byggs helt enkelt för lite. Vi vill redovisa våra kartläggningar och långsiktiga åtgärder och se vad myndigheterna kan göra, säger Henriksson. 

– Jag tycker att vi har fått en hel del gehör för de långsiktiga åtgärderna, men inte för de kortsiktiga. Det behövs akuta åtgärder, för branschen blöder.


(Obos Sveriges vd Joakim Henriksson hoppas på att få gehör för fler kortsiktiga åtgärder. Foto: Frida Ohlin)

När Anderas Carlson anlände fick han ta del av en rundtur i produktionen hos Smålandsvillan.

Efteråt samtalade han med de medverkande politikerna, tjänstemännen och företagarna under en lunch på Vrigstad Värdshus.

Uppdaterad om läget
Vid en pressträff uppger bostadsministern att han redan innan träffen i Vrigstad har väldigt god inblick i trähusbranschens situation, och att regeringen arbetar för att ta fram åtgärder för att bidra till att få branschen på fötter igen.

– Jag är väl uppdaterad, men till skillnad från när jag var här senast så såg vi idag produktionslinjer på Smålandsvillan som stod helt stilla. Det är en dramatisk nedgång vi ser. Så det viktiga för oss nu är att ta ansvar för ekonomin och försöka hålla inflationen nere, säger Andreas Carlson.

– Småhusbyggandet har varit lågt även innan detta. Vi har sett att vi har legat på ungefär hälften av andra EU-länder på totalen. Så vi behöver stärka detta genom att exempelvis korta ledtider och tillgängliggöra mark.

Ministern lyfter fram ytterligare åtgärder från regeringen håll; exempelvis att höja taket för rotavdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor.

Ett beslut som träder i kraft den 1 juli nästa år, och som i första hand kommer att stötta trähusföretagens leverantörer som bistår med fönster, dörrar annat byggmaterial.

En kortsiktig åtgärd som branschen efterfrågar är stöd för korttidspermittering. Hur ser ni på att bidra med det?

– Det är något vi diskuterat idag och lyssnat in. Vi utesluter i princip ingen åtgärd, men kan i nuläget inte ge några besked om det, svarar Carlson.


(Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD). Foto: Frida Ohlin)

"Dystert i branschen"

Efter dagens möte står Jonas Regnander, vd för Trivselhus, Michael Svensson, vd för Rörvikshus, och Stefan Sjöblad, delägare i Vallsjöhus, och diskuterar detaljer från förmiddagen.

På frågan vad de känner efter mötet med ministern uppstår en längre tystnad. 
Efter en stund säger Sjöblad:

– Just nu är det rätt dystert i branschen. Vi är rätt eniga om att det behöver göras något, annars kommer konkurserna öka, säger han.

– Men det är ju bra att Andreas reser hit så vi kan få prata om frågorna vi har, tillägger Svensson.

Obos vd Henriksson ansluter sig och alla är eniga om att det behövs både långsiktiga och kortsiktiga åtgärder för att branschen ska ta sig igenom den rådande krisen.
De upplever dock att de både har en samsyn företagen emellan och fått gehör från bostadsministern.


(Trähusföretagen håller med varandra om att det behövs åtegärder för den krisande branschen. Från vänster: Michael Svensson, vd för Rörvikshus, Jonas Regnander, vd för Trivselhus, och Stefan Sjöblad, delägare i Vallsjöhus. Foto: Frida Ohlin)

Behöver stöd från staten

Återigen framhålls behovet av korttidspermittering som en åtgärd alla hade ställt sig positiva till. Men det finns också fler förslag.

Joakim Henriksson hänvisar till de tuffare ekonomiska läget branschen fått i och med till exempel höjda byggherrekostnader och höjda avgifter hos lantmäteriet.

– Vi hade gärna sett någon form av skattesubvention. 45 procent av våra kostnader är produktion, och resten är myndighetskostnader. Vi jobbar jättehårt för att bygga billigare, men staten måste hjälpa till, säger han.

Vad skulle hända om ni inte får den stöd och den hjälp ni behöver?

– Jag kan säga såhär, att det vi går in i nu är en övervintringsfas. Vi halverar produktionen, vilket innebär varsel och uppsägningar för att vi ska kunna leva vidare ytterligare 100 år till. Givetvis blir det smärtsamt. Under pandemin ökade vi på produktionen, och efter det har det varit en svart skidbacke neråt. Så vi behöver få till en mer långsiktighet, avslutar Henriksson.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
▪️Schnitzel med stekt potatis eller pommes frites och bearnaisesås

Dagens lunch 120:-, inkl. dricka, sallad, bröd, kaffe & kaka. Måndag till fredag kl 11.00-14.30.
Visa dagens lunch från ytterligare 10 restauranger
Erbjudande
Utskrift av bilder
Om du önskar få någon bild utskriven på fotopapper till evenemang eller liknande så kan jag i de flesta fall skriva ut i A4 färg/svartvitt. Ta kontakt med mig så kan vi kika på det.


Fixar även ditt Visumkort/ Körkortskort / Id kort 
Jag fixar det medan du väntar (ca 10 min)
// Hazze
Idag
Åke har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
9 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.