SävsjöAppen
Sävsjö Hembygdsförening bjuder på traditionella inslag och överraskningar i sitt sommarprogram. Foto: Frida Ohlin
Allsång och sommarpratare i hembygdsparken: "Jätteroligt"
2024-06-19 15:16

Nu har Sävsjö Hembygdsförening presenterat sitt sommarprogram - och det bjuds på både nya och välkända aktiviteter.
För första gången kommer en allsång hållas. Det blir även sommarpratare och så kommer Skomakerimuseet och statarstugan hålla öppet.
– Vi hoppas på fint väder, men det brukar det vara, säger Björn Karlstad.


Vid ett bord i den grönskande hembygdsparken sitter representanter från Sävsjö Hembygdsförening och fikar - medan förskolebarn springer runt i grönområdet och busar och plockar blommor.

Föreningen har samlats för att presentera sitt sommarprogram för 2024, vilket innebär aktiviteter under sex tillfällen i juni och juli.

Första arrangemanget sker redan på fredag i form av midsommarfirande.

– Midsommar har arrangerats här ända sedan 50-talet. Vi räknar väl med att omkring 400-500 personer kommer hit, säger kassören Maj-Sofie Andersson.

– Det är ju lite av en hemvändardag, tillägger Björn Karlstad från styrelsen. 

Firandet blir traditionellt med att klä midsommarstången följt av dans. Det finns även möjlighet att fika med kaffe och ostkaka, eller prova på lyckan i chokladhjulet och lotteriet. 

– Folk får gärna ta med sig egna blommor att klä stången med, säger Björn. 

Skomakerimuseet 
Efter midsommarfirandet sker de kommande aktiviteterna två söndagar i rad, 30 juni och 7 juli.

Dessa sker då nere vid Eksjöhovgårdsområdet i form av öppet hus hos Skomakerimuseet där det blir kaffeservering - men även brandmuseet och statarstugan kommer gå att besöka. 

– Statarstugan är inredd på det sätt som det såg ut på 1920-talet. Statarsystemet upphörde 1945 och min morfar Gunnar Pettersson var nog den sista som bodde där. Statarna fick potatis och mjölk som belöning för sitt lantbruksarbete, berättar Björn.


Sävsjö Hembygdsförening ser fram mot sommarens program: "Mycket stänger ju under sommaren så vi försöker se till att folk har något att göra". Foto: Frida Ohlin

Allsångskväll

En nyhet i sommar är att föreningen anordnar en allsångskväll söndagen den 21 juli i hembygdsparken.

Allsången leds av sångerskorna och musikerna Caroline Wiklund och Maria Wetterholm - som även har med sig några hemliga musiker för ackompanjemang.

– Vi hoppas att både unga och gamla kommer! Det är något för både barn, ungdomar och familjer. Vi bjuder på en bred repertoar med goda gamla allsånger. Allt från Taube till Berghagen, säger Caroline Wiklund.

Hur känns det att få leda den här allsången?

– Jätteroligt! Hoppas att vi kan få igång Sävsjö kommuns invånare, säger Maria Wetterholm.

– Jag tycker det känns trevligt att få vara med och göra något med och för hembygden. Musiken är ju vår grej, och det är vetenskapligt bevisat att det är hälsosamt att sjunga i grupp, säger Caroline.


Caroline Wiklund och Maria Wetterholm leder allsången. Foto: Frida Ohlin

Sommarpratare

Slutligen kommer det likt tidigare år sommarpratare till hembygdsparken - detta år den 14 och 28 juli. 

Först kommer den Sävsjöbördige Erik Öhrn berätta om vägen från att vara musiker till att bli turistchef på Gotland. 

Sedan kommer Elisabeth "Bettan" Blom att berätta om sin spännande livshistoria under rubriken "Mitt projekt i Sierra Leone".

– Då, den 14 juli, kommer även barnmorskan Birgitta Gustafsson, vars mamma Maria Johansson från Hjälmseryd var en välkänd barnmorska i Sävsjö. Birgitta kommer då överlämna sin mammas barnmorskeväska till oss, berättar Maj-Sofie.

Sista tillfället kommer det även serveras råmjölkspannkaka och blåbärspaj. 

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
I Juletid
För tredje gången gästar "I jultid"-turnén Vrigstad. För tre år sedan var Elisa Lindström gästartist och i fjol firade turnén 20 årsjubileum och Tommy Nilsson var solist. I år är det John Lundvik som sjunger tillsammans med trumpetaren Magnus Johansson och Marcos Ubeda på keyboard. John Lundvik vann melodifestivalen 2019 med låten "Too late for love". För två år sedan tävlade han i samma tävling med "Änglavakt". Han har även vunnit "Let's dance" 2020. John Lundvik växte upp i Växjö från det att han var 6 år vilket han bl a berättar om i sitt sommarprat från 2019. Han har även en friidrottskarriär bakom sig där han tävlade i kortdistanslöpning. Även den här gången medverkar den lokala kören Cantabile under ledning av Carina Hult. Vill man köpa en biljett så gör man det på Hemköp i Vrigstad från den 16/11.
Lunch
▪️ Ugnsbakad Fiskfile med Strimlade Grönsaker Sandefjordsås & Potatispure
▪️ Varmrökt lax med kokt potatis och caféets sås
▪️ Pannkakor med sylt och grädde
▪️ Räksallad, Ceasarsallad

Lunchöppet 11.30-14.00. Dagens lunch 135 kr, sallader 125/145 kr, varmrökt lax 140 kr. Inkl. vatten, kolsyrat vatten, måltidsdryck, sallad, bröd och kaffe.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.