SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Foto: Frida Ohlin
Socialnämndens budget splittrar partierna: "Prekärt läge"
2024-06-20 15:45

Det blev föga förvånande en lång debatt när det var dags att debattera budget på senaste kommunfullmäktigesammanträdet.
Partierna var överens i mycket - men det som främst skilde dem åt var synen på hur mycket pengar som ska tilldelas socialnämnden och kravet på effektiviseringar.

I måndags röstades budgetförslaget från de styrande partierna Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet igenom.

Ett förslag som ställdes mot ett annat budgetförslag från Moderaterna som backades upp av Sverigedemokraterna.

Debatten pågick i flera timmar, och i många fall är partierna överens om vilka satsningar och investeringar som bör ske 2025 - med utblick mot 2026 och 2027. 

Skillnaderna i förslaget handlar främst om att Moderaterna inte tror på samma positiva invånarutveckling som majoriteten gör - och budgeterna skiljer sig även kring hur mycket som ska tilldelas socialnämnden.

Just socialnämndens budget splittrade partierna, och frågan lyftes flera gånger av olika ledamöter.

"Krut på våra medarbetare"
Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande, fick möjlighet till första anförande i talarstolen. 

– Vi lägger ett stort krut på våra medarbetare. Vi vill öka frisknärvaron genom ett förebyggande hälsoarbete, och dubblar friskvårdsbidraget, sade Petersson. 

– En liten extra bonus för våra så viktiga medarbetare är att vi som den sista fjärdedelen av kommuner som inte har bjudit på kaffe innan nu även gör det efter att vi har tagit den här motionen.  Medarbetarna är superviktiga och vi skulle förstås inte klara en enda dag utan dem och deras kompetens i hela vårt maskineri.

Hon lade sedan fram flera exempel på satsningar de styrande partierna valt att prioritera i sitt budgetförslag med bland annat ytterligare medel till barn med behov av särskilt stöd, en social hållbarhetssamordnare och kontroller för att oseriösa fastighetsägare inte ska kunna hyra ut lägenheter som inte motsvarar lagstiftningens krav.

Petersson lyfte även fram att de i budgeten förstärker äldreomsorgen med 10 miljoner kronor, och hälso- och sjukvård får ett tillskott med 2 miljoner kronor.

Socialnämnden får dock ett effektiviseringskrav på sig på 5 miljoner kronor. 

– Redan imorgon kommer jag initiera, utifrån budget som vi tar här ikväll, att vi ska sätta igång en utredning inom individ och familjeomsorgen där vi vill få det utrett om orsakerna till de höga kostnaderna.

– Varför kostar det mycket mer än det borde inom det här området? Där behöver vi få klarhet i och jobba vidare med. Vi tar ansvar. Ser till att utreda och förebygga och inte bara täppa till hål som finns.

Yrkar bifall
Även Göran Häll (S) och Christer Sandström (C) tog ordet och yrkade bifall till majoritetens förslag. 

Sandström valde att ge exempel på delar i budgeten Centerpartiet är lite extra glada och stolta över. 

– Jag stod här uppe i talarstolen för ungefär fyra fem månader sedan och pratade om bussförbindelse som vi kanske skulle kunna subventionera. Och det här är ju ett av förslagen som ligger på bordet här, sade han och syftade på den buss i kommunens egen regi som är tänkt att köra turer till och från Rörvik. 

– Sen är en annan stor satsning som jag är mycket nöjd med är att vi satsar två miljoner extra till broarna för att hjälpa till och trycka på. Trafikverket står ju för en del av enskilda vägar och brokostnader men vi måste ju medfinansiera och det här är ju viktigt att vi har bra vägnät på landsbygden. 

Oppositionen
Men lika positiva toner var det inte från oppositionens sida gällande majoritetens budgetförslag.

Även om Moderaterna höll med om mycket, valde de ändå att lägga ett eget budgetförslag med en del skillnader - främst beträffande socialnämndens budget.
Något som Sverigedemokraterna stod bakom.

Moderaterna skjuta till drygt 19 miljoner kronor till socialnämnden.
De vill heller inte att nämnden får på sig de effektiviseringskrav som majoriteten vill se på 5 miljoner.

– Vi ser vilket prekärt läge de har. Läget känns så tufft att ens hålla näsan över vattenytan. Därför ställer vi endast krav på att digitalisera mer och på så vis effektivisera med 750 000 kronor, sade Mats Hermansson (M).

Backar Moderaterna
Sverigedemokraterna valde att backa Moderaternas förslag främst då de också såg liknande farhågor för socialnämndens del.

Nicklas Söderstjärna (SD) påpekade att nämnden själva äskat 29 miljoner kronor - vilket inte nås upp i något av budgetförslagen. Men de anser att Moderaternas ändå är närmast vad de själva önskar att se. 

Söderstjärna tog även upp vid en tidigare punkt på sammanträdet där ledamöterna diskuterade beslutet om att kommunens medarbetare ska bjudas på kaffe - att det blir ytterligare en utmaning för socialnämnden att inom sin befintliga ram stå för kaffepengen på 640 000 kronor, enligt hans beräkning.

Omröstning
Vid omröstningen röstades majoritetens förslag igenom med 22 ja-röster och 15 nej-röster.
Moderaterna och Sverigedemokraterna valde att reservera sig mot beslutet. 

Vid omröstningen av driftbrudgeten för 2026 och 2027 valde M och SD att avstå röstning – och samtliga ledamöter från de två partierna lämnade sina stolar.

Endast de styrande partierna och Vänsterpartiet deltog i beslutet och majoritetens förslag gick igenom.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
▪️Panerad rödspätta med kokt potatis/potatismos, ångkokta grönsaker och remouladsås

Dagens lunch 125:-, inkl. dricka, sallad, bröd, kaffe & kaka. Måndag till fredag kl 11.00-14.30.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.