SävsjöAppen
Foto: Hazze Eklöf
Folkfest när Sävsjö fick besök från Skottland
2024-07-29 15:50

På lördagsförmiddagen hade många samlats vid torget i Sävsjö för att se och höra det skotska säckpipebandet som var på besök.
– Ett exotiskt inslag mitt i sommaren, säger Anders Varga.


Det var The Massed Band of Caberfeidh Pipes and Drums som besökte Sävsjö tillsammans med dansgruppen White Rose Highland Dance Company.

 – Det var jättelyckat. Det kom mycket kommunbor och också folk från andra ställen. Ett exotiskt inslag mitt i sommaren, säger Anders Varga, kultur- och fritidschef i Sävsjö kommun.

I traditionella skotska kläder marscherade bandet och dansgruppen från Köpmangatan till torget till tonerna av säckpipa och trumma.  

 – Det är alltid svårt att veta antalet besökare vid gratisevenemang men det känns som om det kan ha varit 600-700 besökare på plats, säger Anders Varga.


I lördags förmiddag hördes säckpipetoner över Sävsjö. Foto: Hazze Eklöf

– Jag insåg när jag bokade att det var en liten chansning, men det fungerade. Desutom var vädret med oss, det gör ju hela upplevelsen så mycket härligare.

Anledningen till besöket var att det skotska bandet och dansgruppen var i Sverige för Eksjö Tattoo som också ägde rum under helgen, och då passade på att uppträda på flera andra ställen, däribland Sävsjö. 
– Roligt med evenemang som sticker ut. Att lyssna på säckpipa och se skotsk dans en lördag i Sävsjö, hör inte till vanligheterna.
 
En av dansarna från White Rose Highland Dance Company. Foto: Hazze Eklöf

The Massed Band of Caberfeidh Pipes and Drums består av flera olika band från Skottland som gått samman. Under flera av låtarna uppträdde dansare från White Rose Highland Dance Company med traditionell skotsk dans. 

 – Tack till Eksjö Tattoo, alla besökare som gjorde dagen. Vi hoppas att det kan bli fler liknande evenemang framöver, säger Anders Varga.