SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Anders Brogård, vd för Stockarydsterminalen, och Stefan Gustafsson, styrelsens ordförande, hoppas många vill dyka upp vid invigningen på fredag. Foto: Frida Ohlin
De bjuder in till stor invigning vid Stockarydsterminalen: "Varmt välkomna hit"
2024-08-14 15:40

På fredag kommer Stockarydsterminalens nya tågspår och laddstation invigas - och kommuninvånare bjuds in att närvara.

Dels kommer landshövdingen Brittis Benzler stå för invigningen och flera representanter från kommunen, transportbolag och elbolag närvara för att svara på frågor och ge information.

– Vi ser det här som ett väldigt bra steg mot att bli helt elektrifierade, säger styrelseordförande Stefan Gustafsson.


Mitt i den värmande augustisolen står Anders Brogård och Stefan Gustafsson, vd respektive styrelseordförande för Stockarydsterminalen, och ler bredvid terminalens nya laddstation.

Den kraftfulla stationen har varit igång sedan i juni, och några lastbilar har redan varit där och provladdat.

Syftet är att möjliggöra för att eldrivna lastbilar som anländer till stationen snabbt ska kunna ladda. Men även andra fordon såsom personbilar som svänger av från riksväg 30.

– Nu är detta en snabbladdare och laddar lastbilarna på under en timme. Om man jämför med när man laddar 11 kilowattimmar hemma så laddar det 370 här, säger Anders Brogård.

– Vi har ju fått cirka 4,4 miljoner kronor i statliga bidrag från elektrifieringskommissionen för att bygga detta och investera för elektriska tunga fordon som kommer till Stockarydsterminalen, förklarar Stefan Gustafsson.


En kraftfull laddstation finns nu på plats vid terminalen. Foto: Frida Ohlin

"Kliv för klimatomställningen"

I och med den nya laddstationen hoppas Anders och Stefan att bolag som kör till och från terminalen ska inspireras och vilja investera i elektriska lastbilar.

– För åkerier med två lastbilar kanske det är svårt. Men för större åkerier vet vi att det finns intresse, och några som också vill komma igång med egen elförsörjning. Och när de väl är där kommer ju det även gynna oss, säger Brogård.

Som grädde på moset är nu också ett större projekt färdigställt i form av förlängning av tågspåret in till terminalen.
I flera år har projektet varit på tapeten och nu har spåret till slut förlängts med 100 meter - och är nu 650 meter långt.


Tågspåret har förlängts med 100 meter. Foto: Privat

– Det här öppnar ju upp förutsättningar att kunna ta in längre tåg, och lasta på längre avstånd. Innan fick de hålla på att växla, men nu slipper man det och minskar därmed tiden med ungefär två till tre timmar. Så detta är en oerhört viktig del, säger Anders. 

– Allt det här känns riktigt bra och vi ser det här som ett stort steg mot att bli helt elektrifierade. Sen har vi den smarta kopplingen mot stambanan som till exempel saknas i Torsvik eller Vaggeryd vilket ju höjer oss som bolag. Det här är ett jätteviktigt kliv för klimatomställningen, säger Stefan.

Vision om solcellspark
För att se till att ha så ren energi som möjligt tittar Sävsjö kommun på möjligheterna att framåt producera egen el.

– Visionen framåt är ju att skapa en solcellspark med tanke på detta enorma område. Vi ser att det är fullt möjligt på sikt, kanske inom 10 år. Kommunen och utvecklingsavdelningen ser ju detta område som optimalt för nya företagsetableringar. Och då är ju miljövänliga transporter ett avgörande argument, uppger Stefan.

Invigning
När nu laddstationen och tågspåret står färdigt vill de fira detta med en stor invigning som äger rum på fredag förmiddag.


Det nya tågspåret och laddstationen kommer visas upp vid invigningen. Foto: Frida Ohlin

Besöker gör även landshövding Brittis Benzler som står för invigningen och representanter från företag som Volvo, Scania och Eon kommer vara på plats samt representanter från kommunen och Sävsjö Näringslivs AB för att informera framtidens el, laddfordon och terminalens utveckling.

För att alla ska kunna delta kommer det även finnas en buss som kör till och från evenemanget med utgång från Stockaryds station.

"Varmt välkomna"
Lunch kommer det också bjudas på i form av ärtsoppa, ostsmörgås, kaffe och kaka som samhällsföreningen och hembygdsföreningen i Stockaryd står för.

– Detta är en möjlighet för Stockarydsbor och kommuninvånare att kika på terminalen och få reda på vad vi gör här, säger Stefan.

– Sen har vi även bjudit in landshövdingen som ett sätt att inkludera länsstyrelsen som bidragit en del med engagemang och finansiering. Så att de känner att vi gjort något här tillsammans. Alla är varmt välkomna hit!

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
Äldreomsorgen:
▪️Middag: Kycklinggryta med ris/potatis, kokta grönsaker
▪️Efterrätt: Chokladpudding och grädde

Bryggarens matsal kl 12.30-14.00
Södergårdens matsal kl 12.00-14.00
Visa dagens lunch från ytterligare 9 restauranger
Erbjudande
NYA FÄRSKA GRÖNSAKER OCH FRUKTER
KOMMER IDAG KL 14:30
Idag
Matteus har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
22 ⁰C
8 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.