SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Foto: Frida Ohlin
Fotboll och värdegrund - när engelska gigantlaget hälsar på: "Idrott som verktyg"
2024-08-20 17:10

Rörviks skola har under flera års tid haft ett samarbete med den stora engelska fotbollsklubben Newcastle United Foundation - och i september kommer ledare från deras organisation och besöker Sävsjö kommun.

Utöver att åka runt till alla grundskolor och presentera deras arbete med värdegrund kommer de även hålla fotbollsträningar för ungdomar i årskurs 4-9.

Sedan flera år tillbaka har den stora fotbollsklubben Newcastle United haft ett samarbete med Sävsjö kommun - i olika former och format.

Bakgrunden till detta är att lärarna, fotbollsentusiasterna och eldsjälarna Mark Holmstedt och Mattias Hammarstedt, som då var kollegor på Rörviks skola, drömde om att skapa fler samarbeten - för att inspirera elever på skolan och spelare i skollaget.

Nära samarbeten hade de redan med allsvenska lag såsom Östers IF, men då kommunen alltid sett positivt på internationella samarbeten började duon blicka mot England. 

Positiv respons
På vinst och förlust skickade iväg lite intresseanmälan till en handfull lag - och till deras förvåning fick det svar av alla: däribland Newcastle United.

– De sysslar också med värdegrundsarbete och deras samhällsorganisation Newcastle United Foundation är ofta ute i samhället och jobbar trygghetsfrämjande, berättar Mark Holmstedt.

– Som en tvåvingad örn är det kan man säga där den ena är fotboll och den andra är samhällsstödjande, tillägger Mattias Hammarstedt.

Fram till nu har Newcastle inspirerat elever i Rörivks skollag genom samtal på videolänk, med inspiration om värdegrund, och några har även fått åka över till England och besöka klubben.

Besöker Sävsjö kommun
Nu i september är det istället dags för representanter från Newcastle United Foundation att besöka Sävsjö kommun - och de kommer få bo riktigt bekvämt.

– Måndagen den 9 september kommer vi möta upp fem ledare på Landvetter och de kommer få bo här i Rörvik i en av Rörvikshus visningsvillor, säger Mark.

– Det är ju sådana lokala aktörer, näringslivet, kommunen och Leader Linné som ser till att detta är möjligt för oss att genomföra, säger Mattias.


I Rörvikshus visningshus kommer ledarna från klubben bo under veckan. Foto: Frida Ohlin

Under veckan kommer Newcastle-ledarna besöka alla grundskolor i kommunen.

– Där kommer de lyfta hur de jobbar med sitt värdegrundsarbete; vikten av att vara en bra kompis och göra sitt bästa.

Det blir även en rektorsträff där representanterna kommer berätta om hur de arbetar förebyggande mot bland annat hemmasittande, psykisk ohälsa bland unga, kriminalitet eller droganvändning.

Just ordet "värdegrund" nämns av både Mattias och Mark många gånger under intervjun - och det märks att det är just det som väger tyngst för dem. 

Varför är det så viktigt att lyfta fram detta?

– En positiv värdegrund är viktigt för att skolan ska fungera. Vi har en slogan för detta som är "proffsig varje dag", som innebär att man försöker göra sitt bästa i det man gör, säger Mattias.

– På så sätt kommer man lyckas i livet, men även hjälpa andra att lyckas. Vi vill att de ser till att ha ett bra språkbruk, att man ser människor jämlikt oavsett om det är tjejer, killar, personer med annan bakgrund eller ekonomisk status. Det är jätteviktigt!

Mark nickar instämmande och fyller i:

– Vi vill ju arbeta förebyggande med allting, inte bara just fotboll. Utan att vi använder idrott som verktyg. Att låta intresset flätas ihop med värdegrunden.

Fotbollsträning
Självklart kommer veckan fyllas av en stor dos fotboll också.

På kvällarna kommer barn och unga i årskurs 4-9, som spelar fotboll i någon förening, ha möjlighet att träna i antingen Sävsjö, Stockaryd, Vrigstad eller Hultsjö av ledare från en riktig proffsklubb.

– De får anmäla sig via en blankett och det kostar noll kronor. Tänk vilken möjlighet det är för unga tjejer och killar som drömmer om fotboll att få träna med Newcastle utan att betala. Alla har ju inte råd med sånt här i vanliga fall, men här styr inte plånboken!


"Tänk när de får vakna upp här med utsikt över Allgunnen", säger Mark och blickar sedan ut över sjön. Foto: Frida Ohlin

Tackar alla som stöjder

Mark och Mattias lyfter fram att det är tack vare det lokala näringslivet, kommunen och Leader Linné som gör det möjligt att kunna inkludera alla utan någon avgift - vilket det enligt dem är långt ifrån självklart i många andra fall i sportsammanhang. 

Kommunens fotbollsföreningar kommer också kunna få ut mycket av besöket.
Dels kan ledare vara med under träningarna och se hur Newcastle jobbar, och dels kommer en ledarkväll äga rum där de får direkta tips, knep och får ställa frågor.

– Vi vill  att varenda föreningsledare ska känna efter veckan vilken otrolig vikt de har i samhället och som inspiration för de unga!

Testa svensk kultur
Sedan kommer engelsmännen få testa på lite typisk svensk kultur - och flera härliga stunder med gemenskap är det redan inplanerat.

– En kväll kommer vi bjuda på det Småland har att erbjuda! Vi kommer sitta vid vackra Allgunnen och kanske grilla, de får prova att äta kräftor och kanske fiska. Vi tror det kommer bli jätteroligt och vi hoppas på fint väder och en fantastisk vecka!

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
▪️ Kycklingstroganoff med bacon & strimlade grönsaker och Ris.
▪️ Varmrökt lax med kokt potatis och caféets sås
▪️ Pannkakor med sylt och grädde
▪️ Räksallad, Ceasarsallad

Lunchöppet 11.30-14.00. Dagens lunch 135 kr, grillmacka 90 kr, sallader125/145kr, pajer 125 kr, varmrökt lax 140 kr, soppa 79 kr. Inkl. vatten, kolsyrat vatten, måltidsdryck, sallad, dressing, bröd och kaffe.
Visa dagens lunch från ytterligare 7 restauranger
Erbjudande
Du följer väl oss på Facebook?
Vi letar ständigt efter riktigt bra klipp till er! Stora volymer innebär låga priser😃Snabbt in, snabbt ut! Boka ditt klipp på vår Facebooksida!”
Idag
Dag, Daga har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
10 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.