Vid halv tolv på onsdagsförmiddagen slog Eksjöhovgårds värdshus upp dörrarna, och gästerna kunde återigen avnjuta klassisk husmanskost med utsikt över ruinen och sjön.
Medan tallrikarna fylldes med schnitzel och potatis gick delägaren Lamjed Salhi runt bland gästerna för att höra om allt var till belåtenhet.
– Vi hoppas att det kommer igång bra här nu, säger han.
Sedan lunchserveringen stängde i november 2022 har herrgårdens lokaler stått tomma.
Men nu har liv och rörelse återvänt, när Lamjed Salhi, tidigare bosatt i Skövde, slagit sig ihop med Sarra Chaouech från Stockaryd för att blåsa nytt liv i värdshuset.
Den här gången blir det inte bara lunch. Nu satsar värdshuset både på lunchservering dagtid och à la carte-meny under kvällarna. Lamjed Salhi ansvarar för luncherna, medan Sarra Chaouech tar hand om kvällsgästerna.
Vid 11.30 på onsdagen öppnade de dörrarna efter en tids förberedelser, och resturangens allra första gäster blev Sven och Ingrid Krafft.
– Jag tycker det smakar jättebra, säger Sven.
– Det är verkligen roligt att de har öppnat här, tillägger Ingrid.
Favoritmaten
Paret bor i Vallsjö och har tyckt att det har varit tråkigt att behöva åka förbi det stora gula herrgården som stått i tystnad länge.
– Det har sett så tråkigt ut när vi har kört förbi. Så vi hoppas att Sävsjöborna ställer upp nu när det är igång, säger de samstämmigt.
Husmanskost är den klara favoriten för Sven, medan Ingrid beskriver sig som en "allätare".
– Jag brukar alltid välja Schnitzel, skrattar Sven, vilket lyckligtvis är just premiärdagens lunch.
– För mig finns det ingen direkt favorit, men jag äter gärna fisk, säger Ingrid.
Foto: Frida Ohlin
Mycket förberedelser
Med den inriktning värdshuset tänkt sig kan paret räkna med många lunchbesök – all mat som kommer serveras fokuserar på klassisk husmanskost.
– Det känns jättebra att vara igång! Vi har förberett oss mycket inför detta. All mat är hemmagjord och lagas från grunden, säger delägaren Lamjed Salhi.
För bara en vecka sedan flyttade Lamjed in i en lägenhet på värdshusets ovanvåning.
– Jag är här hela tiden nu – det blir många vändor upp och ner för trapporna, skrattar han.
Inför öppningen har teamet förberett sig noga. Totalt är tre anställda på plats: en i serveringen, en i köket och två som tar hand om disken.
Varför väljer ni att satsa på just husmanskost?
– För det behövs! Jag har arbetat som kock i 18 år och vet att det är detta som folk tycker om. Det finns annars mest bara pizza, thaimat eller sushi, svarar Lamjed.
Vad är husmanskost för dig?
– Svensk mat: köttbullar, schnitzel, raggmunk, fläsk...
Grillat och räkfrossa
Men det blir inte bara husmansluncher – framåt sommaren väntar både grillat och räkfrossa.
Kvällsmenyn kommer även att lyfta fram plankstek som en av sina specialiteter.
Responsen från omgivningen har varit positiv. På sociala medier har hälsningar strömmat in med ord som "stort lycka till" och "toppenkul" över nystarten.
– Vi är jättenöjda att vi nu har kommit igång, och det känns jättebra! Vi hoppas att det kommer igång bra här nu och att många tittar in.