Kvällen före julafton samlas människor runt om i landet framför tv:n för den årliga uppesittarkvällen och något gott att tugga på. Bingolotto, som sänds på TV4, är sedan länge en etablerad tradition för många hushåll och fungerar som en upptakt till julfirandet.
Dan före dopparedan. De sista klapparna kanske införskaffas. Matbutikerna är välbesökta. Julen är ett faktum.
Kvällen före julafton samlas familjer och vänner för att ta del av Bingolotto på uppesittarkvällen, som blivit en självklar del av kvällen och programmet startar klockan 19.30.
Bingolotto ägs av den ideella organisationen Folkspel, som arrangerar lotterier och målet är att generera pengar till föreningar, klubbar, lag och organisationer. I dagsläget ägs Folkspel av 72 medlemsorganisationer.
Firar 30 år
Bingolottos uppesittarkväll firar dessutom 30-årsjubileum och i år leds kvällen av Lotta Engberg och Daniel Norberg, med fem bingospel och vinstchanser på totalt 270 miljoner kronor.
Några av artisterna som kommer att uppträda är EMD, Andreas Weise & Nike Sellmar och Loa Falkman. Gästar gör också skådespelarna Robert Gustafsson, Jonas Karlsson och Hannes Holm.
Hålltider för underhållning, hämtad från tv4.se:
20.05 Andreas Weise & Nike Sellmar – Christmas Evening
20.25 Mandelmanns – Jul på Österlen
20.55 Sabina Ddumba, Linnea Henriksson & Samuel Ljungblahd – Jul, jul, strålande jul
21.30 Elin Wiigh – Ring klocka ring
22.40 Loa Falkman – Årets mest älskade helg
23.00 Annika Wickihalder & Janice – Andas ut i jul
23.35 E.M.D – Vägen hem till jul
23.55 Andreas Weise - O Helga Natt
00.10 Lotta Engberg & Daniel Norberg – Julen är här
Hålltider för bingospel
20.00 Ettans Bingo
20.35 Tvåans Bingo
21.10 Treans Bingo
22.25 Fyrans Bingo
23.10 Femmans Bingo
Tiderna är preliminära och kan komma att ändras.
Smaskigt till spelet
Till umgänget och chipsen i tv-soffan kanske man vill ha en hemgjord och lyxigt god dipp, som sätter guldkant på kvällen. Två sorter, varav en blixtsnabb variant med vitlök och grillkrydda och en tjusigare med rom. Recept hämtar från köket.se.
Passar till exempelvis lantchips!
Löjromsdipp
2 dl creme fraiche
150 gram färskost
0,5 citron, zest + lite saft (ekologisk)
2-3 msk färsk dill, finhackad
0,5-1 rödlök, finhackad
svartpeppar
Topping
rom (t ex löjrom, tångrom, stenbitsrom eller forellrom)
Gör så här:
Finhacka dill och rödlök
Vänd ihop creme fraiche, färskost, 1 msk dill och hälften av rödlöken. Smaka av med rivet citronskal, lite citronsaft, salt och nymalen svartpeppar
Lägg upp dippen i en lite vidare skål och toppa med löjrom (eller den rom du önskar) och dekorera med finhackad rödlök och dill. Ställ svalt till servering.
Snabbaste dippen
3 dl creme fraiche
1 klyfta vitlök (stor)
2-3 tsk grillkrydda
Gör så här:
Vänd ihop ingredienserna.
Lägg över i en skål och låt stå i kylskåpet ett par timmar innan servering.
Ingen vit jul - men god ändå!
Vädret i december månad har varit ovanligt varm och mörk; både snön och solen lyser med sin frånvaro. En uppesittarkväll i mysig hemmiljö kan vara en tröst då det inte ser ut att bli en vit jul på Höglandet.
– Det kan möjligen vara lite frostigt på morgnarna, men troligtvis inget snötäcke som ligger kvar, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.
Mitt i de sista julbestyren vill vi på redaktionen önska er alla en riktigt god jul!

