Mycket har hänt under det år som Milad Farah och Shireen Al Shanaa har drivit Milos pizzeria i Stockaryd. En svår bilolycka förändrade deras liv i grunden - men blev också starten på ett starkt lokalt engagemang. I dag är pizzerian en självklar mötesplats för ortens invånare.
– Människorna här är fantastiska. Så snälla och empatiska - som en familj, säger Milad.
I början av december 2024 slog Milos pizzeria upp dörrarna i Stockaryd. Ägaren Milad Farah, ursprungligen från Libanon, har närmare 20 års erfarenhet som pizzabagare och restaurangägare. Sedan ett par år tillbaka bor han i Stockaryd tillsammans med sin fru Shireen Al Shanaa.
Att öppna pizzeria på den lilla orten var ett medvetet val.
– Vi ville att det skulle hända något i samhället. Det fanns inget liknande här, säger Shireen.
Shireen Al Shanaa och Milad Farah driver Milos pizzeria i Stockaryd. Foto: Mirjami Alanen
En satsning för bygden
Det är en solig eftermiddag i början av december - en av få under månaden. SävsjöAppen besöker restaurangen några dagar före ettårsjubileet. Ett julbord står framdukat och en man hämtar sin andra portion.
Milad och Shireen slår sig ner vid ett av borden.
– Det har varit ett både tufft och bra år, säger Milad och suckar lätt.
Pizzerian blev snabbt välbesökt efter invigningen. Det stod klart att verksamheten fyllde ett tomrum i Stockaryd och kunderna strömmade in redan från start. Allt fungerade bra - tills livet tog en plötslig vändning.
"Pizzerian är stängd tills vidare"
I mars var Milad med om en svår bilolycka. Det var mörkt ute när en älg plötsligt sprang ut på vägen. Kollisionen blev våldsam och Milad ådrog sig allvarliga skador i bröstkorgen, benen, fötterna och händerna.
Shireen fick snabbt agera.
– Jag fick samtalet om olyckan, stängde pizzerian direkt och skrev på sociala medier till alla kunder som väntade på mat: ”Pizzerian är stängd tills vidare”, säger hon.
Pizzerian gör succé efter olyckan som ställde livet på sin spets. Foto: Mirjami Alanen
Milad överlevde olyckan, men en lång sjukhusvistelse och flera operationer väntade.
– Jag har opererats ungefär åtta gånger i hälen och två gånger i handen. I början av nästa år väntar ännu en operation, säger han.
Pizzerian höll stängt från olyckskvällen i mars fram till maj, då paret lyckades hitta en ersättare och kunde öppna igen. Utöver hjälpen från den vikarierande pizzabagaren fick även Shireen lära sig att baka pizzor.
– Milad satt i rullstol i fyra månader, men gjorde ändå alla såser och all deg, säger Shireen och ler mot sin man.
Stödet från samhället
Efter olyckan slöt hela Stockaryd upp kring paret. Grannar och kunder hjälpte till med allt från disk och matlagning till gräsklippning.
– Det har varit otroligt fint. Vi är stolta över Stockaryd, säger Shireen.
Milad nickar instämmande.
– Människorna här är fantastiska. Så snälla och empatiska - som en familj. Det stödet har hjälpt mig att fortsätta framåt. Jag tänker inte ge upp.
När pizzerian öppnade igen återvände kunderna omedelbart.
Shireen fick lära sig att baka pizzor när Milad inte kunde det. Foto: Mirjami Alanen
– Alla kom tillbaka. De var tacksamma för att vi öppnade igen, och vi är tacksamma för att de kom till oss igen, säger Milad.
Mer än bara en pizzeria
Olyckan fick paret att omvärdera mycket. Syftet med att driva pizzeria i Stockaryd blev ännu tydligare: att erbjuda god mat till rimliga priser och vara en plats där människor möts.
– Jag började tänka annorlunda efter olyckan. Vi lever bara en gång, och pengar är inte allt. Det viktigaste är att vi klarar oss, betalar räkningarna och kan leva lite. Man vet aldrig vad som kan hända - allt kan förändras på en sekund, säger Milad.
Hur framtiden ser ut är svårt att veta. Men en sak är säker: Milad och Shireen tänker fortsätta satsa på Stockaryd.
– Vi har alltid planer för framtiden och vill hela tiden göra det bättre här, säger Shireen.


