SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Hembygdsföreningens årsmöte

Sävsjö Hembygdsförenings årsmöte på Kulturhuset lockade en bit över 100 medlemmar. 
Föreningens avgående ordförande Bertil Zettergren välkomnade och öppnade mötet.

Till att leda kvällens årsmöte valdes Jan Brandin tillsammans med Maria Thulin som sekreterare. De klubbade bland annat omval och nyval. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2024. 

Stiftelsen Komstad Kvarns sekreterare Olle Mill sammanfattade verksamheten där. Olof och Anna-Karin Rostedt är arrendatorer. Omkring 1 000 personer besökte området under året. Ett haveri på ett aggregat under året gjorde att det blev ett minusresultat för 2024 på drygt 11 000 kr. Det finns planer på att flytta skogsutställningen till ladugårdsbyggnaden och att reparera vattenhjulet. Upprustning av skyltning och hemsida planeras. Ny i styrelsen att ersätta länsstyrelsens Mattias Sörensen är Christer Sandström med Olof Rostedt som suppleant. I Komstad efterlyses både administratörer och praktiker.  

Avgående ordförande Bertil Zettergren kallades fram under övriga frågor. Han utsågs till föreningens hedersordförande efter 11 år på posten och som med hjärtat i föreningen sedan ungdomsåren tillfört mycket. Däribland förbättringar i hembygdsparken, kyrkogårdsvandringar, forskning kring gatunamnen i Sävsjö (detta tillsammans med Inger Högberg), flyttning av föreningens arkiv som nu ligger under biblioteket och numera är tillgängligt för allmänheten. Per Schultz Hembygdsbok från 1950-talet är nu möjlig att läsa för alla på Sävsjö kommuns och Sävsjö Hembygdsförenings hemsidor, detta gjordes  i samband med föreningens 100-årsjubileum 2022. Hemsidan och årsskriften är annat som han lagt kraft på. Björn Karlstad sammanfattade hans gärning. Barbro Eckerbom överlämnade en blomsterkvast och Maj-Sofie Andersson en biljett till en Robert Broberg-konsert i Hjärtlanda. 

Inför nya verksamhetsåret består styrelsen av Björn Karlstad, Maria Thulin, sekreterare, Maj-Sofie Andersson, kassör, Kenneth Andersson, Mona Brandin, Barbro Eckerbom, Linus Englund, Jonas Flink (nyval), Anna-Lisa Hansell, Jan-Olof Johansson och Martin Svensson. Ordförandeposten är under kommande verksamhetsår vakant. 

Blommor delades ut till Jan Brandin, Maria Thulin, Åke Bäck, Christina Lindstrand, Åke och Gunni
Petersson, Claes Dahl, Leif Alderhammar, Yvonne Karlstad och Åke Eckerbom.  

Programmet fortsatte med musik och sång av två elever från från kommunala musikskolan, Elvin Afandieyev och Felicia Lundqvist.

Intervjuer med Artur Bloom och Verner Nilsson spelades upp efter att Bertil presenterat hemsidan, där det finns mängder av intressant läsning om Sävsjö att fördjupa sig i.

Efter kaffepaus visades filmen om Lannaskede Brunn som spelats in på initiativ av Helen Höijer och Lannaskede Hembygdsförening. Kvällen avslutades med lottdragning.

Föreningen har under verksamhetsåret genomfört midsommarfirande, sommarcaféer i Hembygdsparken, öppet hus med visning och servering i Skomakerimuseet, öppet hus i Statarstugan och Brandmuseet. Arkivens dag med tema "Arbete och fritid" i november.
Vårt skyltfönster på biblioteket har haft olika teman. Visning och berättelser för skolbarn i hembygdsparken och på Sävsjö kristna skola. 

Årsskriften som skickats ut till föreningens drygt 600 medlemmar innehåller i år en tillbakablick på Sävsjö Taxi, historien om hus och skola på Gränsgatan, bland annat Elna Nilssons hus, doktorssonen Steffen Jacobsen på Sanatoriet minns i "En ny värld", berättelse om "Thyrahuset", boken "Tidlösan" presenteras, Återvinning i Sävsjö, stor dramatik på Sävsjöfestivalen, Artur Bloom på Frukostklubben, Axplock från tidningsarkivet och en artikel om Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga civilingenjör, avslutar skriften. 

/Sävsjö Hembygdsförening 

för 20 timmar sedan
En bild tillhörande nyheten
Operettmelodier och stipendieutdelning vid årsmöte

Söndagen den 30 mars samlades Operans vänner till årsmöte i församlingshemmet i Sävsjö. Ett 70-tal personer hade samlats.

Eftermiddagen inleddes med årsmötesförhandlingar och styrelsen, som består av Eva Thirén, ordförande, Birgitta Bertilsson, Harald Petersson, Anna-Lisa Hansell och Eva Tector Nilsén, blev omvald. 

AnnaKarin Ranelf och Wolfgang Veith framförde operettmelodier från bland annat operetten Vita Hästen tillsammans med Kerstin Jansson på piano. 

Anima Rostedt fick ta emot stipendie till minne av kantor Axel Franzén och bjöd sedan på både sång och pianospel. Det här var sista gången som musikstipendiet delades ut då fonden som startades 1977 nu är slut. 

På progammet under våren står först en resa till Konserthuset i Stockholm med guidning av Susanne Rydén och därefter Tommy Körberg på Ribbingsnäs i maj. I augusti blir det Chess i Dalhalla och operetten Vita Hästen på Grenna Kulturgård. I oktober firar Miniopera & Friends 10 år med galakonsert på Kulturhuset Spira i Jönköping och det blir också en resa för att se musikalen Chicago i Malmö i slutet av året. Under året blir det också Opera live på bio från The Met i New York vid flera tillfällen på Kulturhuset i Sävsjö. 

/Operans vänner

för 1 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Fransk charm och tidlös musik i Kulturhuset

Det blev i Kulturhuset i Sävsjö en eftermiddag fylld av musik, berättelser och fransk charm när upp emot 150 personer samlades för att uppleva Piaf – Passion – Paris.

Stämningen var på topp redan från start, med bubbel i glasen och utsökta snittar på faten.
I foajén sorlade glada röster medan dragspel, gitarr och sång skapade en härlig försmak av kvällens tema.
När föreställningen började i Röda Kvarn förflyttades vi rakt in i hjärtat av Paris.

På scenens bakre vägg projicerades svartvita fotografier som väckte stadens själ till liv. Genom fängslande berättelser och levande anekdoter fick vi en inblick i mellankrigstidens och ockupationstidens Frankrike, där stora artister som Josephine Baker och Maurice Chevalier skapade oförglömliga melodier.

Men framför
allt fick vi följa Edith Piafs dramatiska livsöde – en berättelse fylld av passion, smärta och glöd.
Sångerskan Irene ”Piafskan” Olofsson framförde Piafs låtar med en äkthet och innerlighet som fick rummet att vibrera.
Tillsammans med Freja Ek och Malin Kihlberg, som också imponerade med sina tolkningar av bland annat Marlene Dietrich, skapade de en musikalisk upplevelse som gick rakt in i hjärtat.

Bakom musiken stod det skickliga bandet Bolmsö Old Stars, vars toner från dragspel, klarinett, trummor och bas gav föreställningen dess tidstypiska klang.
Kvällen förstärktes ytterligare av Anders Olsson och Bo Ingman, som bidrog med olika inslag till den musikaliska helheten.

Det blev en oförglömlig föreställning i två akter – en kväll fylld av passion, känslor och tidlös musik som dröjde sig kvar långt efter sista tonen klingat ut. Föreställning var ett samarbete mellan Sävsjö kommun, Kulturhuset, Bolmenbygdens kulturförening och den finansierades av Familjen Kamprads stiftelse.

/Stefan Gustafsson

för 8 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Hembygdsföreningen fortsätter att växa

Vrigstads hembygdsförening har hållit årsmöte med ett drygt 50-tal medlemmar. Föreningen har under många år haft en positiv trend med ett ökat antal medlemmar och den trenden höll i sig även under 2024. Det nya medlemsrekordet är 582 medlemmar, varav 20 ungdomsmedlemmar.

Utöver ett stort antal tematräffar med varierande innehåll har föreningen även anordnat utflykter under rubriken "Mitt smultronställe", anordnat cykeltrim, en bildtävling och en fototävling.

Styrelsen omvaldes i sin helhet och består av Börje Cronvall, ordf., Kerstin Carlsson, sekr., Marita Magnusson, kassör, Catharina Andersson, Tommy Elg, Marie Olofsson och Sven-Olof Svensson. Sten-Anders Carlsson hade avböjt omval som suppleant och han ersattes av Krister Lindsten.

Övriga suppleanter är Lennart Fyhrlund, Anders Johansson och Olof Karlsson. Peter Johansson och Kerstin Frigert omvaldes som revisorer. Efter fikat visades en film där Torbjörn Lund Ramberg och Wibe Steen Ramberg berättade om hur de
skapade vårdcentralen i Vrigstad.

/Börje Cronvall

för 9 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Småbrukarpris delades ut i Hultsjö

Jönköpings Småbrukare har haft årsmöte. Denna gång var årsmötet förlagt till Hultsjö där en av medlemmarna är ordförande i församlingen.

Runt 20 medlemmar möttes upp och efter sedvanliga förhandlingar, i vilken en viss förnyelse i styrelsen skedde, hade de närvarande en stunds trevlig samvaro.

Varje år delar man ut ett småbrukarpris, hederspriset, med inramat diplom med texten “För sitt arbete med att värna småskaligt företagande till en levande landsbygd”.

I år fick Marie Jacobsson detta fina pris för att hon driver  Kvarnens Foder och Trädgård i Skillingaryd, och därmed servar bygdens lantbrukare med vad som behövs.

Efter den goda maten och kaffet visade åldermannen bland annat en film om stormen Gudrun i vilken man såg Vidas stora timmerlager på flygfältet i Byholma, även från luften.
Som avslutning på filmen sågs skogsböndernas demonstration i Stockholm på vilket olika partiföreträdare med Ulrika Messing (S) i spetsen talade vackert till demonstranterna.

Den numera avlidne utsädes- och maskinförsäljaren “Arthur i Beseberg” berättade på en särskild film humoristiskt om sitt arbete som försäljare, i vilket han lyckades så bra att han fick medalj i kyrkan.

/Ingvar Svensson

för 13 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Årsmöte för bygdegårdsföreningen i Hultagård

Ett 20-tal av föreningens 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen till årsmötet för Hultagårds Bygdegårdsförening i tisdags kväll. Föreningen hade ett aktivt 2024 med kubben som den stora händelsen. Men även en westernfest, vandringar och flera träffar av olika slag genomfördes.

Verksamhetsplanen för 2025 innehåller inga stora förändringar, men styrelsen tar tacksamt emot förslag på fler aktiviteter.

Ett tiotal uthyrningar av bygdegården skedde under förra året och man hoppas på en liten ökning för 2025. En trevlig rapport lämnades gällande uthyrningen. Höglandets räddningstjänst har hyrt in sig ett antal veckor i bygdegården för internutbildning. Detta hade uppmärksammats av flera bybor som sett flera olika aktiviteter av räddningstjänsten.

Tre förändringar skedde i styrelsen. Lennart Wahlgren och Thomas Andersson lämnade styrelsen. Ny ledamot blev Gunilla Arwidsson. En vakant plats finns och styrelsen tar tacksamt emot förslag på tänkbara kandidater.

Innan årsmötet avslutades så avtackades de avgående styrelsemedlemmarna med blommor. Därefter intogs den sedvanliga semlan under prat och skratt.

/Björn Karlstad

för 20 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Hela skolan läser 2025

Under fyra veckor har Stockaryds skola haft en särskild satsning på läsning under namnet ”Hela skolan läser”.
Eleverna på skolan har tränat läsning extra mycket genom bland annat bokcirklar, upprepad läsning och kompisläsning.

Skolan har också samarbetat med hemmen där det inneburit att eleverna har fått läsa hemma varje dag.
I skolans bibliotek har det lånats böcker och varje dag har det funnits möjlighet till läsrast. Där har både lärare och elever samlats till en skön stunds läsning.

Läsprojektet avslutades med att alla fick klä ut sig till en barnbokskaraktär. Hela skolan samlades för gemensam läsning i idrottshallen och boklotteri.
Tillsammans har eleverna läst 844 timmar i skolan under denna tid, vilket gett fina resultat för deras läsutveckling!

/Personalen på Stockaryds skola

för 22 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Årsmöte för Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen har haft sitt årsmöte den 2 mars.
Ordförande Olle Mill avtackades efter fem år som ordförande med fin blomsterbukett, råmjölkspannkaka och två böcker. Under hans ledning har det arbetats med frågor om bland annat klimatet, biologisk mångfald och spridit information via webben. 

Bengt Kjellander nyvaldes till ordförande. Han har i varit producent av ekologisk KRAV-godkänd mjölk i Hjo i många år.
Hans gård var en av de första att starta upp arbetet med Hjordnära mejeri för ekologisk mjölk. Han byggde också en egen biogasanläggning på gården.

Bengt har alltid haft ett stort naturintresse och är mångårig medlem i Naturskyddsföreningen och har bott två år i Sävsjö där han trivs bra.

Sävsjö kommuns hållbarhetsstrateg Linda Ståhlgren och kommundirektör Pierre Klasson berättade om hur det går med Sävsjös gröna hållbarhetsprogram.

Det togs upp praktiska exempel från bland annat målen om fossilfria transporter och ökad biologisk mångfald. I ett skolprojekt har barn fått tävla i att gå eller cykla till skolan. Linda berättade om att barnen uppmuntrat sina föräldrar att gå med dem till skolan istället för att skjutsa så deras klass vinner.

Sävsjö kommun har en lång tradition som trädgårdskommun. Vid kommunens fastigheter, skolgårdar och i parker och planteringar har den biologiska mångfalden gynnats genom projektet "Mer surr" där gräsytor inte har klippts till förmån för pollinerande insekter som till exempel bin.
Det har informerats om detta vid träffar och med skyltar. Några har tyckt att det ser ovårdat ut - men goda argument finns beträffande varför det är viktigt med blommande arter för bin och andra insekter.

En viktigt sak vi glömt i dagens samhälle är att laga och se över det vi har. Det diskuterades livligt kring återbruk av kommunens möbler, det borde vara en självklarhet och inte ett tillfälligt projekt tyckte en åhörare.

/Anita Ek

för 22 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Årsmöte med Sävsjö Missionsförsamling

Sävsjö Missionsförsamling har hållit sitt årsmöte, som inleddes med en andakt av Göran Larsnäs och nattvardsfirande.
Ordförande Birgitta Bengtsson hälsade välkommen, och till att leda förhandlingarna valdes Roland Katmark.

Av verksamhetsberättelsen framgick att sommaren på Solhaga haft ett flertal samlingar, där de flesta har varit välbesökta.

Medverkande har varit bland annat Familjen Roos, den välkända musikfamiljen Hellgren med tre generationer, Gunilla och Johan Sigvardsson och SPF-kören.

Söndagens gudstjänster under året har varit den viktigaste samlingspunkten, då Göran Larsnäs, Jessica Solie, Monica Johansson Anders Griph, Christer Karlsson, Ove Pettersson, Göran Holmberg predikat. Bibel och bönekvällar har samlats kring Johannesevangeliet. Några cafékvällar har hållits med program med bland annat Lenette Ahnstedt och kyrkoledare Johan Einarsson.

Församlingen beviljade också anslag till Hela Människan, Sjukhuskyrkan, Skolkyrkan och Soldaternas Vänner.
Församlingen har 25 medlemmar. Till styrelse valdes Birgitta Bengtsson som ordförande, Roland Katmark, kassör och Göran Larsnäs, sekreterare, Stig Karlsson.

Under förhandlingarna samtalades om församlingens fastigheter, och framtid.

Kyrkoledare Johan Einarsson, som deltog i årsmötet, hälsade den 162 år gamla församlingen i Sävsjö stöd från Equmeniakyrkan också i framtiden.

för 27 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Ella, 10, tävlade i Scandinavium

För tioåriga Ella Rehn från Vrigstad gick en dröm i uppfyllelse när hon fick tävla i Sverigeponnyn under Gothenburg Horse Show i Scandinavium.

Sverigeponnyn är Sveriges största ponnytävling, till 2025 hade 300 ekipage försökt att kvala in till Scandinavium där semifinal och final gick vecka 8. Kvalomgångar har körts under några månaders tid från Åsbo i Skåne till Luleå i Norrbotten.

Ella Rehn från Sävsjö ridklubb lyckades kvala in i höstas och red semifinalen i Scandinavium för ett par veckor sedan. Ella och den svenskafödda ridponnyn Chili Pepper genomförde en jättefin felfri runda med pluspoäng för harmoni, bra blick och följsamhet och fin eftergift och handpositon.

Det är en inverkanstävling som betyder att man får poäng på många bedömningspunkter. Bland annat sits, vägval, tempo, hjälpgivning, blick, följsamhet med mera. Förutom att rida felfritt krävs också att man rider och inverkar bra på hästryggen både över och mellan hindrerna.

Ella kom på plats 22 och var startfältets yngsta ryttare. En otroligt rolig upplevelse för Ella och en dröm som uppfylldes att få rida på den stora arenan. Extra roligt var att de stora namnen inom svensk hästsport red fram sina hästar tillsammans med ponnyerna, bara det är stort för de unga ryttarna.

för 28 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Spännande föreläsning om AI

Vid Vrigstad hembygdsförenings senaste tematräff gästades man av professor Fredrik Lindsten som bland annat berättade om AI, artificiell intelligens, och sin forskarkarriär. Han doktorerade i Linköping och fortsatte sedan sina studier i Cambridge och Uppsala innan han återvände till Linköping där han nu är verksam. 

Temat för kvällen var AI men Fredrik inledde med några exempel på saker som inte är AI. I marknadsföring av olika produkter har det nu blivit populärt att beskriva att dessa använder AI. Fredrik gav exempel på en laddare och ett cykellyse som felaktigt marknadsförs som AI-produkter. 

Det är svårt att beskriva vad intelligens är. Man kan definiera det som förmågan att lösa komplexa problem. Det kan till exempel en miniräknare göra – men den kan knappast sägas vara intelligent. Alan Turing, som var verksam under bland annat andra världskriget, skapade Turingtestet som delvis kan ge en definition av vad AI är – trots att man inte använde det begreppet på den tiden. Om man kommunicerar med någon utan att kunna avgöra om det är en maskin eller en människa, då kan man säga att maskinen är intelligent.

Fredrik presenterade sedan ChatGPT, en hemsida/chatrobot där man kan få svar på alla typer av frågor och även få hjälp med översättningar. Han poängterade dock att man inte kan garantera korrektheten i de svar man får. Maskininlärning är en del av AI och det som driver AI-utvecklingen. Han belyste även de positiva respektive negativa konsekvenser som kan följa med AI i framtiden.

Som avslutning berättade Fredrik om de forskningsområden han jobbar med för närvarande: AI för väderprognoser, för att upptäcka nya funktionella material och strukturbiologi i jakten på nya läkemedel.

för 3 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Jubileumstävling i Högagärdebacken

IFK Sävsjö har avslutat sitt 100-årsjubileum med en 100-årstävling i Högagärdebacken under tisdagskvällen. Med 50 deltagare i olika åldrar och en engagerad publik på minst lika många bjöds det på en fin kväll i vintersportens tecken.

Kvällen inleddes med strålande sol och klarblå himmel, vilket skapade perfekta förutsättningar inför den första starten kl. 18. Stämningen var på topp när åkarna susade nerför backen, en del vana tävlingsåkare och andra som gjorde sin allra första tävling.

– Så roligt att många av våra hemmaåkare ville vara med och fira på detta sätt, säger Pär Hogmalm, tävlingsledare för IFK Sävsjös alpina sektion.

Alla deltagare belönades med en välförtjänt pokal som minne av den historiska tävlingen. IFK Sävsjös alpina sektion tackar alla åkare, publik och funktionärer för en fantastiskt fin jubileumskväll i hemmabacken mitt i Sävsjö.

för 10 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Julen dansades ut i Hylletofta

I helgen var det dans runt granen i Hylletofta i vacker vintersol. Omkring 45 barn och vuxna hade kommit för att göra rörelsesånger och träffa tomten. Tomten bjöd barnen på godis. 

för 20 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Imorgon öppnar skidbacken

Nu öppnar vi Högagärdebacken för säsongen!

Imorgon lördag 28 december är backen öppen klockan 10-14 och på söndag 29 december klockan 10-14. 

Backen är också öppen på tisdag Nyårsafton 31 december klockan 10-14. 

Sedan är backen öppen som vanligt från 4 januari 2025. Se ordinarie öppettider på IFK Sävsjös hemsida. 

för 6 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Avslutning för torsdagscafé i Hultagård

Då var höstens caféserie avslutad i Hultagårds Bygdegård.

Tre gånger under hösten har hultagårdsborna samlats för att gemensamt äta kvällsmåltid.
Det har varit tacobuffé och wok. Men i december ska det naturligtvis vara traditionell julgröt och skinksmörgås. Detta serverades också till ett tjugofemtal mycket nöjda personer.

Min mamma lärde mig att alltid låta maten tysta mun. Men av sorlet att dömma, så har aldrig hultagårdsborna fått lära sig detta. Eller var det bara så att lyckan att få träffas på detta enkla sätt, var viktigare än mammornas förmaning: Låt maten tysta mun.

En stor eloge ska också styrelsen och övriga som ställer upp och arrangerar dessa träffar.

/Björn Karlstad

för 11 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Lucia firades i Skepperstad kyrka

På tredje advent är det tradition att bygdens barn framför ett luciatåg i kyrkan. I år var de förstärkta med Mixturens äldre grupp, Together.

150 personer hade samlats då Lyka Zier, som var årets lucia, tågade in följd av tärnor och tomtar. Ebba Junge sjöng solo och Tilde, Juni, Ellie och Annie läste vers.

En kör, som satts ihop för dagen, sjöng "Julen är här", "Sprid ditt ljus" och "Härlig är jorden". Johnny Teglert medverkade med trumpet till kören, i psalmerna och avslutade gudstjänsten med ett julpotpurri till orgelackompanjemang. 

Pär Sjöstrand höll en betraktelse och ledde i bön.

Efteråt bjöd byalaget in till kaffe och lotterier i församlingsgården och Conny Karlsson höll i lottdragningen. Samlingen avslutades med allsånger och Viktor Rydbergs "Tomten".

för 17 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
John Lundvik gav julkonsert i Vrigstad

Det blev en fantastisk julkonsert med mycket humor, värme och glädje när "I juletid"-turnén gästade Vrigstad kyrka igår söndag.

En blandning av de kära gamla julsångerna blandades med nyare melodifestivallåtar med årets gästartist, John Lundvik. Kören Cantabile sjöng "Koppången" och "När juldagsmorgon glimmar". Magnus Johansson, Marcos Ubeda och John Lundvik sjöng tillsammans med kören även några av John Lundviks egna jullåtar, "Välkommen jul" och "Första advent". Från läktaren spelade Magnus den pampiga "Nessun dorma" och kören fyllde på från koret.

Gunnel Hellgren var präst och talade över det lilla, obetydliga senapskornet som kan växa och bli något riktigt fint och värdefullt, precis som vi människor, och hon överlämnade även ett varsitt senapskorn till den gästande trion.

Som extranummer framfördes "Too late for love" och hela kyrkan gungade med och sjöng och klappade. En mycket minnesvärd högtidsstund på andra söndagen i advent.

för 24 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Hundrade årsmötet

IFK Sävsjö hade under söndagen den 17 november sitt hundrade årsmöte med mycket glädje och trevliga diskussioner. Mötet öppnades av Johan Hermansson, som under årsmötet avsade sig sitt uppdrag som ordförande. Han avtackades med blommor och många fina ord.

Ny sektion har startats inom IFK Sävsjö - cykelsektion. De bedriver mountainbikecykling på banor runt Djurgårdsstugan. 

Ingen ny ordförande valdes utan ansvaret ligger på huvudstyrelsen. Huvudstyrelsen består av följande: Lukas Ceder, Matilda Carlström, Anna Hellerstedt, Mats Hultin, Henrik Starkman, Hans Wickbom och representant för cykelsektionen.

Årsmötet avslutades traditionsenligt med skinkbingo och utdelning av tre stipendier. Stipendiet Vilhelm Andersson tilldelades Nova Hultin. Stipendiet Årets slitvarg tilldelades Anders Wiberg. Stipendiet Årets ledare tilldelades Malin Andersson.

för 4 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Inka berättar om IM-hemmet

Vid Vrigstad hembygdsförenings sista temakväll för året visades en film där 105-åriga Inka Dahlquist berättade om sin tid på IM-hemmet. Britta Holmström hade redan 1938 bildat Praghjälpen, som sedan nämnändrades till IM, Individuell Människohjälp, och från 1945 ställdes den gamla prästgården i Vrigstad till IM:s förfogande för polska krigsfångar. Inka berättade att hon och övriga polskor mottogs med öppna armar av ett stort antal kvinnor, bland annat Britta Holmström, när de anlände till IM-hemmet efter krigsslutet.

Inka kom sedan att tillbringa sex år här, vilket var mer än för de flesta övriga. Inledningsvis hade de ett varierat program med aktiviteter och terapi. De gjorde bland annat väskor av pappesremsor, då de inte fanns något garn att få tag på. Ingen av polskorna kunde engelska eftersom man i Polen endast undervisades i tyska och franska. Inka var en av de första som lärde sig svenska och hon kunde därför både fungera som tolk och som föreläsare för intresserade grupper.

Efter filmen fick deltagarna rösta för att utse vinnaren i hembygdsföreningens fototävling ”Fånga din hembygd 2024”. 31 foton hade lämnats in och det blev en jämn kamp där Eva Claesson till slut stod som segrare då två av hennes foton, på kyrkan och Gamla Bankgården, fick lika många röster.

för 6 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Temadag avslutade läsprojekt

Glädjen var stor på Stockaryds skola när Pettson och Findus åter kom på besök.

Pettson och Findus-böckerna, av Sven Nordqvist, firar 40 år i år och det firade Stockaryds skola med att ha ett läsprojekt under tre veckor. Projektet inleddes med besök av självaste Pettson och Findus som delade ut böcker till alla klasser.

I onsdags var det åter dags för ett besök när läsprojektet avslutades med en heldag till deras ära. Dagen innehöll läsning för varandra, bilduppgift, slöjd, författarporträtt, muckeljakt och tipsrunda.

Temadagarna på Stockaryds skola är en viktig del av skolans värdegrundsarbete. Alla klasser deltar och eleverna paras ihop stor och liten för att lära känna och stötta varandra under dagen.

för 14 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
"Arbete och fritid" tema under Arkivens dag

Arkivens dag med årets tema ”Arbete och fritid” firades i lördags 9 november på biblioteket och i Sävsjö Hembygdsförenings arkiv en trappa ner.

Bilder och produkter från företag som inte finns längre var uppsatta liksom tidningsklipp från arbetsplatser.

Ex. Karl-Axel Olsson Bleckslageri, JH, Sävsjö skofabrik, Sävsjö Borstfabrik, Vaxblekeriet

Ulla Rosling visade fotografins historia i en välgjord utställninng.

Professionella bilder på kända Sävsjöbor tagna av fotograf Dennis Friberg visades.

I arkivet bjöd biblioteket och föreningen på kaffe, hembakat, bildspel och filmer om Fors Snickerier och Karl-Axel Olssons bleckslageri. Det var fullsatt.

Utställningen finns på plats ett tag till för dem som inte kunde komma i lördags.

för 21 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Hundra barn hade kul på maskerad

I fredags var det dags igen för en sprakande härlig Änglafest i Allianskyrkan. Det var 111 barn i åldern 6 till 12 år som deltog och utöver det vuxna och barn som kom utklädda i fantastiska, kreativa, roliga, tokiga och lookalikes kostymer.

Där fanns ninjor, älvor, julgran, mjölkpaket, bananer, brevbärare, pilot, fågelholk, prinsessor, snigel, brandmän, änglar, tuttifruttiask, diamant, ryttare, tigrar, leopard, tv-apparat, vindruvsklasar, Grinchen, fjärilar, best friends och många fler.

Festen fylldes av lekar, tävlingar, drama och mat. Deltagarna fick visa upp sig på catwalken. Musik med dans och rörelser framfördes av husbandet som var utklädd till änglar.

för 28 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Bygdegårdsföreningen satsar vidare

I somras tog Norra Ljunga Bygdegårdsförening över Norra Ljunga församlingsgård från Svenska kyrkan och huset heter numera Norra Ljunga bygdegård. I dagarna har man installerat en ny luftvärmepump. En del av pengarna kommer från Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa.

En annan nyhet är att det numera finns hjärtstartare i Norra Ljunga som sitter uppsatt på bygdegårdens yttervägg. Hjärtstartaren har man ansökt om och fått av Sävsjö kommun.

För att få in pengar till den nystartade föreningen för framtida investeringar har man bland annat ordnat våffelkvällar och en växtloppis. För att kunna söka bidrag likt det från Sparbanksstiftelsen Alfa behöver man oftast skjuta till en lika stor slant som man söker för. 

Bygdegården har hyrts ut vid minnestunder och föreningen välkomna fler uthyrningar. En hemsida är på gång för att man enkelt ska kunna komma i kontakt med styrelsen i föreningen.

Fredagen den 29 november blir det en julaktion med skänkta gåvor där pengarna från auktionen också går till föreningen. 

för 10 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Pristutdelning av fotbollsfond

IFK Stockaryd/Rörviks IF har avslutat fotbollssäsongen och i samband med avslutningen delades priser från Liens minnesfond ut.

Det blev Erik Karlsson och Adam Axelsson från P09/10 som blev årets pristagare av Liens Minnesfond 2024. Två positiva killar med en väldigt hög träningsnärvaro och ett mycket gott uppförande mot lagkamrater som motståndare.

Juryns motivering lyder: 

Erik Karlsson - En ödmjuk spelare med en hög träningsnärvaro. På sin backplats har han vuxit från år till år till en spelare att räkna med. Har fått möjlighet att vara med och testa lite seniorfotboll denna säsong och har skött det med goda vitsord. En värdig vinnare till årets pris – grattis!

Adam Axelsson - Adam är en ödmjuk spelare som aldrig klankar ner på en medspelare, visar goda fotbollsegenskaper och har en bra inställning på träningarna. Har även han vuxit på sin backplats genom åren. En värdig vinnare av årets pris – grattis!

Liens minnesfond är ett uppmuntranspris som instiftats till minne av forne IFK Stockaryd-spelaren Sten-Ove "Lien" Svensson som hade ett stort hjärta för klubben. I samband med Sten-Oves bortgång 2016 skänktes pengar som enligt hans önskan skulle gå till ungdomsfotbollen och då instiftades Liens Minnesfond. Priset på 500 kr samt en minnesplakett delas årligen ut till två ungdomsspelare som utmärkt sig på ett positivt sätt. För att nomineras till Liens Minnesfond ska man ha en vilja att träna och utvecklas samt vara en god lagkamrat. Det är tränarna som får nominera tänkbara pristagare och av de nominerade utser Liens familj två spelare som får ta emot priset.

för 15 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Färgskimrande körkonsert i Vrigstad

I söndags var kyrkan i Vrigstad belyst med många olika färger. Frälsarkransens olika pärlor finns som glaskonstverk i kyrkan sedan två år tillbaka. 

Kören Cantabile medverkade med en sång för varje pärla-en pärla för varje tillfälle i livet.
Kören framförde till bekymmerslöshetspärlan "Andas in, andas ut" och hela kyrkan blev blå. För att symbolisera kärlekspärlorna blev kyrkan upplyst i röda färger.

Gunnel Hellgren berättade om de olika pärlorna och konfirmanderna medverkade och visade på en krans var pärlorna fanns. Konfirmanderna i Vrigstad genomförde en mycket stämningsfull ljusvandring under sångerna "Tro" och Gärdestads "I den stora sorgens famn" som berättade om sorgens pärla. 

Erik Svärd medverkade med musik på trumpet.

När doppärlan presenterades kom Sanna in i kyrkan med lilla Molly i dopdräkt. En konfirmand hällde upp vatten i dopskålen och kören sjöng "Tre gåvor". 

Bill och Fia Strachal stod för ljussättningen och det blev en mycket stämningfull stund. 

för 16 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Vinnare i cykeltrim har utsetts

Årets cykeltrim som drog igång i slutet av april i trakterna runt Sävsjö har nu avslutats.

Omkring 125 kartor har sålts och bland cyklisterna var det omkring 75 personer som lämnade in sitt resultat efter att ha prickat av minst 15 olika platser på kartan.

15 vinnare har dragits som vinner presentkort. Vinnarna är:

Annika Evertsson
Elias Hultin
Christer Svensson
Lisbeth Fransson
Anneli Svensson
Gunilla Andersson
Rositha Bergh
Evert Bäck
Kerstin Hvirf
Anneli Forsum
Mats & Christina Johansson
Kurs & Marie Gunnarsson
Birgit Liljegranath
Jan-Anders Schönborg
Conny Carlsson

Antalet deltagare är ungefär lika många som tidigare år och arrangemanget är uppskattat.

Några kontroller har tyvärr försvunnit och Håkan och Bojan Hermansson som numera ansvarar för cykeltrimmet har därför behövt tillverka nya kontroller och sätta ut. Det har skett vid fyra tillfällen och kontrollerna har försvunnit i Rostad och vid Bringetofta kyrka. Samma kontroll har försvunnit flera gånger och har inte gått att hitta på platsen. 

Håkan och Bojan hoppas att kontrollerna får vara ifred i framtiden och vill också skicka med en liten påminnelse till alla om att använda cykelhjälm. Både när man till vardags cyklar till jobb och skola och när man ger sig ut på längre cykelturer. 

Nästa år återkommer cykeltim med en ny sträckning i trakten kring Sävsjö.

för 22 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Klubbmästerskap i boule avgjort

Under två tisdagar genomförde PRO Boule årets klubbmästerskap.

Tisdagen den 1 oktober spelades singel damer, och singel herrar. I tisdags, den 8 oktober, avgjordes dubbeln och här lottades lagen så att en man och en kvinna spelade tillsammans. Det var omkring 25 tävlande i varje gren. 

Resultat klubbmästerskap PRO Boule 2024

Singel damer
1. Marianne Wegeborn
2. Gunilla Bjerhag
3. Ing-Britt Jönsson

Singel herrar
1. Arne Berg
2. Åke Wikström
3. Yngve Hultqvist

Dubbel
1. Gunvor Eriksson och Åke Wikström
2. Ann Björling och Kjell Bjerhag
3. Mona Thulin och Anders Lindberg


Ett 30-tal spelare brukar träffas på tisdagar, torsdagar och söndagar året runt för att spela boule i lokalen vid Sturevallen. Under sommarhalvåret används banorna utomhus och under vintern blir det spel inomhus. Även vid regn är det en fördel att kunna vara inomhus.

Seniorer som är intresserade av att börja med boule är välkomna att testa på och får gärna bli medlemar i PRO Sävsjö Boule och i PRO Sävsjö.

Boulen är en samlingsplats där man träffas, spelar och har roligt och fler spelare är välkomna!

för 23 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Temakväll om släktforskning

På torsdagskvällen besökte Lars-Åke Andersson, ordförande i Njudungs släktforskarförening, Vrigstads hembygdsförening där han föreläste under rubriken ”Att söka sina rötter”.

Lars-Åke berättade initierat om släktforskningens historia och om hur man t.ex. långt tillbaka i tiden var tvingad att ha kunskap om sina förfäder om man skulle gifta sig. På 1700-talet började prästerna upprätta husförhörslängder, som idag är ett viktigt underlag för dagens digitala släktforskare.  Att börja med att intervjua sina äldre släktingar är ett bra sätt att starta sina efterforskningar.

Under kvällen drogs även vinnarna i föreningens sommartävlingar – bildfrågan och cykeltrim. Vinnare i bildtävlingen blev Gerd Johansson, Sven-Åke Gårdstam, Jonas Olofsson, Ulrika Torstensson och Lars-Gunnar Johansson. I cykeltrim vann Bo Årevall, Hans Berggren, Rosmari Lundberg, Eva-Lisa Strömqvist och Marie Olofsson.

för 2 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Sävsjö Rotaryklubb firade 60 år

I måndags kväll firade Sävsjö Rotaryklubb 60-årsjubileum med konsert och middag i Kulturhuset.

Rotary brukar kallas "världens största yrkesnätverk" och finns i de flesta länder i världen. Det var 1905 som advokaten Paul Harris tillsammans med tre andra män i Chicago bildade den första Rotaryklubben. De fyra arbetade inom olika yrken och att träffas över en lunch och utbyta erfarenheter var den enkla, men geniala idén, som snabbt utvecklades och klubbar startades, främst i USA, men spreds snart till många andra länder.

Till Sävsjö kom Rotary 1964. Nässjö RK var charterklubb och vid charterfesten i dåvarande Tingshussalen fick Sävsjöklubbens förste president, Torsten Rygert, ta emot brevet som visade att Sävsjö fått en Rotaryklubb. 26 medlemmar noterades vid klubbens bildande och lite undan för undan har medlemsantalet ökat till dagens 37.

På jubileumsfesten presenterades bilder från de gångna åren och de visade på en varierad verksamhet med lunchmöten med ett föredrag varje gång, olika projekt, hjälpinsatser av olika slag, studiebesök med mera. Sävsjö RK har i många år lämnat ekonomiskt stöd till Läkarbanken/Rotary Doctors, som främst bedriver hjälpverksamhet i Kenya. Från början kallades de doktorer som ställde upp med sin tid mot att någon klubb betalade resa och uppehälle för Jeepdoktorer. De förekommer fortfarande, men fler läkare än tidigare gör nu sina insatser på någon vårdcentral, där de både utbildar inhemska sköterskor och läkare och behandlar patienter under en sexveckorsperiod.

Karin Håkansson är generalsekreterare för Rotary Doctors och hon var inbjuden till jubileet. Hon passade på att tacka för det stöd om klubbmedlemmarna lämnat och hoppades på fortsatt samarbete.

– Ni var tidigt ute och har fortsatt att lämna ert stöd. Ni har skickat ut många "egna" läkare och jag vet att ni har som mål att kunna sända ut en läkare vart tredje år, sa Karin Håkansson.

Inbjuden var även Agneta Ekelund, som varit i Kenya flera gånger på Sävsjö RK:s uppdrag och som då rapporterade om sitt arbete hem till klubben i Sävsjö om de dagliga händelserna. Tack vare Läkarbankens doktorers insatser på den kenyanska landsbygden har hälsoläget förbättrats och framförallt har problemen med malaria och magsjukdomar minskat påtagligt.

Jerry Fredriksson var i 42 år medlem i Sävsjö RK innan han flyttade till Vetlanda. Tillsammans med sin fru Inga har han i alla år lämnat ett ekonomiskt stöd till Läkarbanken och de utmanade nu klubbmedlemmarna att samla in pengar så att en läkare kan skickas ut i Sävsjö RK:s regi vartannat år.


Pernilla Nordh, Per-Anders Andersson, Christina Johansson och Ann-Sofi "Affi" Arvidsson tilldelades Paul Harrias Fellow i form av diplom och märke och Lars-Åke Sandqvist, i mitten, fick Paul Harris Fellow med en safir. Foto: Privat

När det är jubileum brukar det delas ut utmärkelser. Senast var det när klubben firade 50 år och det fanns nu fem medlemmar som uppmärksammades lite extra. De klubbmedlemmar som gjort något utöver vad man kan förvänta sig kan hedras med det som kallas Paul Harris Fellow och fyra medlemmar fick märke och "diplom", som delades ut av klubbpresidenten Leif Göransson. De fyra var Ann-Sofi "Affi" Arvidsson, Christina Johansson, Pernilla Nordh och Per-Anders Andersson. En ännu finare utmärkelse fick Lars-Åke Sandqvist, som fick Paul Harris Fellow med en safir. Det var första gången någon medlem i Sävsjö RK fick ta emot den utmärkelsen.

Jubileumskvällen inleddes på Röda Kvarn med en konsert dit allmänheten var inbjuden. För det musikaliska svarade Vetlanda Kulturskolas stråkensemble under ledning av Ulviyya Ahmeddova och Anders Dahlén. De bjöd bland annat på "Slavonic Dance nr. 8" av Dvorak och "Oblivion" av Piazolla. Felicia Lundqvist och Elvin Afandiyev är elever i Sävsjö musikskola och de sjöng bland annat från "Fantomen på operan". Algot Eriksson, också Sävsjöelev, spelade ur "Chess" på saxofon och vid flygeln satt hela konserten Eva-Marie Nilsson.

– Det blev en väldigt lyckad kväll och vi som var med fick en extra kick att fortsätta att jobba vidare i den positiva anda som råder i klubben, summerade klubbpresidenten Leif Göransson jubileumskvällen.

för 5 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Vandrare firade 30 år

Sedan 1994 har de vandrat tillsammans två gånger per år och bland annat har hela Höglandsleden klarats av i etapper.

Birgitta och Lennart Gustafsson, Kjell och Marianne Vegeborn, Christina Lindstrand, Lilly och Arnold Törnqvist, Jan Olof och Anita Ekström och Arne Albrecktsson från Sävsjö har vandrat tillsammans i 30 år. Från början var de 12 personer men numera är Christina änka och Arne änkeman. 

Det började med vandring i Österrike under en period men 1994 bestämde de sig för att vandra i Sverige. De valde att gå Höglandsleden och de 42 milen avklarades bit för bit. Bland annat har de passerat Mariannelund, Ingatorp, Hok och Tomtabacken.

Varje år i maj och september träffas de för att vandra och ett värdpar planerar dagsturen och middag på kvällen. Till en början var det sträckor på 2 till 2,5 mil men i takt med att de blivit äldre har sträckorna blivit kortare. 

I lördags gick vännerna ungefär 3 kilometer och de som inte längre orkar vandra kom för att vara med på kvällen då de sågs för att äta och dricka gott och fira de 30 åren. 

för 6 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Golfmästerskap avgjort

I helgen spelades årets upplaga av kommunmästerskapet i golf. Det spelades i Vetlanda på en toppenbana och i ett fantastiskt väder. Tävlingen va uppdelad i två klasser, en A-Klass (scratch, Brutto) och en B-klass (slaggolf, Netto). 

I A-klass blev Sebastian Thulin segraren på 77 slag. Tätt efter kom Ingemar Krig och Magnus Petterson som fick dela på en andra plats på 79 slag. Trea kom Svante Stenvik på 82 slag. 

I B-klass vann Yngve Hultqvist på 70 slag. Bakom sig på en andra plast hade han Berith Svensson på 75 slag och tredje platsen gick till Gustav Andersson på 74 slag.

Bästa dam boende i Sävsjö kommun blev Marika Pettersson på 75 slag.

Närmast hål vanns utav Yvonne Jensen och Magnus Lantz. 

Längsta drive slog Gustav Andersson och Marika Pettersson.

Vi vill riktiga ett extra stort tack till alla sponsorer om ser till att vi kan ha ett fantastiskt prisbord och Vetlanda GK som alltid hjälper till och gör de smidigt för oss arrangörer. 

Sponsorer 2024 
Boda Borg Sävsjö
Vetlanda Rör AB
Sandbäckens Rör i Vetlanda AB
Ahlsell Sävsjö
Sävsjö Plastic AB
Sonelli Verktyg AB
Lagerbutiken i Stockaryd
Ica Nära Klingan Sävsjö
Visab
Ralex CNC-Teknik och Svets AB
Smålandssotaren AB
OBOS Kärnhem
JCK Produkter i Sävsjö AB
ABL Construction Equipment AB
Englunds Bygg Sävsjö AB
Best Western Hotel Vrigstad
Coop Sävsjö 

Stort tack!

för 15 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Sävsjöflickornas tolfte årsmöte

Årsmöteshelgen började redan på fredagskvällen. Det var Karin Magnusson på Lönns Kläder som hade bjudit in till modevisning.

Medlemmarna samlades på lördagsförmiddagen i Sockerklaras nya park. Där överlämnade Susanne Porsgaard och Pernilla Nordh Sävsjöflickornas blåsippspin till Henrik Gunnarsson som övertog den efter Bertil Zettergren som burit den ett år. Den ska bäras av en man som gör något bra för Sävsjöflickorna. Henrik är digital fixare för den som fyllt 69 år och uppåt.

Lördagen fortsatte med en stadsvandring längs Graningevägen ledd av Mona Brandin. Hon började med att berätta om lekparken och om Sockerklara. Flera av deltagarna delade med sig av minnen från Graninge. Vandringen avslutades med kaffe och kringla i Perennparken.

Sävsjöflickorna som hade anmält sig till årsmötet, i år 126 stycken, samlades på eftermiddagen i foajén i Kulturhuset för mingel och förfriskning. Många glada tillrop när vänner som inte setts på länge träffades!

En utställning av småbarnskläder och bilder hade ställts i ordning av Ulla Rosling.

På Röda Kvarn hälsade ordförande Susanne Porsgaard alla välkomna. Därefter parentation av fyra under året avlidna medlemmar.

Susanne redogjorde för bakgrunden och syftet med föreningen och dess medlemsantal som är 300.

Årsmötet leddes av Pernilla Nord och Ann-Christine Petersson valdes till sekreterare. Den ekonomiska rapporten föredrogs av Lotta Karlsson och revisionsrapporten lästes upp av Inger Malm.

Pernilla Nord valdes till ny ordförande för Sävsjöflickorna efter Susanne Porsgaard som innehaft uppdraget sedan Inger Högbergs bortgång i maj 2020.

Christina Lindstrand hade valt att avgå från styrelsen och efterträddes av Malin Jonsson.

Styrelsen består för övrigt av Christina Andersson, Maj-Sofie Andersson, Katarina Gynnerstedt, Lotta Karlsson, Ann-Christina Petersson och Susanne Porsgaard. Valberedningen består av Karin Magnusson och Helén Arvidsson. Revisorer är Inger Malm och Ann-Mari Fanger och ersättare Runa Jansson.

Årets stipendiat, Hannah Göransson, kallades upp på scenen. Hon fick en check på 5.000 kronor för sina framgångar inom skytte och intervjuades av Pernilla Nordh. Bland annat kan nämnas fyra individuella SM-medaljer, nått EM-final, deltagit i VM. Deltagande i OS Los Angeles 2028 är inte omöjligt! Man satsar speciellt på landslagskyttar som tränar i Sävsjö. Hannah har satt Sävsjö på kartan utan att flytta hemifrån.

Efter årsmötet tog alla plats i Galaxen och nya medlemmar presenterades, i år tolv till antalet.

Ingrid Brentel presenterade den uppdukade buffén med allehanda delikatesser.

Fältpedagogerna, som föreningen uppmärksammat under året, för kvällen representerade av Marita Johansson och Hanna Leandersson, berättade om sin verksamhet vilket var uppskattat av många.

Kaffe med pannacotta serverades och kvällen fortsatte med underhållning av Caroline Wiklund, Maria Wetterholm och Birgitta Bjenning som spelade och sjöng kring temat flickor och ledde allsång. Caroline och Maria gjorde musikalisk entré med sina fioler.

Vid borden umgicks man genom att dela fina minnen från vårt kära Sävsjö innan det var dags att bryta upp från en trevlig kväll.

för 21 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Rapport från kommunstyrelsen

Det finns en efterfrågan på industrimark i Vrigstad och idag tog vi beslut om att godkänna detaljplan för verksamhetsmark både väster om Hagabanan och även utmed Stockarydsvägen nordost om Hagabanan.

Denna möjliggör för befintlig verksamhet att utöka sin industriverksamhet och att det också kan tillskapas nya industritomter. 

Även väster om Stockaryd, omkring Stockarydsterminalen, vill vi se till att ha attraktiva platser för nya verksamhetsetableringar.
Vi gav idag utvecklingsavdelningen uppdraget att ta fram ett planförslag för industriändamål i västra Stockaryd.

Stockarydsterminalen utgör grunden för detta planuppdrag och planen omfattar stora områden med potential för olika typer av etableringar, inklusive spåranslutning till Södra stambanan. 

Det är viktigt att ta beslut som bereder för tillväxt och expansion.
Vi ska inte vara en kommun som nekar etableringar för att vi inte har förberett mark och samtidigt vill vi vara redo när marknaden vänder. 

Kommunen ansvarar enligt Lag om skydd mot olyckor för rengöring/sotning och brandskyddskontroll i kommunen.
Verksamheten är utlagd på entreprenad. Ny upphandlad entreprenör är Sävsjösotaren.

En ny taxa skulle ha börjat gälla 1 juni i år, men på grund av överprövning förlängdes avtalet med nuvarande entreprenör.

Idag antog vi de nya taxorna som ska upp till kommunfullmäktige innan de träder i kraft 1 oktober. 

Vi beslutade också att vi ska bidra med en årlig finansiering till Sveriges Kommuners och Regioner (SKR) om max 1,95 kr/invånare för att fortsätta den gemensamma satsningen i landet för en mer kunskapsbaserad socialtjänst för åren 2025-2028.
Detta en långsiktig förutsättning för att ställa om socialtjänstens verksamheter i linje med ny lagstiftning. 

Det och en hel del information och gemensamma funderingar kring vårt stundande gymnasieförbund upptog vår eftermiddag.

Välkommen med att inviga en fin Vänskapsbänk vid Lagunen 10 september klockan 10.00. En bänk som passar väl in i vårt TILLSAMMANS.
Vi i Sävsjö kommun behöver finnas till för varandra.

Ta hand om dig och njut av den ovanligt fina sensommaren!

Med hjärta för Sävsjö kommun,

Therese Petersson
Kommunstyrelsens ordförande
Sävsjö kommun

för 28 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Flera rekord på Bringetofta marknad

I lördags arrangerade Bringetofta samhälls- och idrottsförening Bringetofta marknad och vilken marknad det blev. Marknaden har arrangerats sedan 1990 och är en omtyckt och välbesökt marknad och i år slog den flera rekord. Marknaden äger rum på eftermiddagen men redan klockan tolv kunde man se bilkön slingra sig fram på de små landsbygdsvägarna som leder till den lilla byn Bringetofta.

I år var det mer än 50 knallar som var redo att sälja sina varor och så många knallar har det inte varit på tidigare marknader. Klockan 13 var hela marknadsplatsen fylld av köpsugna och hungriga besökare. Ostkaka, saft, sylt och kakor, bröd var lite av allt hemlagat och hembakat som snabbt gick åt. Trots det fina vädret inhandlades stickade koftor, fårskinn och ullstrumpor. Honung var också eftertraktat. Ost-, korv-och godisstånden hade långa köer och vid de olika serveringarna var det trängsel hela dagen. Här fanns isterband, grillad korv, rökt fisk, ostkaka och fika.

Ballongblåsaren och ansiktsmålaren hade fullt upp hela dagen. Barnen hoppade i hoppborgen kunde och kunde även rida en runda på en snäll liten ponny. Brandbilen lockade många förtjusta barn som fick ta på sig en brandrock och släcka en eld. Dunket från yxkastningen hördes hela dagen och Rolf Karlsson blev årets yxkastarmästare. I Tunasalen fanns en pinnstolsutställning från Kulturgatan i Bodafors.

Många nya besökare syntes på marknaden men också de som alltid brukar åka på Bringetofta marknad. Det är den roligaste och bästa marknaden uttalar många besökare. Då marknaden bara håller på i tre timmar träffas många och det blir tillfälle att bara sitta ner och prata. Efter marknaden kunde man gå till kyrkan och lyssna på en musikgudstjänst där Cia Brage Hafström sjöng. 

Vilka var då rekorden?
1. Vädret har aldrig varit så perfekt.
2. Antalet knallar har aldrig varit så många.
3. Antalet besökare har heller aldrig varit så många. 

Det är cirka 100 ideella krafter som gör marknaden möjlig och Bringetofta marknadskommitté var nöjd och tacksam över en lyckad marknadsdag.

för 20 timmar sedan
En bild tillhörande nyheten
Träfigurer och tavlor visades i Kännestubba

Lördagen 24 augusti var det utställning av Gunnar Clinghs snidade träfigurer och tavlor i Kännestubba. Utställningen hölls i det hus där Gunnar och hans fru Ida bodde.

I trädgården hade Gunnar sin ateljé där han satt och snidade, ofta på beställning. Han föddes 24 juni 1897 och dog 14 oktober 1989 och blev 92 år.

En fin dag med sol och ett 60-tal besökare. Fika såldes och många satt i trädgården eller lusthuset, samtalade under tiden kaffet dracks. Figurerna och tavlor var lånade av invånare i bygden. Mycket lyckad eftermiddag som arrangerades av hembygdsföreningen i Skruva.

för 5 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Årets Gubbatennis avgjord

Förra lördagen avgjordes den årliga Gubbatennisen på aktivitetsområdet i Vrigstad för sjunde gången.
Gubbatennis är som namnet säger tennis för gubbar.

Dagen bjöd på perfekt tennisväder, gemenskap, fika, tennis, lunch och prisutdelning som sig bör.

Ihoplottade dubbelpar, denna gång åtta par, spelar först gruppspel. De två bästa i varje grupp möts i slutspelet.

Finalen vanns av Oskar Swerlander & Johan Petersson som besegrade Olle Fogelberg & Ingo van den Berg med 8-2.
I bronsmatchen vann Stefan Hjälmeby & Jakob Swerlander mot Joel Andersson & P-O Carlsson med 5-3.

Dagen avslutades i vanlig ordning med lunch och prisutdelning.

Gubbatennis en trevlig tradition som förmodligen återkommer en åttonde gång 2025.
Så fram med tennisracket och börja träna nu gubbar, hälsar arrangören Johan Petersson.

för 6 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Trivselkväll i Boatorp

Hembygdsföreningen i Nya Hjälmseryd anordnade en träff i fredags ute i hembygdsgården i Boatorp, med sång och musik av Christina och Roger Ljung från Stockaryd samt Inge Bengtsson från Korsberga som kåserade.

Lite regn sipprade ner som avtog ganska snabbt.

Bodil Johansson hälsade alla välkomna och hoppades att alla skulle trivas.
Det var ingen tveksamhet om trivsel när Christina och Roger underhöll med sina sånger och sitt vackra gitarrspel. Alla njöt och trivdes.

I pausen serverades korv med bröd, samt kaffe och kaka.
En kö bildades snabbt av kaffe- och korvsugna människor.

Därefter kåserade Inge Bengtsson om sin uppväxt och hur han har lyckats bli en framstående företagare trots sitt handikapp som synskadad. Många tips och idéer fick publiken ta emot.

Ibland slängdes en fråga ut och den som först svarade rätt fick ett pris i form av myggstift och arbetshandskar.
Inge berättade på ett skämtsamt sätt och publiken fick många glada skratt.

Som avslutning sjöng Christina och Roger ett par sånger. Både sångarna och Inge fick applåder, vilket visade att alla haft en rolig och trevlig kväll.

Ett lotteri genomfördes och gav vinnarna fina priser.

När trivselkvällen var slut började myggorna surra och sticka men vad gjorde det när alla haft så trevligt och kunde gå hem.

för 11 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Blåbärstävling på Sävsjö Brukshundsklubb

I söndags träffades flera ekipage från några av Höglandets hundklubbar i Sävsjö för att delta i en Blåbärstävling i agility.

Det blev en härlig dag som bjöd på lagom med sol, skratt och många glada hundar av olika storlekar och raser/blandraser.

Tävlingen bestod av två banor med hopphinder och tunnlar som var anpassade för nya agility hundar och förare.

Ekipagen tävlade i tre klasser: 10 cm, 20 cm och 30 cm höjd på hinderna.

/Sävsjö Brukshundsklubb

för 12 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Välbesökt våffelkväll i Norra Ljunga

I onsdags den 14 augusti anordnade Norra Ljunga bygdegårdsförening en våffelkväll för andra gången.

I samband med våffelkvällen fanns det även möjlighet att fynda på loppis med allt från leksaker och filmer till inredning och dillkronor. 

Skolmuseet hölls öppet för nyfikna besökare där Maj-Sofie Andersson berättade om det.

Till de besökande barnens förtjusning var även den tyska jättekaninen Bill på besök och ett gäng kvittrande kochin-kycklingar.

Stort tack ifrån styrelsen till alla som kom och besökte oss denna strålande onsdagskväll.

för 12 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Equmeniascouter på riksscoutläger i Värmland

Tolv scouter och fyra ledare var på riksscoutläger mellan den 27 juli - 2 augusti.
Tillsammans med cirka 4000 andra scouter befann vi oss på Vägsjöfors herrgård.

Vi har fått uppleva allt det klassiska som hör scoutläger till; såsom att sova i tält, laga mat över öppen eld, surra, använda kniv och yxa, umgås med kompisar, ropa scoutrop och lära känna nya vänner.

Namnet på scoutlägret var "Större".
En enorm planering ligger bakom detta läger, och lägerledningen har verkligen lyckats! En "större"upplevelse har vi alla fått vara med om.
Tänk dig att sitta på ett lägerbål tillsammans med ca 4000 andra, det är helt otroligt häftigt!

Dagarna har bestått av morgonsamlingar (andakt), dagsprogram (samarbetsövningar/spårning/flott-bygge bland annat) bad, lägerbål, gudstjänst med mera.
Alltså aktiviteter som handlar om scouternas intresse men också sådana som stärker vår tro på Gud.

Den näst sista dagen innehöll en "Störstival", där alla kårer hade möjlighet att bidra med något som kunde köpas för att få in mer pengar till insamlingsmålet för lägret.
Vrigstadscouterna hade med 50 kilo ostkaka som vi med stolthet sålde på Störstivalen.

Tänk att denna lilla kår från Vrigstad ropade scoutrop på "ostkaketema" hela veckan för att sprida nyheten om denna ätbara delikatess.

Kön till ostkakan var lång och vi sålde slut på allt vi hade med oss! Tack Vrigstad Ostkakbageri för gott samarbete.

Det är något speciellt med att vara ute i naturen, leva enkelt, laga mat över öppen eld och umgås tillsammans både barn och vuxna.
Vi ser nu fram emot en ny scouttermin i Vrigstad! Och läger, det vill vi åka på igen!

Scouter var redo - ALLTID REDO!

/Anna Nyrén, Jakob Nyrén, Anders Wester, Sofia Fogelberg

för 24 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Sommarprat med Bettan Bloom

I söndags bjöd Sävsjö Hembygdsförening in till årets sista sommarcafé i hembygdsparken.

Efter kaffe och ostkaka hälsade ordförande Bertil Zettergren söndagens sommarpratare Elisabet Bloom kallad Bettan välkommen. En tv-apparat var inkopplad på scenen med en presentation av skolbygget i Sierra Leone. Hon började sin berättelse på stugtrappan i sol men efter en kvart kom de första regndropparna och alla, ett drygt femtiotal, flyttade in i Ljungastugan. 

Bettan har haft en dröm sedan barnsben att bli sjukgymnast, idag heter det fysioterapeut, möjligen kan hennes mormor ha påverkat valet. 

Efter realexamen i Sävsjö och studentexamen i Eksjö studerade hon vidare i Berlin och tog där examen som sjukgymnast. Återvände till Sävsjö och fick anställning på Sanatoriet.

Linköping, Malmö och Bern i Schweiz är platser där hon har arbetat. I Kirkenäs i Norge var hon företagsgymnast för gruvarbetarna i ett år.

1986 började hon utbilda sig fyra år i Feldenkraismetoden, som lär ut hur rörelsefunktionen kan förbättra vigören och samtidigt minskar olika smärtåkommor eller andra problem. För detta har hon egen praktik i Malmö och sedan 1997 är hon själv lärare i metoden. 

Bettan har gett ut en bok, med titeln "Feldenkraismetoden förklarad", som översatts till tyska och nu väntar en engelsk upplaga.

I Berlin träffade hon afrikanen Haroun Sesay från byn Matham i Sierra Leone. Landet ligger i Västafrika och betyder lejonberg och var koloni under Portugal och England innan det blev fritt 1962. Landet är ungefär så stort som Skåne och halva Småland med 8-10 miljoner invånare och med 60 mil vacker kust. Huvudstaden heter Freetown.

Haroun tog kontakt med Bettan efter 43 år och de gifte sig i Malmö 2013. De skrev tillsammans ett projekt om att utveckla hans hemby som blev totalt förstörd under inbördeskriget 1991-2002. Tyvärr dog han redan 2014 och på sin mans begravning kunde hon inte närvara då ebolaepidemin härjade i området.

Efter att hon blivit upptagen i makens släkt startade hon en insamlingsstiftelse Matham - A Model Village of Sierra Leone och samlade in medel från vänner och bekanta för att förbättra jordbruk och idrott och startade tillsammans med makens släkt ett projekt att bygga en högstadieskola. Den stod färdig 2016 och kostade 40 000 kronor att bygga och tjänar som gymnasium för 500 barn. Alla i byn hjälper till. Solpaneler, brunn och lärarbostad tillkom 2021, men sedan Ukrainakriget bröt ut är det stopp på gåvor. När det inte fanns mer pengar att betala revisorn med fick hon lägga ner stiftelsen.

Bettan är för det mesta på resande fot. Nu närmast i augusti åker hon till sydvästra Ukraina för att starta en Feldenkraisutbildning och bland annat hjälpa sårade soldater och hela hösten finns hon i Georgien för fortsatt utbildning av Feldenkraispedagoger. Som snart 79-åring arbetar hon mer än någonsin. 

Flera av hennes lekkamrater, klasskamrater och arbetskamrater liksom storasyster Berit Claesson fanns med runt borden. Ulla Björn, en lekkamrat och klasskamrat från Odengatan/Djurgårdsgatan, som fanns med som sommarpratade i hembygdsparken förra året om sin tid som sjuksköterska på olika kryssningsfartyg. 

Bertil Zettergren tackade Bettan med en fototavla med motiv från en granskog runt Sävsjö signerad naturfotograf tillika styrelsemedlem i föreningen Linus Englund och en blombukett från trädgården som han också skänkt.

Det är inte många som kan jämföra sitt engagemang  ute i världen med Bettan Bloom och det känns fint att hon vuxit upp i Sävsjö. 

Sävsjö Hembygsförening
Maj-Sofie Andersson

för 2 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Slåttergille i Boatorp

Som tradition träffades ett 20-tal personer på onsdagen för att slå gräs i Hembydgsgården i Boatorp, Nya Hjälmseryd. Det var tveksamt om slåttergillet skulle kunna genomföras på grund av regnskurar under dagen.

På eftermiddagen lättade regnet och många entusiastiska personer kom och tog sig an gräset. En del föredrog att slå med lie medan andra använde röjsågen. Gräset räfsades ihop i högar och kördes bort med en traktor.

Efter 1,5 timmar var arbetet avklarat och slåttergillet avslutades med kaffe och fika. Ett lotteri genomfördes och det var tre personer som uppmuntrades med vinst. När det var dags att ge sig av hemåt mullrade åskan och regnet kom. Vi var alla glada att vi slapp regnet under slåtten.

Den 16 augusti anordnar Hembygdsföreningen en trivselträff i Boatorp.

/Hjälmseryds Hembygdsförening
Annika Andersson

för 4 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Trädgårdsloppis i Sävsjö

I lördags anordnades en trädgårdsloppis i Sävsjö med runt tio säljare och ett 50-tal besökare. Det kom även fler besökare efter att loppisen så en del grejer fick stå kvar ute och så kunde man ta vad man önskade och swisha.

Vi fick mycket bra respons utav alla som var här och planerar nu för en ny trädgårdsloppis sista helgen i september. Den som vill vara med och sälja är välkommen att höra av sig till 0708362337.

för 9 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Sommarcafé i Kännestubba

Fredag kväll den 19 juli var det dags för årets andra café i Kännestubba bygdegård. Denna gången i strålande sol och behaglig värme.

Under kvällen var det tipsrunda, ponnyridning och ett musikquiz som hölls av Johan Argus. Det serverades macka och tårtbakelse till de som ville köpa. 

Ett 90-tal gick tipsrundan som vanns av Liselott Johansson. Johnny Hägg berättade lite historia om Portaryd. 

Omkring 125 personer kom till en bra och trevlig kväll som arrangerades av byalagen Hyltan, Brunnstorp, Äpplaryd, Toraliden och Portaryd. 

för 9 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Söndagsunderhållning i Sävsjö hembygdspark

Ett 85-tal tappra personer hade trotsat det ostadiga vädret för att lyssna till barnmorskan Birgitta Gustavsson och sävsjösonen Erik Öhrn.

Birgitta som härstammar från Hjälmseryd berättade om sin mamma, barnmorskan Marie Svensson som kom till Sävsjö 1931 som nyutbildad barnmorska.

Hon hade även med sig dennes barnmorskeväska, vilken hon skänkte till Sävsjö Hembygdsförening. Dessa väskor fick barnmorskorna bekosta själva, så allt var inte bättre förr.

Birgitta berättade också om barnmorskornas arbete, trevliga, besvärliga och ibland även dråpliga situationer som de kunde hamna i.

Så var det Erik Öhrns tur. Uppvuxen på Spången i Sävsjö började han berätta, på ett underhållande och minnesrikt sätt, om barn- och ungdomsåren i Sävsjö. Men också med mycket tänkvärda tankar och insikter som följt honom genom livet.

Allt från tråkiga sommarjobb till tiden på Kulturhuset där hans musikintresse tog riktig fart. Tiden med flera olika band i Sävsjö som ledde till flytt till Göteborg med förhoppning att slå igenom på de stora scenerna.
Tyvärr gick det åt motsatt håll med slutresultatet att välja mellan att flytta hem eller försöka få ett "riktigt" arbete.

Han fick till slut arbete som hamburgekock i en välkänd restaurangkedja. Han avancerade och hamnade till slut i Stockholm med ett toppjobb. Träffade sin fru, fick två barn och insåg att det inte skulle hålla i längden att arbeta på detta sättet.

Vart skulle de flytta? Till Sävsjö eller Gotland där hustrun kom ifrån?
Valet blev Gotland. Utan kontaktnät var det svårt att hitta ett arbete, men turen fanns där.

Erik fick en projektanställning där man skulle utveckla måltidsturismen på Gotland. Ett projekt som lyckades över förväntan och ledde vidare till en anställning som turistchef.

Kontentan av Eriks berättelse var: Planera, se målet och följ planen. Hade jag gjort detta från början, hade jag kanske varit musiker istället för turistchef.

Sävsjö Hembygdsförening
Björn Karlstad

för 17 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Lagerbutikscupen genomfördes för första gången

Den 26 juni spelades Lagerbutikscupen på Njudungsvallen i Stockaryd. Det var barn födda 2016 och 2017 som spelade fotboll. Totalt var det 18 lag som deltog och matcher spelades på fyra planer.

Det var första året som cupen genomfördes med stor hjälp från Lagerbutiken i Stockaryd som sponsrade cupen.

för 21 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Årets händelse - kubben i Hultagård

Med 24 deltagande lag, och cirka 200 personer i lag och publik, måste nog kubbturneringen i Hultagård ses som kommunens största lagidrottsevenemang.

År efter år är deltagarlistan fulltecknad. I år tog det en halv dag innan alla 24 platserna var uppbokade. Tyvärr blev tre lag utan plats i år.

Tre lag har varit med sedan starten 2001: Hängbukssvinen, Kultingarna och Damlaget. Bra jobbat.
Med tanke på EM i fotboll som nu pågår och också är en stor lagtävling är kubben en familjefest med mycket fair play.

Inga filmningar, inga gula eller röda kort. Inte ens lite skäll på domarna Johnny Isaksson eller Klas Nilsson.

Bengaliska eldar? Nej, den dimma som syntes över de fyra spelplanerna kom från grillen.
Där fanns hamburgare och korv som såldes i en rasande fart och grillmästarna hade fullt sjå med att tillgodose behovet till hungrande spelare och publik.

Hur gick då spelet? All publik samlades runt plan 1 där finalspelet skedde.

Jag säger bara: EM-publiken i Tyskland: Släng er i väggen! Här ligger ni i lä vad gäller hejande och ropande på "sitt" lag.
Det fanns inte tillstymmelse till huliganer. Utan här fanns bara "roliganer" som Orla och Marianne, våra danska Hultagårdsbor, lärt oss älska.

Jo, till semifinalen gick Kultingarna mot Prosecco och M Hus mot Nageltrång. Och vidare till finalspelet gick Kultingarna mot Nageltrång.

Där stod Nageltrång som segrare efter en mycket spännande match som kunde slutat hur som helst.

Så här i efterhand kan man undra om det är viktigast att ha bra lagnamn eller att tävla, haha.

Så ska ni vara med nästa år, kolla anmälningstiden och var tidigt ute. Vi ses.

Hultagårds Bygdegårdsförening
Björn Karlstad

för 29 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Midsommarfirande i Hylletofta

I bästa tänkbara midsommarväder firades det i Hylletofta.

På torsdagskvällen iordningställdes den vackra hembygdsgården med midsommarstång, bord och bänkar samt plats för servering och chokladhjul.
Som avslutning fanns möjlighet att grilla på den nytillverkade grillen. 

Vid klockan två på midsommarafton hade det redan börjat anlända såväl vuxna som barn, och kön till den traditionella tipspromenaden var lång. 

Många prövade också lyckan på chokladhjulet och lotterierna, avnjöt det hembakade fikat och barnen hade fullt upp med att försöka få en vinst från godiskatapulten. 

Dansen kring midsommarstången engagerade som vanligt både barn och vuxna och i år var det nog rekord i antal dansande. 

Som avrundning på firandet hölls lotteridragning med fina sponsrade priser samt prisutdelning av tipspromenaden. 

Hylletofta Hembygdsförening vill rikta ett stort tack till alla som kom och gjorde firandet så trevligt. 

Välkommen tillbaka nästa år!

/Gunvor Pöder

för 7 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Midsommarfirande i hembygdsparken

Under klarblå och solig himmel går jag sakta upp mot den vackra hembygdsparken.
Redan halvvägs upp på den nygrusade gången möts jag av vacker sommarmusik.
Det är Arne Roos med ett gäng glada spelemän som hälsar oss välkomna.

Jag går bort mot Ljungaboden där JO Johansson med fast hand leder klädningen av midsommarstången.
"I år blir det inte bara grönt i stången" säger han.

Vi har fått så mycket blommor så allt kan inte användas.
Det är roligt när alla hjälps åt, kommer med blommor eller klär stången.

Det märks att folk tycker att midsommar är både viktig och rolig.
Så det finns nog en anledning till att många kallar midsommar för Sveriges rätta nationaldag.

Så hör jag den: Gärdebylåten. Taktfast och välkänd.
Det ligger också en uppmaning i den: "Upp med stången, nu marscherar vi."
Bärarna är en blandning av män och kvinnor, gammal och ung. 
Så hör jag ett glatt "tjattrande", som jag inte förstår, från några flickor. Det är spanska besökare, säger någon.

Så går marschen till tonerna av Gärdebylåten upp mot backstugan.
Med gemensamma krafter, och lite stönande, kommer stången på plats. Det ser lite våghalsigt ut, men allt går lugnt och stilla till.

Minst 500 personer har kommit, hör jag ordförande Bertil Zettergren säga belåtet.
Och vilken internationell samling av människor. Det är en fest och gemenskap för alla, precis som det ska vara, fortsätter han.

"Bana väg" ropar någon. Musiken kommer. Nu ska vi dansa.

Under ledning av Caroline Wiklund så hoppas det grodor, körs ner i diken med kråkor och andra tokigheter till välkända leksånger.

Allt avslutas med raketen, på en ljudnivå som inte står NASA:s raketer långt efter.
Så drar jag mig ner mot kaffeståndet, där kön ringlar lång.
Kaffe och småkakor i all ära, men inget slår en äkta småländsk ostkaka..

Lite konstig smak och konsistens tycker någon av våra utländska vänner. Men av farten att döma hur fort den försvinner, så uppskattas den även hos dem.

"Hej", jag hör någon ropa. Det är Maj Sofi Andersson. Högröd och med ett leende över hela ansiktet.
"Allt håller på att ta slut, men det ordnar sig" säger hon innan jag bara ser ryggen på henne där hon försvinner i folkvimlet.


Foto: Privat 

Jag går sakta
upp mot marknadsboden. Ostkakan får vänta lite.
Det tar lite tid att komma fram, för det här är dagen då man träffar gamla och nya vänner.
För att citera Elna Nilsson i en gammal Sävsjöfilm: "Det pratas och pratas och pratas."

Uppe i marknadsboden träffar jag Kenneth Andersson vid chokladhjulet.
Vem han är? Ingen vet vem Kenneth är, men säg Kulan så vet alla skrattar han.

"Vad folk det är, hjulet har gått varmt och jag har nästan fått blåsor i händerna.
Men det tar jag, för alla är glada och pratar", hinner han säga innan en ny grupp spelsugna kommer.

Under tiden har spelemännen åter intagit scenen och bjuder oss på en bunt glada melodier. Att de tycker det är roligt kan man både se och höra.

Värmen börjar ta ut sin rätt och jag drar mig sakta mot utgången.
Man vill egentligen inte gå hem.
Det är så många jag inte hunnit prata med, men jag återkommer nästa år igen och får ta igen alla missade samtal då.

"Glad midsommar" hörs från flera håll när jag glad och belåten styr kosan hemåt.

Björn Karlstad 
Sävsjö Hembygdsförening

för 8 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Rapport från kommunstyrelsen

Sista mötet med kommunstyrelsen innan lite sommaruppehåll genomfördes idag i Vallsjösalen i vårt Kommunalhus. 

Trots att det var ett beredande möte tog vi en hel del beslut.
Dels för att tjäna lite tid för några av våra ärenden, men även för att se till att redan nu börja få lite verkstad kring några delar i budget 2025 som vi igår tog i kommunfullmäktige.

Det finns ingen anledning att vänta med det vi är ivriga att få igång.  

Vi tog beslut kring en detaljplan för nya förskolan i Vrigstad.
Vi låter nu ställa ut planförslaget för att pröva markens lämplighet för nybyggnation.
Vi vill så fort som möjligt få ett granskningsyttrande från Länsstyrelsen för att veta hur vi ska gå vidare. 

Utifrån beslut om budget i måndags kväll tog vi som sagt idag några beslut för att få igång lite processer:

Utvecklingsavdelningen fick i uppdrag att presentera lösningsförslag och budget för att möjliggöra tågförbindelser för flera genom en anslutningsbuss, i första hand till och från Rörvik.

Det är fantastiskt roligt att vi redan i höst ska få se förslag på hur en buss ska kunna gå för att tillgängliggöra fler tågförbindelser till och från vår kommun. 

Vi beslutade också att ge kommundirektören i uppdrag att upphandla konsulttjänst för att börja arbeta med vårt platsvarumärke – ett sätt för oss alla att få en indikation på vilka och vad vi är i Sävsjö kommun.
Detta är ett led i ett arbete med att göra oss mer attraktiva och även stolta över vilka vi är.

Det är attraktivt att tro på sig själv och på det vi har att erbjuda. 

Rejält högre kostnader än de borde ha, enligt tjänsten jämföraren i Kolada, har både Aleholm och individ och familjeomsorgen och detta börjar nu utredas på olika vis.

Det är nödvändigt att gå till botten med kostnader som är orimligt höga inom vissa verksamheter. Vår gemensamma kassa ska räcka till mycket. 

I övrigt var det mycket information och beredning och Benita Jörgensen var för första gången inne hos oss i egenskap av ny ekonomichef.

Fem månader in i 2024 får vi en månadsrapport som visar på lägre prognos än budget och vi som ansvariga över kommunens ekonomi behöver ofta ses och uppdatera oss om läget.

Några glädjande saker får avsluta min rapport för den här gången. 

Vi blev tolv stycken fler invånare i maj och vi får hoppas det är en trend att vi så sakteliga börjar öka antalet invånare igen.
Det har ju under något år sakta tyvärr minskat och vår tro är att vår trähusindustri haft det kämpigt.

Arbetslösheten bland unga verkar sjunka, tack o lov.
I slutet på mars detta år hade vi sjunkit med 7 procent jämfört med förra året samma tid.

Alla övriga kommuner i vårt län hade istället ökat arbetslösheten i samma grupp under denna tid. Våra traineetjänster tänker jag har gjort susen.  

Jag uttryckte i slutet min tacksamhet över min kommunstyrelse. Tillsammans är vi starka och är vi ett team hittar vi alltid vägar framåt. Vi är ett konstruktivt gäng som vill se saker hända.

Jag tackar också alla våra otroligt kompetenta tjänstepersoner vi krokar arm med och tillsammans har Sävsjö kommuns bästa för ögonen. 

Jag önskar dem alla och även er som läser detta en fin midsommar och en riktigt skön sommar!

Therese Petersson
Kommunstyrelsens ordförande
Sävsjö kommun

för 13 dagar sedan

Skicka in läsarnyhet

Skriv en egen nyhet och skicka till appen för publicering
skicka in

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
▪️Färsk sej med potage på potatis och purjolök toppat med färsk timjan
▪️Fläskschnitzel med frästa grönsaker, rödvinssås, kapriskräm och pommes
▪️ Pannkakor med sylt och grädde
▪️ Ceasarsallad
▪️Veckans soppa

Lunchöppet 11.30-14.00. Dagens lunch 139 kr, Veckans stående rätt 175 kr, Ceasarsallad 129 kr, Veckans soppa 100 kr. Inkl. vatten, kolsyrat vatten, måltidsdryck, sallad, bröd och kaffe.
Visa dagens lunch från ytterligare 9 restauranger
Erbjudande
Fest- & Bröllopsmässa på Best Western Hotel Vrigstad
INSPIRERAS INFÖR FESTEN & BRÖLLOPET


Går du i fest- & bröllopstankar? Då säger vi välkommen till Best Western Hotel Vrigstad där du får upplev våra lokaler i bröllopsskrud, mingla med duktiga bröllopsaktörer, ta del av fina mässerbjudanden och mycket mer!




Lördagen den 26 april är ett perfekt tillfälle för er som blivande brudpar, dig som snart fyller jämnt eller dig som kanske letar efter ett härligt ställe att ha livets fest på. Här hos oss i Vrigstad har många födelsedagar, jubiléer och bröllopsfester firats genom åren. Vi vågar påstå att förutsättningarna för det perfekta firandet är det bästa tänkbara tack vare platsen, maten och vårt varma omtänksamma värdskap. För oss, är det en fantastisk ära att få stå värd för någon av livets högtider och de dagar som detta sker är vi extra stolta över vår fina mötesplats, som ger rum för att fira livet!




PLATS: Best Western Hotel Vrigstad, vägbeskrivning hittar du 
här


DAG: Lördag 26 april 2025

TID: 10.00 - 14.00

FRI ENTRÉ




Program för eventet släpps närmare inpå, men redan nu har du möjlighet att bekanta dig med våra utställare. En fantastisk laguppställning av experter inom fest- & bröllopsbranschen, som kommer fyllas på allt eftersom. Så håll utkik här och i våra sociala kanaler.

 



Självklart bjuder vi på alkoholfritt bubbel som du har möjlighet att njuta av medan du minglar med våra utställare, passar på att tävla om fina priser och tar del av fantastiska mässerbjudanden!
Idag
Ferdinand, Nanna har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Mest lästa föreningsliv just nu
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
18 ⁰C
3 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.