SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Temadag avslutade läsprojekt

Glädjen var stor på Stockaryds skola när Pettson och Findus åter kom på besök.

Pettson och Findus-böckerna, av Sven Nordqvist, firar 40 år i år och det firade Stockaryds skola med att ha ett läsprojekt under tre veckor. Projektet inleddes med besök av självaste Pettson och Findus som delade ut böcker till alla klasser.

I onsdags var det åter dags för ett besök när läsprojektet avslutades med en heldag till deras ära. Dagen innehöll läsning för varandra, bilduppgift, slöjd, författarporträtt, muckeljakt och tipsrunda.

Temadagarna på Stockaryds skola är en viktig del av skolans värdegrundsarbete. Alla klasser deltar och eleverna paras ihop stor och liten för att lära känna och stötta varandra under dagen.

för 2 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
"Arbete och fritid" tema under Arkivens dag

Arkivens dag med årets tema ”Arbete och fritid” firades i lördags 9 november på biblioteket och i Sävsjö Hembygdsförenings arkiv en trappa ner.

Bilder och produkter från företag som inte finns längre var uppsatta liksom tidningsklipp från arbetsplatser.

Ex. Karl-Axel Olsson Bleckslageri, JH, Sävsjö skofabrik, Sävsjö Borstfabrik, Vaxblekeriet

Ulla Rosling visade fotografins historia i en välgjord utställninng.

Professionella bilder på kända Sävsjöbor tagna av fotograf Dennis Friberg visades.

I arkivet bjöd biblioteket och föreningen på kaffe, hembakat, bildspel och filmer om Fors Snickerier och Karl-Axel Olssons bleckslageri. Det var fullsatt.

Utställningen finns på plats ett tag till för dem som inte kunde komma i lördags.

för 9 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Hundra barn hade kul på maskerad

I fredags var det dags igen för en sprakande härlig Änglafest i Allianskyrkan. Det var 111 barn i åldern 6 till 12 år som deltog och utöver det vuxna och barn som kom utklädda i fantastiska, kreativa, roliga, tokiga och lookalikes kostymer.

Där fanns ninjor, älvor, julgran, mjölkpaket, bananer, brevbärare, pilot, fågelholk, prinsessor, snigel, brandmän, änglar, tuttifruttiask, diamant, ryttare, tigrar, leopard, tv-apparat, vindruvsklasar, Grinchen, fjärilar, best friends och många fler.

Festen fylldes av lekar, tävlingar, drama och mat. Deltagarna fick visa upp sig på catwalken. Musik med dans och rörelser framfördes av husbandet som var utklädd till änglar.

för 16 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Bygdegårdsföreningen satsar vidare

I somras tog Norra Ljunga Bygdegårdsförening över Norra Ljunga församlingsgård från Svenska kyrkan och huset heter numera Norra Ljunga bygdegård. I dagarna har man installerat en ny luftvärmepump. En del av pengarna kommer från Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa.

En annan nyhet är att det numera finns hjärtstartare i Norra Ljunga som sitter uppsatt på bygdegårdens yttervägg. Hjärtstartaren har man ansökt om och fått av Sävsjö kommun.

För att få in pengar till den nystartade föreningen för framtida investeringar har man bland annat ordnat våffelkvällar och en växtloppis. För att kunna söka bidrag likt det från Sparbanksstiftelsen Alfa behöver man oftast skjuta till en lika stor slant som man söker för. 

Bygdegården har hyrts ut vid minnestunder och föreningen välkomna fler uthyrningar. En hemsida är på gång för att man enkelt ska kunna komma i kontakt med styrelsen i föreningen.

Fredagen den 29 november blir det en julaktion med skänkta gåvor där pengarna från auktionen också går till föreningen. 

för 28 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Pristutdelning av fotbollsfond

IFK Stockaryd/Rörviks IF har avslutat fotbollssäsongen och i samband med avslutningen delades priser från Liens minnesfond ut.

Det blev Erik Karlsson och Adam Axelsson från P09/10 som blev årets pristagare av Liens Minnesfond 2024. Två positiva killar med en väldigt hög träningsnärvaro och ett mycket gott uppförande mot lagkamrater som motståndare.

Juryns motivering lyder: 

Erik Karlsson - En ödmjuk spelare med en hög träningsnärvaro. På sin backplats har han vuxit från år till år till en spelare att räkna med. Har fått möjlighet att vara med och testa lite seniorfotboll denna säsong och har skött det med goda vitsord. En värdig vinnare till årets pris – grattis!

Adam Axelsson - Adam är en ödmjuk spelare som aldrig klankar ner på en medspelare, visar goda fotbollsegenskaper och har en bra inställning på träningarna. Har även han vuxit på sin backplats genom åren. En värdig vinnare av årets pris – grattis!

Liens minnesfond är ett uppmuntranspris som instiftats till minne av forne IFK Stockaryd-spelaren Sten-Ove "Lien" Svensson som hade ett stort hjärta för klubben. I samband med Sten-Oves bortgång 2016 skänktes pengar som enligt hans önskan skulle gå till ungdomsfotbollen och då instiftades Liens Minnesfond. Priset på 500 kr samt en minnesplakett delas årligen ut till två ungdomsspelare som utmärkt sig på ett positivt sätt. För att nomineras till Liens Minnesfond ska man ha en vilja att träna och utvecklas samt vara en god lagkamrat. Det är tränarna som får nominera tänkbara pristagare och av de nominerade utser Liens familj två spelare som får ta emot priset.

för 2 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Färgskimrande körkonsert i Vrigstad

I söndags var kyrkan i Vrigstad belyst med många olika färger. Frälsarkransens olika pärlor finns som glaskonstverk i kyrkan sedan två år tillbaka. 

Kören Cantabile medverkade med en sång för varje pärla-en pärla för varje tillfälle i livet.
Kören framförde till bekymmerslöshetspärlan "Andas in, andas ut" och hela kyrkan blev blå. För att symbolisera kärlekspärlorna blev kyrkan upplyst i röda färger.

Gunnel Hellgren berättade om de olika pärlorna och konfirmanderna medverkade och visade på en krans var pärlorna fanns. Konfirmanderna i Vrigstad genomförde en mycket stämningsfull ljusvandring under sångerna "Tro" och Gärdestads "I den stora sorgens famn" som berättade om sorgens pärla. 

Erik Svärd medverkade med musik på trumpet.

När doppärlan presenterades kom Sanna in i kyrkan med lilla Molly i dopdräkt. En konfirmand hällde upp vatten i dopskålen och kören sjöng "Tre gåvor". 

Bill och Fia Strachal stod för ljussättningen och det blev en mycket stämningfull stund. 

för 3 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Vinnare i cykeltrim har utsetts

Årets cykeltrim som drog igång i slutet av april i trakterna runt Sävsjö har nu avslutats.

Omkring 125 kartor har sålts och bland cyklisterna var det omkring 75 personer som lämnade in sitt resultat efter att ha prickat av minst 15 olika platser på kartan.

15 vinnare har dragits som vinner presentkort. Vinnarna är:

Annika Evertsson
Elias Hultin
Christer Svensson
Lisbeth Fransson
Anneli Svensson
Gunilla Andersson
Rositha Bergh
Evert Bäck
Kerstin Hvirf
Anneli Forsum
Mats & Christina Johansson
Kurs & Marie Gunnarsson
Birgit Liljegranath
Jan-Anders Schönborg
Conny Carlsson

Antalet deltagare är ungefär lika många som tidigare år och arrangemanget är uppskattat.

Några kontroller har tyvärr försvunnit och Håkan och Bojan Hermansson som numera ansvarar för cykeltrimmet har därför behövt tillverka nya kontroller och sätta ut. Det har skett vid fyra tillfällen och kontrollerna har försvunnit i Rostad och vid Bringetofta kyrka. Samma kontroll har försvunnit flera gånger och har inte gått att hitta på platsen. 

Håkan och Bojan hoppas att kontrollerna får vara ifred i framtiden och vill också skicka med en liten påminnelse till alla om att använda cykelhjälm. Både när man till vardags cyklar till jobb och skola och när man ger sig ut på längre cykelturer. 

Nästa år återkommer cykeltim med en ny sträckning i trakten kring Sävsjö.

för 9 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Klubbmästerskap i boule avgjort

Under två tisdagar genomförde PRO Boule årets klubbmästerskap.

Tisdagen den 1 oktober spelades singel damer, och singel herrar. I tisdags, den 8 oktober, avgjordes dubbeln och här lottades lagen så att en man och en kvinna spelade tillsammans. Det var omkring 25 tävlande i varje gren. 

Resultat klubbmästerskap PRO Boule 2024

Singel damer
1. Marianne Wegeborn
2. Gunilla Bjerhag
3. Ing-Britt Jönsson

Singel herrar
1. Arne Berg
2. Åke Wikström
3. Yngve Hultqvist

Dubbel
1. Gunvor Eriksson och Åke Wikström
2. Ann Björling och Kjell Bjerhag
3. Mona Thulin och Anders Lindberg


Ett 30-tal spelare brukar träffas på tisdagar, torsdagar och söndagar året runt för att spela boule i lokalen vid Sturevallen. Under sommarhalvåret används banorna utomhus och under vintern blir det spel inomhus. Även vid regn är det en fördel att kunna vara inomhus.

Seniorer som är intresserade av att börja med boule är välkomna att testa på och får gärna bli medlemar i PRO Sävsjö Boule och i PRO Sävsjö.

Boulen är en samlingsplats där man träffas, spelar och har roligt och fler spelare är välkomna!

för 10 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Temakväll om släktforskning

På torsdagskvällen besökte Lars-Åke Andersson, ordförande i Njudungs släktforskarförening, Vrigstads hembygdsförening där han föreläste under rubriken ”Att söka sina rötter”.

Lars-Åke berättade initierat om släktforskningens historia och om hur man t.ex. långt tillbaka i tiden var tvingad att ha kunskap om sina förfäder om man skulle gifta sig. På 1700-talet började prästerna upprätta husförhörslängder, som idag är ett viktigt underlag för dagens digitala släktforskare.  Att börja med att intervjua sina äldre släktingar är ett bra sätt att starta sina efterforskningar.

Under kvällen drogs även vinnarna i föreningens sommartävlingar – bildfrågan och cykeltrim. Vinnare i bildtävlingen blev Gerd Johansson, Sven-Åke Gårdstam, Jonas Olofsson, Ulrika Torstensson och Lars-Gunnar Johansson. I cykeltrim vann Bo Årevall, Hans Berggren, Rosmari Lundberg, Eva-Lisa Strömqvist och Marie Olofsson.

för 20 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Sävsjö Rotaryklubb firade 60 år

I måndags kväll firade Sävsjö Rotaryklubb 60-årsjubileum med konsert och middag i Kulturhuset.

Rotary brukar kallas "världens största yrkesnätverk" och finns i de flesta länder i världen. Det var 1905 som advokaten Paul Harris tillsammans med tre andra män i Chicago bildade den första Rotaryklubben. De fyra arbetade inom olika yrken och att träffas över en lunch och utbyta erfarenheter var den enkla, men geniala idén, som snabbt utvecklades och klubbar startades, främst i USA, men spreds snart till många andra länder.

Till Sävsjö kom Rotary 1964. Nässjö RK var charterklubb och vid charterfesten i dåvarande Tingshussalen fick Sävsjöklubbens förste president, Torsten Rygert, ta emot brevet som visade att Sävsjö fått en Rotaryklubb. 26 medlemmar noterades vid klubbens bildande och lite undan för undan har medlemsantalet ökat till dagens 37.

På jubileumsfesten presenterades bilder från de gångna åren och de visade på en varierad verksamhet med lunchmöten med ett föredrag varje gång, olika projekt, hjälpinsatser av olika slag, studiebesök med mera. Sävsjö RK har i många år lämnat ekonomiskt stöd till Läkarbanken/Rotary Doctors, som främst bedriver hjälpverksamhet i Kenya. Från början kallades de doktorer som ställde upp med sin tid mot att någon klubb betalade resa och uppehälle för Jeepdoktorer. De förekommer fortfarande, men fler läkare än tidigare gör nu sina insatser på någon vårdcentral, där de både utbildar inhemska sköterskor och läkare och behandlar patienter under en sexveckorsperiod.

Karin Håkansson är generalsekreterare för Rotary Doctors och hon var inbjuden till jubileet. Hon passade på att tacka för det stöd om klubbmedlemmarna lämnat och hoppades på fortsatt samarbete.

– Ni var tidigt ute och har fortsatt att lämna ert stöd. Ni har skickat ut många "egna" läkare och jag vet att ni har som mål att kunna sända ut en läkare vart tredje år, sa Karin Håkansson.

Inbjuden var även Agneta Ekelund, som varit i Kenya flera gånger på Sävsjö RK:s uppdrag och som då rapporterade om sitt arbete hem till klubben i Sävsjö om de dagliga händelserna. Tack vare Läkarbankens doktorers insatser på den kenyanska landsbygden har hälsoläget förbättrats och framförallt har problemen med malaria och magsjukdomar minskat påtagligt.

Jerry Fredriksson var i 42 år medlem i Sävsjö RK innan han flyttade till Vetlanda. Tillsammans med sin fru Inga har han i alla år lämnat ett ekonomiskt stöd till Läkarbanken och de utmanade nu klubbmedlemmarna att samla in pengar så att en läkare kan skickas ut i Sävsjö RK:s regi vartannat år.


Pernilla Nordh, Per-Anders Andersson, Christina Johansson och Ann-Sofi "Affi" Arvidsson tilldelades Paul Harrias Fellow i form av diplom och märke och Lars-Åke Sandqvist, i mitten, fick Paul Harris Fellow med en safir. Foto: Privat

När det är jubileum brukar det delas ut utmärkelser. Senast var det när klubben firade 50 år och det fanns nu fem medlemmar som uppmärksammades lite extra. De klubbmedlemmar som gjort något utöver vad man kan förvänta sig kan hedras med det som kallas Paul Harris Fellow och fyra medlemmar fick märke och "diplom", som delades ut av klubbpresidenten Leif Göransson. De fyra var Ann-Sofi "Affi" Arvidsson, Christina Johansson, Pernilla Nordh och Per-Anders Andersson. En ännu finare utmärkelse fick Lars-Åke Sandqvist, som fick Paul Harris Fellow med en safir. Det var första gången någon medlem i Sävsjö RK fick ta emot den utmärkelsen.

Jubileumskvällen inleddes på Röda Kvarn med en konsert dit allmänheten var inbjuden. För det musikaliska svarade Vetlanda Kulturskolas stråkensemble under ledning av Ulviyya Ahmeddova och Anders Dahlén. De bjöd bland annat på "Slavonic Dance nr. 8" av Dvorak och "Oblivion" av Piazolla. Felicia Lundqvist och Elvin Afandiyev är elever i Sävsjö musikskola och de sjöng bland annat från "Fantomen på operan". Algot Eriksson, också Sävsjöelev, spelade ur "Chess" på saxofon och vid flygeln satt hela konserten Eva-Marie Nilsson.

– Det blev en väldigt lyckad kväll och vi som var med fick en extra kick att fortsätta att jobba vidare i den positiva anda som råder i klubben, summerade klubbpresidenten Leif Göransson jubileumskvällen.

för 23 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Vandrare firade 30 år

Sedan 1994 har de vandrat tillsammans två gånger per år och bland annat har hela Höglandsleden klarats av i etapper.

Birgitta och Lennart Gustafsson, Kjell och Marianne Vegeborn, Christina Lindstrand, Lilly och Arnold Törnqvist, Jan Olof och Anita Ekström och Arne Albrecktsson från Sävsjö har vandrat tillsammans i 30 år. Från början var de 12 personer men numera är Christina änka och Arne änkeman. 

Det började med vandring i Österrike under en period men 1994 bestämde de sig för att vandra i Sverige. De valde att gå Höglandsleden och de 42 milen avklarades bit för bit. Bland annat har de passerat Mariannelund, Ingatorp, Hok och Tomtabacken.

Varje år i maj och september träffas de för att vandra och ett värdpar planerar dagsturen och middag på kvällen. Till en början var det sträckor på 2 till 2,5 mil men i takt med att de blivit äldre har sträckorna blivit kortare. 

I lördags gick vännerna ungefär 3 kilometer och de som inte längre orkar vandra kom för att vara med på kvällen då de sågs för att äta och dricka gott och fira de 30 åren. 

för 24 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Golfmästerskap avgjort

I helgen spelades årets upplaga av kommunmästerskapet i golf. Det spelades i Vetlanda på en toppenbana och i ett fantastiskt väder. Tävlingen va uppdelad i två klasser, en A-Klass (scratch, Brutto) och en B-klass (slaggolf, Netto). 

I A-klass blev Sebastian Thulin segraren på 77 slag. Tätt efter kom Ingemar Krig och Magnus Petterson som fick dela på en andra plats på 79 slag. Trea kom Svante Stenvik på 82 slag. 

I B-klass vann Yngve Hultqvist på 70 slag. Bakom sig på en andra plast hade han Berith Svensson på 75 slag och tredje platsen gick till Gustav Andersson på 74 slag.

Bästa dam boende i Sävsjö kommun blev Marika Pettersson på 75 slag.

Närmast hål vanns utav Yvonne Jensen och Magnus Lantz. 

Längsta drive slog Gustav Andersson och Marika Pettersson.

Vi vill riktiga ett extra stort tack till alla sponsorer om ser till att vi kan ha ett fantastiskt prisbord och Vetlanda GK som alltid hjälper till och gör de smidigt för oss arrangörer. 

Sponsorer 2024 
Boda Borg Sävsjö
Vetlanda Rör AB
Sandbäckens Rör i Vetlanda AB
Ahlsell Sävsjö
Sävsjö Plastic AB
Sonelli Verktyg AB
Lagerbutiken i Stockaryd
Ica Nära Klingan Sävsjö
Visab
Ralex CNC-Teknik och Svets AB
Smålandssotaren AB
OBOS Kärnhem
JCK Produkter i Sävsjö AB
ABL Construction Equipment AB
Englunds Bygg Sävsjö AB
Best Western Hotel Vrigstad
Coop Sävsjö 

Stort tack!

för 3 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Sävsjöflickornas tolfte årsmöte

Årsmöteshelgen började redan på fredagskvällen. Det var Karin Magnusson på Lönns Kläder som hade bjudit in till modevisning.

Medlemmarna samlades på lördagsförmiddagen i Sockerklaras nya park. Där överlämnade Susanne Porsgaard och Pernilla Nordh Sävsjöflickornas blåsippspin till Henrik Gunnarsson som övertog den efter Bertil Zettergren som burit den ett år. Den ska bäras av en man som gör något bra för Sävsjöflickorna. Henrik är digital fixare för den som fyllt 69 år och uppåt.

Lördagen fortsatte med en stadsvandring längs Graningevägen ledd av Mona Brandin. Hon började med att berätta om lekparken och om Sockerklara. Flera av deltagarna delade med sig av minnen från Graninge. Vandringen avslutades med kaffe och kringla i Perennparken.

Sävsjöflickorna som hade anmält sig till årsmötet, i år 126 stycken, samlades på eftermiddagen i foajén i Kulturhuset för mingel och förfriskning. Många glada tillrop när vänner som inte setts på länge träffades!

En utställning av småbarnskläder och bilder hade ställts i ordning av Ulla Rosling.

På Röda Kvarn hälsade ordförande Susanne Porsgaard alla välkomna. Därefter parentation av fyra under året avlidna medlemmar.

Susanne redogjorde för bakgrunden och syftet med föreningen och dess medlemsantal som är 300.

Årsmötet leddes av Pernilla Nord och Ann-Christine Petersson valdes till sekreterare. Den ekonomiska rapporten föredrogs av Lotta Karlsson och revisionsrapporten lästes upp av Inger Malm.

Pernilla Nord valdes till ny ordförande för Sävsjöflickorna efter Susanne Porsgaard som innehaft uppdraget sedan Inger Högbergs bortgång i maj 2020.

Christina Lindstrand hade valt att avgå från styrelsen och efterträddes av Malin Jonsson.

Styrelsen består för övrigt av Christina Andersson, Maj-Sofie Andersson, Katarina Gynnerstedt, Lotta Karlsson, Ann-Christina Petersson och Susanne Porsgaard. Valberedningen består av Karin Magnusson och Helén Arvidsson. Revisorer är Inger Malm och Ann-Mari Fanger och ersättare Runa Jansson.

Årets stipendiat, Hannah Göransson, kallades upp på scenen. Hon fick en check på 5.000 kronor för sina framgångar inom skytte och intervjuades av Pernilla Nordh. Bland annat kan nämnas fyra individuella SM-medaljer, nått EM-final, deltagit i VM. Deltagande i OS Los Angeles 2028 är inte omöjligt! Man satsar speciellt på landslagskyttar som tränar i Sävsjö. Hannah har satt Sävsjö på kartan utan att flytta hemifrån.

Efter årsmötet tog alla plats i Galaxen och nya medlemmar presenterades, i år tolv till antalet.

Ingrid Brentel presenterade den uppdukade buffén med allehanda delikatesser.

Fältpedagogerna, som föreningen uppmärksammat under året, för kvällen representerade av Marita Johansson och Hanna Leandersson, berättade om sin verksamhet vilket var uppskattat av många.

Kaffe med pannacotta serverades och kvällen fortsatte med underhållning av Caroline Wiklund, Maria Wetterholm och Birgitta Bjenning som spelade och sjöng kring temat flickor och ledde allsång. Caroline och Maria gjorde musikalisk entré med sina fioler.

Vid borden umgicks man genom att dela fina minnen från vårt kära Sävsjö innan det var dags att bryta upp från en trevlig kväll.

för 9 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Rapport från kommunstyrelsen

Det finns en efterfrågan på industrimark i Vrigstad och idag tog vi beslut om att godkänna detaljplan för verksamhetsmark både väster om Hagabanan och även utmed Stockarydsvägen nordost om Hagabanan.

Denna möjliggör för befintlig verksamhet att utöka sin industriverksamhet och att det också kan tillskapas nya industritomter. 

Även väster om Stockaryd, omkring Stockarydsterminalen, vill vi se till att ha attraktiva platser för nya verksamhetsetableringar.
Vi gav idag utvecklingsavdelningen uppdraget att ta fram ett planförslag för industriändamål i västra Stockaryd.

Stockarydsterminalen utgör grunden för detta planuppdrag och planen omfattar stora områden med potential för olika typer av etableringar, inklusive spåranslutning till Södra stambanan. 

Det är viktigt att ta beslut som bereder för tillväxt och expansion.
Vi ska inte vara en kommun som nekar etableringar för att vi inte har förberett mark och samtidigt vill vi vara redo när marknaden vänder. 

Kommunen ansvarar enligt Lag om skydd mot olyckor för rengöring/sotning och brandskyddskontroll i kommunen.
Verksamheten är utlagd på entreprenad. Ny upphandlad entreprenör är Sävsjösotaren.

En ny taxa skulle ha börjat gälla 1 juni i år, men på grund av överprövning förlängdes avtalet med nuvarande entreprenör.

Idag antog vi de nya taxorna som ska upp till kommunfullmäktige innan de träder i kraft 1 oktober. 

Vi beslutade också att vi ska bidra med en årlig finansiering till Sveriges Kommuners och Regioner (SKR) om max 1,95 kr/invånare för att fortsätta den gemensamma satsningen i landet för en mer kunskapsbaserad socialtjänst för åren 2025-2028.
Detta en långsiktig förutsättning för att ställa om socialtjänstens verksamheter i linje med ny lagstiftning. 

Det och en hel del information och gemensamma funderingar kring vårt stundande gymnasieförbund upptog vår eftermiddag.

Välkommen med att inviga en fin Vänskapsbänk vid Lagunen 10 september klockan 10.00. En bänk som passar väl in i vårt TILLSAMMANS.
Vi i Sävsjö kommun behöver finnas till för varandra.

Ta hand om dig och njut av den ovanligt fina sensommaren!

Med hjärta för Sävsjö kommun,

Therese Petersson
Kommunstyrelsens ordförande
Sävsjö kommun

för 16 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Flera rekord på Bringetofta marknad

I lördags arrangerade Bringetofta samhälls- och idrottsförening Bringetofta marknad och vilken marknad det blev. Marknaden har arrangerats sedan 1990 och är en omtyckt och välbesökt marknad och i år slog den flera rekord. Marknaden äger rum på eftermiddagen men redan klockan tolv kunde man se bilkön slingra sig fram på de små landsbygdsvägarna som leder till den lilla byn Bringetofta.

I år var det mer än 50 knallar som var redo att sälja sina varor och så många knallar har det inte varit på tidigare marknader. Klockan 13 var hela marknadsplatsen fylld av köpsugna och hungriga besökare. Ostkaka, saft, sylt och kakor, bröd var lite av allt hemlagat och hembakat som snabbt gick åt. Trots det fina vädret inhandlades stickade koftor, fårskinn och ullstrumpor. Honung var också eftertraktat. Ost-, korv-och godisstånden hade långa köer och vid de olika serveringarna var det trängsel hela dagen. Här fanns isterband, grillad korv, rökt fisk, ostkaka och fika.

Ballongblåsaren och ansiktsmålaren hade fullt upp hela dagen. Barnen hoppade i hoppborgen kunde och kunde även rida en runda på en snäll liten ponny. Brandbilen lockade många förtjusta barn som fick ta på sig en brandrock och släcka en eld. Dunket från yxkastningen hördes hela dagen och Rolf Karlsson blev årets yxkastarmästare. I Tunasalen fanns en pinnstolsutställning från Kulturgatan i Bodafors.

Många nya besökare syntes på marknaden men också de som alltid brukar åka på Bringetofta marknad. Det är den roligaste och bästa marknaden uttalar många besökare. Då marknaden bara håller på i tre timmar träffas många och det blir tillfälle att bara sitta ner och prata. Efter marknaden kunde man gå till kyrkan och lyssna på en musikgudstjänst där Cia Brage Hafström sjöng. 

Vilka var då rekorden?
1. Vädret har aldrig varit så perfekt.
2. Antalet knallar har aldrig varit så många.
3. Antalet besökare har heller aldrig varit så många. 

Det är cirka 100 ideella krafter som gör marknaden möjlig och Bringetofta marknadskommitté var nöjd och tacksam över en lyckad marknadsdag.

för 18 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Träfigurer och tavlor visades i Kännestubba

Lördagen 24 augusti var det utställning av Gunnar Clinghs snidade träfigurer och tavlor i Kännestubba. Utställningen hölls i det hus där Gunnar och hans fru Ida bodde.

I trädgården hade Gunnar sin ateljé där han satt och snidade, ofta på beställning. Han föddes 24 juni 1897 och dog 14 oktober 1989 och blev 92 år.

En fin dag med sol och ett 60-tal besökare. Fika såldes och många satt i trädgården eller lusthuset, samtalade under tiden kaffet dracks. Figurerna och tavlor var lånade av invånare i bygden. Mycket lyckad eftermiddag som arrangerades av hembygdsföreningen i Skruva.

för 23 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Årets Gubbatennis avgjord

Förra lördagen avgjordes den årliga Gubbatennisen på aktivitetsområdet i Vrigstad för sjunde gången.
Gubbatennis är som namnet säger tennis för gubbar.

Dagen bjöd på perfekt tennisväder, gemenskap, fika, tennis, lunch och prisutdelning som sig bör.

Ihoplottade dubbelpar, denna gång åtta par, spelar först gruppspel. De två bästa i varje grupp möts i slutspelet.

Finalen vanns av Oskar Swerlander & Johan Petersson som besegrade Olle Fogelberg & Ingo van den Berg med 8-2.
I bronsmatchen vann Stefan Hjälmeby & Jakob Swerlander mot Joel Andersson & P-O Carlsson med 5-3.

Dagen avslutades i vanlig ordning med lunch och prisutdelning.

Gubbatennis en trevlig tradition som förmodligen återkommer en åttonde gång 2025.
Så fram med tennisracket och börja träna nu gubbar, hälsar arrangören Johan Petersson.

för 24 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Trivselkväll i Boatorp

Hembygdsföreningen i Nya Hjälmseryd anordnade en träff i fredags ute i hembygdsgården i Boatorp, med sång och musik av Christina och Roger Ljung från Stockaryd samt Inge Bengtsson från Korsberga som kåserade.

Lite regn sipprade ner som avtog ganska snabbt.

Bodil Johansson hälsade alla välkomna och hoppades att alla skulle trivas.
Det var ingen tveksamhet om trivsel när Christina och Roger underhöll med sina sånger och sitt vackra gitarrspel. Alla njöt och trivdes.

I pausen serverades korv med bröd, samt kaffe och kaka.
En kö bildades snabbt av kaffe- och korvsugna människor.

Därefter kåserade Inge Bengtsson om sin uppväxt och hur han har lyckats bli en framstående företagare trots sitt handikapp som synskadad. Många tips och idéer fick publiken ta emot.

Ibland slängdes en fråga ut och den som först svarade rätt fick ett pris i form av myggstift och arbetshandskar.
Inge berättade på ett skämtsamt sätt och publiken fick många glada skratt.

Som avslutning sjöng Christina och Roger ett par sånger. Både sångarna och Inge fick applåder, vilket visade att alla haft en rolig och trevlig kväll.

Ett lotteri genomfördes och gav vinnarna fina priser.

När trivselkvällen var slut började myggorna surra och sticka men vad gjorde det när alla haft så trevligt och kunde gå hem.

för 29 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Blåbärstävling på Sävsjö Brukshundsklubb

I söndags träffades flera ekipage från några av Höglandets hundklubbar i Sävsjö för att delta i en Blåbärstävling i agility.

Det blev en härlig dag som bjöd på lagom med sol, skratt och många glada hundar av olika storlekar och raser/blandraser.

Tävlingen bestod av två banor med hopphinder och tunnlar som var anpassade för nya agility hundar och förare.

Ekipagen tävlade i tre klasser: 10 cm, 20 cm och 30 cm höjd på hinderna.

/Sävsjö Brukshundsklubb

för 30 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Välbesökt våffelkväll i Norra Ljunga

I onsdags den 14 augusti anordnade Norra Ljunga bygdegårdsförening en våffelkväll för andra gången.

I samband med våffelkvällen fanns det även möjlighet att fynda på loppis med allt från leksaker och filmer till inredning och dillkronor. 

Skolmuseet hölls öppet för nyfikna besökare där Maj-Sofie Andersson berättade om det.

Till de besökande barnens förtjusning var även den tyska jättekaninen Bill på besök och ett gäng kvittrande kochin-kycklingar.

Stort tack ifrån styrelsen till alla som kom och besökte oss denna strålande onsdagskväll.

för 30 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Equmeniascouter på riksscoutläger i Värmland

Tolv scouter och fyra ledare var på riksscoutläger mellan den 27 juli - 2 augusti.
Tillsammans med cirka 4000 andra scouter befann vi oss på Vägsjöfors herrgård.

Vi har fått uppleva allt det klassiska som hör scoutläger till; såsom att sova i tält, laga mat över öppen eld, surra, använda kniv och yxa, umgås med kompisar, ropa scoutrop och lära känna nya vänner.

Namnet på scoutlägret var "Större".
En enorm planering ligger bakom detta läger, och lägerledningen har verkligen lyckats! En "större"upplevelse har vi alla fått vara med om.
Tänk dig att sitta på ett lägerbål tillsammans med ca 4000 andra, det är helt otroligt häftigt!

Dagarna har bestått av morgonsamlingar (andakt), dagsprogram (samarbetsövningar/spårning/flott-bygge bland annat) bad, lägerbål, gudstjänst med mera.
Alltså aktiviteter som handlar om scouternas intresse men också sådana som stärker vår tro på Gud.

Den näst sista dagen innehöll en "Störstival", där alla kårer hade möjlighet att bidra med något som kunde köpas för att få in mer pengar till insamlingsmålet för lägret.
Vrigstadscouterna hade med 50 kilo ostkaka som vi med stolthet sålde på Störstivalen.

Tänk att denna lilla kår från Vrigstad ropade scoutrop på "ostkaketema" hela veckan för att sprida nyheten om denna ätbara delikatess.

Kön till ostkakan var lång och vi sålde slut på allt vi hade med oss! Tack Vrigstad Ostkakbageri för gott samarbete.

Det är något speciellt med att vara ute i naturen, leva enkelt, laga mat över öppen eld och umgås tillsammans både barn och vuxna.
Vi ser nu fram emot en ny scouttermin i Vrigstad! Och läger, det vill vi åka på igen!

Scouter var redo - ALLTID REDO!

/Anna Nyrén, Jakob Nyrén, Anders Wester, Sofia Fogelberg

för 11 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Sommarprat med Bettan Bloom

I söndags bjöd Sävsjö Hembygdsförening in till årets sista sommarcafé i hembygdsparken.

Efter kaffe och ostkaka hälsade ordförande Bertil Zettergren söndagens sommarpratare Elisabet Bloom kallad Bettan välkommen. En tv-apparat var inkopplad på scenen med en presentation av skolbygget i Sierra Leone. Hon började sin berättelse på stugtrappan i sol men efter en kvart kom de första regndropparna och alla, ett drygt femtiotal, flyttade in i Ljungastugan. 

Bettan har haft en dröm sedan barnsben att bli sjukgymnast, idag heter det fysioterapeut, möjligen kan hennes mormor ha påverkat valet. 

Efter realexamen i Sävsjö och studentexamen i Eksjö studerade hon vidare i Berlin och tog där examen som sjukgymnast. Återvände till Sävsjö och fick anställning på Sanatoriet.

Linköping, Malmö och Bern i Schweiz är platser där hon har arbetat. I Kirkenäs i Norge var hon företagsgymnast för gruvarbetarna i ett år.

1986 började hon utbilda sig fyra år i Feldenkraismetoden, som lär ut hur rörelsefunktionen kan förbättra vigören och samtidigt minskar olika smärtåkommor eller andra problem. För detta har hon egen praktik i Malmö och sedan 1997 är hon själv lärare i metoden. 

Bettan har gett ut en bok, med titeln "Feldenkraismetoden förklarad", som översatts till tyska och nu väntar en engelsk upplaga.

I Berlin träffade hon afrikanen Haroun Sesay från byn Matham i Sierra Leone. Landet ligger i Västafrika och betyder lejonberg och var koloni under Portugal och England innan det blev fritt 1962. Landet är ungefär så stort som Skåne och halva Småland med 8-10 miljoner invånare och med 60 mil vacker kust. Huvudstaden heter Freetown.

Haroun tog kontakt med Bettan efter 43 år och de gifte sig i Malmö 2013. De skrev tillsammans ett projekt om att utveckla hans hemby som blev totalt förstörd under inbördeskriget 1991-2002. Tyvärr dog han redan 2014 och på sin mans begravning kunde hon inte närvara då ebolaepidemin härjade i området.

Efter att hon blivit upptagen i makens släkt startade hon en insamlingsstiftelse Matham - A Model Village of Sierra Leone och samlade in medel från vänner och bekanta för att förbättra jordbruk och idrott och startade tillsammans med makens släkt ett projekt att bygga en högstadieskola. Den stod färdig 2016 och kostade 40 000 kronor att bygga och tjänar som gymnasium för 500 barn. Alla i byn hjälper till. Solpaneler, brunn och lärarbostad tillkom 2021, men sedan Ukrainakriget bröt ut är det stopp på gåvor. När det inte fanns mer pengar att betala revisorn med fick hon lägga ner stiftelsen.

Bettan är för det mesta på resande fot. Nu närmast i augusti åker hon till sydvästra Ukraina för att starta en Feldenkraisutbildning och bland annat hjälpa sårade soldater och hela hösten finns hon i Georgien för fortsatt utbildning av Feldenkraispedagoger. Som snart 79-åring arbetar hon mer än någonsin. 

Flera av hennes lekkamrater, klasskamrater och arbetskamrater liksom storasyster Berit Claesson fanns med runt borden. Ulla Björn, en lekkamrat och klasskamrat från Odengatan/Djurgårdsgatan, som fanns med som sommarpratade i hembygdsparken förra året om sin tid som sjuksköterska på olika kryssningsfartyg. 

Bertil Zettergren tackade Bettan med en fototavla med motiv från en granskog runt Sävsjö signerad naturfotograf tillika styrelsemedlem i föreningen Linus Englund och en blombukett från trädgården som han också skänkt.

Det är inte många som kan jämföra sitt engagemang  ute i världen med Bettan Bloom och det känns fint att hon vuxit upp i Sävsjö. 

Sävsjö Hembygsförening
Maj-Sofie Andersson

för 20 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Slåttergille i Boatorp

Som tradition träffades ett 20-tal personer på onsdagen för att slå gräs i Hembydgsgården i Boatorp, Nya Hjälmseryd. Det var tveksamt om slåttergillet skulle kunna genomföras på grund av regnskurar under dagen.

På eftermiddagen lättade regnet och många entusiastiska personer kom och tog sig an gräset. En del föredrog att slå med lie medan andra använde röjsågen. Gräset räfsades ihop i högar och kördes bort med en traktor.

Efter 1,5 timmar var arbetet avklarat och slåttergillet avslutades med kaffe och fika. Ett lotteri genomfördes och det var tre personer som uppmuntrades med vinst. När det var dags att ge sig av hemåt mullrade åskan och regnet kom. Vi var alla glada att vi slapp regnet under slåtten.

Den 16 augusti anordnar Hembygdsföreningen en trivselträff i Boatorp.

/Hjälmseryds Hembygdsförening
Annika Andersson

för 22 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Trädgårdsloppis i Sävsjö

I lördags anordnades en trädgårdsloppis i Sävsjö med runt tio säljare och ett 50-tal besökare. Det kom även fler besökare efter att loppisen så en del grejer fick stå kvar ute och så kunde man ta vad man önskade och swisha.

Vi fick mycket bra respons utav alla som var här och planerar nu för en ny trädgårdsloppis sista helgen i september. Den som vill vara med och sälja är välkommen att höra av sig till 0708362337.

för 27 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Sommarcafé i Kännestubba

Fredag kväll den 19 juli var det dags för årets andra café i Kännestubba bygdegård. Denna gången i strålande sol och behaglig värme.

Under kvällen var det tipsrunda, ponnyridning och ett musikquiz som hölls av Johan Argus. Det serverades macka och tårtbakelse till de som ville köpa. 

Ett 90-tal gick tipsrundan som vanns av Liselott Johansson. Johnny Hägg berättade lite historia om Portaryd. 

Omkring 125 personer kom till en bra och trevlig kväll som arrangerades av byalagen Hyltan, Brunnstorp, Äpplaryd, Toraliden och Portaryd. 

för 27 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Söndagsunderhållning i Sävsjö hembygdspark

Ett 85-tal tappra personer hade trotsat det ostadiga vädret för att lyssna till barnmorskan Birgitta Gustavsson och sävsjösonen Erik Öhrn.

Birgitta som härstammar från Hjälmseryd berättade om sin mamma, barnmorskan Marie Svensson som kom till Sävsjö 1931 som nyutbildad barnmorska.

Hon hade även med sig dennes barnmorskeväska, vilken hon skänkte till Sävsjö Hembygdsförening. Dessa väskor fick barnmorskorna bekosta själva, så allt var inte bättre förr.

Birgitta berättade också om barnmorskornas arbete, trevliga, besvärliga och ibland även dråpliga situationer som de kunde hamna i.

Så var det Erik Öhrns tur. Uppvuxen på Spången i Sävsjö började han berätta, på ett underhållande och minnesrikt sätt, om barn- och ungdomsåren i Sävsjö. Men också med mycket tänkvärda tankar och insikter som följt honom genom livet.

Allt från tråkiga sommarjobb till tiden på Kulturhuset där hans musikintresse tog riktig fart. Tiden med flera olika band i Sävsjö som ledde till flytt till Göteborg med förhoppning att slå igenom på de stora scenerna.
Tyvärr gick det åt motsatt håll med slutresultatet att välja mellan att flytta hem eller försöka få ett "riktigt" arbete.

Han fick till slut arbete som hamburgekock i en välkänd restaurangkedja. Han avancerade och hamnade till slut i Stockholm med ett toppjobb. Träffade sin fru, fick två barn och insåg att det inte skulle hålla i längden att arbeta på detta sättet.

Vart skulle de flytta? Till Sävsjö eller Gotland där hustrun kom ifrån?
Valet blev Gotland. Utan kontaktnät var det svårt att hitta ett arbete, men turen fanns där.

Erik fick en projektanställning där man skulle utveckla måltidsturismen på Gotland. Ett projekt som lyckades över förväntan och ledde vidare till en anställning som turistchef.

Kontentan av Eriks berättelse var: Planera, se målet och följ planen. Hade jag gjort detta från början, hade jag kanske varit musiker istället för turistchef.

Sävsjö Hembygdsförening
Björn Karlstad

för 4 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Lagerbutikscupen genomfördes för första gången

Den 26 juni spelades Lagerbutikscupen på Njudungsvallen i Stockaryd. Det var barn födda 2016 och 2017 som spelade fotboll. Totalt var det 18 lag som deltog och matcher spelades på fyra planer.

Det var första året som cupen genomfördes med stor hjälp från Lagerbutiken i Stockaryd som sponsrade cupen.

för 8 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Årets händelse - kubben i Hultagård

Med 24 deltagande lag, och cirka 200 personer i lag och publik, måste nog kubbturneringen i Hultagård ses som kommunens största lagidrottsevenemang.

År efter år är deltagarlistan fulltecknad. I år tog det en halv dag innan alla 24 platserna var uppbokade. Tyvärr blev tre lag utan plats i år.

Tre lag har varit med sedan starten 2001: Hängbukssvinen, Kultingarna och Damlaget. Bra jobbat.
Med tanke på EM i fotboll som nu pågår och också är en stor lagtävling är kubben en familjefest med mycket fair play.

Inga filmningar, inga gula eller röda kort. Inte ens lite skäll på domarna Johnny Isaksson eller Klas Nilsson.

Bengaliska eldar? Nej, den dimma som syntes över de fyra spelplanerna kom från grillen.
Där fanns hamburgare och korv som såldes i en rasande fart och grillmästarna hade fullt sjå med att tillgodose behovet till hungrande spelare och publik.

Hur gick då spelet? All publik samlades runt plan 1 där finalspelet skedde.

Jag säger bara: EM-publiken i Tyskland: Släng er i väggen! Här ligger ni i lä vad gäller hejande och ropande på "sitt" lag.
Det fanns inte tillstymmelse till huliganer. Utan här fanns bara "roliganer" som Orla och Marianne, våra danska Hultagårdsbor, lärt oss älska.

Jo, till semifinalen gick Kultingarna mot Prosecco och M Hus mot Nageltrång. Och vidare till finalspelet gick Kultingarna mot Nageltrång.

Där stod Nageltrång som segrare efter en mycket spännande match som kunde slutat hur som helst.

Så här i efterhand kan man undra om det är viktigast att ha bra lagnamn eller att tävla, haha.

Så ska ni vara med nästa år, kolla anmälningstiden och var tidigt ute. Vi ses.

Hultagårds Bygdegårdsförening
Björn Karlstad

för 16 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Midsommarfirande i Hylletofta

I bästa tänkbara midsommarväder firades det i Hylletofta.

På torsdagskvällen iordningställdes den vackra hembygdsgården med midsommarstång, bord och bänkar samt plats för servering och chokladhjul.
Som avslutning fanns möjlighet att grilla på den nytillverkade grillen. 

Vid klockan två på midsommarafton hade det redan börjat anlända såväl vuxna som barn, och kön till den traditionella tipspromenaden var lång. 

Många prövade också lyckan på chokladhjulet och lotterierna, avnjöt det hembakade fikat och barnen hade fullt upp med att försöka få en vinst från godiskatapulten. 

Dansen kring midsommarstången engagerade som vanligt både barn och vuxna och i år var det nog rekord i antal dansande. 

Som avrundning på firandet hölls lotteridragning med fina sponsrade priser samt prisutdelning av tipspromenaden. 

Hylletofta Hembygdsförening vill rikta ett stort tack till alla som kom och gjorde firandet så trevligt. 

Välkommen tillbaka nästa år!

/Gunvor Pöder

för 25 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Midsommarfirande i hembygdsparken

Under klarblå och solig himmel går jag sakta upp mot den vackra hembygdsparken.
Redan halvvägs upp på den nygrusade gången möts jag av vacker sommarmusik.
Det är Arne Roos med ett gäng glada spelemän som hälsar oss välkomna.

Jag går bort mot Ljungaboden där JO Johansson med fast hand leder klädningen av midsommarstången.
"I år blir det inte bara grönt i stången" säger han.

Vi har fått så mycket blommor så allt kan inte användas.
Det är roligt när alla hjälps åt, kommer med blommor eller klär stången.

Det märks att folk tycker att midsommar är både viktig och rolig.
Så det finns nog en anledning till att många kallar midsommar för Sveriges rätta nationaldag.

Så hör jag den: Gärdebylåten. Taktfast och välkänd.
Det ligger också en uppmaning i den: "Upp med stången, nu marscherar vi."
Bärarna är en blandning av män och kvinnor, gammal och ung. 
Så hör jag ett glatt "tjattrande", som jag inte förstår, från några flickor. Det är spanska besökare, säger någon.

Så går marschen till tonerna av Gärdebylåten upp mot backstugan.
Med gemensamma krafter, och lite stönande, kommer stången på plats. Det ser lite våghalsigt ut, men allt går lugnt och stilla till.

Minst 500 personer har kommit, hör jag ordförande Bertil Zettergren säga belåtet.
Och vilken internationell samling av människor. Det är en fest och gemenskap för alla, precis som det ska vara, fortsätter han.

"Bana väg" ropar någon. Musiken kommer. Nu ska vi dansa.

Under ledning av Caroline Wiklund så hoppas det grodor, körs ner i diken med kråkor och andra tokigheter till välkända leksånger.

Allt avslutas med raketen, på en ljudnivå som inte står NASA:s raketer långt efter.
Så drar jag mig ner mot kaffeståndet, där kön ringlar lång.
Kaffe och småkakor i all ära, men inget slår en äkta småländsk ostkaka..

Lite konstig smak och konsistens tycker någon av våra utländska vänner. Men av farten att döma hur fort den försvinner, så uppskattas den även hos dem.

"Hej", jag hör någon ropa. Det är Maj Sofi Andersson. Högröd och med ett leende över hela ansiktet.
"Allt håller på att ta slut, men det ordnar sig" säger hon innan jag bara ser ryggen på henne där hon försvinner i folkvimlet.


Foto: Privat 

Jag går sakta
upp mot marknadsboden. Ostkakan får vänta lite.
Det tar lite tid att komma fram, för det här är dagen då man träffar gamla och nya vänner.
För att citera Elna Nilsson i en gammal Sävsjöfilm: "Det pratas och pratas och pratas."

Uppe i marknadsboden träffar jag Kenneth Andersson vid chokladhjulet.
Vem han är? Ingen vet vem Kenneth är, men säg Kulan så vet alla skrattar han.

"Vad folk det är, hjulet har gått varmt och jag har nästan fått blåsor i händerna.
Men det tar jag, för alla är glada och pratar", hinner han säga innan en ny grupp spelsugna kommer.

Under tiden har spelemännen åter intagit scenen och bjuder oss på en bunt glada melodier. Att de tycker det är roligt kan man både se och höra.

Värmen börjar ta ut sin rätt och jag drar mig sakta mot utgången.
Man vill egentligen inte gå hem.
Det är så många jag inte hunnit prata med, men jag återkommer nästa år igen och får ta igen alla missade samtal då.

"Glad midsommar" hörs från flera håll när jag glad och belåten styr kosan hemåt.

Björn Karlstad 
Sävsjö Hembygdsförening

för 26 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Rapport från kommunstyrelsen

Sista mötet med kommunstyrelsen innan lite sommaruppehåll genomfördes idag i Vallsjösalen i vårt Kommunalhus. 

Trots att det var ett beredande möte tog vi en hel del beslut.
Dels för att tjäna lite tid för några av våra ärenden, men även för att se till att redan nu börja få lite verkstad kring några delar i budget 2025 som vi igår tog i kommunfullmäktige.

Det finns ingen anledning att vänta med det vi är ivriga att få igång.  

Vi tog beslut kring en detaljplan för nya förskolan i Vrigstad.
Vi låter nu ställa ut planförslaget för att pröva markens lämplighet för nybyggnation.
Vi vill så fort som möjligt få ett granskningsyttrande från Länsstyrelsen för att veta hur vi ska gå vidare. 

Utifrån beslut om budget i måndags kväll tog vi som sagt idag några beslut för att få igång lite processer:

Utvecklingsavdelningen fick i uppdrag att presentera lösningsförslag och budget för att möjliggöra tågförbindelser för flera genom en anslutningsbuss, i första hand till och från Rörvik.

Det är fantastiskt roligt att vi redan i höst ska få se förslag på hur en buss ska kunna gå för att tillgängliggöra fler tågförbindelser till och från vår kommun. 

Vi beslutade också att ge kommundirektören i uppdrag att upphandla konsulttjänst för att börja arbeta med vårt platsvarumärke – ett sätt för oss alla att få en indikation på vilka och vad vi är i Sävsjö kommun.
Detta är ett led i ett arbete med att göra oss mer attraktiva och även stolta över vilka vi är.

Det är attraktivt att tro på sig själv och på det vi har att erbjuda. 

Rejält högre kostnader än de borde ha, enligt tjänsten jämföraren i Kolada, har både Aleholm och individ och familjeomsorgen och detta börjar nu utredas på olika vis.

Det är nödvändigt att gå till botten med kostnader som är orimligt höga inom vissa verksamheter. Vår gemensamma kassa ska räcka till mycket. 

I övrigt var det mycket information och beredning och Benita Jörgensen var för första gången inne hos oss i egenskap av ny ekonomichef.

Fem månader in i 2024 får vi en månadsrapport som visar på lägre prognos än budget och vi som ansvariga över kommunens ekonomi behöver ofta ses och uppdatera oss om läget.

Några glädjande saker får avsluta min rapport för den här gången. 

Vi blev tolv stycken fler invånare i maj och vi får hoppas det är en trend att vi så sakteliga börjar öka antalet invånare igen.
Det har ju under något år sakta tyvärr minskat och vår tro är att vår trähusindustri haft det kämpigt.

Arbetslösheten bland unga verkar sjunka, tack o lov.
I slutet på mars detta år hade vi sjunkit med 7 procent jämfört med förra året samma tid.

Alla övriga kommuner i vårt län hade istället ökat arbetslösheten i samma grupp under denna tid. Våra traineetjänster tänker jag har gjort susen.  

Jag uttryckte i slutet min tacksamhet över min kommunstyrelse. Tillsammans är vi starka och är vi ett team hittar vi alltid vägar framåt. Vi är ett konstruktivt gäng som vill se saker hända.

Jag tackar också alla våra otroligt kompetenta tjänstepersoner vi krokar arm med och tillsammans har Sävsjö kommuns bästa för ögonen. 

Jag önskar dem alla och även er som läser detta en fin midsommar och en riktigt skön sommar!

Therese Petersson
Kommunstyrelsens ordförande
Sävsjö kommun

för 1 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Ponnylaget kammade hem fin placering

Sävsjö Ridklubbs ponnyryttare har ridit hoppserien division 3, bestående av tre tävlingar:

Braås, placering 2

Älmhult, placering 2 

I finalen i Lammhult slutade de på plats 4 i serien.

Sedan jullovet har tjejerna tränat tillsammans med jämna mellanrum och stort fokus ligger på allt roligt runt omkring och gemenskapen man får i ett lag. 

Avslutningen på denna omgång blev en träff i Boda med uteritt och pizza.

/Nina Brogård, lagledare

för 14 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Lopp gav 10 000 kronor till barn i Ukraina

Onsdagen den 22 maj arrangerade Internationella barnhjälpen Lopp som ger hopp vid Sävsjö camping.
Det skedde i sammarbete med Krafthälsan som stod för uppvärmningen och Café Sten Sture som hade fina erbjudande i kaféet.

Dessutom sponsrades bananer av Coop. Det blev en riktigt lyckad kväll, solen sken och det var många som kom. De som tävlade var 82 vuxna och 51 barn.

Det kom in 10 600 kr till barn i Ukraina, både från anmälningsavgifter och gåvor.
Pengarna skickas genom Barnens Oas som jobbar på plats i Ukraina och som också har sommarläger för ukrainska barn i Sverige.

Vilka kom då först?

Barnloppet
Josua 3:08
William 3:12

4 km Herr
Alexey Mazalensky 15:39
Wiktar Grozdog 16:22

8 km Herr
Simon Axelsson 29:52
Oskar Svensson 30:21

4 km Dam
Isabell Tiderblom 19:53
Pernilla Karlsson 20:28

8 km Dam
Hanna Blom 34:24
Sanna Ahnstedt Svensson 37:29

/Mari Karlsson

för 17 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Mat från olika länder på äldreboende

Brukarna på Göransgården fick den 22 maj smaka på maträtter från olika kulturer.

Detta var ett initiativ från personalen för att brukarna tillsammans med dem skulle få prova på mat från länder som personalen kommer ifrån.

Maten bestod av en blandning av huvudrätter, efterrätter och kakor.
Provsmakade blev rätter från bland annat Afghanistan, Nigeria, Filippinerna, Syrien och Albanien. Det var uppskattat och smakrikt. 

för 21 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Elever fångades i sagans värld

Lågstadiet och förskoleklassen på Rörviks skola fick besök av Sagobygden från Ljungby. I samband med vårt pågående läsprojekt bjöd vi in Sagobygden. Vi ville väcka barnens nyfikenhet för sagor och för böckernas värld genom att få bjuda in någon professionell utifrån.
På så sätt fick vi alla inspiration för berättandets pedagogik.

Berättarpedagogen fångade oss lyssnare in i sagans värld. Detta gjordes med olika uttrycksformer där vi alla blev integrerade och involverande längs sagornas gång.
Det blev uppskattat av oss alla.

för 23 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
IFK Sävsjö fyllde 100 år

Sävsjös äldsta idrottsförening har firat 100 år. Föreningen bildades på initiativ av polisinspektör Robert Wilander den 5 maj 1924. För att celebrera det anordnas flera olika evenemang under året med inledning lördagen den 4 maj. 

På inbjudan av föreningen och Sävsjö kommun samlades ett par hundra personer vid Djurgårdsstugan, föreningens klubblokal.

Ordförande Johan Hermansson hälsade välkommen i det soliga vädret och riktade ett särskilt välkommen till kultur- och fritidschefen Anders Varga, som tillsammans med en av föreningens tidigare ordförande, Jan Brandin, klippte bandet till en efterlängtad av kommunen anordnad informationstavla över Djurgårdsområdet.

Här finns uppgifter om motions- och cykelleder. Området används av många olika föreningar och allmänheten.

Inför jubileumsdagen har IFK märkt upp två delvis nya spår. Ett nygammalt på 5 kilometer och ett nytt till stora delar gemensamt på 3 kilometer.
De kom nu till användning i 100 årslunken, där 102 deltagare tog sig runt i sin egen takt.

Som tack för den insatsen fick de grillad korv från föreningens nya grill och möjlighet att vinna något av de 25 presentkort som lottades ut.

I Djurgårdsstugan serverades fika. Andra aktiviteter på programmet var ett knatteknat för de yngsta, där de tog sig runt en kilometerlång orienteringsbana. En ny cykelsektion är under bildande och de presenterade sin verksamhet. Intresserade pilkastare kunde visa sin förmåga på en darttavla.

Kulturhuset nästa
På kvällen samlades 140 personer i kulturhuset för en kamratmåltid. Många hemvändare fanns på plats och kunde dela minnen från tidigare erfarenheter i föreningen.

Kvällens värdpar var Pernilla Nordh och Kristin Wallersjö Lundqvist med eget förflutet som tävlande i klubben.
Utställningar fanns om friidrottens klubbrekord och framgångsrika tävlingsutövare under årens lopp.
Här fanns fotoalbum, ett bildspel som Susanne Porsgaard ställt samman, tidigare jubileumsskrifter och en komplett serie av den 25-åriga klubbtidningen IFK-nytt (1977-2002).

En serie med orienteringkartor från de första i skala 1:100 000 (1 cm på kartan motsvarar 1 km i
verkligheten) till dagens vanliga 1:10 000 (1 cm = 100 m) fanns att se.
Numera kan man framställa kartor i alla storlekar. När det blir nya hyggen, vägar och stigar behöver alla kartor uppdateras och här har föreningen en suverän i Åke Eckerbom.

Jan Brandin inledde kvällens presentationer med en tillbakablick som berörde de hundra åren.
Den första baserade sig på uppgifter han läst sig till och hört talas om och den andra halvan av minnen från hans egen tid i föreningen.

Femtinge teater med Hans-Åke Andersson och Linda Elaine Byman presenterade drömmen om
Folkparken - en musikteater som tog lyssnarna med till Folkparkerna glansdagar under 1950- 60- och 70-talet. En av Folkparkerna fanns i Sävsjö fram till slutet av 1960-talet.

Skidåkare
Föreningens båda skidåkande systrar Eva-Lena Frick och Ann-Marie Karlsson framträdde med en
tillbakablick över sina år i IFK, som gav grunden för deras senare framgångar i skidspåren.
Båda fick representera Sverige i såväl OS som VM och är fortfarande engagerade i verksamheten. Eva-Lena som styrelseledamot i Svenska Skidförbundet och Ann-Marie som lidelsefull tränare i Sollefteå skidor och coach till sin framgångsrika dotter Frida Karlsson.

De betonade båda den kamratanda som de upplevt i föreningen och framhöll betydelsen av ledare som Eine Åkesson och Nore Wallersjö. Personer som såg till att alla i gruppen kände sig välkomna och speciella.

Slalomåkaren Emelie Wikström är den mest framgångsrika deltagaren i föreningen.
Hon stannade hela sin karriär i klubben. Kvällens värdar intervjuade Emelie och noterade några av hennes främsta meriter: OS i Sotji 2014 med en sjätteplats och 2018 i Pyeongchang med plats 14 i slalom.

De riktiga framgångarna började redan i Polen 2009 med guld i ungdoms-OS. Med 100 starter i världscupen, där hon som bäst rankats som nummer sju.
Dessutom har Emelie deltagit i tre VM och tagit 15 SM-medaljer. Nu har Emelie dragit sig tillbaka och kan minnas tillbaka på en mycket lyckad karriär.

Emelies kusin Isabelle Björk, som inte fanns på plats, har erövrat två silvermedaljer vid Special Olympic – vinterspel för aktiva med funktionsnedsättning – både i Idaho, USA 2009 och Sydkorea 2013.

Högagärdebacken 
Det blir ingen slalomåkare utan backe. Det kunde Kenneth Hellqvist konstatera.
Han fanns med i den grupp som tog initiativ till och genomförde byggandet av Högagärdebacken som invigdes i januari 1982.

Kenneth tog deltagarna med på en resa med många mer eller mindre omöjliga uppgifter att lösa.
Inte minst då backen under några månader utökades med ”Svens kulle” – en påbyggnad av höjden med 10 meter, som var nödvändig för att få en tävlingsmässigt acceptabel profil på backen.

En annan framgångsrik gäst som framträdde var Ellen Olsson som började sin friidrottsbana i föreningen med deltagande i flera olika grenar.
Hon specialiserade sig efter flytt till Värnamo på stavhopp och lyckades så bra att hon fått representera Sverige i bland annat Finnkamper och har ett personligt rekord på 425 cm.

På grund av skador tvingades hon sluta för ett par år sedan, men kunde nu meddela att hon återupptagit stavträningen och hoppas komma tillbaka.

Cyklade från Belgien
Bland klubbens tidigare medlemmar döljer sig en riktig ”slitvarg”.
Daniel Johansson, en gång skidåkare och orienterare, men numera känd som en äventyrare av rang. Vid intervjun av Daniel framkom att han 2015 cyklade från Belgien genom 12 länder, över Alperna till slutmålet i Turkiet.

Alla startade samtidigt med uppgift att passera ett par fasta punkter, men i övrigt själv välja väg. Deltagarna fick klara sig själv med så liten packning som möjligt. Koncentrerad mat och övernattning i minitält gällde.

Fram kom han efter några dygn och några kilo lättare och som nr 23 av 170 deltagare. Ett par år senare upprepades äventyret, denna gång i Japan.

Under kvällen berättade Krister Karlsson om äventyr bland skidkamrater och den kamratskap han mötte när han bytte klubb.

Gratulationer framfördes också från Bodafors OK, OK Njudung, OK Bävern, Sävsjö FF, Smålands Orienteringsförbund och Smålands Skidförbund.

Helgen avslutades med tårtkalas
Söndagen den 5 maj - föreningens officiella födelsedag - bjöds alla deltagare i tipspromenaden runt Eksjöhovgårdssjön på kaffe och tårta. Dagens värdpar Siv Andersson och Thomas Johansson kunde välkomna inte mindre än 77 sugna deltagare.

Jubileumsåret fortsätter
Kommande arrangemang under jubileumsåret är bland annat de traditionella veckans bana och cykeltrim, som finns att hämta hos Gunnars kiosk och Frendobutiken.
Sista fredagen i augusti anordnas Stadsloppet och i september blir det en friidrottstävling på Hofgårdsvallen och en dag i vandringens tecken på delar av Höglandsleden.

Jan Brandin

för 24 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
50-årsjubileum för klass 9A

Med anledning av att 50 år har förflutit sedan klass 9A vid Hofgårdsskolan i Sävsjö gick ut grundskolan, samlades den gamla klassen på pingstafton den 18 maj.
Av de ursprungliga 29 i klassen hade hälften möjlighet att närvara denna gång.

Klassen, vars klassföreståndare hette Nils-Everth Svensson, har träffats vart tionde år sedan skolavslutningen 1974 och nu var det alltså dags igen.
Denna gång hade flera nått pension och lämnat yrkeslivet, vilket satte en särskild prägel på samtalen och tillbakablickandet på skoltiden.

Vi konstaterade också att bara några stycken fortfarande bor kvar i Sävsjö medan övriga klassen spridits ut över södra Sverige och även någon utomlands.
Yrkesvalen har också stor spridning med allt från till exempel ingenjörer, snickare, chaufförer och sjuksköterskor till bibliotekarier, trädgårdsmästare, företagsledare och ekonomer.

En glädjande sak var att alla i den gamla klassen fortfarande lever och mår i stort väl samt att vi denna gång hade lyckats komma i kontakt med alla (!) från avgångsklassen.

Först samlades de närvarande på Hofgårdsskolan för en rundvandring i skolan, under ledning av den förträffliga läraren Kristina Fransson som denna soliga eftermiddag hade tagit sig tid att valla runt de forna eleverna i lokalerna.

Vi kunde konstatera att mycket var sig likt, samtidigt som mycket har förändrats. Sedan bar det av till Hjärtlanda och Hjärtlandagården där en delikat måltid hade dukats upp.

Eftersom 10 år hade förflutit sedan den senaste träffen år 2014 fanns det mycket att prata om och det blev många glada skratt och en och annan tår fälldes.

Festkommittén; Ylva, Lena, Peter K och Ha ns

för 27 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Gammaldags kafferep i Hultagårds bygdegård

I söndags eftermiddag stod de uppradade; mormors gamla kaffekoppar med sju sorters kakor, bullar och tårtor.
De cirka 25 personerna som kommit upp till Hultagårds bygdegård för att deltaga i kafferepet lät sig väl smakas.

Denna eftermiddag hade alla glömt mammas förmaningsord: "Låt maten tysta mun".
Det pratades och skrattades mellan tuggorna. All kalorijakt var försvunnen. Det slank ner både en och två kakor, lite tårta och också den obligatoriska påtåren.

Männen fick sig nog en liten tankeställare om sina fördomsfulla åsikter om kafferep med "sladdrande kärringar".
Denna eftermiddag "sladdrades" det lika mycket från männens sida, men hela tiden med glimten i ögat och en vänlig ton.

Ett gott betyg på kafferepet var väl att någon gubbe sa: "Jag ska nog gå på fler kafferep, haha."

/Björn Karlstad

för 16 timmar sedan
En bild tillhörande nyheten
Jämnt derby på Njudungsvallen

Under onsdagskvällen möttes två av kommunens fotbollslag i ett derby på Njudungsvallen i Stockaryd.

Matchen mellan IFK Stockaryd/Rörviks IF och Vrigstad IF slutade 0-0.

En jämn match med stunder av övertag för båda lagen som kämpade hårt.

En liten folkfest i solsken där många korvar gick åt till att fylla magar på stora och små.

för 3 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Vernissage på Hägneskolan

Hägneskolan bjöd i tisdags in till vernissage.

Det var eleverna från anpassad grundskola som ställde ut olika konstverk som de tillverkat under läsåret.

Eleverna hade även bakat och planterat olika blommor och grönsaker som fanns till försäljning.

Det blev en lyckad eftermiddag där vårdnadshavare, släkt och vänner var inbjudna.

för 3 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Borgwardträff i Vrigstad

Svenska Borgwardklubben bildades 1979, en 45 år gammal rikstäckande klubb med ca 150 medlemmar.
Det räcker att vara intresserad av Carl F W Borgward eller hans bilar för att vara med.
I klubben finns Isabella, Hansa, Goliat, Lloyd, även tävlingsbilar och nyttofordon typ lastbilar.

Varje i år i anslutning till Kristi Himmelsfärdshelgen har man sin årsträff och årsmöte.

I år var Vrigstad, i "mörka" Småland, den utvalda platsen, en plats man varit på tidigare - för 27 år sedan.

På fredagskvällen rullade de flesta ekipagen in framför Vrigstad Värdshus.
En ögonfröjd att se dessa pärlor dyka upp i form av Isabella Coupé Cabrioleter, Isabella Combi, några vanliga Isabella och en lastbil.
Steve med Loyden var förhindrad att delta.

Då Borgward var en tysk koncern då det begav sig var det inte så konstigt att flera deltagare kommer från Tyskland.
De kör från Tyskland i sin drygt 60 år gamla bil. I år fanns även en kombi från England.

På lördagen efter en stärkande frukost bar det iväg till Rydaholms bil- och leksaksmuseum.
På vägen dit fick vi många tummen upp, sånt är alltid kul.

Vi var ett par timmar på museet och tittade på vad Ingemar lyckats samla ihop genom åren. Besöket avslutades med en stund av "självspelande" instrument.

Vi lämnade Rydaholm och bilarna drog till Stockaryd.
Vi hamnade vid Per-Anders verkstad, där han gjort en klurig tipsrunda. Det var inte bara Borgwardfrågor, men likväl klurigt.

Vi lämnade Stockaryd och åkte åter till Vrigstad, på lördagkvällen väntade sedvanlig god trerättersmiddag. 

Helgen avslutades med årsmöte på söndagen.

Längsta färdväg gick till Gramham Mander som åkt Isabella Combi från England.

Cirka 15 bilar kom till årets träff, vilket gör ca 10 procent av medlemmarna, det måste vara ganska bra uppslutning.

Vid pennan Sibylla som hade förmånen att få vara med utan Borgward

för 5 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Vivaldis årstider i ny tappning

Under torsdagskvällen framfördes ett storslaget program av stråkmusiker på Röda kvarn i Kulturhuset i Sävsjö. Under ledning av konsertmästare och violinist Terje Tönnesen framförde musiker ur Jönköpings Sinfonietta barockmusik av Vivaldi och verk av Grieg och Svendsen.

Terje Tönnesen inledde med orden "Jag är hemsk ledsen, men jag är norsk!”. Publiken skattade och var glada att det inte betydde av föreställningen var inställd.

Vi bjöds på Edvard Griegs svit Från Holbergs Tid. Sen berättade Terje att ett av Norges mest kända verk skriven av Johanne Svendsen tillkom på en timme medan han väntade på en elev som inte kom. Han sålde verket för 80 kr, vilket han och hans familj ångrade djupt.

Stycket var fantastiskt vackert och vi fick höra den två gånger. Första gången brast en sträng som Terje lagade under fikapausen.

– Det var minst 80 besökande, så roligt att många kom! Vi fick hastigt fixa till mer smörgåsar. Många uppskattar också prat- och fikastunden i pausen. Det är fantastiskt att kunna erbjuda så mycket olika slags musikupplevelser på Kulturhuset, säger Lina Freij Nööjd, medarbetare på Kulturhuset.

Som final blåste stråkmusikerna, slagverkaren och cembalisten nytt liv i Antonio Vivalidis välkända verk De fyra årstiderna från 1720-talet. I denna version har Terje Tönnesen skapat väder- och naturinspirerade ljudeffekter som tillsammans med slagverk gör att det traditionella verket får nytt liv. 

I publiken satt Ulviyya Ahmedova som själv är utbildad violinist och arbetar som violinlärare på Kulturskolan i Vetlanda.

Hon tycker det var en fantastisk upplevelse att höra Vivaldis årstider i en helt ny, modern touch, som om man blåste nytt liv i det här 300 år gamla och ett av de mest kända av alla klassiska stycken.

– Det var häftigt med nytänk! Man väntade hela tiden på nya spännande saker som skulle hända i musiken, alla nya ljud och uttryck, säger Ulviyya Ahmedova.  

Hon och hennes make Arzu Aliyev som kommer från miljonstaden Baku i Azerbajdzjan njöt verkligen av musiken.

– Vi uppskattar möjligheten som den här lilla staden Sävsjö kan erbjuda sina invånare - att kunna lyssna på musik i världsklass vilket inte är en självklarhet, säger Ulviyya.

för 16 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Välkända sånger i Cantabiles allsångskonsert

Lars Berghagens liv och sånger stod i fokus när Cantabile bjöd in till allsångskonsert i vårens tid. Medverkade gjorde även Mixturens äldre grupp och Gert Blom spelade trumpet och även gitarr på flera av sångerna.

Flera av de mest kända sångerna sjöngs såsom "En kväll i juni", "Teddybjörnen Fredriksson" och "Sträck ut din hand" men även de lite mindre kända "Från kust till kust", "Jag ser ett ljus" och " Vad bryr sig en porlande bäck". På trumpet och orgel framfördes "Du vandrar som oftast allena" och "Sommaren låter oss glädjas".

Pär Sjöstrand, tillsammans med flera i kören, knöt ihop programmet med bibelord, böner och anekdoter ur Lasses liv.

280 personer valde att avsluta en strålande vårdag i Vrigstad kyrka.

för 20 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Vårmode visades på Bryggaren

Våren gav oss en försmak av sol och vårmode när Medborgarskolan tillsammans med Seniorshopen gästade Bryggaren i Sävsjö. Det blev modevisning med flera härliga mannekänger som med stor glädje visade vår- och sommarmodet med starka färger och många solhattar inför sommar och sol. En härlig skara besökare fick njuta av färgprakten som visades och efter visningen blev det försäljning i Bryggarens aktiveringslokal.

Sen fortsatte vi på eftermiddagen att sjunga in våren tillsammans med Lisbeth och Gertie Wettefors de blev en härlig eftermiddag med allsång så taket lyfte och denna dagen avslutades med kaffe och ostkaka.

Tack all alla mannekänger som ställde upp och alla ni som kom och tittade på modevisningen. Tack till alla som deltog på eftermiddagens allsång i vårens tecken.

Med vänlig hälsning
Jessica Solie
Medborgarskolan

för 21 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Kultursöndag på Bryggaren

Så kom söndagen som alla väntat på, vi fick musikunderhållning av Daniel Undfors som gav en musikalisk resa från 1930-talet fram till 1980-talet och därefter så kom alla favoriterna från Fattig bonddräng till Torparrock. 33 seniorer bjöd på riktig allsång tillsammans med Daniel, alla trivdes och eftermiddagen avslutades med kaffe och rulltårta och god gemenskap.

Tack Daniel Undfors för du kom och gav alla en guldkan. Tack alla som kom och lyssnade så att det blev en härlig söndag.


Vid pennan
Jessica Solie
Medborgarskolan

för 5 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Rapport från kommunstyrelsen

För lite drygt ett år sedan beslutade vi i kommunstyrelsen om insatser för hållbar arbetspendling.
Vi beslutade bland annat om förmånscyklar till kommunens anställda och provpendlarkort till nyanställda.
Vi har nu fått detta redovisat och kommit fram till att fortsätta med dessa insatser.

Vi beslutade idag att åren 2024-2026 fortsätta erbjuda förmånscyklar till kommunens tillsvidareanställda samt provpendlarkort till nyanställda.
Att vi samtidigt som vi är kostnadseffektiva, stärker kommunens attraktivitet, främjar medarbetarnas hälsa OCH bidrar till att minska klimatpåverkan ser vi som mycket positivt. 

Behovet av vård- och omsorgspersonal är stort och ökande i vår kommun och samtidigt har vi ett lågt antal sökande till vård- och omsorgsprogrammet på Aleholmsskolan.
Vi beslutade idag att införa en jobbgaranti för elever från vård- och omsorgsprogrammet på vår gymnasieskola inför nästa skolstart.
Det är förstås vissa krav som måste uppfyllas om erbjudandet ska gälla men med detta erbjudande hoppas vi kunna locka fler till att söka programmet.

Vi resonerade kring ett medborgarförslag som handlar om att minska matsvinnet och vi föreslår kommunfullmäktige besvara det med att arbetet till viss del redan görs. Men under vårt möte idag har vi tankar om att sätta det ytterligare under lupp under 2025. Fokus bör alltid vara att få så lite matsvinn som möjligt.

En hel del direktiv till mig som är ombud för Sävsjö kommun behandlades idag och föreslås att fastställas i kommunfullmäktige tillsammans med att vi ska lägga respektive årsredovisning till handlingarna.
Det är snart dags för årsstämmor för våra olika bolag. Vi föreslog också kommunfullmäktige att godkänna årsredovisningen för Sävsjö kommun för 2023 idag. 

Therese Petersson
Kommunstyrelsens ordförande
Sävsjö kommun

för 10 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Uppskattad påskkonsert och drama i Stockaryds frikyrka

Inför en fullsatt kyrka framfördes ”Den sanna påsken” på påskdagen. Föreställningen med körsång och drama skildrade påskveckans händelser med start i Jesu intåg i Jerusalem och fram till Jesu död och uppståndelse.

Medverkade gjorde ett tjugotal ungdomar i dramat och ett tjugotal sångare i blandade åldrar.
Även söndagsskolan var med och sjöng på några sånger och bidrog med rörelser och dans.

Påskberättelsen varvades med såväl välkända som nya sånger. Efteråt serverades gott fika.

för 15 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Påsk på Bryggaren

Seniorerna på Bryggaren började fira påsk genom Musik i påsktid med Jessica och Carina och passade även på att fira ESTHER några dagar i förväg.

Vi påminde varandra att vi alla har namnsdag då vi alla är en ESTHER när vi befinner oss i någon vårdkedja eftersom vården ska ställa sej frågan vad är bäst för ESTHER. Det firades med bakelse och kaffe.

På annandag påsk kom Christina och Roger Ljung och sjöng gamla härliga sånger som vi alla kände igen och de blev en härlig eftermiddag med god gemenskap. Tack för att ni kom och förgyllde eftermiddagen för 35 seniorer.

Tack alla ni som kom och lyssnade, väl mött och känn er alltid välkomna!

Jessica Solie
Medborgarskolan

för 18 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Årets hembygdsförening

Ett 50-tal personer deltog då Vrigstads hembygdsförening höll årsmöte i Skeppet. Föreningen, som under förra året firade sitt 75-årsjubileum, kunde se tillbaka på ett aktivt och framgångsrikt år. Bland annat utsågs föreningen till Årets hembygdsförening i Jönköpings län, bland länets drygt 130 föreningar.

Styrelsen omvaldes och består av Börje Cronvall, ordförande, Kerstin Carlsson, Marita Magnusson, Sven-Olof Svensson, Marie Olofsson, Catharina Andersson och Thommy Elg. Lennart Fyhrlund nyvaldes som styrelsesuppleant i Lennart Davidssons ställe. Som ny revisor valdes Peter Johansson.

Efter årsmötet presenterades föreningens webb och ett par filmer och bilder från föreningens arkiv visades. Föreningen presenterade också lite av programmet inför sommaren. Under året återkommer cykeltrim. "Mitt smultronställe" som hade premiär förra året kommer att genomföras även i sommar liksom en bildtävling, där man ska notera var i samhället respektive bild är tagen. Föreningen anordnar också en fototävling där allmänheten ombeds fotografera händelser med mera under 2024.

för 28 dagar sedan
En bild tillhörande nyheten
Årsmöte för Sävsjö Hembygdsförening

Sävsjö Hembygdsförening hade på tisdagskvällen årsmöte på Kulturhuset. Stort intresse från medlemmarna som fyllde Galaxen.

Efter förhandlingar avtackades Johnny Thorstensson och Göran Svensson som varit med i styrelsen som sekreterare respektive vice ordförande i många år. Nyval gjordes av Görans son Martin Svensson, Linus Englund och Kenneth Andersson.

Bertil Zettergren läste upp en skrivelse från Olle Mill med tankar om Komstad kvarn.

Skön musik framfördes av stråkkvartettens medlemmar Magdalena Ljung, Ulrika Hjelmfors, Douglas Hoover och Ingemar Hjelmfors.

Efter kaffet spelades samtal upp med sävsjöborna John Ringius, Harald Blomstrand och Thora Wallin.

Föreningens hemsida som innehåller massor med intressant information om Sävsjö presenterades av dess redaktör Leif Alderhammar.

Flaggansvarige Claes Dahl uppmärksammades med blommor.

Nu väntar ett nytt verksamhetsår med bland annat inbjudan till vackra Hembygdsparken sommartid.

för 30 dagar sedan