Journalisten Niklas Ekdal, född i Sävsjö, har bland annat varit politisk redaktör på Expressen och Dagens Nyheter samt programledare i SVT. Efter en olycka 2011 drabbades han av djup depression som ledde till ett självmordsförsök. Under psykiatriveckan 2021 föreläste han om sin livsresa.
- Jag var mitt i livet när min katastrof inträffade. Jobbade som frilansande journalist med tv, tidningar och böcker, efter ett långt yrkesliv som redaktör på Expressen och Dagens Nyheter. När jag var femtio år krockade jag med en kille när jag spelade fotboll. Jag blev snabbt dålig och det konstaterade att jag hade en klassisk hjärnskakning. Men istället för att bli bättre blev jag allt sämre för varje dag, berättar Lennart Ekdal och fortsätter:
- När jag försökte komma igång med arbete, träning eller träffa människor kollapsade jag. På hjärnskade-rehab fanns inget att hämta, en hjärnskakning syns ju inte på röntgen. Återstod psykiatrin. Läkarna ringade så småningom in tillståndet som depression och panikångest. Min egen upplevelse var helt enkelt att hjärnan var förbrukad. Till sist kunde jag bara ligga i mörka rum med hörselskydd, och stoppade i mig ett tiotal piller varje natt för att sova. Jag hade allt tänkbart stöd av sjukvård, terapeuter, vänner och familj. Inget hjälpte.
Ingen utväg
En dag i november 2021 hade Niklas Ekdal plågats alldeless för länge. Hans tillstånd hade förvärrats och till slut valde han att tömma sitt medicinskåp och svälja en stor mängd tabletter.
- Jag tog sedan hissen ner till källarförådet. Min familj hade under kvällen kontaktat polisen, för att det inte visste vart jag var. Till slut hittade polisen mig i källarförrådet. Vid det tillfället hade jag ingen puls och kroppstemperaturen var på 33 grader.
Vägen tillbaka
Här börjar en resa för Niklas på Södersjukhuset i Stockholm.
- Plötsligt kommer det några livstecken, efter att jag ha varit i koma i en kyldräkt. Min familj trodde inte det var sant, för de trodde inte jag skulle klara mig. Efter ett tag insåg jag vad det var som faktiskt hade hänt - ett svårlsaget bottenläge.
När Niklas var på väg tillbaka att bli frisk igen skrev han även boken "Hur jag dog", som har sålt i stora upplagor.
- Med min bok ville jag avdramatisera psykiska problem som samtalsämne och öka förståelsen för psykiatrins svåra uppdrag. Min enkla tanke var att visa att vem som helst kan råka ut för psykiska problem, det är demokratiskt på så sätt, men också att man kan bli frisk igen hur illa det än känns för stunden. Det bästa vi kan göra är att prata om det och försöka hjälpa varandra.
Ta del av hela Niklas Ekdals starka berättelse som finns att se på Region Jönköpings läns hemsida.