Inför en jublande och kokande publik med drygt 900 personer på Älmhults handelsplats, tog Marcus Yngvesson från Stockaryd i helgen hem titeln som Sveriges starkaste man.
– Jag har haft detta som mål i tio år, och nu har jag äntligen nått det, säger Marcus.
Efter en svettig, intensiv och explosiv styrkeurladdning i tävlingen för "Sveriges starkaste man 2021" i lördags den 20 november, stod det klart att Stockarydsbördige Marcus Yngvesson hem guldet.
– Det kokade i hela arenan, och det kändes som att taket skulle lyfta. Det var nog det som gjorde att jag orkade hela vägen. När det stod klart att jag hade vunnit föll jag ner i gråt. Mamman till min son, Josefin Flink, sprang fram och kramade mig och alla anspänningar släppte, beskriver Marcus Yngvesson.
Marcus är från början från Stockaryd i Sävsjö kommun, men bor sedan 2017 i Linköping efter att ha studerat på lärarprogrammet i Norrköping.
Glädjen för styrketräning kommer från uppväxten, där han fick hjälpa till på familjens gård och hjälpa sin pappa att bära stockar ute i skogarna.
Skolan hyllade atleten
När Marcus inte tävlar i styrka arbetar han som idrotts- och fritidslärare på Blästadsskolan.
Efter att det stod klart att Marcus Yngevsson hade tagit hem titeln som Sveriges starkaste man slog skolan på stort, och firade honom med pompa och ståt när han kommit tillbaka till Linköping.
– Min chef hörde av sig och frågade om jag kunde komma ner till skolan. När jag kom dit så var det flaggat överallt, det var banderoller uppsatta och när jag kom in i matsalen sköts det konfetti. Det var en konferencier på plats som sände en live-intervju med mig gällande tävlingen, och som eleverna tittade på i klassrummen, berättar Marcus och fortsätter:
– Efter det fick jag blommor, och en hel meter av budapestbakelse som är min favorit! Sedan kom eleverna ut från sina klassrum och mötte mig med kramar och gratulationer. Shit, det var ett riktigt fin stund! Att vinna Sveriges starkaste man har varit fantastiskt, men responsen jag fått efteråt har varit få förunnat.
Uppnått toppform
Att Yngvesson nu lyckats plocka hem titeln beror enligt honom själv på flera delar. Dels hyllar han sin sambo Josefin för att ha axlat stort ansvar kring deras lille son Ebbe och sysslor i hemmet, så att Marcus har kunnat träna på maximal nivå.
Dels tror han även att det bidragit mycket att ha fått vara pappaledig. Vilket har plockat bort mycket stress att bara kunna fokusera på sonen och sin träning.
Han menar också på att den fenomenala formen han uppnått under året mycket har att göra med sin nye tränare Josef Erikssons träningsupplägg, samt mental stöttning av sin vän Richard Moberg.
– De har hjälpt mig att hålla mina tankar och nerver i schack.
Flera grenar i tävlingen
Finalen bestod av tio uttagna finalister från hela Sverige. De fick tävla i grenar inom både rörlig och statisk styrka.
Exempel på grenar de utfört under finalen:
▪️ Lyfta en hjulaxel över huvudet
▪️ Lyfta en bil från marken
▪️ Välta däck som väger 450 kg över en bana
▪️ Lyfta upp Atlasstenar på hög höjd med vikter mellan 120-200 kg.
(Ett enormt lyckovrål efter vinsten.)
Största utmaningen
Sista grenen var Atlasstenarna, vilket var den gren som Marcus bävade mest inför. Genom åren har det varit den grenen som han sett som mest utmanande. Därför valde han att fokusera på den inför tävlingen - och köpte hem sex egna Atlasstenar upp till 200 kg för att öva in i det sista. Något som skulle komma att löna sig.
– Atlasstenarna har varit min sämsta gren. Vilket är dumt för det avslutas nästan alltid med den grenen. Även när jag i tidigare tävlingar har legat i ledningen, har jag förlorat på den grenen.
– Så när min tränare i lördags sa: "Mackan, nu måste du lyfta fyra stenar jäkligt fort, då vinner du", var jag nära på att kräkas av nervositet. Men eftersom jag stått och lyft bumlingar i 14 veckor innan, var det nog det som tog mig till vinst.
Världens starkaste man
Framtiden är både utmanande och spännande för Marcus Yngvesson, då det blir att ta sig an den internationella nivån.
– Nästa steg blir världens starkaste man. Den som har vunnit Sveriges starkaste man får åka och tävla där mot 25 av de starkaste från andra länder. Nivån inom däck och atlasstenar är nog ganska snarlik den svenska nivån, men det finns många starka gubbar i de statiska grenarna från USA, Polen och Island.
Tror du att du har en chans att klara dig bra i den tävlingen?
– Det är inte omöjligt. Det är klart att det är ytterligare ett steg, men jag lär inte göra bort mig, avslutar en glad och stolt Marcus Yngvesson.