Rörviksborna har nog inte missat att mycket har hänt i lokalen bredvid matbutiken i bygden.
Detta då två tyska familjer i höstas köpte fastigheten, och har sedan dess renoverat inför öppningen av deras restaurang Lieblingsplatz.
– Vi hoppas att detta ska bli allas favoritplats! förklarar Enya Hansen.
För många år sedan träffades tyskarna Michael Hansen och Carsten Roth på en kockutbildning och blev goda vänner.
Efter utbildningen har de drivit hotell- och restaurangverksamhet tillsammans i Tyskland.
Nu antar de en ny utmaning när de startar restaurang i småländska Rörvik.
I somras tog vännerna sina pick och pack och flyttade tillsammans med sina familjer från norra Tyskland till Sävsjö kommun.
– Vi tycker att Sverige är ett skönt land att bo i. Vi gillar naturen i Småland och hittade hus här i Rörvik, säger Michaels dotter Enya Hansen.
Lieblingsplatz
Medan Michaels familj valde ett hus i Rörvik flyttade istället Carsten med sin fru Antje Roth till Sävsjö, och familjerna har kämpat hårt med att lära sig svenska genom att studera vid vuxenutbildningen svenska för invandrare (SFI).
Några månader efter flytten fick familjerna nys om att fastigheten bredvid matbutiken i Rörvik var till salu. I september slog de till, och planerna för att starta en tysk restaurang drog igång.
– Restaurangen ska heta Lieblingsplatz som betyder "favoritplats" på svenska. För vi hoppas att detta ska bli allas favoritplats! förklarar Enya.
Förvandling
Familjerna har helt förvandlat lokalerna från att tidigare ha varit en pizzeria till att sätta deras egna gemytliga restaurangprägel på inredningen.
Totalt har de investerat nära 1,9 miljoner i restaurangen, med både fastighetsköpet och renovering.
Tanken är att på dagtid servera dagens lunch, och på kvällen blir det à la cart. När restaurangen väl har öppnat kommer de ha öppet varje dag mellan kl 11-21.
Förhoppningen är att öppna 14 januari 2023, men då vissa tillstånd ska på plats är det inget som är hugget i sten.
Vad för typ av mat kommer ni servera?
– Det kommer bli tysk husmanskost, vilket är lite som svensk husmanskost. Schnitzel, stekt potatis, fläskfilé, pasta och fisk är några exempel, säger Michaels fru Bettina Hansen.
– Det kommer även finnas pizza eftersom folk i samhället frågat efter det, tillägger Carsten med ett skratt.
Familjerna är snart redo att ta emot hungriga restauranggäster. Foto: Frida Ohlin
Evenemangsplaner
Även om restaurangen ännu inte öppnat finns det stora planer för framtiden. Bland annat vill de bygga en altan, för möjlighet att sitta ute och äta under sommarmånaderna.
De hoppas även på att kunna boka live-musik och arrangera en variant av den tyska ölfestivalen "Oktoberfest".
En ytterligare förhoppning de har är att på baksidan av byggnaden anordna en uppställningsplats för husbilar.
– Vi har själva campat mycket i Sverige tidigare, och vi vet att vi tyskar gärna åker och besöker ställen där vi kan träffa andra tyskar, säger Bettina.
Framtidstro
Trots att det i nuläget är ett tuff situation för näringen och restaurangbranschen tror familjerna att deras satsning kommer bli lyckad.
– Det finns inte många ställen häromkring som erbjuder husmanskost. Så tänker vi också att de som arbetar på Rörviks hus, Svensson & Linnér, Finmekanik och andra företag i närheten vill komma hit och äta. Tillsammans med de boende i området tror vi att det är tillräckligt, säger Enya.
När det nu är ekonomiskt tufft för privatpersoner väljer många att inte äta ute. Hur ska ni hantera det?
– Vi kommer bland annat ha rabatt för pensionärer. Det kommer även finnas lite billigare alternativ som en pizzabitar eller korv. Alla som känner att de inte har lika mycket pengar ska ändå känna att de kan komma hit. Det kommer finnas mat för alla, svarar Bettina Hansen.
Är ni nöjda med renoveringen av restaurangen?
– Ja, det känns jättebra! säger alla i kör.