
Produktionen av ost i Vrigstad upphör men hemosten som har tillverkats på orten sedan 1969 kommer leva vidare när Gäsene mejeri i Västergötland tar över produktionen. Efter sex år som ägare av Smålandsost har Magnus och Pernilla Nordh valt att sälja till mejeriet i Ljung.
– De kommer att göra ett mejeri i sitt mejeri, där blir det en Vrigstadsavdelning för att förvalta och tillverka de produkterna, berättar Magnus Nordh för Smålands Dagblad.
Tillverkningen av 55 000 ostar per år har skett för hand och hemosten tillverkas efter ett gammalt recept och gamla traditioner från tiden då ostarna tillverkades hemma på gårdarna.
Magnus och Pernilla berättar att det till en början var ett längre produktionsuppehåll efter att julosten tillverkats under våren. Allt eftersom briosten som tillverkas året om har ökat i popularitet har de fått allt mer att göra och det har varit svårt att ta ledigt. När de köpte mejeriet var målet att kunna styra över sin egen tid men så har det alltså inte blivit. Paret upplever att osttillverkningen istället styrt över deras liv och de berättar om den mest intensiva arbetsperioden under året med 60-70 dagars jobb i sträck.
Det viktiga är att osten får leva vidare och att kunskapen och hantverket förvaltas och bevaras för framtiden. Att ha anställda eller automatisera produktionen har inte varit ett alternativ för Magnus och Pernilla. Gäsenes ystare har varit på plats i Vrigstad och fått lära sig hantverket och köpet innebär att det västgötska mejeriet kunna kommer öka sin kapacitet. Fokus ligger på att föra traditionen med de småländska ostarna vidare.
- När möjligheten med Gäsene dök upp kände vi att ostarna får leva kvar. De är måna om våra produkter och de kan göra ost. Då kändes det okej att gå den här vägen, säger Pernilla Nordh.