
I en gemensam rapport presenterar Region Jönköpings län och Region Östergötland de positiva effekterna av att koppla på Jönköping direkt till nuvarande Södra stambanan och den framtida Ostlänken.
Projektet har namnet Vätterlänken och det tilltänkta järnvägsspåret förväntas framför allt halvera restiden mellan Jönköping och Linköping.
− Det är först när järnvägssystemet blir sammanhållet som den stora nyttan uppstår. Genom Vätterlänken skulle tre av landets tio största kommuner knytas närmare varandra. En ökad spårkapacitet leder också till högre kapacitet och ökad tillgänglighet för både den spårbundna person- och godstrafiken, säger Tommie Ekered (M), regionråd och ordförande i nämnd för trafik, infrastruktur och miljö, Region Jönköpings län.
Vätterlänken kan ses som ett kompromissförslag efter att regeringen under förra året meddelade att man skrotar planerna på nya stambanor för höghastighetståg på grund av kostnadsskäl. Regeringen gav istället Trafikverket tre nya uppdrag kopplade till Ostlänken, Göreborg-Borås och Skåne.
Vätterlänken har till syfte ska koppla Jönköping till den nuvarande Södra stambanan och den kommande Ostlänken. Ostlänken ska stärka järnvägsförbindelsen mellan Stockholm och Linköping.
Den nu föreslagna Vätterlänken har en preliminär kostnad på 30,9 miljarden och innebär 10,5 kilometer ny järnväg.
I ett första skede ska tågen utgå ifrån Jönköpings befintliga tågstation och genom nya enkelspår ansluta till Södra stambanan vid Aneby. Därefter planeras sidospår utanför Tranås och Mjölby, men även att ett nytt stationsläge ska uppföras i Jönköping söder om Munksjön.
Slutförs projektet Vätterlänken väntas restiden från Jönköping till Linköping bli 42 minuter, och från Jönköping till Stockholm bli 1 h 23 minuter.
I den gemensamma utredningen nämns även behovet av nya spår västerut, mot Borås och Göteborg.