
Efter att SävsjöAppen fått in information från flera håll om att allting inte stod rätt till på enhet myndighet vuxen inom socialförvaltningen tillsatte socialchef Linda Björk en extern utredning för att ta reda på mer.
Utredningen är nu klar och visar på att majoriteten av medarbetarna upplever att det finns brister i arbetsmiljön, och drygt hälften av medarbetarna anser att problemet är kopplat till ledning och styrning.
– Det är inte okej att någon ska behöva arbeta på en arbetsplats där arbetsmiljön inte är bra, säger socialchef Björk.
Nyligen blev den externa utredningen klar, och igår eftermiddag presenterades resultatet.
På plats i kommunhuset fanns socialchef Linda Björk, personalchef Åke Blomqvist och kommunikatör Pierre Klasson.
För någon månad sedan uppmärksammade SävsjöAppen socialnämnden och socialchefen om att redaktionen mottagit information om en problematisk arbetssituation inom enhet myndighet vuxen.
Myndighet vuxen är en enhet inom socialförvaltningen med biståndshandläggning inom äldreomsorg, ekonomiskt bistånd, psykiatri, missbruk och ärenden inom LSS för vuxna (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade).
Efter detta valde socialchefen att tillsätta en extern utredning för att se om det fanns fog för den information som inkommit.
Brist i arbetsmiljön
Och när utredningen nu är klar står det klart att många av medarbetarna upplever problem på sin arbetsplats.
– Det som jag tycker är väldigt tydligt är att majoriteten, i stort sätt alla, på något sätt upplever brist i arbetsmiljön som påverkar arbetsklimatet negativt, berättar Linda Björk, socialchef i Sävsjö kommun.
– Anledningen kan bero på olika saker, men cirka hälften uppger att det är kopplat till ledning och styrning. Därmed har ledningen brustit i sitt ansvar eftersom det är chefen som är ansvarig för arbetsmiljön.
Otydlighet om ledarskapet
Något som också framkom i utredningen var att många av medarbetarna upplever att det är ett delat ledarskap - och att det råder viss förvirring om vilken chef som har vilka mandat.
– Vi har formellt inget delat ledarskap, och det verkar som att de upplever att det är otydligt vem som är högst ansvarig chef mellan mig och biträdande socialchef Lillemor Hultqvist samt mellan enhetschefen och förste sekreterare.
Enligt den struktur som är satt ska medarbetarna i första hand vända sig till enhetschefen och i nästa steg till biträdande socialchef, som även är verksamhetschef för myndighet vuxen.
Skulle personen i fråga inte känna att denne får gehör där är det slutligen till socialchef Linda Björk de ska vända sig - som är ytterst ansvarig.
Varför tror du detta inte varit tydligt bland medarbetarna?
– Det kan bero på olika saker. Vi kan ha varit otydliga i strukturen, eller att man som person inte varit tydlig. Vi måste se över hur vi kommunicerar med förvaltningen.
Har du känt dig förvånad över det som framkommer i utredningen?
– Ja, när du (SävsjöAppens reporter reds.anm) presenterade det material du hade blev jag förvånad första gången. Mycket av det var nytt för mig. Jag hade bara fått ett anonymt brev skrivet, som jag förstod det, av en person då det stod i "jag"-form.
– Så att så ärlig måste jag ändå vara att jag hade hoppats att det inte var så att majoriteten upplevde någon form av arbetsmiljöproblematik. Det blev jag förvånad över.
(Socialchef Linda Björk. Foto: Magdalena Anderås)
Ingen information till kommunen
Både Björk och personalchef Åke Blomqvist uppger att de inte mottagit någon information om medarbetarnas upplevelser via deras egna kanaler, exempelvis kommunens visselblåsarfunktion eller kommunens interna system.
Det har endast framkommit genom det anonyma brev som skickats till Björk, i vad som uppfattades vara en person som skrivit.
– Vi har inte fått in något de formella vägarna. Jag kan tycka att det är lite konstigt att man till exempel inte vänt sig till sitt skyddsombud. Det är något vi behöver jobba med verkligen och som är högprioriterat.
Tystnadskultur
Något som går att utläsa i utredningen är att många upplever att arbetsplatsen har någon form av tystnadskultur.
Om detta är fallet ska utredas vidare, men något Björk ser allvarligt på.
– Alla beskriver inte det, men om det är så och vi kan konstatera det vet vi att det alltid brukar komma från antingen ett ”låt gå”-ledarskap, där man inte tar tag i saker, eller en toppstyrning där det inte är tillåtet att tycka och tänka om det inte är ”rätt saker”.
– Här är ledarskapet jätteviktigt att man skapar förutsättningar för sina medarbetare. Det är inte okej att någon ska behöva arbeta på en arbetsplats där arbetsmiljön inte är bra.
"Häxjakt mot chefen"
Mitt i allt detta finns det även medarbetare som inte upplever arbetsmiljöbrister, och inte heller några problem med ledningen.
– Vissa medarbetare beskriver detta som fruktansvärt och benämner det som en häxjakt mot chefen. De uppger att det känns obehagligt, att de är ledsen och arga. De finns de som uttrycker en oro för att enhetschefen ska försvinna och inte fortsätta vara deras chef, säger Björk.
– De har istället gjort andra kopplingar till arbetsmiljön. Mer mot kollegor och informellt ledarskap eller dåliga förutsättningar kopplat till hög arbetsbelastning.
Ingen chef har lämnat
I nuläget har ingen chef fått lämna sin position.
Om det kommer att bli så kan Björk och Blomqvist i nuläget inte svara på, utan det är ytterligare en process som måste hanteras innan något sådant beslut i så fall kan fattas.
Socialchefen uppger dock att både hon och övrig ledning är självkritiska i att situationen uppstått - och åtgärder kommer tillsättas för att nu försöka få bukt med problemet.
– Nu måste vi titta på vilka insatser vi behöver göra kopplade till ledning och ledningsstruktur. Det är det mest akuta. Jag tar med jättemycket av detta kring hur kommunikationen ska funka från högsta ledning ut till hela organisationen. Även där jag inte är verksamhetschef måste jag vara mer delaktig, så är det.
Åtgärder som i nuläget ska genomföras:
▪️ Det kommer genomföras insatser som är kopplade till ledningen och ledningsstrukturen.
▪️ Den interna kommunikationen från ledning till medarbetare ses över och förtydligas.
▪️ Enheten ges stöd i grupputveckling, samarbete och konflikthantering. Det systematiska arbetsmiljöarbetet stärks.
▪️ Medarbetarskapet och medarbetarnas ansvar i arbetsmiljöarbetet ska förstärkas och utvecklas.
▪️ Arbetsfördelningen och arbetsbelastningen hos enskilda medarbetare ses över.
▪️ Ett strukturerat kvalitets- och förbättringsarbete ses över, där medarbetares förbättringsförslag tas om hand.
Hur lång tid det sedan kommer ta för ledningen att processa utredningen och ta beslut om eventuella förändringar inom ledningen kan varken Björk eller Blomqvist svara på i nuläget.