SävsjöAppen
Idag var det dags att skicka iväg nödhusen som flera företag och organisationer arbetat med senaste månaderna. Foto: Frida Ohlin
Här lastas nödhusen - för leverans till Turkiet: "Skithäftigt"
2024-02-02 13:11

Lastbilen rullar in i Sävsjö och några personer gör sig redo att försiktigt och noggrant lasta på sex nödhus som gemensamt tagits fram av flera byggföretag i kommunen.

Nu är det dags för dessa att rullas neråt i Europa, för att slutligen efter nio dagar anlända till det jordbävningsdrabbade området Antakya i Turkiet.

Förhoppningen är att byggföretagens framtagna modulhus i trä ska ersätta de tält och containrar som i nuläget används i katastrofdrabbade områden.

Sävsjö Näringslivs AB (SNAB), husföretag i kommunen, forskningsinstitutet RISE och innovationsarenan Smart Housing Småland gick i november ut med en projektnyhet.

Projektet kallas nödhus och innebär att husföretag i Sävsjö kommun gått samman för att ta fram en ny variant av tillfälliga bostäder som ska skickas till krigs- eller katastrofdrabbade områden.

I nuläget används främst tält och containrar för att fylla denna funktion - och med detta "proof of concept"-projekt (vilket innebär en test av en viss metod eller idé för att demonstrera dess genomförbarhet) hoppas alla inblandade att dessa nya modulhus i trä ska vara ett bättre alternativ.

Budgeten för nödhusen ligger på 800 000 kronor och finansieras av Region Jönköpings län och Smart Housing Småland.

Vallsjöhus, Lättbalken och Rörvikshus ingår i projektet, och stöttas även upp av  Obos och Wino Holding-koncernen.

"Otroligt entreprenörskap"

Och idag, fredagen den 2 februari, rullade en lastbil in i Sävsjö för att plocka upp sex av de sju modulhus som tagits fram - där ett av dessa behålls som prov- och visningshus.

Representanter från företagen och Sävsjö Näringslivs AB var på plats för att ta del av den unika lastningen.

– Det finns ett otroligt entreprenörskap i vårt område, och många företag som är bra på att bygga hus! säger Patrick Blomström, vd för Sävsjö Näringslivs AB.

– I detta "proof of concept" har vi lärt oss mycket och det är något nytt för oss alla. Förhoppningen är att detta ska bli, som Ingvar Kamprad sade, lika bra men till samma pris.


(Sex nödhus lastades idag på lastbilen. Foto: Frida Ohlin)

Enkla och återanvändbara

Lastbilen kommer nu färdas från Sävsjö ända ner till jordbävningsdrabbade området Antakya, Turkiet.

Väl framme kommer det bestämmas var modulerna kan göra bäst nytta, och en representant från forskningsinstitutet RISE flyger sedan ner till området - för att följa processen och dokumentera hur allting fungerar på plats.

– Vi har hållit planen och varit väl förberedda. Fördelen med dessa nödhus är ju också att de är återanvändbara och bara kräver fyra personer att sätta upp. Till skillnad mot exempelvis containrar som kräver lyftkranar och mycket infrastruktur för att kunna flytta. 

Intressant projekt
Även byggföretagens representanter är förväntansfulla inför att nödhusen nu ska rulla ut på vägarna.

– Det har varit ett intressant projekt och kul att vi har kunnat samarbeta! Husen är ju ett humanitärt stöd till nödställda, och bidrar med arbetstillfällen på alla våra företag. Så det är ju win-win, säger Michael Svensson, vd för Rörvikshus.

Modulhusen tar mellan 6-7 timmar att bygga upp, är på 16 kvadratmeter och ska rymma 4 personer.

– I tälten de har nu har de ju jordstampat golv, och med dessa hus får de riktiga golv, berättar Stefan Hjälmeby från Willa Nordic.

– Sen är de också byggda för att kunna klara sig bra även om det är 20 grader varmt eller 5 minus, tillägger Magnus Persson, produktionschef på Vallsjöhus.
 
(Stefan Sjöblad, Vallsjöhus, Michael Svensson, Rörvikshus, Stefan Hjälmeby, Willa Nordic och Magnus Persson, Vallsjöhus. Foto: Frida Ohlin)

Produktion

Henrik Sysmäläinen från Rörvikshus och Robin Lindsten från Willa Nordic är två av medarbetarna som har ansvarat för att snickra ihop modulhusen.

– Vi har varit två gubbar från respektive företag som samlat ihop oss och jobbat med konceptet. Så det har handlat om både byggnad och utveckling på samma gång, säger Robin Lindsten.

– Genom processen har vi samlat ihop ett helt arkiv med information och bilder med sådant vi tänkt på och sett på golvet, tillägger Henrik Sysmäläinen.


(Henrik Sysmäläinen från Rörvikshus och Robin Lindsten från Willa Nordic har varit med och sammanställt modulhusen. Foto: Frida Ohlin)

Har ni haft några utmaningar?


– Det vi tänkt främst på har varit hur vi kan optimera packningen, och se till att det varken blir för tungt eller krångligt. Sen är det ju så att de som tar emot nog inte har så mycket erfarenhet av trähus. Så vi har försökt göra det enkelt genom att ha ett IKEA-, eller Lego-tänk, svarar Robin.

Går allt enligt förhoppningarna kommer det produceras fler nödhus framöver, och tanken är att biståndsorganisationer och myndigheter kan vara potentiella köpare. 
Även att kanske ha ett lager med många nödhus liggandes - redo att skeppas iväg när krisen är framme och behovet stort.

Resan ner till Turkiet tar nio dagar, och även Sävsjö Näringslivs AB är glada att leveransen av modulhusen, bokstavligt talat, nu är i rullning. 

– Jag tycker faktiskt att det är skithäftigt att det nu händer på riktigt! Att nu får se att det faktiskt funkar. Och vi kommer få ofantliga lärdomar av detta. Verkligen häftigt, avslutar Sävsjö Näringslivs AB:s näringslivskoordinator Nina Brogård.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
▪️Fläskschnitzel serveras med rostad potatis och bearnaisesås
▪️Veckans fisk: Panerad spätta serveras med kokt potatis och remouladsås
▪️Veckans pasta: Fläskfilé gorgonzola

Lunch måndag - fredag 11.00-14.30
125 kr inkl. lättdryck, salladsbuffé, kaffe och dessert. Take away: 115 kr inkl dricka och sallad. (Gäller ej à la carte, hamburgare)
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Linnea, Linn har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
21 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.