
Ett nytt namn har tagit över som ordförande för Socialdemokraterna i Sävsjö - nämligen Susanne Sjögren.
Detta efter att Victor Erliksson efter två år har valt att kliva av rollen.
– Känns som att vi är på uppsving, säger Sjögren.
I mars höll Socialdemokraterna sitt årsmöte och valde då att avtacka Victor Erliksson för hans tid som ordförande i föreningen. En post han har haft i två år.
– Jag valde av olika skäl att inte ställa upp för omval. Jag har en lite annan livssituation nu med en ny familjemedlem och anhöriga som behöver mer stöd hemma. Det kändes mer rättvist och rätt att ställa upp mer för familjen nu, säger Erliksson.
Fortsätter inom politiken gör han dock. Han kommer sitta kvar som ledamot i kommunfullmäktige, barn- och utbildningsnämnden och har även utsetts till EU-valledare.
Ny ordförande
Den som nu istället tar över dirigentpinnen för att med stabil hand leda partiet vidare blir det välkända lokala namnet Susanne Sjögren.
– Det känns jätteroligt och det känns som att vi är på uppsving! För mig blir det nu viktigt att fortsätta vidare på Victors goda arbete, säger Sjögren.
– Vi ser att medlemmarna ökar och vi har ett bra team. Många tar vid och hjälps åt.
I 20 år har Susanne Sjögren varit aktiv inom politiken - och har varit medlem ännu längre än så.
Hon är förste vice ordförande i kommunfullmäktige och är ledamot i kultur- och fritidsnämnden.
Till skillnad från den tidigare ordföranden passar det nu väl för henne att ta på sig mer politiska uppdrag.
– Mina barn har flyttat hemifrån och jag har det just nu helt tvärt om mot hur Victor har det, säger hon med ett skratt.
Synlighet
När Victor får frågan om vad han främst drar sig till minnes när han blickar tillbaka på sin tid som ordförande är det en sak som han har jobbat på hårdast med.
Vid pandemin beskriver båda att partiet lite föll i dvala, och det krävdes nya tag att komma på fötter igen.
– Mycket jobb har handlat om att öka synligheten. Vi har försökt nå ut mer i media genom kontakt med journalister eller som genom vårt konto hos SävsjöAppen. Medlemsmöten har arrangerats och vid valrörelsen hade vi mycket aktiviteter för att synas, berättar Erliksson.
Har initiativen nått resultat?
– Vid en medlemsvärvartävling i distriktet var vi den arbetarekommun som ökade medlemsantalet mest procentuellt sett. Vi ökade med 9 medlemmar på 2 veckors tid. Bara Jönköpings kommun ökade mer. Innan har vi legat på ungefär 75-80 medlemmar, svarar Victor.
– Jag tycker det känns som att folk genuint är intresserade av det som sker i samhället och många som ser orättvisor, tillägger Susanne.
Liknande start
Erliksson jämför sin igång som ordförande med den som Sjögren nu går in i - eftersom likt 2022 med riksdagsval har Susanne också ett val som nu stundar.
– När jag klev in gav jag mig själv det primära uppdraget att aktivera medlemmarna, och det blev en kickstart! Våren 2022 hade vi en ambitiös aktivitetskalender som var svår men som gjorde att vi lyckades, säger Victor.
Foto: Frida Ohlin
Han drar sig till minnes en speciell situation som uppstod en dag när det blev en miss i planeringen.
– Jag satt uppe i linbanan i Kolmården när riksdagsledamoten Carina Ödebrink ringde och kollade om allt var klart inför hennes besök om två timmar. Jag fick ringa Kerstin Hvirf som aktiverade styrelsen och de fick till både företagsbesök och dörrknackning. Då kände jag att allt inte hänger på mig och att vi har kommit en bra bit på väg.
Susanne nickar instämmande och det är tydligt att hon kommer fortsätta framåt på ett liknande spår - speciellt under vårens EU-valkampanj.
– Jag vill fortsätta på den här positiva geisten och driva arbetet framåt! Kristdemokraterna syns så mycket här, men vi vill visa att det också finns fler alternativ.
EU-valet
Partiets kampanj drog igång den 9 mars med att de bjöd på kaffe och bjöd in till samtal utanför Coop Sävsjö.
Politikerna berättar att det finns ett intresse hos invånarna men att det kan vara svårare att få engagemang för EU-valet än andra val.
Och statistiken håller med dem. I EU-valet 2019 låg valdeltagandet i Sverige på 55 procent jämfört med riksdagsvalet 2022 då valdeltagande låg på 84,2 procent
– EU-valet kräver lite mer push och mer jobb. Men det här valet är inte mindre viktigt än de andra. Vissa reagerar och blir förvånade att det är val på gång nu, och vissa är villiga att prata. Vi hade väl ett 40-tal samtal den dagen, berättar Susanne.
Hur ska ni då få väljarna att engagera sig i det här valet?
– Jordbruksfrågorna är ju viktiga i den här regionen. Även matpriserna och Ukraina. Det handlar ju dels om att lyssna på den man pratar med och ta reda på vad den personen tycker är viktigt, men även lyfta demokratiperspektivet när fler och fler odemokratiska partier nu kommer in i EU, svarar Victor.
Arbetet i partiet rullar nu vidare och Victor tror att Susanne kommer hantera jobbet som ordförande med bravur.
– Jag är stolt över det arbete jag har gjort, och jag är övertygad om att Susanne och styrelsen kommer ta detta ett steg längre!