Turerna har varit många beträffande torvföretaget Mullmäster ABs önskan att få bryta torv på Röde mosse utanför Stockaryd.
Trots överklagan från grannar och Sävsjö kommun i flera instanser godkänns torvbrytningen.
– Jag tycker att det är respektlöst av Mullmäster att gå vidare med denna brytning av torv när det är så komplett motstånd från Stockarydsbor och närboende, säger kommunfullmäktiges ordförande Stefan Gustafsson (KD).
År 2019 skickade torvföretaget Mullmäster AB i Aneby in en ansökan om att påbörja torvbrytning på Röde mosse, fastigheten Hällaryd 2:5, utanför Stockaryd.
Ansökan rörde upp känslor både hos grannar till Röde mosse och Sävsjö kommun.
Dels då Stockaryd redan är påverkat av torvbrytning på mossar runt om bygden, men även en oro ur ett miljö- och hälsoperspektiv.
Några år senare, 2022, inkom beskedet till Sävsjö kommun att Miljöprövningsdelegationen hos Länsstyrelsen godkänner torvbrytningen - med vissa villkor.
Beslutet fick civilsamhället och Sävsjö kommun att kraftsamla för att överklaga.
I en insändare till SävsjöAppen 2022 skrev Stefan Gustafsson (KD), tidigare kommunstyrelsens ordförande, såhär:
Sävsjö kommun, Stockarydsterminalen, samhällsförening och invånare har tidigare avvisat förslaget.
Röde mosse är den enda kvarvarande större mossmarken i Stockarydsbygden. Mossen fungerar som en välfungerande reningsanläggning för regnvatten och är en reservoar som motverkar översvämningar.
Mossen ligger i anslutning till Stockarydsterminalen och en torvbrytning skulle kunna störa den viktiga terminalverksamheten.
En torvbrytning skulle också kunna medföra försämring av dricksvatten i brunnar och Stockaryds dricksvattentäkt, Ärnanäsasjön.
"Förfärligt"
Överklagan skickades in till Mark- och miljödomstolen, som dock också valde att tillåta företages torvverksamhet.
När grannarna sedan gick vidare till Mark- och miljööverdomstolen tog det stopp - då myndigheten valde att inte bevilja prövningstillstånd.
Mullmäster kan nu alltså påbörja sin torvbrytning på Röde mosse.
– Jag tycker det är förfärligt! Det är en stor naturtillgång som byggts upp under tusentals år. En kvarvarande del som utraderas för all framtid, och inget våra barnbarn kommer få uppleva. Det blir en död fläck i Stockaryd när Mullmäster gjort detta av en mosse som sprudlar av djurliv och tillgångar, säger Stefan Gustafsson (KD), kommunfullmäktiges ordförande i Sävsjö kommun.
Gustafsson är påtagligt upprörd över beslutet - men uttrycker samtidigt stor tacksamhet och glädje kring den uppslutning som funnits hos både Stockarydsbor och kommunen.
– Vi i Sävsjö kommun har kämpat; både politiker och tjänstemän. Vi har haft hela bygden med oss med Stockarydsborna och samhällsföreningen. Det har varit fantastiskt att se hur alla ställt upp!
Farhågor
Eftersom Gustafsson själv bor i Stockaryd ser han flera orosmoln torna upp sig.
Förutom en oro för miljön och växtligheten vid torvverksamheten oroas han även för vad som kommer hända med mossens funktion som vattenreservoar.
Han menar på att det finns risk att vattnet leds ner till samhällena ifall markavvattning och dränering av mossen tillämpas.
– Översvämningar har redan tidigare varit ett problem här. Vatten därifrån kommer då rinna ut i Stockaryd och Vrigstad. Mossen är nu en stor svamp som jämnar ut vid skyfall. Reduceras detta kommer det hamna i samhällena istället. Det här är en stor farhåga. Kortsiktiga vinster för ett företag som leder till långsiktiga konsekvenser för oss i kommunen.
Röde mosse ligger ju i anslutning till Stockarydsterminalen. Hur ser ni på det?
– En uppsida i det här kan ju vara om de väljer att köra detta via tåg, och på så sätt minska effekterna på miljön. I övrigt kommer det vara negativt med ytterligare fordon som går på vägarna. Det finns ingen annan väg att ta sig dit utom via Stockarydsterminalen. Så det måste bli en diskussion om vägar och anslutningar, svarar Gustafsson.
Han tillägger:
– Jag är genuint upprörd över det här, men samtidigt väldigt tacksam och glad över engagemanget från kommunen. Axel vid axel och gjort vad vi har kunnat och jag är tacksam för att vi gjort det.
Villkoren
Tillståndet för torvbrytningen gäller uttag av totalt 800 000 kubikmeter torv med ett maximalt årligt uttag om 34 000 kubikmeter.
Tillståndet gäller i 25 år från det att beslutet har fått laga kraft.
Företaget får även bara bedriva verksamheten utifrån att vissa villkor följs. Bland annat:
▪️ Täktverksamhet samt underhållsarbeten som kan verka störande för omgivningen får endast bedrivas vardagar dagtid, med vissa undantagsfall på andra tider.
▪️ Allt vatten som avleds från verksamhetsområdet ska passera sedimentationsdamm, försedd med oljeavskiljande anordning, innan det leds vidare till recipient.
▪️ Vid behov ska åtgärder vidtas för att minimera damning från verksamheten samt de enskilda vägar som används för transporter till och från täkten.
▪️ Kemiska produkter och farligt avfall ska förvaras väl uppmärkta och hanteras på sådant sätt att förorening av mark och vatten inte riskeras.
▪️ Ljudnivån från den samlade verksamheten får inte överskrida vissa beslutade värden.
(Röde mosse kommer nu göras tillgängligt för torvbrytning. Foto: Stefan Gustafsson)
"Positivt besked"
På andra sidan om Sävsjö kommun och Stockarydsbornas negativa upplevelser står Mullmäster AB som känner sig nöjda över myndigheternas beslut.
– Klart att det är positivt besked för vår del, absolut. Det här är ett beslut vi jobbat med i många år, säger John Hjalmarsson på Mullmäster.
Nu kommer företaget påbörja arbetet med att få ordning på mossen för ändamålet och verksamheten.
– Vi planerar för produktionen nu givetvis. Vi ska ta ner lite träd och undersöka lite kvaliteter på täktens områden. Torven ska användas till matproduktion så det måste selekteras på ett bra sätt.
Ta hänsyn
Hjalmarsson tycker det är tråkigt att situationen blivit så pass infekterad, och hoppas de ska kunna få en god relation till Stockarydsborna när arbetet drar igång.
– Optimalt hade det ju varit om alla vore positivt inställda. Men det är svårt att begära. Viktigt är att vi så långt som möjligt försöker vara alla till lags. Dålig grannsämja är tråkigt, så det gäller att ta hänsyn.
Eftersom mossen ligger så pass nära Stockarydsterminalen: Kan ni tänka er att använda tåg för transporter?
– Absolut! Vi kör redan mycket via tåg idag, så det kan absolut vara något positivt för både kommunen, oss och Stockaryd, svarar John Hjalmarsson.
Torvbrytning har stor klimat- och miljöpåverkan. Vad är era tankar kring det?
– Det beror vilka siffror man tittar på. Man måste alltid se hela kedjan när man räknar på CO2 (koldioxid reds. anm). Ska vi importera material från Asien istället med kokos som fraktas med båt? Eller ska vi producera lokalt material här uppe? Det är frågor man kan ställa sig.
Röde mosses volym menar Hjalmarsson är väl ämnad för den mat- och livsmedelsproduktion de har i åtanke.
– Främst blir det sallader och grönt, och till viss del frukt och annat.