SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Johan Thomelius, ny vd för Savman. Foto: Frida Ohlin
Johan Thomélius är ny vd för Savman: "Stolt och glad"
2024-03-11 12:11

Sedan första februari har en ny man vid namn Johan Thomelius gjort sig hemmastadd bakom skrivbordet på Savmans ovanvåning.
Han har nämligen tagit över rollen som vd efter att den tidigare vd:n Bo Dahl valt att gå i pension.
– Jag har stenkoll på Sävsjö och det känns som hemma, säger Thomélius.

Den 42-åriga Johan Thomélius växte upp i Vrigstad men bor numera i Bringetofta med sin fru och sina fem barn.

Trots att det är full rulle på hemmaplan har han alltid varit en aktiv yrkesman, och startade sin karriär som snickare på Smålandsvillan i början på 2000-talet.
I trähusbranschen blev han kvar och har under åren haft flera olika positioner. 

– Jag valde att tacka ja till nya roller. Främst har jag arbetat inom produktionsledning, som fabrikschef och under en period hade jag en projektledarroll i Värnamo kommun. Även om den här branschen är ny för mig tror jag att det hade ett ingångsvärde att jag har lång erfarenhet av chefs- och ledarroller, berättar Thomélius.

Jobb på hemmaplan
Med många år av resande i arbetet till Stockholm, Oslo och Sundsvall kände Johan att det var dags att hitta något mer stabilt på hemmaplan. Så han valde att söka tjänsten som vd för Savman, och fick jobbet.

– Jag känner mig stolt och glad för förtroendet och tror samtidigt att jag kommer kunna göra ett bra jobb för att ytterligare främja näringsliv och medborgares behov av bra och stabil internetuppkoppling, säger Johan.

Vad var din reaktion när du fick reda på att du fått tjänsten?

– Det är alltid en lättnad att få besked i en anställningsprocess, oavsett om det är positivt eller negativt utfall. Så det var nog mest den känslan, och samtidigt spännande att få ge sig in i en helt ny bransch.

Även om han numera bor i Bringetofta i Nässjö kommun finns hjärtat kvar i Sävsjö kommun.
Han uppger att han brinner för Sävsjö, men kan inte engagera sig politiskt i kommunen på grund av hemmets geografiska placering.


(Johan Thomélius har gjort sig hemmastadd vid sitt nya skrivbord. Foto: Frida Ohlin)

Så att bli vd för den kommunägda bredbandsleverantören gör att han ändå känner att han ges möjlighet att på sitt sätt bidra till kommunen och dess utveckling. 

– Jag har stenkoll på Sävsjö och det känns som hemma.

Förvalta
I många år har Savman fokuserat på grävarbetet för att möjliggöra för fiber till alla kommuninvånare.
När dessa delar nu är avklarade blir bolagets uppgift att fortsätta förvalta och utveckla bredbandskommunikationen.

– Ett beslut togs tidigt att alla kunder ska kunna ansluta sig till en rimlig peng. Jag tror att det var ett strategiskt klokt val för att alla ska kunna bo och jobba på landsbygden, vilket är en attraktivitetskraft. Nu har vi varit ute överallt i kommunen, så nu börjar en mer förvaltande period.

I nuläget ligger säkerhet och beredskap i blickfånget, och bolaget har täta dialoger med bland annat kommunens säkerhetssamordnare och Höglandets räddningstjänstförbund.

– Vår del är ju att säkra upp internetleveransen. Mycket handlar om redundans; exempelvis om en kabel klipps av finns det att ta från ett annat håll. Sådant är mer aktuellt nu för att säkra upp. Men vi har generellt ett väldigt robust system och god dokumentation.

Vid en krissituation där elen slås ut står Savman väl förberedda för att ändå kunna leverera internet till viktiga samhällsfunktioner. 

– Då går det igång en reservkraft som håller igång viktiga delar hos till exempel kommunen för krishantering. Även vid en större kris så kommer sådant fungera, så det kan man vara trygg med. 

Hur länge skulle reserverna kunna fungera som längst?

– Jag vet inte hur mycket jag kan säga om det, men vi har krav på oss från MSB om detta. Och det kommer fungera i ganska många dagar, så det finns tid för att kunna reparera det som behövs.

Troligtvis kommer fler investeringar göras de kommande åren för att få till ännu stabilare system framöver. 

– Att det skulle uppstå en kris är mer sannolikt än krig. Men oavsett behöver vi arbeta med motståndskraft och uthållighet. Så det blir med fokus på sådant framöver.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
HELGFILÉFROSSA
Varje lördag & söndag 11.30-16.00
Ingår: Kökets val av 3 olika sorters kött, salladsbord, potatisgratäng, rostade grönsaker, sås & naturligtvis vår berömda béarnaise & hembakt bröd, samt kaffe & tillbehör. 179:-/person
Visa dagens lunch från ytterligare 6 restauranger
Erbjudande
50% på Månadskort
Sävsjö Hälsostudio har kampanj på månadskort månaden ut. 30/4-24

Ladda ner appen Sävsjö Hälsostudio via Appstore eller Goggle Play. Där hittar du alla våra träningskort och kan boka dina gruppass
Idag
Ture, Tyra har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
18 ⁰C
3 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.