
Sedan första februari har en ny man vid namn Johan Thomelius gjort sig hemmastadd bakom skrivbordet på Savmans ovanvåning.
Han har nämligen tagit över rollen som vd efter att den tidigare vd:n Bo Dahl valt att gå i pension.
– Jag har stenkoll på Sävsjö och det känns som hemma, säger Thomélius.
Den 42-åriga Johan Thomélius växte upp i Vrigstad men bor numera i Bringetofta med sin fru och sina fem barn.
Trots att det är full rulle på hemmaplan har han alltid varit en aktiv yrkesman, och startade sin karriär som snickare på Smålandsvillan i början på 2000-talet.
I trähusbranschen blev han kvar och har under åren haft flera olika positioner.
– Jag valde att tacka ja till nya roller. Främst har jag arbetat inom produktionsledning, som fabrikschef och under en period hade jag en projektledarroll i Värnamo kommun. Även om den här branschen är ny för mig tror jag att det hade ett ingångsvärde att jag har lång erfarenhet av chefs- och ledarroller, berättar Thomélius.
Jobb på hemmaplan
Med många år av resande i arbetet till Stockholm, Oslo och Sundsvall kände Johan att det var dags att hitta något mer stabilt på hemmaplan. Så han valde att söka tjänsten som vd för Savman, och fick jobbet.
– Jag känner mig stolt och glad för förtroendet och tror samtidigt att jag kommer kunna göra ett bra jobb för att ytterligare främja näringsliv och medborgares behov av bra och stabil internetuppkoppling, säger Johan.
Vad var din reaktion när du fick reda på att du fått tjänsten?
– Det är alltid en lättnad att få besked i en anställningsprocess, oavsett om det är positivt eller negativt utfall. Så det var nog mest den känslan, och samtidigt spännande att få ge sig in i en helt ny bransch.
Även om han numera bor i Bringetofta i Nässjö kommun finns hjärtat kvar i Sävsjö kommun.
Han uppger att han brinner för Sävsjö, men kan inte engagera sig politiskt i kommunen på grund av hemmets geografiska placering.
(Johan Thomélius har gjort sig hemmastadd vid sitt nya skrivbord. Foto: Frida Ohlin)
Så att bli vd för den kommunägda bredbandsleverantören gör att han ändå känner att han ges möjlighet att på sitt sätt bidra till kommunen och dess utveckling.
– Jag har stenkoll på Sävsjö och det känns som hemma.
Förvalta
I många år har Savman fokuserat på grävarbetet för att möjliggöra för fiber till alla kommuninvånare.
När dessa delar nu är avklarade blir bolagets uppgift att fortsätta förvalta och utveckla bredbandskommunikationen.
– Ett beslut togs tidigt att alla kunder ska kunna ansluta sig till en rimlig peng. Jag tror att det var ett strategiskt klokt val för att alla ska kunna bo och jobba på landsbygden, vilket är en attraktivitetskraft. Nu har vi varit ute överallt i kommunen, så nu börjar en mer förvaltande period.
I nuläget ligger säkerhet och beredskap i blickfånget, och bolaget har täta dialoger med bland annat kommunens säkerhetssamordnare och Höglandets räddningstjänstförbund.
– Vår del är ju att säkra upp internetleveransen. Mycket handlar om redundans; exempelvis om en kabel klipps av finns det att ta från ett annat håll. Sådant är mer aktuellt nu för att säkra upp. Men vi har generellt ett väldigt robust system och god dokumentation.
Vid en krissituation där elen slås ut står Savman väl förberedda för att ändå kunna leverera internet till viktiga samhällsfunktioner.
– Då går det igång en reservkraft som håller igång viktiga delar hos till exempel kommunen för krishantering. Även vid en större kris så kommer sådant fungera, så det kan man vara trygg med.
Hur länge skulle reserverna kunna fungera som längst?
– Jag vet inte hur mycket jag kan säga om det, men vi har krav på oss från MSB om detta. Och det kommer fungera i ganska många dagar, så det finns tid för att kunna reparera det som behövs.
Troligtvis kommer fler investeringar göras de kommande åren för att få till ännu stabilare system framöver.
– Att det skulle uppstå en kris är mer sannolikt än krig. Men oavsett behöver vi arbeta med motståndskraft och uthållighet. Så det blir med fokus på sådant framöver.