Live-musik, CNC-maskiner och hemmagjord jordgubbsglass var några av inslagen under torsdagens öppet hus på Aleholm.
Blivande gymnasieelever och vårdnadshavare kunde i lugn och ro gå omkring och få reda på mer om skolans utbud - och även delta i quiz, spel och prova på skytte vid de olika stationerna.
– Vi har haft lite folk som sprungit här fram och tillbaka, säger Marcus Svensson från bygg- och anläggningsprogrammet.
Det är fullt på parkeringen utanför gymnasieskolan Aleholm.
Skyltar står uppställda med information om att alla är välkomna in på öppet hus.
Redan i foajén bubblas det vilt mellan elever och besökare.
Närmast huvudentrén har bland annat Ung Företagsamhet, RIG-inriktningarna, bygg- och anläggningsprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet montrar där elever berättar om sina respektive program och verksamheter.
– Vi har valt att köra ett quiz här där man ska skriva ner vad några av organen i kroppen heter på svenska och latin. Så kan man vinna ett pris i form av en sprutpenna, berättar Lova Ribbholm.
Lova går i årskurs tre tillsammans med vännerna Hannah Ljungquist och Alicia Fransson - och alla tre har redan planer på vad som de vill göra efter studenten.
Alicia planerar att jobba som undersköterska på akuten, Hannah inom hemtjänsten och Lova vill helst jobba på en skola för barn med funktionsvariationer eller på en vårdcentral.
– Jag tycker om att jobba med människor och det är kul att lära sig om kroppen, säger Hanna.
– Och det behövs. Försvinner folk inom vården finns det ju ingen som kommer ta hand om de sjuka och äldre, konstaterar Alicia.
(Alicia Fransson, Hannah Ljungquist och Lova Ribbholm går vård- och omsorgsprogrammet. Foto: Frida Ohlin)
UF-företag
Runt hörnet står Alva Bergström och Deborah Yngvesson som driver UF-företaget "Taste the nature" och säljer rårörda lingon, lingonsylt och torkade svampar.
– Vi har varit ute i naturen och plockat allt själva. Sen har vi torkat, förvällt och fryst ner innan vi har sålt det. Vi ville satsa på att sälja något utan konserveringsmedel och att råvaran är direkt från naturen. Precis nyss sålde vi de sista rårörda lingonen, berättar Deborah.
Tjejerna går i årskurs två på ekonomiprogrammet och startade sitt UF-företag i höstas. Sedan dess har de stått på marknader runt om i kommunen och sålt sina produkter.
Men när de sista burkarna blir sålda kommer de nog inte ge sig ut i skogen igen för ytterligare en vända framåt sommaren och hösten.
– Det var har varit väldigt utmanande och tagit mycket tid. Men det har varit en bra lärdom!
(Alva Bergström och Deborah Yngvesson driver UF-företaget "Taste the nature". Foto: Frida Ohlin)
CNC-avdelning
Nere i grannbyggnaden surras det från diverse maskiner när elever på det industritekniska programmet visar upp vad de gör på sina yrkesförberedande program.
– Här är vår CNC-avdelning där vi bearbetar, svarvar och fräser. Vi har tre maskiner igång och gör ett tre i rad-spel och en jojo, berättar Adam Oliw.
(Malte Karlstad skötte maskinen som framställde tre i rad-spelen under eftermiddagen. Här tillsammans med läraren Susanne Johansson. Foto: Frida Ohlin)
Vid en av maskinerna som är full av svarta små flisor sitter Oscar Sköld och håller i en svart jojo med åtta kanter.
– Materialet vi jobbar med är POM, eller plast kan man säga. Och den här fungerar bra nu som en jojo, säger han och visar upp den sprillans nya produkten.
Vad tycker du är roligast med din industriutbildning?
– Problemlösningen är roligast. Visst kan man bli lite less ibland när det blir för många problem, men det är roligt ändå, svarar Oscar.
Jordgubbsglass
Vid kaféet står besökare i kö som är sugna på lite fika.
Dagens fokus ligger för restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning bageri och konditori på att göra en gräddigt god glass.
– Vi gör jordgubbsglass idag som vi tänkte kunde locka lite folk. Vi har blandat mjölk, grädde och potatismjöl som glassbas. Sen har vi använt honung, socker och glykossirap för sockerlag och blandat med jordgubbspuré, berättar eleven Nora Olsson.
Efter utbildningen kommer Nora stanna kvar på hemmaplan och vet redan nu att hon kommer fortsätta att jobba på sitt nuvarande extrajobb på Lilla Caféet.
– Jag tycker det här är ett bra program för man får väldigt fritt använda sin kreativitet!
En bit bort ligger lokalerna där eleverna på bygg- och anläggningsprogrammet håller till. Utanför byggnaden hölls det spik- skytte och fotbollstävlingar.
(Marco Svensson vill bli målare efter gymnasiet. Foto: Frida Ohlin)
Och inne i lokalen gick det att prova på luftgevär, spela på hjul och köpa merchandise.
– Vi kör idag med luffarschack och pussel som är lite kul för barnen. Vi har haft lite folk som sprungit här fram och tillbaka, säger Marco Svensson från bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning måleri.
Visa upp skolan
I höstas hölls ett antal informationsträffar och presentation om Aleholm och dess program för niondeklassare och vårdnadshavare.
(Från vänster: Eva Johansson (S), barn- och utbildningsnämnden, Henrik Starkman, rektor på Aleholm, Johnas Stranne, rektor på Aleholm, och Carl- Johan Gustafsson (M), barn- och utbildningsnämnden. Foto: Frida Ohlin)
Och trots att datumen för gymnasievalet inför hösten redan har passerat tycker gymnasieskolan att det är viktigt att hålla ett öppet hus; dels för att visa upp skolans verksamheter för allmänheten, men även ge niondeklassare som valt en annan skola chans att inspireras av Aleholm - som då kanske väljer något av deras program under den kommande omvalsperioden.
– Vi får en chans att visa upp vår fina skola, vad vi har att erbjuda och visa vad våra duktiga elever gör, säger rektor Henrik Starkman.
Hur ser intresset ut för utbildningarna till hösten?
– Vi ser en ökning på samhälls-, industri-, vård- och omsorgs-, och ekonomiprogrammet. Sen är det något program som minskat lite men så blir det lätt när man har små elevgrupper.