
Från den relativt lilla och begränsade skytteutbildningen på Aleholm år 2008 till att idag leda elever ända fram till EM, VM och OS-kval.
Paul Larms resa som lärare på riksidrottsgymnasiet för skytte är både spännande och unik.
Efter att han nu slutat som lärare på skolan väljer han att berätta för SävsjöAppen om hur det är att gå från engagemang i barnens lokala skytteförening - till att sitta som tränare bakom den nuvarande skyttevärldsmästaren.
Två mil norr om Växjö, närmare bestämt Rottne, bor sedan 1979 skytteläraren Paul Larm.
Sedan våren 2008 har han dock pendlat till Sävsjö för att dag ut och dag in träffa och coacha elever på Aleholm inom gevärsskytte.
Hur han hamnade i den rollen är ändå en rätt krokig och oväntad väg.
– Jag har faktiskt ett ursprung från hästsporten och kom in rätt sent i skyttet, runt 34-årsåldern, berättar Larm.
– Skyttet tog fart när jag och min fru var i Flyinge och skulle titta på en hingst för avel. Hemifrån ringde då 10-åriga dottern som hade följt med en kompis på klubbmästerskap i luftgevär och skriker i luren: "Jag har också varit med och skjutit och jag kom trea!"
Blev tränare
När dottern sedan ville gå med i klubben kände Paul själv att det var en spännande sport och hakade också på i Söraby skytteförening.
Snart började även sonen med skytte och Larm upptäckte snart att utöva sporten själv var inte hans grej - utan det var att träna skyttarna.
Hästsporten fick stryka på foten för att istället ge plats åt familjens allt mer eskalerande intresse för skyttet.
Dottern och sonen blev snabbt duktiga och började tävla på allt högre nivåer.
Varför blev du intresserad av att bli tränare?
– Jag märkte hur outvecklat det var med coachning, och jag hade ju en bakgrund från dressyr där allt är väldigt genomtänkt. Skyttecoacher kunde säga sådant som: "Ja, men det är ju bara att skjuta i mitten". Ja, men hur gör du det då? Så jag började ta med mig egna idéer från dressyren, svarar Larm.
Med barnens växande framgångar började Paul gå utbildningar inom skytteförbundet, såsom rikstränarutbildning, och inom det internationella förbundet.
– Främst tog jag med mig utbytet i att få sitta och prata tillsammans med andra nationella tränare som förmedlade vad som är viktigt att tänka på.
Vad tycker du själv är viktiga ledaregenskaper?
– Ärlighet, lojalitet, att kunna nå ut med sitt budskap och sinne för att kunna blicka inåt och sedan nå utåt, svarar Larm.
– Min egen ledarstil kan vara rå och burdus men den är alltid hjärtlig. Jag kan skoja mycket med eleverna vid sidan om men när det är träning så är det fokus som gäller. Paul Larm märkte snabbt att han ville bli skyttetränare. Foto: Frida Ohlin
Headhuntad
Åren gick och barnen tävlade till och med i landslaget. Och en dag ringer telefonen. Året är 2008 och dåvarande skolchefen i Sävsjö kommun ringde personligen Paul Larm och frågade om han skulle vara intresserad av att bli lärare på deras skytteutbildning på Aleholm.
– Jag och min kollega Gert Rosengren började då samtidigt och hade tre elever. Inga lokaler var klara och vi fick byta om i trapphuset, minns Paul med ett skratt.
– Vi frågade oss vad vi hade för tanke med utbildningen och målet var att få hit RIG.
Riksidrottsgymnasiet, RIG, för skytte låg för tillfället i Strömsund i Jämtlands län. Om målet skulle nås hade det varit enklare att få skyttar från hela Sverige till Sävsjö kommun. Vilket också blev fallet 2011.
– Det var helt fantastiskt! Men det blåste starka vindar och den stora massan ville ha kvar det i Strömsund. Vid tillfället hade vi omklädningsrum och teorirum i samma lokal. Men det fanns då en riktigt driftig förvaltningschef och den dåvarande ordföranden för barn- och utbildningsnämnden ville att det här skulle bli bra och visa att vi var värda att ha RIG här. Och de möjliggjorde så vi kunde flytta upp i nya lokaler.
Varför tror du ni beviljades att få hit RIG då om det fanns motstånd?
– För de som bor i södra Sverige blir det ju väldigt långt hem. Många av eleverna tappar kontakten med sin hemförening, och när de kom tillbaka efter skolan kanske föreningen har bytt styrelse, kompisarna har slutat... Det blir ett stort ansvar att då fortsätta själva.
Medaljer trillar in
För Aleholms skytteutbildning började det lossna rätt snabbt när de fick sitt RIG. En ny lärare anställdes i pistol, Jonas Fyrpil, och snart var eleverna uppe och tävlade i SM - och tog medaljer.
År 2017 var det dags för nästa milstolpe - när Isabelle Johansson tar medalj i en internationell tävling i Slovenien.
– Känslan var magisk!
Arbetet fortsatte och för lärarna innebar yrket ibland arbete sju dagar i veckan - med utbildning på dagarna och tävlingar på helgerna.
– Man gör det för att man älskar det, och att det är så roligt att vara med ungdomarna och se dem bli trygga och utvecklas.
Paul visar bilden då Victor Lindgren under VM snabbt blickar på sin tränare med ett leende - och båda visste då att guldet skulle bli verklighet. Foto: Frida Ohlin
Inför pandemiåren beskriver Paul själv att det var där de la grunden till något stort och extraordinärt.
– Fyrpil och jag diskuterade hur vi skulle hålla uppe motivationen hos eleverna, när det inte fanns några tävlingar. Vi hade ändå tur att vi kunde ha öppet och träna som vanligt på skoltid. Vi satte då själva upp en tävling där de elever som ville fick vara med på "500-skotten". Mellan fredag till söndag skulle de skjuta 500 skott och de sista 100 var tävling. Något vi körde med hela pandemin.
– Eleverna visade då för sig själva att om de tränar bra kan de producera resultat. Efter två månader var de totalt slut och stod och grät, men de gjorde jobbet! Sådant krävs för att mentalt lära in ett system och sätta det i ryggmärgen för att kunna vara lugna på tävlingar.
EM i Norge
År 2022 åker Aleholmsskyttarna till EM i Norge - och det visar sig att alla i landslaget är från gymnasieskolan i Sävsjö. Där tar de bronsmedalj i mixed med skyttarna Amanda Karlsson och Victor Lindgren.
Sedan följer skrällåret 2023.
– Ja, det var något så hejdlöst bra! säger Paul och skakar på huvudet som om han själv fortfarande inte riktigt kan förstå det.
Under H&N Cup, Europas största juniortävling i skytte, tas ett individuellt brons dag ett och individuellt guld och brons dag två.
Vid EM i Tallinn tar sedan herrjuniorerna brons i lag, individuellt brons och individuellt guld.
Skytte handlar mycket om att behålla lugnet i kroppen och att lära sig hantera sin nervositet.
– Vid tävling kommer alltid nervositeten. Den sitter på axeln och säger att man inte kommer klara det. I det läget får man antingen acceptera att den är där eller agera på den. På skolan har vi inte utbildningar inom det mentala, men vi förklarar alltid vad mental träning är och brukar ta in externa coacher för detta.
VM-guld
Efter detta kvalade tre av skyttarna till VM; Victor Lindgren och Pontus Kallin på 10 meter och Jesper Johansson på 50 meter.
Väl på tävlingen gick det riktigt bra för Sävsjöskyttarna - och i slutet tävlade 6 skyttar om 4 OS-kvalplatser.
– Då kände jag att det här kan ju gå och pulsen rusade, berättar Paul.
Foto: Frida Ohlin
Resten är, som man brukar säga, historia.
Victor Lindgren tog VM-guld i luftgevär på 10 meter och skyttarna åkte sedan hem till Sävsjö igen med en stolt tränare bredvid sig.
Nu väntar skyttarna med spänning inför uttagningarna till Olympiska spelen i sommar.
Vägen från den lokala skytteföreningen i Kronoberg till VM i Baku, Azerbajdzjan, har minst sagt varit en spännande resa för skyttetränaren Paul Larm.
Slutar på Aleholm
Men nu kommer han inte längre jobba kvar som skyttelärare på Aleholm.
– Jag kan väl säga så mycket som att det inte är ens fel när två träter. Men jag måste kunna få ha viss flexibilitet och fungerar inte det går det inte ihop. Jag tror helt enkelt inte på idén om hur allt är tänkt att drivas i framtiden, berättar Paul.
En ny skyttelärare söks nu till Aleholm, och Larm har redan planer på vad som sker härnäst i livet. Vad exakt det landar i vill han inte avslöja än men avslutar med:
– Jag kan säga så mycket som att jag kommer syssla med skytte på heltid!