
För två år sedan öppnade konditorn Olga Andersson Lilla Caféet vid torget i Sävsjö - och nu tar hon sig an en ny utmaning när hon tillsammans med sambon Marcus Kühn öppnar Hans hantverksbageri och konditori på Kulturgatan i Bodafors den 1 maj.
– Vi kommer ha öppet året runt, säger Olga.
I ett rött lantligt hus på Kulturgatan i Bodafors pågår nu renovering och förberedelser inför öppningen av det helt nya kaféet Hans hantverksbageri och konditori.
I lokalerna har det fram tills nu varit kafé Röda Längan som hållit till där under de varmare månaderna på året. Men nu tar Olga Andersson och hennes sambo Marcus Kühn ta över som ägare - och fiket får också ett nytt namn.
I april 2022 slog hon upp dörrarna för Lilla Caféet i Sävsjö men väljer nu att gå vidare och öppna ett annat kafé.
– Jag har pratat med fastighetsägaren Mikael Löfström en del under tiden på Lilla Caféet. Och när jag slutade i Sävsjö frågade han om jag ville ta över här och jag sa ja, berättar Olga.
Efter två år på Lilla Caféet prövar nu Olga vingarna på ett nytt kafé i Bodafors. Foto: Frida Ohlin
"Superspännande"
Anledningen till att hon valde att sluta på Lilla Caféet var för att det inte fanns samma visioner inom arbetslaget och Olga kände att hon ville ha ett kafé som hon mer kunde göra till sitt eget.
– Det känns superspännande att göra något på det sättet som jag vill. Min sambo är delägare och kommer hjälpa mig och även sköta om fastigheten. Innan har ju kaféet varit öppet på sommaren, men vi tänkte varför inte ha det året runt? Så nu ska vi fixa till så det även går att vara här när det är vinter, säger Olga.
– Vi vill skapa en plats att samlas för att fika gott. Ett samlingsställe i Bodafors.
Premiären blir den 1 maj men fram till dess kommer kaféet ha öppet för vissa bokningar; exempelvis i samband med evenemang på Kulturgatan. Det kommer även erbjudas catering.
Hur kom ni fram till namnet Hans hantverksbageri och konditori?
– Marcus pappa som gick bort för två år sedan hette Hans. Hans var halvtysk och familjen som startade Kulturgatan här var också tyskar. Plus att han var hantverkare och inspirerade mig mycket. Så vi tyckte det passade bra.
Foto: Frida Ohlin
Fika och luncher
Enligt Olga kan kunderna förvänta sig ett brett utbud av fika, mat och dryck.
– Vi kommer bland annat ha mackor, praliner, soppluncher och dagens lunch. Sen kommer vi ha en speciell bakelse som vi kallar Lehmann-bakelsen, uppkallad efter familjen som startade den här gatan. I kaffeväg blir det en del espresso.
Efter öppningsdagen kommer kaféet ha öppet tisdagar till söndagar varje vecka.
– Jag hoppas att stället kommer uppskattas av kunder och hoppas de kommer från både Nässjö och Sävsjö. Att företag kanske kommer hit på luncher och att vi kanske kan fixa julbord senare. Jag hoppas att vi ska leverera någon som gör folk nöjda!