I en stålande solig eftermiddag hölls Sävsjö kristna skola öppet hus i måndags - och de visade upp skolans olika verksamheter.
Intresset var stort och ett myller av folk rörde sig på skolgården; i många fall med en hamburgare eller popcorn-strut i handen.
– Eleverna får möjlighet att visa upp vad de gjort under året, säger rektorn Elisabeth Leidö.
På skolgården står en stor brandbil med brandmän bredvid som berättar om deras yrke för barnen. På scenen sjunger förskoleklassen vårsånger och musikensemblen från årskurs 5 och 6 bjuder på musik efteråt.
Det doftar karneval från popcornmaskinen och hamburgarna.
I varje skolhus har klasserna i uppgift att inkludera besökarna i aktiviteter eller visa upp konst de skapat.
– I A-huset har de experiment i NO-salen. Sen har eleverna utställningar bland annat med inspiration från konstnären Frida Kahlo och Vincent van Gogh. Sen går det möta 5-6:an i schack eller träffa 3-4:an som pratar om Majblomman och dess syfte, berättar rektorn Elisabeth Leidö.
– Vi har även haft en frågesport på sociala medier där vi frågat hur många elever och hur många lärare som finns på skolan. De som kommer närmast får ett pris, tillägger biträdande rektor Ida Brantek.
Leidö anser att det är en bra möjlighet för eleverna att under öppet hus få visa på vad de arbetat med i skolan.
Men även för att samla elevernas familjer och vänner.
– Släktingar som kanske inte får se vad som görs i skolan annars kan komma hit. Det bidrar till att skolan kan bli en del av familjen. Sen att nya familjer som kanske inte känner till skolan får en möjlighet att titta in. Även elever som ska börja i höst kommer hit, och före detta elever passar på att hälsa på.
På flera ställen visades det upp konst och målningar. Foto: Frida Ohlin
Dikter och geografi
Förskoleklassen har valt att visa upp teckningar och konst de skapat, bland annat med fjärilar och blommor. Årskurs 1 valde istället att visa upp dikter som de skrivit under året.
– I den åldern vet ju inte alla vad en dikt är. Så man får förklara att de kanske får tänka sig en sång utan melodi. Att de bygger ord ihop så att det blir fint, förklarar läraren Lena Westin.
Hos 3-4:an får besökarna möjlighet att testa sina geografikunskaper genom att placera 16 svenska städer rätt på kartan.
Här pratar eleverna även om barnrättsorganisationen Majblommans betydelse - som eleverna i skrivande stund har lyckats samla in 15 000 kronor till.
– Vi berättar att Majblomman skapades för att fattiga barn ska kunna ha råd med kläder och sånt, säger eleven Theodor Danielsson.
Theodor Danielsson berättar om Majblommans arbete. Foto: Frida Ohlin
I uppehållsrummet möter besökarna årskurs 7 som visar på skolans lite lekfullare sida - där eleverna kan hänga på raster och till exempel spela FIFA:s fotbollsspel eller air-hockey.
Experiment
I NO-salen håller 8:orna till med experiment. Besökarna får prova hur många vattendroppar som får plats på ett mynt.
De får även titta på växters så kallade "munnar", eller klyvöppningar, i ett mikroskåp. Klyvöppningar är mikroskopiskt små porer som finns på växternas blad. Och antalet är fler än vad man kanske kan tro.
– Det är många miljoner! avslöjar eleven Daniel Karlsson.
Daniel Karlsson ansvarade för mikroskåpet i NO-salen. Foto: Frida Ohlin
Schack är istället 5-6:ornas melodi som utmanar de förbipasserande i ett parti.
Bakgrunden till detta är enligt läraren Sofia Ström att eleverna tidigare varit med i en digital schackutmaning och många höll kvar i intresset - till lärarens glädje.
– De får ju möjlighet att jobba med matematiskt tänkande, problemlösning, strategier, analytisk förmåga och testa på hur det är att både vinna och förlora, säger hon.
Reklam
Utöver detta visar de upp målningar i klassrummet, och även arbeten de gjort med reklam.
– De har fått jobba med prototyper, logga, slogans och bilder i digital form. Vi har gjort jämförelser med reklam från 60-talet mot hur reklamerna utformas idag. På 60-talet kunde de vara en kvart långa och några elever frågade om de var tvungna att titta på hela, säger Sofia med ett skratt.
Läraren Sofia Ström. Foto: Frida Ohlin
– Vi har även tittat på exempel från 40-talet som kunde vara rätt kvinnoförnedrande och säga saker som: "Till och med en kvinna kan öppna den här flaskan". Så har vi diskuterat hur något sådant hade tagits emot idag.
Längst ner i huset håller fritidsverksamheten till. Och där hade besökarna möjlighet att kika på olika varianter av Disney-figurer som eleverna har skapat under året.