SävsjöAppen
Nygjorda räkmackor i händerna på arrendatorn Mattias Jannesson och sommarjobbaren Alice Abrahamsson. Foto: Magdalena Anderås
Vallsjöbaden satsar extra i augusti
2024-07-26 11:58

Efter en hittills rätt så regnig sommar ser Mattias Jannesson, arrendator av Vallsjöbaden, fram emot augusti med danskvällar varje onsdag, familjedag och inte minst en konsertkväll med Axel Schylström.
– Nu hoppas jag att det är många som hittar hit, säger Mattias Jannesson.

I början av maj öppnade Mattias Jannesson som ny arrendator upp Vallsjöbaden för säsongen och under sommaren är kaféet öppet varje dag från förmiddag till kväll. Efter många regniga dagar i juli satsar Mattias Jannesson nu på flera evenemang under augusti.

Den största satsningen är en konsert med Axel Schylström lördagen den 17 augusti. 

– Ja, det blir viskväll med Axel Schylström som varit med i både Mello och Idol. Det blir nästan en liten förfest till Sävsjö-Festivalen som är helgen efter, säger Mattias.

Förköp till konserten med Axel gör man på Vallsjöbaden. 

Helgen bjöd på soligt väder och i söndags var det dags för en våffeldag, något som kan bli av igen om vädret tillåter. Mattias ska också testa aktiviteter riktade till familjer.

– Lördag den tredje augusti blir det en familjedag här. Med en hoppborg och så
blir det skattjakt för barnen. 

– Och för oss lite äldre blir det korvätartävling då man får äta hur mycket korv man vill på fem minuter, skrattar Mattias.

Dans på onsdagar
Vallsjöbaden är känt för sina danskvällar och sedan flera år tillbaka är det Thorbjörn Håkansson som arrangerar onsdagsdansen. 

– Vi ska faktiskt köra dans alla onsdagar i augusti. Jag kommer ordna två danser förutom de som redan annonserats.

En danskväll med Lövgrens var planerad till en onsdag i juli men den regnade bort.

– När de skulle komma så var det 30 centimeter vatten där nere på dansbanan. Och åskan gick rätt över här. Vi ställde in det redan på förmiddagen och satte ett nytt datum samma eftermiddag. De ville verkligen komma hit och spela, så den 14 augusti ska vi köra istället, säger Mattias.

Nästa vecka är det dags för Canyons och därefter välkända dansband som Holidays, Streaplers och Engdahls. 

– Sen kommer Fredahlz från Ödeshög den 28 augusti. Så vi kommer ha dans fem veckor efter varandra här. Det ska bli trevligt!

Även danskvällarna är beroende av vädret och Mattias hoppas nu på många fina sommarkvällar resten av sommaren. 

– Det har ju varit väldigt väderberoende här ute, det har varit både upp och ner. När det har varit fint väder har vi alla haft att göra, men ibland har man knappt att göra för en person här, säger Mattias.


En hittills regning sommar gör att antalet besökare på Vallsjöbaden varit lite för få. Foto: Magdalena Anderås

Den här förmiddagen håller sig regnet nästan helt borta och solen tittar istället fram. Besökarna köper både fika och glass, en familj spelar en omgång minigolf och på bryggan pågår fiske. I köket står 16-åriga Alice Abrahamsson och gör i ordning räkmackor. Det är hennes första sommarjobb och Mattias berömmer henne för att hon gör snygga räkmackor.

Förutom sommarjobbare tar Mattias också hjälp av fler när han ställer till med något extra. I lördags kväll råkade Mattias ut för en älgolycka på vägen hem från Vallsjöbaden och det gjorde att söndagens våffelservering fick starta senare än tänkt. 

Trots motgångar med väder och älgolycka är Mattias beredd att jobba vidare och han hoppas att fler ska ta en tur till kaféet trots vädret. 

– Man kan ju sitta inne och fika också och en runda minigolf kan man spela även om solen inte skiner. Vi har öppet varje dag från 11 till klockan 20.

Förhoppningen för framtiden är att Vallsjöbaden ska bli ännu mer av en samlingsplats och bland annat ska en lekpark vara på gång. Att badplatsen framöver ska vara mer välkomnande är något som Mattias hoppas på och en bredare sandstrand där barn kan bygga sandtorn tror han skulle vara toppen. Med sommarens höga vattenflöden är den lilla strandremsan nästan helt vattentäckt. 

– Tänk om man kunde släta ut den här kullen och sen få på ett par lass sand. Tyvärr verkar det svårt enligt kommunen då det behöver gå genom länsstyrelsen eftersom det är en vattentäkt här.

– Min målsättning är att fortsätta nästa säsong och öppna upp igen under helger i maj och sen köra på. Men först vill jag prata med kommunen för jag har ju behövt lägga till pengar i år för att få ihop det. Så om de är villiga att hjälpa till så är jag villig att kunna köra ännu mer nästa år, säger Mattias.

På menyn 
Förutom danskvällar så har räkmackan varit ett stående inslag på Vallsjöbaden genom åren.  

– Räkmackan har tydligen gått hem hos folk. Jag har fått höra att de är goda. 

Mattias räkmacka är rejäl och består av hålkaka med räkor, ägg, majonnäs och sallad. 
– Och på det en gurkskiva, en tomatskiva och en citronskiva. Det är det jag tycker räkmackan ska innehålla. 

Besökarna har förutom lokalbor varit från bland annat Eksjö, Falköping och Jönköping och så är det många danskar och tyskar. Mattias hoppas att ryktet om goda räkmackor ska sprida sig ännu vidare, att ryktet ska gå från mun till mun. 

På menyn finns också hamburgare, kebabtallrik och bakad potatis. Mattias har testat att ha en tacokväll men för få dök upp för att han ska våga köra det igen. Däremot kan det bli thaimat vid något tillfälle längre fram. 

– Idag ska jag faktiskt börja med raggmunk med fläsk och just nu har vi en tallrik med hembakta kakor.

Mattias ser fram emot augusti med onsdagsdanser, viskväll, familjedag och inte minst hoppas han på att få göra många räkmackor.

– Nu hoppas jag att det är många som hittar hit, säger Mattias Jannesson.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
Välkommen på Tisdagsandakt
På tisdag får vi besök på tisdagsandakten av två av våra pensionerade vaktmästare, Alf Holmberg och Toye Gustafsson. De har båda många minnen från sin  vaktmästartid att berätta och de kommer även att medverka med sång.  Det blir andakt med vår kyrkoherde, Pär Sjöstrand. Vi dricker kaffe tillsammans som vanligt.
Lunch
▪️ Kyckling i kokos och currysås med tärnade grönsaker med ris och örter
▪️ Varmrökt lax med kokt potatis och caféets sås
▪️ Pannkakor med sylt och grädde
▪️ Räksallad, Ceasarsallad

Lunchöppet 11.30-14.00. Dagens lunch 135 kr, sallader 125/145kr, varmrökt lax 140kr. Inkl. vatten, kolsyrat vatten, måltidsdryck, sallad, bröd och kaffe.
Visa dagens lunch från ytterligare 10 restauranger
Idag
Lukas har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
13 ⁰C
7 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i SävsjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.