I Sävsjö kommuns nya koncept "Why not try it" får unga möjlighet att få prova på olika sporter och aktiviteter.
En grupp ungdomar kommer under hösten få chans att testa sig fram inom flera olika föreningar - för att se om de har något som faller dem i smaken.
– Vi hoppas att de hittar något som de vill fortsätta med, säger projektledaren Marcus Hellsten.
När höstterminen drar igång kommer det finns möjlighet för de ungdomar som går i årskurs 9 på högstadiet till år 2 på gymnasiet att testa olika sporter och aktiviteter,
Tanken om att dra ihop ett sådant projekt dök upp i våras under föreningsdagen.
– Bland föreningarna bubblades det då en del om att de tappar ungdomar, och i folkhälsoenkäter pekas det på dåliga siffror med att fler unga jämfört med tidigare sitter hemma och inte har några direkta fritidsintressen, berättar Ida Claesson, hälsocoach på Sävsjö Hälsocenter.
– Därför väcktes idén hos mig och kultur- och fritidschefen Anders Varga om att hitta på något för att försöka ändra detta.
Nytt projekt
Allt mynnade ut i konceptet "Why not try it" som är ett samarbete mellan Sävsjö hälsocenter, fritidsgårdarna i Sävsjö kommun, kultur- och fritidsenheten och flera föreningar.
Något som främst kommer ledas av av projektledaren och fritidsledaren Marcus Hellsten.
– De kommer få prova på skateboard, friidrott, orientering, klättring och RC-klubben. Senare i vinter sen kommer de även få prova på alpint, berättar Marcus.
– Vi kommer även se till att följa med dem till de olika föreningarna. Om det till exempel ligger i Stockaryd åker vi tåg med dem så de vet hur de sedan kan ta sig dit om de skulle vilja engagera sig i föreningen efter att ta provat, tillägger Ida.
Maximalt 20 ungdomar kommer kunna delta i projektet - och de kommer få testa på en sport eller aktivitet under tre tillfällen innan de går vidare till att prova nästa.
Varje torsdagseftermiddag kommer de mötas upp utanför skyttecentret, äta ett enklare mellanmål och sedan gemensamt bege sig till den föreningen som håller i aktiviteten.
– Det svåraste är ju att nå ungdomarna. Så nu när skolorna börjar kommer vi åka ut och informera om detta. Vår förhoppning är ju att främst försöka hitta de ungdomar som inte redan är aktiva i någon förening, säger Ida.
Svårare att engagera tjejer
Anmälningsavgiften för en termin är 200 kronor. I det ingår mellanmål och transport till och från föreningarna.
En del i att det kostar en slant beror, enligt Marcus, på att de inte vill få in anmälningar från ungdomar som sedan väljer att inte dyka upp.
Men det är enligt Sävsjö kommun möjligt att att söka bidrag från Majblomman för att bekosta anmälningsavgiften, om det finns ekonomiska svårigheter.
– Vi ser att tjejer har de tråkigaste siffrorna när det gäller att vara aktiv i föreningslivet. Så vi kommer framåt även titta på att inkludera kulturaktiviteter som till exempel teater, måla eller skapa med lera som kanske kan locka tjejer lite mer, säger Ida.
– Inför detta vill vi också vara tydliga med att det inte finns några krav på förkunskaper eller ekonomi för material eller så. Utan all prestation och liknande lägger vi åt sidan. Vill de sedan fortsätta i någon förening är det roligt och vill de inte är det också okej, säger Marcus.
Vad hoppas ni ungdomarna kommer få ut av detta?
– Att de har roligt är det absolut viktigaste! Men även att de kommer hitta gemenskap och känna av det sociala i det, säger Ida.
– Fysisk aktivitet är ju bra även för psyket. Och det som inte är lika fysiskt aktivt, såsom RC-bilarna, kräver ju koncentration istället. Givetvis hoppas vi de hittar något de känner att de vill fortsätta med, avslutar Marcus.