SävsjöAppen
Sofia Karlsson och Eva Svensson har tillsammans med Britt Arnhild Wigum Lindland arrangerat en stickretreat i Gamla Hjälmseryd i förra veckan. Foto: Privat / Magdalena Anderås
Stickning och tro på retreat: “En extra dimension”
2024-09-09 17:12

Under förra veckan träffades 14 stickfantaster i Gamla Hjälmseryd för en stickretreat där handarbete, stillhet, tro och djupa samtal stod i centrum.

- Att kombinera stickningen och den andliga gemenskapen ger en extra dimension, säger Britt Arnhild Wigum Lindland. 

Intresset var stort när Eva Svensson, tillsammans med stickdesignern Sofia Karlsson och norska stickinspiratören Britt Arnhild Wigum Lindland, bjöd in till en unik retreat under en vecka i september. 

– Jag var på en stickretreat som anordnades just av Sofia och Britt Arnhild förra året nere i Toscana. Och sen så föddes tanken på att det här skulle vi kunna göra i Småland, säger Eva Svensson, ägare till butiken Emilorosa i Nya Hjälmseryd.  

En retreat innebär att man drar sig tillbaka i stillhet från en hektisk vardag för att ta tid till eftertanke och fördjupning och ofta är kristen tro utgångspunkten.

– Att kunna kombinera både det här med vår tro och ganska djupa samtal om tron med att sitta och prata om färger och garner ger något extra, säger Sofia. 

– Det var det som tilltalade mig att åka ner till Toscana, stickning och den kristna inramningen, säger Eva.

– Det är ju alltid berikande att resa till nya miljöer, träffa nya människor, höra andras berättelser och förstå andras livssituationer. Det är starkt, men det här är så mycket mer. Stickning är ju stort i sig för oss som tycker om det, att det betyder mycket i livet. Men här blir det liksom än djupare, säger Sofia.


Inspirerande stickmiljö i Gamla Hjälmseryds kyrka. Foto: Privat

Lina Sandels psalmer
Gruppen har följt med i rytmen som finns på gästhemmet Hjelmserydsstiftelsen, där deltagarna har bott i enkelrum, och dagarna har ramats in av morgon-, middags- och kvällsbön i Gamla Hjälmseryds kyrka. Kombinationen av att få god mat serverad, att vara i inspirerande omgivningar, få tid till stillhet, samtala om livet och ta del kreativa undervisningspass är några av de saker som deltagarna uppskattat.

Gruppen har också gjort utflykter, till Eva Spångbergs Björkelund, som ligger på gångavstånd från Hjelmserydsstiftelsen, och så har de varit i Fröderyd där psalmförfattaren Lina Sandell föddes och växte upp. 

– Vårt tema under veckan har varit Lina Sandells psalmer. Varje dag har vi en psalm som vi går in lite extra på och fördjupar oss i på olika sätt. Sofia höll en betraktelse kring Tryggare kan ingen vara när vi var i Fröderyd, och vi stod där under asken och sjöng psalmen, säger Eva.

Asken är det drygt 350 år gamla trädet bredvid Lina Sandells föräldrahem som inspirerat sångförfattaren till strofen om “fågeln i sitt kända näste” i den välkända psalmen. 


Britt Arnhild Wigum Lindland är en av dem som har undervisat och visat olika sticktekniker. Foto: Privat

En extra dimension
– Att kombinera stickningen och den andliga gemenskapen ger en extra dimension. Man samtalar om lite svåra saker och då är det gott att ha någonting mellan händerna och arbeta på. Så det fungerar väldigt gott, säger Britt Arnhild.

– Jag tycker så mycket om den här kontexten. Många av de här bitarna som känns viktiga för mig, helt plötsligt märker jag att de är viktiga för andra också. Att kombinera både det här med vår tro och ganska djupa samtal om det ger något extra, säger Sofia. 

Sofia Karlsson designar stickmönster och är aktuell med sin första bok “Stickning, en värmande kärlekshistoria” som kommer ut den 18 september. Genom Instagram och Youtube har hon nått ut till en stor skara stickare. 

– Jag har stickat sedan jag var barn och jobbat som stickdesigner i snart tio år. Mycket av det jag gör rör sig runt stickning på olika sätt. Jag tycker det är ett sätt att hantera livet. Att garnet blir som en ledtråd genom livet. Något att hålla i och konstruktivt. Att väva in sina drömmar och tankar i stickningen och mönstren. Där jag ofta hittar inspiration i naturen, konsten och i min tro, säger Sofia.

– Jag skriver ju lite om just kopplingen mellan stickning och tro i min bok. Jag kallar mig pilgrim för jag har pilgrimsvandrat och känner att det blir en del av livet att vandra. Ett sätt att förklara vad en pilgrim är, jämfört med att man bara vandrar, är att man har en bön i varje steg. Och att man är på väg mot någonting. När man stickar kan jag känna så också att det kan vara en bön i varje maska. Man måste sticka varje maska för att någonting ska bli färdigt. Man måste gå varje steg för att komma fram.

Kreativ stickning
Sju av deltagarna är från Norge och en stor anledning till det är förra årets retreat i Toscana som flera av dem deltog i. 

– Jag har arrangerat retreater på ett andligt center eller retreatställe i Toscana i många år. Och precis före pandemin fick jag idéen om att kombinera stickning och retreat. Så tog jag kontakt med Sofia, för jag hade sett hennes videopodcast på Youtube, och frågade om hon ville vara med och det ville hon, berättar Britt Arnhild.

Det tog ändå flera år innan retreaten blev av på grund av just pandemin men förra året kunde så den första retreaten arrangeras och nu retreaten i Småland.

– Det är ju flott för oss i Norge att komma hit. Toscana är ju exklusivt, men det här är ju också exotiskt, säger Britt Arnhild.

Britt Arnhild bor i norska Trondheim som ligger på ungefär samma breddgrad som Östersund och även hon är välkänd för många genom Youtube och Instagram där stickningen står i centrum. 


Deltagarna har stickat handledsvärmare med inspiration från naturen. Bland annat har man använt sig av så kallade stegar istället för att klippa av tråden när man stickar olika delar i olika färger. Foto: Privat / Magdalena Anderås

Sofia, Britt Arnhild och Eva har hållit i undervisningspass där de delat med sig kring tekniker och gett tips. Bland annat har deltagarna stickat handledsvärmare med naturen som utgångspunkt.

– Jag har haft undervisning i det som jag kallar kreativ stickning med inspiration från naturen. Så vi har varit ute och vandrat i området och sett på blommor och stenar och sen har vi gått tillbaka och stickat, säger Britt Arnhild.

Eva berättar att hon inte ens hann skicka ut den inbjudan som hon förberett innan retreaten var fullbokad och att fyra personer står på en väntelista. Förhoppningen är att anordna fler retreater framöver.

– Jag har frågat lite allmänt om det är någon som är intresserad av att vi gör detta igen och jag har säkert fem, sex nya namn på såna som är intresserade, säger Eva Svensson. 

 

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
ABL söker personal! Svetsoperatör MAG - svetsning
ABL Construction Equipment i Sävsjö utvecklar, konstruerar och producerar redskap till entreprenadmaskiner, framför allt hjullastare och grävmaskiner, med leveranser till kunder över hela världen. Högsta kvalitet tillsammans med flexibilitet är vårt kännemärke.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.

Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.

Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel

Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas

Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.

För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se

Lunch
Äldreomsorgen:
▪️Middag: Stekt strömming, potatismos, dillsmör, grönsaker
▪️Efterrätt: Jordgubbskräm

Bryggarens matsal kl 12.30-14.00
Södergårdens matsal kl 12.00-14.00
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.