SävsjöAppen
Ida Petersson och Frida Virdung berättar om den gula vänskapsbänken som under tisdagen invigdes av kommunstyrelsens ordförande Therese Petersson. Foto: Magdalena Anderås Foto: Magdalena Anderås
Sävsjö får vänskapsbänk: "Ett hej kan rädda liv"
2024-09-11 16:44

I Perennparken i Sävsjö står numera en klargul bänk. Det är en vänskapsbänk och tanken är att den ska bjuda in till samtal och bidra till att vi pratar mer om psykisk ohälsa och suicid.

– Vi är viktiga för varandra och bänken är en liten uppmaning i vardagen, säger Ida Petersson.


I går på suicidpreventiva dagen invigde kommunfullmäktiges ordförande Therese Petersson (KD) den gula bänken som ska inbjuda till att våga fråga och våga berätta om hur vi mår. 

– Jag tycker att vi idag gör ett statement med den här fina, härliga gula bänken. Kan den här bänken göra så att vi minskar på både psykisk ohälsa och ångest och vad det kan leda till, så är det helt fantastiskt, säger Therese Petersson. 

Konceptet vänskapsbänk startade i Zimbabwe 2006 och finns i flera länder runt om i världen och i allt fler kommuner i Sverige. I Jönköpings län har både Sävsjö och Vaggeryds kommuner i dagarna invigt länets första bänkar. 

– Den är en symbol som påminner oss om att vi ska vara rädda om varandra och att vi ska våga prata med varandra om hur vi mår, säger Frida Virdung.

Frida Virdung har under många år arbetat med kommunens suicidförebyggande arbete vid sidan av sina administrativa uppgifter inom socialtjänsten. Det är också hon som tagit initiativ till bänken och tillsammans med Ida Petersson, samverkanskoordinator inom Socialförvaltningen, arrangerat invigningen. 

Att bli påmind
I olika städer har olika delar av psykisk ohälsa och suicid lyfts fram genom bänken och i en del kommuner finns det till exempel volontärer som ibland sitter på bänken eller bänkarna och är beredda att prata med den som behöver.

Förhoppningen är att bänken i Sävsjö ska inbjuda till möten och vara en plats för samtal mellan människor. Det kan handla om vad som helst, från vädret till djupare samtal. Det är en konkret plats för att söka kontakt och ge stöd men också en påminnelse om att se varandra.

– Ett hej kan rädda liv, det är ju det vi vill trycka på. Ofta kan det göra mer än vad man tror, säger Ida.

– Suicidprevention börjar med ett hej. Det börjar ju mycket, mycket tidigare än när någon faktiskt står där och ska ta sitt liv. Att ett hej kan rädda liv, har med omsorg om varandra att göra, säger Frida.

Framöver är det också möjligt att det kan bli fler bänkar runt om i kommunen.


Ida Petersson och Frida Virdung hoppas att bänken blir en påminnelse om att våga prata med varandra om hur vi mår. Foto: Magdalena Anderås

Frida och Ida lyfter fram att psykisk ohälsa och suicidprevention är något som flera olika delar av kommunen samverkar kring som till exempel anhörigstödet och räddningstjänsten.

Bänken har också blivit till genom ett samarbete mellan olika enheter på kommunen. Parkbänken har plockats fram från gata- och parkenhetens förråd och därefter har Jobbhuset gjort en insats med renovering och målning. Samma gula färgkod som finns på vänskapsbänkar runt om i världen har använts.

– Och redan nu har det ju gett ringar på vattnet för alla som har varit engagerade i projektet har fått upp ögonen för det, säger Frida.

Samverkan
Det suicidpreventiva arbetet sker i samverkan mellan räddningstjänst, kommun och region. Räddningstjänsten har tillsammans med polis och ambulans i uppdrag att avbryta pågående suicidförsök och rädda liv och är ofta först på plats. 

– Ja, vi åker ju på sådana larm och det är fler larm än man faktiskt tror. Det är ett fåtal som fullbordas, säger Mattias Wallsten från räddningstjänsten.

Det sker minst 15 000 självmordsförsök i Sverige varje år och under förra året dog 1 328 personer av säkert fastställda suicid i Sverige och ytterligare 289 fall registrerades där det fanns misstanke om suicid, men där avsikten inte kunde styrkas. Det är en ökning med cirka 50 personer sedan förra året. Antalet som dog i trafiken under förra året var 229 perosner. 

Sedan 1990 har antalet självmord i Sverige minskat med ungefär 30 procent. Trenden gäller dock inte för unga i åldern 15 till 24 år och för yngre kvinnor, 25 till 44 år, där självmorden har ökat med cirka 1 procent per år de senaste 25 åren. Cirka 70 procent av dem som tar sitt liv är män och det högsta suicidtalet fanns bland män som var 85 år eller äldre. 


Mattias Wallsten, Frida Virdung och Ida Petersson. Foto: Magdalena Anderås

– Det olycksförebyggande arbetet är räddningstjänsten ansvarig för. Oavsett om det är brand eller alla möjliga olyckor men där ingår även suicid, säger Frida.

När det gäller samverkan har Johan Ekblad som är samordnare för suicidprevention för Räddningstjänsten i Sävsjö kommun och på Höglandets räddningstjänstförbund en viktig uppgift och bland annat erbjuds alla kommunens medarbetare utbildning i Första hjälpen till psykisk hälsa

Viktiga för varandra
Bänken har placerats i Perennparken och på den finns det även en QR-kod med information om vart det går att söka hjälp när man mår dåligt.

– Det är en vacker plats som ger utrymme till eftertanke. Förhoppningsvis att man har tid att sätta sig ner en stund och kanske scanna koden och läsa lite mer. Eller fundera över sina nära, om det är någon man vill tänka lite extra på eller bry sig lite extra om, säger Frida.

– Vi är viktiga för varandra och bänken är en liten uppmaning i vardagen, säger Ida.


Vänskapsbänken står i Perennparken med utsikt över lagunen. Foto: Magdalena Anderås

– Det krävs inte så mycket kunskap utan det viktiga är att våga stanna kvar. Närvaron av en person kan ha stor betydelse, säger Frida.

Föreläsningar
Varje år uppmärksammar kommunen och Region Jönköpings län den världsvida suicidpreventiva dagen och liksom tidigare år pågår aktiviteterna runt om i länet under en hel vecka.

I Sävsjö finns det möjlighet att lyssna till två olika föreläsningar under veckan, varav den första är på Kulturhuset ikväll och den andra på Sävsjö stadsbibliotek imorgon kväll.

Föreläsningen imorgon eftermiddag handlar om hur vi kan stärka vår existentiella hälsa och därmed påverka den psykiska hälsan på ett positivt sätt. 

Ikväll är det Örjan Gruden som berättar om sin son Love som han förlorade i suicid.

– Han pratar mycket om fördomar kring suicid, om att sprida kunskap och hjälpa efterlevande. En del i det suicidpreventiva arbetet handlar ju också om att stötta anhöriga. Både anhöriga till personer med psykisk ohälsa men också där suicid faktiskt har hänt, säger Frida.

Genom kommunens anhörigstöd och Region Jönköpings län finns det möjlighet för anhöriga till personer som är självmordsnära och anhöriga till personer som tagit sitt liv att få stöd, en möjlighet som ibland glöms bort. Det finns bland annat stödgrupper för anhöriga i Jönköping.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
I Juletid
För tredje gången gästar "I jultid"-turnén Vrigstad. För tre år sedan var Elisa Lindström gästartist och i fjol firade turnén 20 årsjubileum och Tommy Nilsson var solist. I år är det John Lundvik som sjunger tillsammans med trumpetaren Magnus Johansson och Marcos Ubeda på keyboard. John Lundvik vann melodifestivalen 2019 med låten "Too late for love". För två år sedan tävlade han i samma tävling med "Änglavakt". Han har även vunnit "Let's dance" 2020. John Lundvik växte upp i Växjö från det att han var 6 år vilket han bl a berättar om i sitt sommarprat från 2019. Han har även en friidrottskarriär bakom sig där han tävlade i kortdistanslöpning. Även den här gången medverkar den lokala kören Cantabile under ledning av Carina Hult. Vill man köpa en biljett så gör man det på Hemköp i Vrigstad från den 16/11.
Lunch
Äldreomsorgen:
▪️Middag: Stekt strömming, potatismos, dillsmör, grönsaker
▪️Efterrätt: Jordgubbskräm

Bryggarens matsal kl 12.30-14.00
Södergårdens matsal kl 12.00-14.00
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.