SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Foto: Peter Kroon
Högsta långtids­arbets­lösheten på två år
2024-09-13 08:40

Inte sedan februari 2022 har andelen långtidsarbetslösa varit så hög i Sävsjö. Det visar Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik. 

I augusti hade 211 Sävsjöbor varit arbetslösa i minst ett år, vilket är sju fler än månaden innan. Det är den sjunde månaden i rad med ökande antal långtidsarbetslösa, rapporterar nyhetssajten Newsworthy.

211 personer motsvarar 3,9 procent av arbetskraften i kommunen. Andelen långtidsarbetslösa är 1,1 procentenheter högre än samma månad för ett år sedan. 

Andelen långtidsarbetslösa i Sävsjö är den högsta i Jönköpings län. I Gnosjö och Habo finns länets lägsta långtidsarbetslöshet, 1,3 procent. I Jönköpings län som helhet hade 4 198 personer (2,3 procent) varit arbetslösa i minst ett år i augusti. Det är 69 personer fler än månaden innan.

Totalt i riket hade omkring 144 000 personer varit utan arbete i minst ett år i augusti. Det motsvarar 2,7 procent av arbetskraften, vilket är ungefär lika stor andel som för ett år sedan.

Högre andel äldre långtidsarbetslösa
Av de 211 personerna som varit arbetslösa i mer än ett år i Sävsjö kommun är 57 personer mellan 55 och 65 år och 19 är mellan 18 och 24 år. För den äldre gruppen är andelen arbetslösa 4,5 procent medan den i den yngre gruppen är 3,0 procent. Även i riket som helhet är långtidsarbetslösheten högre i gruppen äldre. 

63 av de långtidsarbetslösa i Sävsjö är födda i Sverige, medan 148 är födda utomlands. Det innebär att långtidsarbetslösheten bland Sverigefödda är 1,5 procent, medan den är sju gånger så hög – 11,2 procent – bland födda utomlands. Även i riket som helhet är arbetslösheten högre bland utrikesfödda. 

Även när det gäller utbildningsnivå är skillnaderna stora. 108 av de som varit arbetslösa i minst ett år har inte någon gymnasieutbildning, vilket motsvarar en långtidsarbetslöhet på 10,2 procent i den gruppen. Det kan jämföras med 2,2 procent bland dem som gått ut gymnasiet och 2,6 procent bland dem som studerat vidare efter gymnasiet. 

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
Välkommen att fira FN-dagen med Mixturen
På tisdag kommer det även att bli en samling i Sävsjö församlingshem där Mixturens båda grupper har en FN-samling. Barnen medverkar med sång och även Pär Sjöstrand är med och håller en andakt. Ett enkelt fika blir det också. Man får även möjlighet att ge en gåva till "Världens barn".
Lunch
▪️Panerad rödspätta med kokt potatis/potatismos, ångkokta grönsaker och remouladsås

Dagens lunch 125:-, inkl. dricka, sallad, bröd, kaffe & kaka. Måndag till fredag kl 11.00-14.30.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.