SävsjöAppen
Matthew Tumilty och Alexander Curran besökte Sävsjö kommun tillsammans med tre kollegor från Newcastle United Foundation.Foto: Privat / Magdalena Anderås
Engelska ledarna mötte elever och spelare: "Gensvarat riktigt bra"
2024-09-16 16:27

Barn och ungdomar runt om i Sävsjö kommun fick under förra veckan chansen att prata värdegrund och spela fotboll med ledare från engelska Newcastle United Foundation.

– De vi har mött har gensvarat riktigt bra och tagit till sig det vi säger, sa Matthew Tumilty.

Matthew Tumilty, Alexander Curran, Andrew Foster, Lee Scott och Nick Cassidy från Newcastle United Foundation besökte alla skolor i kommunen och flertalet fotbollsträningar under sitt fyra dagar långa besök förra veckan. 

Newcastle United Foundation är fotbollsklubben Newcastle Uniteds välgörenhetsarbete som på olika sätt jobbar för att göra samhället bättre genom att till exempel hjälpa ungdomar att klara av skolan och vuxna att få jobb.

På Hofgårdsskolan var det årskurs åtta som fick möjlighet att lyssna på och träffa det engelska teamet som pratade om att göra sitt bästa inte bara på fotbollsplanen utan också när det gäller allt annat. Hälften av eleverna samlades i Hofgårdshallen där Alexander Curran och Matthew Tumilty, som båda har varit fotbollsspelare på hög nivå, pratade om värderingar. De pratade engelska i lugn takt och eleverna hängde med bra.

Respekt är grunden
Matthew, som till numera jobbar på skolor med elever som på olika sätt behöver stöd, berättade om hur varje fotbollsspelare i Newcastle från de allra yngsta till herr- och damlag förväntas uppföra sig. Detsamma gäller för de som deltar i Newcastle United Foundations olika program.

Att visa respekt för sina lagkamrater, motståndare, tränare och föräldrar är grunden. 

– Du representerar dig själv men alla som deltar i våra program representerar också Newcastle United. Detsamma gäller ditt beteende i skolan. Du representerar dig själv men ditt beteende representerar också skolan. Tänk på hur din skola uppfattas på grund av ditt beteende. Det är precis detsamma i en fotbollsklubb, när spelarna uttalar sig i tv eller medverkar i något annat, då representerar de klubben, sa Matthew.

Det handlar bland annat om att följa instruktioner, att dyka upp varje gång och att vara punktlig.

– Att vara tidig är att komma i tid. Att komma i tid är att vara sen. Har vi ett fotbollspass som börjar klockan 18 måste du vara där 17.45, redo att sätta igång klockan 18. Du dyker inte upp vid 18-tiden. Du behöver vara punktlig, sa Matthew.
 
Eleverna fick möjlighet att ställa frågor till Matthew och Alexander och en stund senare var det dags för skollagen från Hofgårdsskolan och Rörviks skola att möta upp de engelska ledarna på konstgräsplanen i Sävsjö.

"Lära oss väldigt mycket"
Kvällen innan hade flera i klassen varit med på fotbollsträning med de engelska tränarna. I Sävsjö deltog 55-60 killar och i Hultsjö strax över 20 tjejer, alla i högstadieåldern.

– Det var ett bra pass, det var kul, vi fick lära oss väldigt mycket. Passningar, spelet, positionering, finter och sånt, sa Ishak Hodo.

Ishak och flera av hans fotbollsspelande kompisar tyckte också att besöket på skolan gav mycket.

– Det var intressant. Vi fick lära oss hur de arbetar och hur det är att vara proffs, sa Rasmus Hylén. 

Även yngre elever fick chansen att möta teamet både på skolor och på fotbollsträningar i Rörvik, Stockaryd, Vrigstad och Sävsjö.  

– De vi har mött har gensvarat riktigt bra och tagit till sig det vi säger. Eftersom vi relaterar hur man beter sig inom fotbollen till hur man beter sig i skolan, kan de förstå att det som lärarna förväntar sig av dem i skolan, kommer att vara till stöd för dem även utanför skolan, sa Matthew. 

– När det gäller fotbollsträningen har vi kunnat undervisa dem på lite nya sätt, det är ändå lite skillnader mellan engelsk och svensk coachning och mellan alla länder. Att de fått en ny typ av coachning är positivt, fortsatte Matthew.

Bli snällare
Mattias Hammarstedt och Mark Holmstedt som har tagit initiativet till samarbetet med den engelska storklubben är väldigt nöjda över besöket.

– Här inne fick de fram det på ett jättebra sätt tycker jag. De värdena som de jobbar med som fotbollsspelare, de är också viktiga i skolan, sa Mark Holmstedt.

– Vi hade en kille på en skola som kom fram efter att de hade gjort sin presentation. Han sa “Nu har jag bestämt mig, jag ska bli snällare.” Det är värt allt detta. Han vill bli snällare vilket innebär att det blir en bättre skolgård. En persons förändring skapar förändring för tio andra. Vi är så glada över att de fångat upp detta, sa Mattias. 

Teamet har också mött rektorer från olika skolor och tränare i fotbollslag för att berätta om hur de arbetar förebyggande mot bland annat psykisk ohälsa bland unga, hemmasittande, kriminalitet och droganvändning.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
I Juletid
För tredje gången gästar "I jultid"-turnén Vrigstad. För tre år sedan var Elisa Lindström gästartist och i fjol firade turnén 20 årsjubileum och Tommy Nilsson var solist. I år är det John Lundvik som sjunger tillsammans med trumpetaren Magnus Johansson och Marcos Ubeda på keyboard. John Lundvik vann melodifestivalen 2019 med låten "Too late for love". För två år sedan tävlade han i samma tävling med "Änglavakt". Han har även vunnit "Let's dance" 2020. John Lundvik växte upp i Växjö från det att han var 6 år vilket han bl a berättar om i sitt sommarprat från 2019. Han har även en friidrottskarriär bakom sig där han tävlade i kortdistanslöpning. Även den här gången medverkar den lokala kören Cantabile under ledning av Carina Hult. Vill man köpa en biljett så gör man det på Hemköp i Vrigstad från den 16/11.
Lunch
▪️Köttfärslimpa med gräddsås och lingon
▪️Veckans fisk: Panerad torsk med dillcrême
▪️Veckans sallad: Sallad med rökt lax, avokado och kokt ägg
▪️Veckans pasta: Pasta Corleone
▪️Veckans vegetariska: Oumpf-smashburgare, chipotlemajo, pommes

Dagens rätt 138:- inkl. sallad, bröd, smör, dryck, kaffe & kaka serveras vardagar 11.30-14.00.
Häfte med 10 lunchkuponger: 1200:-, vårt lunchhäfte är personligt.
Avhämtning: 110:-.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.