SävsjöAppen
Elaine Johansson och Peter Stenlund berättar om satsningen på att bygga ut med 50 procent. Foto: Magdalena Anderås
Finmekanik bygger ut: "Vi förbereder för tillväxt"
2024-09-17 16:10

Nu satsar Finmekanik i Rörvik och bygger ut fabriken med 50 procent. 

– Vi ska bygga till 500 kvadratmeter på baksidan av fabriken, säger VD Elaine Johansson.

Finmekanik i Smålands fabrik på 1000 kvadratmeter ligger i utkanten av Rörvik. Här tillverkas svarvade produkter från stångmaterial som stål, rostfritt stål, aluminium, mässing, brons. och en mängd olika legeringar.

– Vi ska bygga till 500 kvadrat på baksidan av fabriken. Då ska vi flytta en hel avdelning, monteringsavdelningen, och lager och logistik till den ytan, säger Elaine Johansson, VD. 

– Vi förbereder för tillväxt. Just nu klarar vi oss med de lokaler vi har, men om vi ska växa, vi har en del kunder som expanderar ganska bra, för att vi ska kunna hänga med dem så vill vi säkra upp så att vi kan få in fler maskiner, säger Peter Stenlund, produktionschef. 

Företaget som funnits sedan 1958 har idag en omsättning på 30 miljoner. På företaget finns 15 anställda som arbetar dag- och nattskift.

Har ni märkt av lågkonjunkturen?

– Vi har väl också känt av det något men inte som i träbranschen. Det har ändå rullat på men lite lugnare och då passar det oss att bygga. Vi har lite mer luft, säger Elaine.

Utbyggnaden blir på baksidan av den befintliga byggnaden och här kommer lager och montering att finnas för att ge plats åt fler maskiner i huvudbyggnaden.

– Med fler nya maskiner skulle vi kunna öka vår kapacitet med 50 procent. Skulle vi hamna i det läget då måste vi anställa fler också. Just nu behöver vi inte det utan det är en satsning för framtiden, säger Peter.

Kundbasen är bred och de svarvade metalldelarna används bland annat i maskiner, pumpar, inom VVS och i industriapplikationer. Den största delen av kunderna finns i Sverige och det är också på den svenska marknaden som företaget nu vill satsa för att också hitta nya kunder. 


Peter Stenlund visar hur CNC-svarven bearbetar metallstången i båda ändar. Foto: Magdalena Anderås

De 3 meter långa stängerna läggs i ett datastyrt magasin som är kopplat till en CNC-svarv som programmeras av företagets tekniker. När det framöver blir dags att anställa ny personal är det i första hand tekniker och ingenjörer som behövs, arbetskraft som är svår att få tag på idag.

– Hela vår bransch skriker ju efter folk. Det är ju i hela Sverige och Europa som det saknas folk. Jag tror fortfarande att många i min generation och kanske lite yngre har en väldigt förlegad bild av hur industrin ser ut över huvud taget. Det är ju ett jättejobb att försöka vrida den bilden, säger Peter. 

– Många vet inte om att teknikinnehållet är rätt så högt. Det är verkligen inte bara att ställa sig och trycka på en knapp. Det är många dimensioner, man måste vara ganska bra på matematik och ha förståelse för materialkunskap och skärgeometri, fortsätter Peter.

Samarbete för framtiden
Företaget samarbetar bland annat med Aleholm och välkomnar bland annat praktikanter från till exempel teknikprogrammet och industritekniska programmet. Men mer behöver göras i framtiden.

– Det är ett problem för oss att få hit kompetent arbetskraft och framöver ska vi ha ett möte med kommunen kring det. Och vi behöver samarbeta mer mellan företagen. Vi har precis börjat ett samarbete med Svensson & Linnér, säger Elaine.

– Ja, vi kan hjälpa varandra på olika sätt. Vi har pratat om isocertifieringar och man skulle kunna hjälpa varandra att göra internrevisioner till exempel, säger Peter.

Ett annat exempel är att ta hjälp av andra företag för att lyfta in nya maskiner, något som blir aktuellt när utbyggnaden är klar. Bygget förväntas ta omkring fyra månader.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
Välkommen att fira FN-dagen med Mixturen
På tisdag kommer det även att bli en samling i Sävsjö församlingshem där Mixturens båda grupper har en FN-samling. Barnen medverkar med sång och även Pär Sjöstrand är med och håller en andakt. Ett enkelt fika blir det också. Man får även möjlighet att ge en gåva till "Världens barn".
Lunch
Äldreomsorgen:
▪️Middag: Stekt strömming, potatismos, dillsmör, grönsaker
▪️Efterrätt: Jordgubbskräm

Bryggarens matsal kl 12.30-14.00
Södergårdens matsal kl 12.00-14.00
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.