SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Stiltje förbereder sig nu inför festivalen som hålls i slutet på oktober. Foto: Pressbild
Stiltje laddar inför punkfestivalen: "Välspelad tajt trallpunk"
2024-09-18 16:04

I slutet på oktober är det dags för snabba och hårda band att inta Kulturhuset - när det är dags för festivalen "Punken lever 2024".
Ett av banden som är bokade är lokalbandet Stiltje som just nu repar för fullt inför evenemanget.
– Vi är taggade som alltid, säger gitarristen Henrik Sysmäläinen.

Med välkända namn inom punkgenren som Kardborrebandet, Käftsmäll och Vänsternäven görs scenen på Kulturhuset fri för fullt ös den 25-26 oktober. 

Även det lokala bandet Stiltje är bokade - och de ställer sig på scenen allra sist under fredagskvällen. 

– Självklart blev vi glada få stå på scenen när nästa generation punkmusiker drar på. Vi är taggade som alltid och kommer testa byggnadens hållfasthet, säger gitarristen Henrik Sysmäläinen.

Bakom evenemanget står Turbojugend Sävsjö och Turbojugend Oaklake, lokala grenar inom det det norska rockbandet Turbonegros internationella fanklubb, och sker i samarbete med Kulturhuset.

Att någon nu väljer att fullt ut satsa på en ren punkfestival ser bandet som mycket positivt. 

– Första känslan är lycka! Att ungdomar vill gå samman och skapa en festival i Sävsjö. Det får tankarna tillbaka till "Hålan" som fanns förr. Sen har Kulturhuset fått ett nytt liv igen och det är underbart att höra. Musiken måste finnas för alla, och i denna skeva värld måste vi skrika ut vår misstro till världens ledare, säger Henrik. 

Namnbyte
Bandet bildades hösten 1993 under namnet "Böld".
Samma medlemmar är kvar än idag, förutom en musiker som endast var med i början.

Vid år 2000 sen kände gruppen att det inom punkscenen rådde stiltje, och lade bandet vilande. Men fyra år senare blev suget för stort, och de drog då igång igen och bytte namn till just "Stiltje".


Stiltje spelar under "Punken Lever 2024". Foto: Arkivbild 

Bandet består av Henrik Sysmäläinen på gitarr, Marcus "Nybbe" Nyberg på sång, Anders "Bullen" Svensson på bas och Morgan "Mojje" Axéden på trummor.

Stiltje har ett flertal musiksläpp i bagaget såsom fullängdaren "När råttgiftet har tagit slut" från 2016 och EP:n "Men vad fan är det nu då?" från 2017.

– Vi vill förmedla vårt budskap till omvärlden. Vi tror på kärlek och samspel. Punk är inget man väljer. Punk är nåt som sitter i hjärtat.

Setlista
Vilka låtar som Stiltje kommer bjuda på håller de lite hemligt - men tack vare önskemål från vissa av punkfestivalens kommande besökare blir det nog en spännande blandning. 

– Vi kan säga som så att setlisten är inte bara satt av oss. En viss yttre påverkan finns, vilket kan göra setlisten väldigt intressant! 

Är det några andra band ni själva vill se? Och vad kan publiken förvänta sig av er spelning?

– Kort sagt vill vi se så mycket vi kan av alla. Vi har alltid stöttat andra band och vi jäkligt nyfikna på allihop! Från oss kan de förvänta sig energi och välspelad tajt trallpunk som kommer lyfta taket!