SävsjöAppen
En high five när man gått i mål i loppet “Ett steg för livet”. Foto: Magdalena Anderås
Barnens lopp uppmärksammar barncancer: "Alla kan vara med"
2024-09-19 09:45

Förskolan Tingeling bjöd in de kommunala förskolorna till ett nytt lopp för att uppmärksamma barncancer.

– Vi har pratat med våra barn om vad cancer är. I nästan varje barngrupp är det någon närstående som har eller har haft cancer, säger Anna Krafft. 

I Ljungaparkskogens utkant har närmare 200 barn i förskoleåldern samlats för att springa loppet “Ett steg för livet”. Det är förskolan Tingeling som för första gången bjuder in förskolorna i Sävsjö till loppet.

– Alla kan vara med. Även om man inte springer så kan man sitta i vagn och det funkar ju med rullstol också, säger Evelina Johansson från Tingeling.

Efter gemensam uppvärmning till med dans och sång samlas förskolorna vid varsin skylt och startar sen i tur och ordning. 

– Jag är sjukt snabb, säger ett av barnen som står redo på startlinjen.

– Jag är ännu snabbare för jag har tränat på att springa det fortaste jag kunnat, säger ett annat barn.

Barnen som står längst fram är taggade på att få sätta igång och flera barn berättar att de varit med och sprungit Sävsjö stadslopp. 

Så har det äntligen gått fem minuter från att den förra förskolan startade och det är dags för nästa att starta.

– Är Ripan redo? 

– Ja!

– Klara färdiga spring!

De allra mest taggade rusar iväg tillsammans med en förskollärare som försöker hålla jämna steg med dem. Längst bak går det i lugnare tempo och några av de yngsta åker vagn.

Uppskattat av alla
Starten är strax efter gångbron vid industriområdet på Hantverkargatan och sedan springer barnen en sträcka på omkring 700 meter på skogsstigen fram till målet vid Ljunga park.

De som gått i mål samlas och hejar på de som spurtar de sista metrarna före målgång. Mikaela Fransson står och tar emot barnen från Natur- och miljöförskolan står.

– Det är jätteroligt, det uppskattas jättemycket. Det är så kul att kunna träffa alla förskolor. En sån enkel grej. Det är uppskattat av alla, säger Mikaela.

Anledningen till att loppet äger rum just nu är att september är internationella barncancermånaden.

– Vi har bidragit till Barncancerfonden i flera år på olika sätt. Barnen har fått vara delaktiga genom att vi har pysslat och bakat och sålt. Barnen har varit väldigt involverade i det, säger Anna Krafft, rektor på förskolan Tingeling.

– I år kände vi att vi ville få med lite mer folk, så då gick vi ut med en inbjudan till de kommunala förskolorna och frågade om de var sugna på att hänga på. Vi på Tingeling är de som skänker pengar för varje barn som deltar eftersom den kommunala förskolan inte ska kosta någonting, säger Anna.

– Vi fick en jättebra uppslutning så vi är jätteglada för det. Det var nästan 200 barn anmälda, säger Evelina Johansson från förskolan Tingeling.

Prata om cancer
Alla barn som deltar får ett diplom som blir som en extra påminnelse om att prata om barncancer.

– Vi har pratat med våra barn om vad cancer är. Hur vi kan vara med och hjälpa för att hjälpa de som har det. I nästan varje barngrupp är det någon närstående som har eller har haft cancer. Det är ju viktigt att kunna stötta. Vi har ju själva i vår barngrupp någon närstående som har haft cancer, säger Anna.

En del grupper går tillbaka till förskolan medan andra fortsätter till Perennparken för att äta medhavd lunch. Strax innan det är dags att gå vidare kommer några barn fram till Anna och Evelina. 

– Tack för loppet! säger de.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
Välkommen på Tisdagsandakt
På tisdag får vi besök på tisdagsandakten av två av våra pensionerade vaktmästare, Alf Holmberg och Toye Gustafsson. De har båda många minnen från sin  vaktmästartid att berätta och de kommer även att medverka med sång.  Det blir andakt med vår kyrkoherde, Pär Sjöstrand. Vi dricker kaffe tillsammans som vanligt.
Lunch
▪️Lunchbuffé med två varmrätter 129 :-
▪️Helstekt fläskfilé med potatisgratäng och gräddsås 149:-
▪️Stekt rödspätta med kokt potatis och remouladsås 149:-
▪️Bakad potatis med veganröra 129 :-
Dagens lunch tisdag - fredag 11.30-14.30.
Ingår: salladsbord, isvatten och kaffe & kaka.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.