SävsjöAppen
En bild tillhörande nyheten
Lotta Claesson och Gitte Grann bjuder in till marknad på söndag eftermiddag. Foto: Magdalena Anderås
Gitte och Lotta bjuder in till höstmarknad: "Härlig blandning"
2024-10-01 11:04

På söndag eftermiddag bjuder Gitte Grann och Lotta Claesson in till höstmarknad i Äskekärr utanför Rörvik. Det blir en blandning av mathantverk, hemmafix, egentillverkat och inte minst nyskördat från trädgården från de närmare 15 säljarna som bidrar.

– Det är en härlig blandning, säger Lotta Claesson.

I Äskekärr som ligger någon kilometer från väg 30 mellan Nya Hjälmseryd och Lammhult arrangeras på söndag eftermiddag en höstmarknad för första gången. 

– Vi hoppas ju på att det kommer besökare förstås, säger Gitte Grann som bjuder in till marknad hemma i Äskekärr.

Det hela började med att en skördemarknad som Lotta tänkt sälja sina fröer på blev inställd. Då hörde hon av sig till Gitte som direkt var beredd att öppna upp sin och maken Christers maskinhall bredvid huset i Äskekärr.

– Vi blev med marknad, skrattar Lotta och Gitte.


I maskinhallen som skymtar bakom Lotta och Gitte kommer höstmarknaden äga rum. Foto: Magdalena Anderås.

Gitte skulle kolla runt för att se om det var någon mer som ville vara med och la bland annat ut ett inlägg på Facebook. 

– Då tänkte jag “ja men då blir det väl kanske jag och Gitte och en eller två till då”. Och sen skrev Gitte till mig nu har jag sju stycken som vill komma, säger Lotta.

– Och det var inom loppet av några timmar, säger Gitte.

Det Gitte efterfrågade var vad hon kallar hemmafix, alltså allt från saftat och syltat till broderat och stickat och allt däremellan.

– Nu är vi tretton eller fjorton säljare, säger Lotta.

Det blir alltså allt från honung, ägg, must, sylt, grönsaker, korv och rökt kött till smycken, tavlor, stickat, virkat, smide och kransar.

– Att det är en sån bredd på det känns roligt, säger Gitte.

– Ja, det är en härlig blandning, säger Lotta.

Det kostar inget att sälja på marknaden men säljarna får ordna eget bord och annat som kan behövas medan Gitte kan bidra med el för den som vill ha nån extra lampa. 

– Oktober kan ju vara otroligt vackert väder eller halvstorm och snöblandat regn. Så vi kände att vi måste säkra upp och ha tak över huvudet, säger Lotta. 

Under söndagen kommer våffeljärnen gå varma och den som handlar något under marknaden får en våffelbiljett. Inkomsterna för våfflorna som säljs går till en fond som heter Hjärtebarn och som också kommer ha en representant på marknaden.

Tomater och kål
Gitte driver sedan några år tillbaka hobbyverksamheten Granna Grödor där hon odlar grönsaker och blommor. Det blev en tuff start på årets odlingssäsong.

– Jag hade ett elände i början av säsongen. Spinnen åt upp allt. Så jag vet inte hur många nya omgångar fröer jag har satt men de sista klarade sig med hjälp av nyttodjur, säger Gitte. 
En burk med 2500 spinnrovkvalster, som är effektiva för bekämpning av spinnkvalster, gjorde att Gitte fick bukt med problemet.


I växthuset växer bland annat tomater och gurka. Foto: Magdalena Anderås

Gitte visar runt i växthus och trädgård där tomater, gurka, kål, blommor, sallad och mycket mer växer som ska skördas innan frosten kommer så att hon kan sälja på marknaden. Det kommer också finnas en del saftat, syltat och inlagt, något hon kommit igång med på senare år.

– Ja, men det har väl blivit lite mer. Och jag har också börjat experimentera lite för att se om det kan bli något gött. Och jag tycker att det börjar bli lite gött, lite goa grejer. Så nu de sista dagarna här nu bor man ju typ i köket.

Fröer och sticklingar
För Lotta handlar det mest om blommor och hemma i trädgården finns det gott om både perenner och ettåriga växter.

– Jag älskar ju blommor. Jag är ju på gränsen till nörd när det kommer till frö. Att spara och samla frö, säger Lotta.

Lotta berättar att hon den här tiden på året går sina rundor i trädgården och kollar efter fröer som är mogna och redo att plockas.

– Sen samlar jag, torkar och rensar. En del säljer jag och mycket sår jag själv. Så jag driver upp egna perenner. Jag köper knappt några perenner längre. Jag driver upp det jag vill ha själv. 

Förutom fröer från både perenner och sommarblommor blir det också en del perenner och sticklingar.

– Jag har en del perenner som jag har drivit upp själv och sen så ska jag gräva upp såna som har spridit sig för mycket i rabatterna och dela lite. Och sen har jag lite pelargoner, citronverbena och sånt som jag har tagit sticklingar från.


Kålen är redo att skördas inför marknaden. Foto: Magdalena Anderås

Glad i själen
Både Lotta och Gitte berättar att naturen och trädgården betytt mycket för dem efter att de varit sjuka i utmattning respektive covid.

– Det är en form av rehab att få gå ut i en trädgård. Det är något speciellt att sticka ner händerna i jorden och se någonting som börjar växa, säger Lotta.

– Alltså man blir lycklig. Man mår bra. Man blir glad i själen, säger Gitte.

Lotta och Gitte hoppas att många ska komma till marknaden som kommer skyltas från riksväg 30.

– Vi ska sätta lite skyltar så att det går lätt att hitta hit. Nu är det inte jättekrokigt och svårt att hitta hit men det ligger ju inte mitt i ett samhälle, säger Lotta.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lunch
▪️Lunchbuffé med två varmrätter 129 :-
▪️Helstekt fläskfilé med potatisgratäng och gräddsås 149:-
▪️Stekt rödspätta med kokt potatis och remouladsås 149:-
▪️Bakad potatis med veganröra 129 :-
Dagens lunch tisdag - fredag 11.30-14.30.
Ingår: salladsbord, isvatten och kaffe & kaka.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.