SävsjöAppen
Rektor Marie Fransén och beredsskapssamordnare Johan Albertsson tyckte att det var mycket som fungerat bra när en beredskapsövning genomfördes på Hägneskolan. Foto: Magdalena Anderås
Beredskap övades på Hägneskolan: "Viktigt att få träna"
2024-10-02 10:54

I fredags genomförde Sävsjö kommun en beredskapsövning på Hängeskolan som involverade kommunens krisledning.

– Det är viktigt att få träna. För det är ju många grejer som man inte kan förutse förrän man hamnar i det, säger rektor Marie Franzén.

Fredagen i beredskapsveckan var en annorlunda dag både på Hägneskolan och i kommunhuset i Sävsjö när både elever, personal, tjänstemän och politiker fick öva på hur det var att befinna sig i en krissituation.

– Klockan sex i dag på morgonen så bröt vi strömmen på skolan, berättar beredskapssamordnare Johan Albertsson från Höglandets räddningstjänstförbund.

Tillsammans med Kristin Nilsdotter Isaksson har han agerat övningsledare. 

Scenariot som målats upp är att en skogsbrand har spridit sig allt närmare Sävsjö och bland annat orsakat strömavbrott i samhället. 

Planeringen började redan i våras och har involverat ett fåtal personer. När det väl var beredskapsvecka så har de som berörts av övningen fått information en eller ett par dagar före.  

Utan el och vatten
Vårdnadshavare och personal på Hägneskolan fick besked om övningen via V-klass på onsdagseftermiddagen så att barnen kunde vara lite beredda på en lite annorlunda skoldag.

– Det har gått jättebra. Visst hittar man lite detaljer i rutinerna som man behöver finputsa lite på. Vi behöver se över vår krisplan. Men det har flutit på jättebra. Eleverna tyckte det var spännande och lite mysigt, säger Marie Fransén, rektor på Hägneskolan.

Skoldagen har alltså genomförts utan el och vattnet i kranen har man inte heller fått använda förutom till toalettbesök. Istället har en stor vattentank med dricksvatten ställts utanför skolan. 

– Vi hade någon på fritids på morgonen som hade varit lite ledsen. Det var ju väldigt mörkt på morgonen. Men annars så har de tyckt att det varit mysigt i skolan, säger Marie Fransén.

Papptallrikar och reservkylar
Marie Fransén berättar att istället för den mat som stod på matsedeln har köket serverat pastasallad med kyckling på papptallrikar. För kökspersonalen har det faktiskt varit en lite lugnare dag när diskmaskinen inte har varit igång. Ett problem som uppstår när elen är utslagen är maten inte går att kyla som vanligt.

– För att klara livsmedlen har man flyttat på maten från kylarna här till en fungerande kyl som finns på ett ställe där det finns reservkraft, berättar Johan Albertsson.

Andra utmaningar som uppstått är kring kommunikationen då telefoner inte har kunnat användas. På morgonen hjälptes man åt att sprida att all personal skulle samlas innan skolan började och så har till exempel klasslärarna fått i uppdrag att meddela sina kollegor ny information under dagen. 

– Och den största utmaningen är ju egentligen det här med närvaro. Så när skolan hade börjat så samlade jag min krisgrupp och så delade vi upp oss så att de gick ut och kollade i klasserna vilka som var frånvarande. Någon familj cyklade en personal hem till och kollade för vi visste inte var de var då, säger Marie Fransén.

Marie Fransén lyfter hur all personal på skolan har ställt upp och hjälpts åt och hur nyttig övningen har varit. 

– Det är viktigt att få träna. För det är ju många grejer som man inte kan förutse förrän man hamnar i det, säger Marie Franzén.

"Klarar att hantera ganska mycket"
En av dem som inte visste så mycket i förväg var kommundirektör Pierre Klasson. Han har vetat om att han inte ska ha så mycket inplanerat den här dagen och dagen innan fick han reda på att han skulle infinna sig tillsammans med krisledningsgruppen klockan 7 på morgonen. 

– Jag tycker att dagen har varit jättelärorik och skapat en god samsyn om vad vi klarar. Min känsla är att vi klarar att hantera ganska mycket och vi har en väl inarbetad organisation, även om vi lär oss saker hela tiden av en sån här händelse. Vi tar ju med oss lärdomar nu som vi ska slipa på såklart. Allting är ju inte perfekt men känslan är att vi har haft en god och konstruktiv dialog hela dagen mellan olika nivåer, säger Pierre.

Förutom krisledningsgruppen har krisledningsnämnden och staben som jobbar operativt varit aktiva och utfört sina olika uppgifter. Möten har hållits med jämna mellanrum i de olika grupperna och däremellan har man hållit varandra informerade.

För att kommunikationen ska fungera i kris har kommunen tidigare fattat beslut om att använda sig av nationella kommunkationssystemet Rakel och under dagen har Rakelenheterna använts. 

– Det har vi också lärt oss idag, vilket jag tyckte var ett stort värde och det ger mig en känsla att vi har satsat på rätt teknik i Sävsjö. Vi har en teknik som kan gå in när inte den andra tekniken funkar, säger Pierre Klasson.

Staben har under ledning av säkerhetssamordnare Simon Gustafsson agerat för att få praktiska saker på plats medan krisledningsgruppen fattat beslut om bland annat evakuering. 

Redo att fatta beslut
Politikerna Therese Petersson (KD), Göran Häll (S) och Mats Hermansson (M) utgör tillsammans krisledningsnämnden som har det politiska ansvaret vid kris. De har följt arbetet i de båda andra grupperna och ska vara redo att fatta beslut om något inte fungerar som det ska.

– Det kan ju vara att det blir så stort att man inte kan hålla ihop i de olika förvaltningarna, då måste vi gå in och tala om att den här förvaltningen gör inte som den ska, säger Mats Hermansson.

Göran Häll berättar att scenariot som målades upp satte dem på prov men att de inte kom till ett läge där de som krisledningsnämnd behövde agera.

Eskalerande fara
Den fiktiva skogsbranden eskalerade under dagen och krisledningsgruppen tvingades fatta beslut om att börja evakuera boende på Spångenområdet för att sedan avbryta evakueringen eftersom kraftigt regn och att vinden vände på eftermiddagen gjorde att branden dämpades.

Förutom den typen av beslut har en mängd andra beslut fattats under dagen. Bland annat har en informationspunkt upprättats på Bryggaren och en trygghetspunkt i Hängeskolans gymnastikhall.

– Det togs beslut om att vi skulle upprätta en trygghetspunkt som vi står i just nu. Och till den behöver vi en värmare, vi behöver lite lampor och lite utrustning så att man kan ta emot folk som kommer hit. Så det har ju iordningsställts samtidigt, säger Johan Albertsson.

I övningen öppnades gymnastiksalen upp för allmänheten för att de skulle kunna få varmt kaffe, ladda mobilen, hämta vatten och värma sig. I verkligheten samlades många av dem som medverkat i hallen och dagen avslutades med en fiktiv presskonferens för räddningstjänstchef, stabschef och kommundirektör.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
I Juletid
För tredje gången gästar "I jultid"-turnén Vrigstad. För tre år sedan var Elisa Lindström gästartist och i fjol firade turnén 20 årsjubileum och Tommy Nilsson var solist. I år är det John Lundvik som sjunger tillsammans med trumpetaren Magnus Johansson och Marcos Ubeda på keyboard. John Lundvik vann melodifestivalen 2019 med låten "Too late for love". För två år sedan tävlade han i samma tävling med "Änglavakt". Han har även vunnit "Let's dance" 2020. John Lundvik växte upp i Växjö från det att han var 6 år vilket han bl a berättar om i sitt sommarprat från 2019. Han har även en friidrottskarriär bakom sig där han tävlade i kortdistanslöpning. Även den här gången medverkar den lokala kören Cantabile under ledning av Carina Hult. Vill man köpa en biljett så gör man det på Hemköp i Vrigstad från den 16/11.
Lunch
Äldreomsorgen:
▪️Middag: Stekt strömming, potatismos, dillsmör, grönsaker
▪️Efterrätt: Jordgubbskräm

Bryggarens matsal kl 12.30-14.00
Södergårdens matsal kl 12.00-14.00
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.