I dag firar Sverige kanelbullens dag och mängder av kanelsnurror kommer ställas på fikaborden ute i landet. Hos Älgaryds bageri utanför Malmbäck bakas det för fullt under hela dagen.
– Det är så fint väder så jag tror det här kommer bli en bra dag, säger konditorn Madelen Nylander.
Dimman hänger likt en silkesfilt över de gula fälten. Staket och husväggar täcks av daggen, och solens strålar strimmar genom granarna.
Utanför den relativt nya svarta byggnaden på gården doftar det ljuvt av kanel och nybakat, vilket nästan skapar en julkänsla i början av oktober.
Inne i köket står konditorn Madelen Nylander och kavlar ut en helt enorm deg över det stora bakbordet.
– Här är det kanelbullar på gång! Jag kommer nog baka omkring 400-500 stycken idag, berättar hon.
Madelene bor i Nässjö, är utbildad bagare och konditor och har jobbat inom yrket i 20 år.
Tills för fem år sedan utbildade hon nya bagare vid vuxenutbildningen Astar men kände en dag att det var dags att pröva vingarna med eget företag.
Madelen bakar omkring 400-500 bullar under kanelbullens dag. Foto: Frida Ohlin
– Jag kände att jag ville öppna en bakstuga, och att den skulle ligga på landet. Så nu ligger den här på pappas föräldragård faktiskt, där jag är femte generationen. Det här huset byggde vi på mark där det varit en kohage tidigare.
– Nu har jag bakstuga, kafé och catering här och känner att det är en bra helhet med fika och den lantliga luften.
Soppluncher
Inledningsvis hölls kvällar för grupper som ville komma dit och baka pizza tillsammans, men det fick läggas vilande när pandemin slog till.
Numera satsar Madelene mycket på onsdagar då de har öppet för sopplunch - vilket har blivit väldigt populärt.
– Då serverar vi soppa med dessertbuffé och det brukar komma mycket folk. Folk kommer från när och fjärran. Företag kommer hit och det kommer gäster från Vetlanda, Tranås och någon kom till och med från Haparanda. Jag tror man vill ha upplevelsen här med naturen, stillheten och lugnet. I onsdags hade vi 96 gäster, berättar Madelene.
Vad serverar du för soppor och desserter?
– Sopporna gör vi från grunden med bra råvaror och vissa dagar blir det gulaschsoppa och andra Högsbosoppa med morötter och purjolök. Till dessertbuffén brukar det bli tårta, pajer och kakor.
Men idag är det fullt fokus på alla kanelbullar och Madelen satte sig i bilen redan klockan två i natt och begav sig genom mörkret ut till Älgaryd.
Nu håller hon öppet fram till halv fyra i eftermiddag.
Foto: Frida Ohlin
Hur orkar du hålla dig pigg och vaken?
– Det är en livsstil, skrattar hon. Den bästa tiden att jobba är mitt i natten. Det finns ingen som stör och du kan dra på musik och jobba på!
Bullarna bakas med kärlek och gärna mycket grädde och smör för att förhöja smaken. Givetvis med kanel och mandelmassa som fyllning.
Förutom kanelbullens dag blir det lite extra inriktade bak på semmeldagen. I övrigt ställer bageriet till med lite evenemang i form av vårmarknad och julmarknad, då utställare dyker upp med fisk, ost, fårskinn och annat smått och gott samtidigt som besökarna får möjlighet att slå sig ner i kaféet för en fika.
Vad är dina egna tankar om kanelbullens dag?
– Jag tycker det är en bra dag och en stor grej att fira! En dag att gynna bagarna och inte bara gå till livsmedelsbutikerna. Det innebär ju en stor inkomst för bagerierna.