SävsjöAppen
Foto: Magdalena Anderås
Öppna förskolan på besök i Rörvik: "Guld värt"
2024-10-14 12:36

Öppna förskolan är på Snickaregårdens förskola i Rörvik för första gången och återkommer vid fyra tillfällen under hösten. 

Anna Olsson och Cecilia Elg, förskollärare på Öppna förskolan i Sävsjö, testar nu något nytt och bjuder in till Öppna förskolan i Rörvik vissa onsdagsförmiddagar. Totalt handlar det om fem träffar på onsdagar jämna veckor mellan klockan 9 och 11 och nästa träff är på onsdag den 16 oktober. Träffarna äger rum på avdelningen Myran på Snickaregårdens förskola och föräldrar med barn i åldern 0-6 år är välkomna.

– Vi har ju förstått att det är svårt för många att ta sig till Sävsjö så då åker vi hit istället. Det är ju väldigt roligt. Så nu får vi se vad de här fem gångerna ger, säger Cecilia.

För den som inte har bil och behöver ta sig mellan Rörvik och Sävsjö med buss så går det inte så många turer per dag. Att det inte längre finns någon annan föräldrabarngrupp i Rörvik var också en anledning till att Anna och Cecilia bestämde sig för att testa att ha träffar på orten.

– Och då tänker vi att vi kan öppna upp en dörr för att mötas här. Man kan träffa andra som man inte har träffat innan och kanske fortsätta träffas i Rörvik. Och att man kanske kan åka till Sävsjö tillsammans, att man kan samåka, säger Anna.

Just på onsdagar visar det sig att många är hemma med sina lite större barn som går femton timmar i veckan på förskola och under den första träffen fyller det på med föräldrar och barn från klockan 9 och en stund framåt. 

Förskollärarna Anna Olsson och Cecilia Elg bjuder in till Öppen förskola i Rörvik. Foto: Magdalena Anderås.

Sedan ett år tillbaka finns det två förskollärare på Öppna förskolan i Sävsjö vilket innebär att de kan ha öppet oftare och att de också kan testa att ha öppet i Rörvik. Numera är det aktiviteter på Öppna förskolan i Sävsjö varje vardag, med flera tillfällen för föräldrar med barn i åldern 0 till 6 år och dessutom tillfällen för 0 till 2 år, babycafé och spädbarnsmassage. 

– Vi försöker nå så många som möjligt, under så många tider som möjligt, säger Anna.

Camilla Danielsson, rektor på Snickaregården, har välkomnat dem att vara i förskolans lokaler. Förskolebarnen är ute och leker just den här tiden så lokalen är tillgänglig. Camilla har också gjort en insats genom att dela ut information till familjer med barn i rätt ålder, som hon tror kan vara intresserade. 

– Jag tycker att det är jätteviktigt. Det är ju guld värt att de kommer hit och tycker föräldrarna att det är kul, då kanske de lägger ner lite energi på att ta sig till Sävsjö också. Och sen var det ju superbra att vi har en färdig lokal så det var ju bara till att flytta in, säger Camilla.

Malin Sjögren är en av föräldrarna som är på den första träffen med sitt yngsta barn.

– Det är bra, då slipper man åka. Vi som bor här i söder, vi har ju nästan lika långt till Värnamo som till Sävsjö. Det är inte så att Sävsjö ligger centralt för oss, så nu passar jag på, säger Malin. 

– Det är jättekul. Det är kul att det är finns saker man kan åka på, säger Lisa Ahlander som åkt från Lammhult med sina barn.

Esther Sjögren som bor i Rörvik berättar att hennes barn går på förskolan Tussilagon i Föreberg. Det gör att hon kanske inte känner alla barnfamiljer i Rörvik och hon tycker att det är ett bra tillfälle att ses och lära känna nya familjer.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lunch
▪️Köttfärslimpa med gräddsås och lingon
▪️Veckans fisk: Panerad torsk med dillcrême
▪️Veckans sallad: Sallad med rökt lax, avokado och kokt ägg
▪️Veckans pasta: Pasta Corleone
▪️Veckans vegetariska: Oumpf-smashburgare, chipotlemajo, pommes

Dagens rätt 138:- inkl. sallad, bröd, smör, dryck, kaffe & kaka serveras vardagar 11.30-14.00.
Häfte med 10 lunchkuponger: 1200:-, vårt lunchhäfte är personligt.
Avhämtning: 110:-.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.