SävsjöAppen
Elever från teknik- och industritekniska programmet besökte Obos fabrik i Vrigstad. Foto: Magdalena Anderås
Industri- och teknikelever besökte företag: “Lära sig att läsa en ritning”
2024-10-10 11:45

I förra veckan arrangerades Teknikcollegedagen där förstaårseleverna på teknikprogrammet och industritekniska programmet på Aleholm fick möjlighet att besöka Obos, där bland annat Smålandsvillan tillverkas, och Lundbergs Pressgjuteri i Vrigstad.

– Det var faktiskt rätt så intressant. Det var inte den här processen jag hade tänkt mig, säger Edvin Nazemi.

På Obos tar Björn Mallander och Ronnie Nyqvist emot för att ta med eleverna på en rundvandring genom fabriken. Björn Mallander berättar att produktionen haft lägre takt under ett drygt år men att man snart drar igång produktion av lägenheter.

– I dagsläget tillverkar vi tio moduler av Smålandsvillorna, elva den här veckan. När vi börjar med lägenheterna nästa vecka kommer vi tillverka 15 moduler i veckan, berättar Björn Mallander, produktionsledare.

Sedan ett drygt år är både industritekniska programmet och teknikprogrammet certifierat Teknikcollege och ingår i Teknikcollege Höglandet. Det innebär bland annat att eleverna tidigt får komma ut och se hur industriarbete går till under Teknikcollegedagen.

– Det är otroligt viktigt, speciellt för de som läser industritekniska, att komma ut och se vad det egentligen handlar om. De måste ju också ha ett mål med sin utbildning och veta vad de kan jobba med i framtiden. Det är kanske inte alla som hamnar inom metallindustrin, säger Andreas Karlsson, yrkeslärare på Industritekniska programmet på Aleholm. 

– Det är viktigt nu i början att de vet vad det här handlar om. Vad som är viktigt är ritningsläsning och mätning, säger Andreas Karlsson.

I slutet av en tillverkningslina flyttas den färdiga modulen vidare till nästa lina. Foto: Magdalena Anderås

Eleverna tar på sig skyddsutrustning och i fabriken får de först se bjälklagslinan för lägenheterna där produktionsstarten förbereds.

– Nu börjar vi dra igång lite mer produktion här med lägenheter till Tyresö. Det har vi väntat på att få börja med och förberett oss för länge. Det blir bra att komma igång, säger Björn.

Lägenheterna byggs på uppdrag av Scandinavian Property Group och Obos är totalentreprenör. Det blir åtta huskroppar i upp till sex våningar som byggs i trä och certifieras med Miljöbyggnad Guld, en hållbarhetscertifiering som utmärker byggnader med hög miljöprestanda. De 275 lägenheterna byggs på Obos fabrik i Vrigstad och det handlar om 400 moduler.

– Det här kommer att ge oss jobb i ett och ett halvt år. Det är ett jätteviktigt projekt. Det är skönt att vi får igång våra bänkar så att vi kan ta in lite mer personal, säger Björn.

Björn berättar om hur väggar och golv byggs för att lägenheterna ska vara brandsäkra. Bland annat krävs det att det är brandtätat mellan lägenheterna.

På den här linan byggs takbjälklag och golvbjälklag till Smålandsvillorna. Foto: Magdalena Anderås

Det är dags att gå vidare till linorna där Smålandsvillorna just nu produceras. Eleverna får först se när takbjälklag byggs och hur det förbereds för eldragning. 

– Det är mycket slangar från taket så det vill ju till att de drar det här rätt. Det vill till att man kan läsa en ritning så man vet var slangen ska ta vägen. Ska man lära sig något så ska man lära sig att läsa en ritning, säger Björn.

Lite senare är det dags att gå vidare till en modul där väggarna är resta och taket ligger på plats. Uppe på en av modulerna arbetar en elektriker med att dra el genom slangarna som monterats i ett tidigare steg. Björn berättar att modulen innehåller kök, badrum och groventré/tvättstuga. 

– Vi försöker göra så mycket som möjligt innan det kommer till monteringslinan. Alla hål är förborrade på innerväggslinan och slangen på plats. 

Några moduler längre fram på linan sitter element, kök, toalett och mycket annat på plats. På nära håll får de följa hur modulerna steg för steg utrustas med allt utom tapeter. I slutet av besöket får eleverna se ladan där de färdigpackade modulerna står redo att hämtas med lastbil och köras till byggplatsen där de sätts ihop till ett färdigt hus.


Björn Mallander visar ritningen för just det huset som eleverna står i. Foto: Magdalena Anderås

– Det var faktiskt rätt så intressant. Det var inte den här processen jag hade tänkt mig. Jag trodde man byggde allt på plats egentligen, säger Edvin Nazemi.

– Ja, det är kul att få se hur de gör. Alltså jag har ju inte haft nån aning om hur husen byggs faktiskt, säger Leiha Gustavsson Elm.

Båda är elever på industritekniska programmet och har nu hunnit gå på gymnasiet en dryg månad. 

– Det är spännande och rätt kul faktiskt. Jag valde det just för att jag gillar praktiskt arbete. Och sen vill jag lära mig något nytt också, berättar Leiha. 

Under besöket har både snickare och elektriker synts till men om man går en mer teknisk utbildning på gymnasiet, vad finns det då för jobb på en husfabrik.

I framtiden kommer tekniskt kunnande bli allt viktigare när fler uppgifter kan automatiseras. Snart är det byggstart för Obos nya fabrik i Myresjö. 

– I den nya fabriken kommer väldigt mycket att automatiseras. Det blir mycket robotar och där kommer vi in på CNC-styrning. Det kommer behövas både snickare och CNC-operatörer, skulle jag säga. Så det finns en framtid inom bygg även för den utbildningen som ni går.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
Välkommen på Tisdagsandakt
På tisdag får vi besök på tisdagsandakten av två av våra pensionerade vaktmästare, Alf Holmberg och Toye Gustafsson. De har båda många minnen från sin  vaktmästartid att berätta och de kommer även att medverka med sång.  Det blir andakt med vår kyrkoherde, Pär Sjöstrand. Vi dricker kaffe tillsammans som vanligt.
Lunch
▪️Lunchbuffé med två varmrätter 129 :-
▪️Helstekt fläskfilé med potatisgratäng och gräddsås 149:-
▪️Stekt rödspätta med kokt potatis och remouladsås 149:-
▪️Bakad potatis med veganröra 129 :-
Dagens lunch tisdag - fredag 11.30-14.30.
Ingår: salladsbord, isvatten och kaffe & kaka.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.