SävsjöAppen
Idrottslärare Johannes Thelander har utmanat elever och personal att springa för Världens barn. Foto: Magdalena Anderås
Elever springer för att stödja Världens barn: "Gemensamt mål"
2024-10-11 09:10

Under den här veckan springer elever och personal på Sävsjö kristna skola tillsammans för Världens barn. Företag bidrar med en krona per kilometer som skolan klarat av.

– Jag har sprungit och gått på typ varje rast. Det har varit roligt! säger Stella Tornert.

På Sävsjö kristna skola pågår den här veckan en utmaning för elever och lärare som både uppmuntrar till mer rörelse och bidrar till insamlingen till Världens barn.

– Vi gör en satsning där vi springer en sträcka, gemensamt ska vi ta oss 2000 kilometer, säger idrottslärare Johannes Thelander.

På skolgården står koner uppställda som markerar 50 meter. Eleverna räknar antalet gånger de klarat av sträckan. 

 – Det känns kanske lite, att 50 meter inte är så långt. Men i det långa loppet så blir det det om vi gör det tillsammans, säger Johannes.

Fritiden räknas
Vad man gör på fritiden räknas också med och då även gång och cykling eftersom målet är att röra på sig mer och uppmuntra all form av rörelse. Flera elever har rapporterat till Johannes när de till exempel sprungit 2 kilometer på fritiden. 

– Det känns som om vi kan klara det. Vi är ändå drygt 160 personer med elever och personal. Jag tänker att i snitt blir det 10 kilometer per elev. En del springer mer och en del springer mindre. Och en del rör sig väldigt mycket. En del har redan fått ihop 150-200 sträckor, det är uppåt en mil, säger Johannes.


Det har blivit många steg för Stella och Ken under veckan. Foto: Magdalena Anderås

Nya mål
Två som har rört sig mycket under veckan är Stella Tornert och Ken Arlehed som går i årskurs tre. I måndags när utmaningen startade sprang de allra ihärdigast och sen har de båda tillsammans med en klasskompis hållit igång varje dag. 

– Jag har sprungit sträckan mer än 130 gånger, 137 tror jag. Först var mitt mål 50 och när jag klarat det var det 100 och nu är mitt mål 150, säger Ken.

– Jag har sprungit och gått på typ varje rast. Det har varit roligt! säger Stella.

Utmanat företag
Förutom att utmana elever och lärare till mer rörelse har Johannes också utmanat företag att skänka pengar till Världens barn.

– Vi har frågat om de vill sponsra oss med en krona per kilometer vi får ihop. Det är åtta företag än så länge, säger Johannes.
När antalet kilometer är färdigräknade efter helgen och resultatet redovisats nästa vecka kommer pengarna som företagen sponsrar med skänkas till Världens barn. 

Just kombinationen av att göra en rolig grej tillsammans och att ha ett gemensamt mål till ett gott ändamål lyfter Johannes fram. 

– Det är superbra, att det är just för att springa och för Världens barn, säger Mari Karlsson som är resurs och textillärare på skolan.  

Något annat att göra på rasten
Ofta är det olika sorts bollspel och bollekar på rasterna men att ha en annan grej att göra som inte involverar en boll uppskattas extra av en del elever. 

– Jag fick en kommentar från någon kollega här som sa att några i trean tycker att det här är skönt, att ha en gemensamt sak att göra och ett gemensamt mål, säger Johannes. 

Även på idrottslektionerna handlar det en hel del om löpning den här veckan, bland annat har orientering stått på schemat. 

– Jag uppmuntrar även mina kollegor att om de har en rörelsepaus så istället för att sätta igång en video på datorn som de vanligtvis gör, så kan de låta eleverna springa några steg på skolgården. 

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
Välkommen att fira FN-dagen med Mixturen
På tisdag kommer det även att bli en samling i Sävsjö församlingshem där Mixturens båda grupper har en FN-samling. Barnen medverkar med sång och även Pär Sjöstrand är med och håller en andakt. Ett enkelt fika blir det också. Man får även möjlighet att ge en gåva till "Världens barn".
Lunch
▪️Raggmunk med fläsk alternativt kokt potatis och löksås
▪️Veckans fisk: Panerad stätta med kokt potatis och dansk remouladsås
▪️Veckans pasta: Oxfilépasta med paprika, champinjoner och parmesanost

Lunch måndag - fredag 11.00-14.30
125 kr inkl. lättdryck, salladsbuffé, kaffe och dessert. Take away: 115 kr inkl dricka och sallad. (Gäller ej à la carte, hamburgare)
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.