SävsjöAppen
Foto: Privat/Frida Hillström
Han är nordisk och svensk mästare: "Avkopplande sport"
2024-10-17 14:33

Martin Frejd från Sävsjö pistolskytteklubb kan titulera sig som mästare i både SM och Nordiska mästerskapen.

– Jag började skjuta rätt sent och halkade in på ett bananskal, säger Martin Frejd.


Till vardags tränar och tävlar Martin som bor i Bodafors fältskjutning med pistol för Sävsjö pistolskytteklubb. Under den senaste perioden har han kammat hem både SM fältskjutning i Malmö och Nordiska mästerskapen som ägde rum i Norge. Han har inriktat sig på finkalibrigt och grovkalibrigt fältskytte med pistol.

Martins intresse för skytte växte fram efter att han hjälpt ett par kompisar under en tävling i SM. Till vardags jobbar han som projektingenjör på VEÅ i Sävsjö vilket innebär att ha mycket i huvudet och då är fältskytte ett bra intresse där man kan släppa jobb och annat.  

Började som medhjälpare
– Jag började skjuta rätt sent och halkade in på ett bananskal. Det var ett par kompisar som frågade om jag ville hänga med och hjälpa till på SM i Skillingaryd och det var år 1996 och då var jag 22 år gammal och sedan började jag skjuta året efter. Efter det har jag skjutit tjugo SM och tre nordiska mästerskap, säger Martin. 

– När jag började skjuta tyckte jag att det var en avkopplande sport. Det låter konstigt men jag rensar huvudet på allt. 

Många timmars träning
Fältskytte med pistol innebär att han får lägga ner mycket tid åt att träna och inför ett mästerskap lägger han ribban högt när det gäller att förbereda sig.

– Jag tränar mestadels själv. En del tränar tillsammans med sin klubb men jag kör mest själv och periodvis blir det sex dagar i veckan, så det blir rätt mycket.

Hur tränar du inför ett mästerskap?

– Då tränar jag väldigt ofta men i liten dos, jag kan träna flera gånger om dagen men precis innan brukar jag vila i en vecka och ta det lite lugnt, säger Martin.

Även den mentala uppladdningen är oerhört viktig inför ett mästerskap.

– På senare år är vi ett litet gäng som träffas för att diskutera den mentala biten för på tävlingsdagen måste man stänga av allt och bara fokusera på skyttet för det tar ändå 1,5-2 timmar att skjuta ett varv, och ibland blir det 2 eller 3 varv.

Viktigt att vapnet håller måttet
Under tävlingar är det noggrant att vapnet håller godkänt mått och vikt. En person är utsedd för att undersöka om vapnet är lämpligt.

– Först får man väga in sitt vapen i en vapenkontroll så att det håller mått, vikt och att avtryckaren inte är för lätt, det utgörs av en vapenkontrollant. Sedan får man vänta på sin tur efter en startlista och då börjar man gå en patrullstig till stationerna och vid varje station får man läsa på vad komma skall. Ett varv består av 8-10 stationer.

Erfarenheten en styrka
Just skytte kräver många års träning och att vara rutinerad är en viktig del i det mentala inom sporten.

– Det mentala växer med åldern och då kommer givetvis erfarenheten. Jag har också dalar men de är inte så djupa och jag håller en ganska jämn nivå men det är för att jag har skjutit länge. Man får vara med om många scenarion under åren. Det gäller också att ha kul, annars kommer man ingenstans, förklarar Martin.

Ladda ner SävsjöAppen

Ios Android
Lediga jobb
Välkommen att fira FN-dagen med Mixturen
På tisdag kommer det även att bli en samling i Sävsjö församlingshem där Mixturens båda grupper har en FN-samling. Barnen medverkar med sång och även Pär Sjöstrand är med och håller en andakt. Ett enkelt fika blir det också. Man får även möjlighet att ge en gåva till "Världens barn".
Lunch
▪️BBQ- & Halloumiburgare

Dagens 79 kr inklusive dryck och kaffe.
Visa dagens lunch från ytterligare 8 restauranger
Idag
Marika, Marita har namnsdag idag.
Läs vidare om dagens temadagar och historiska händelser
Väder
Idag är högsta temperaturen
och lägsta temperaturen
11 ⁰C
9 ⁰C
väder
Resa
När går nästa buss eller tåg? Det hittar du i NässjöAppen
Hemester
Tipsa om din bästa hemesterplats under Hemester.