Senaste åren har det satsats allt mer på brottsförebyggande arbete riktat mot barn och unga. Nu har en kartläggning gjorts över hur olika aktörer i Jönköpings län jobbar med dessa frågor.
– Med forskningen i ryggen kommer vi tillsammans kunna vara mer träffsäkra när vi identifierar behov och väljer metoder, säger brottsförebyggande samordnare Tobias Åkerberg.
Antalet misstänkta personer per 100 000 invånare år 2022 var störst i de yngre åldersgrupperna, 15–17 år och 18–20 år, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).
Fler och fler insatser genomförs nu inom det brottsförebyggande arbetet riktat mot barn och unga. Av den anledningen har länsstyrelsen och Malmö universitet nu kartlagt hur olika aktörer i Jönköpings län jobbar med frågorna.
– Vi är många som gör mycket bra för barn och unga i vårt län. Kartläggningen är ett viktigt underlag för att tillsammans säkerställa att allt arbete och resurser riktas rätt, säger Izabell Sjöberg, samordnare brottsförebyggande arbete på Länsstyrelsen i Jönköping.
– Målet är att vi ska skapa rätt förutsättningar för alla som arbetar med barn och unga att ge rätt stöd till dem som riskerar att hamna i trubbel.
En samlad bild
Genom enkäter och intervjuer med offentliga aktörer har de kunnat få en samlad bild av det brottsförebyggande arbetet, som letts av Anna-Karin Ivert, biträdande professor i kriminologi vid Malmö Universitet.
– Det brottsförebyggande arbetet är ofta väldigt spretigt, vilket vi även ser i Jönköpings län. Därför är det bra att genomföra denna typ av kartläggningar. Vi har sett att det finns en väl etablerad samverkan i länet, men att syftet och innehållet behöver få tydligare fokus och mål för just brottsförebyggande arbete, säger Ivert.
Undersökningen har visat på vad som behöver göras för att förbättra det brottsförebyggande arbetet.
Kartläggningen har därför överlämnats till Forum för social hållbarhet, vilket är en samverkansstruktur där länets alla 13 kommuner, Region Jönköpings län, Jönköping University och myndigheter arbetar tillsammans för att lösa samhällsutmaningar.
Blir mer träffsäkra
Polismyndigheten har en viktig roll i samarbetet och ska hjälpa länets samhällsaktörer för att brott inte ska äga rum.
– Med forskningen i ryggen kommer vi tillsammans kunna vara mer träffsäkra när vi identifierar behov och väljer metoder, säger Tobias Åkerberg, brottsförebyggande samordnare för polisområde Jönköping.
– Kartläggningen hjälper oss att prioritera och säkerställa att vi använder oss av rätt åtgärder i det gemensamma brottsförebyggande arbetet.
En arbetsgrupp kommer att tillsättas som ska arbeta för att ta tillvara resultaten och rekommendationerna för Jönköpings län.
En första insats blir att erbjuda kompetensutveckling för aktörer som arbetar med barn och unga.
Källa: Länsstyrelsen i Jönköpings län