I skolorna i Sävsjö kommun serveras numera inga andra köttalternativ, när fläsk står på menyn en till två gånger i veckan, till elever som av religiösa skäl inte äter fläsk.
Sedan starten på höstterminen serveras inte längre något köttalternativ när fläskkött står på menyn på Sävsjö kommuns skolor. Eleverna får istället äta den vegetariska maten som är en av två rätter som serveras varje dag.
Anledningen till förändringen är att man vill minska matsvinnet och skapa en bättre arbetsmiljö för personalen i köken.
– Vi tittar på arbetsmiljön i våra tillagningskök och mottagningskök. Det är en av de största anledningarna. Vi tittar på vad vi kan förändra och underlätta i det arbetet och då är detta en del, säger Alexander Koprivica, måltidssamordnare och tillförordnad chef för kommunal service.
Arbetsinsatsen och också matsvinnet blir större för varje extra rätt som behöver lagas. Ett kontinuerligt arbete pågår för att minska matsvinnet och bland annat undersöks regelbundet hur mycket mat som tillagas i tillagningsköken och tillreds i varje mottagningskök och hur mycket mat som slängs.
– Vi serverar idag två rätter i skolan dagligen, varav en alltid är vegetarisk. Om man av någon anledning inte kan äta den ena rätten, om det är fisk eller kött, då hänvisar vi till den vegetariska rätten. Vi vill göra det naturligt för eleverna att kunna välja mellan två rätter varje dag, säger Alexander Koprivica.
Inte diskriminerande
En handfull vårdnadshavare har skickat in synpunkter till kommunens synpunktshantering och tidigare i veckan publicerades en insändare i SävsjöAppen kring ämnet. En av frågorna som ställts är om kommunen verkligen likabehandlar eleverna.
– Vi förstår att det här beslutet upprör, men i och med att vi har två alternativ är det inte diskriminerande, säger Alexander Koprivica.
I mitten av oktober slog diskrimineringsombudsmannen, DO, fast att det inte är diskriminering av kommuner att erbjuda vegetariskt i stället för fläsk. DO har fått in ett tjugotal anmälningar som bland annat gäller Uddevalla och Varbergs kommuner men har alltså avslagit tillsyn och avslutat ärendena. Allt fler kommuner runt om i Sverige väljer
– Det här arbetssättet är tillämpat i stort sett i hela länet. Vi är bland de sista kommunerna som gör den här förändringen, säger Alexander Koprivica.
– Vi utesluter ju inte några, utan ibland gör vi kötträtten på nötkött, fläskkött eller på kyckling. Vi kan välja att göra en korvstroganoff på kycklingkorv till exempel, och ibland gör vi den på falukorv. Kan man då inte äta den av någon anledning, så hänvisar vi till den vegetariska rätten som ska anses fullgod.
Fler synpunkter
Att den vegetariska rätten inte skulle vara tillräckligt näringsrik är en av farhågorna som uttryckts.
– Vi följer de råd och rekommendationer som Kost & Näring ger som är branschledande, vi följer Livsmedelsverket och vi följer vårt lokala gröna hållbarhetsprogram. Proteinet behöver inte komma från just kött.
Alexander Koprivica berättar att han svarat samtliga som hört av sig med synpunkter och också träffat några av vårdnadshavarna för samtal. Det är också flera som hör av sig med andra synpunkter när det gäller kosten.
– Jag skulle våga påstå att jag får fler synpunkter när vissa typiska rätter är lagade på kycklingkött. Att man förväntar sig att det är blandfärs i en köttbulle och att vi för ofta har kycklingköttbullar eller kycklingkorv i korvstroganoffen. Då får man välja det vegetariska alternativet av den anledningen.
I insändaren nämndes det också att det skulle vara dyrare att laga nötkött och att det är anledningen till att ett köttalternativ till fläsk inte finns kvar som specialkost.
– Det har ingenting med kostnader att göra. Det har vi aldrig haft som argument, att nötkött skulle vara dyrare. Det har ju positiva ekonomiska aspekter men det har inte varit argumentet för att ta beslutet utan arbetsmiljön är det främsta skälet för våra medarbetare.
Ytterligare en del av kritiken i insändaren är att kommunen inte informerat om beslutet men Alexander Koprivica berättar att informationen skickats ut till alla vårdnadshavare via lärplattformen V-klass före sommaren.
Pågående arbete
Den vegetariska kosten går hem bättre hos yngre elever medan det är en större utmaning att få de äldre eleverna att välja vegetariskt.
– Jag skulle säga att vi blir bättre och bättre på detta, och det är någonting vi fokuserar på, förbättrar och kvalitetshöjer hela tiden. Förhållandevis så är vi rätt så nya med vegetariska rätter. Vi blir bättre och letar nya recept med fler råvaror för att kunna variera. Vi försöker laga mer och mer från grunden.
– Vi ser också många gånger att det vegetariska fungerar. Ett exempel, det är vår vegetariska lasagne. Vi har de senaste gångerna lagat större volymer av den vegetariska lasagnen än den med kött..
En dag varannan vecka erbjuds enbart den vegetariska rätten på skolorna, och här har man ökat frekvensen. Det är förhållandevis sällan som Sävsjö kommun serverar endast vegetariskt jämfört med andra kommuner.
– Hur vi ser på det vegetariska är någonting vi får jobba vidare med och gärna ihop med skolorna. Vi behöver ju äta mer varierat. Det hållbara och det ekologiska är ett av våra fokusområden som vi jobbar mot i vår förvaltning.
Ett annat område som man har jobbat mycket med är salladbuffén och det har gett resultat.
– Ju mer jobb vi lägger på salladbuffén ju mer sallad äter man. På Hofgårdsskolan till exempel så äter man efter tallriksmodellen om man ser på hur många kilo grönsaker vi tillreder på skolan och serverar. Men när huvudkomponenten är vegetarisk, då går det åt lite mindre.