Nu står det klart att 31-åriga Olga Andersson som driver Hans hantverksbageri & konditori i Bodafors gör Sveriges godaste macka.
Detta efter att hon blev vinnare av Mack-SM som hölls under Stockholmsmässan den 9 november.
– Det känns helt underbart! säger Olga om vinsten.
Året var 2022 när Olga Andersson senast ställde upp i Mack-SM och landade då på en fjärdeplats med sin macka ”Hittepå”.
I år var hon redo för revansch. Med stöttning Pierre Ekelöf, som med kocklandslaget var med och tog VM-guld 2014 och OS-guld 2016, lyckades hon skapa en så enastående macka att hon denna gång tog hem vinsten.
– Jag kände bara "yes" att jag fick bekräftelse på att jag är duktig! En riktig lättnad och alla negativa tankar jag haft sen jag inte vann senast försvann. Jag blev gråtfärdig och lycklig! Sen var ju hela min familj där på plats och hejade, så jag kände mig stolt över mig själv, säger Olga.
Vill stötta
Under intervjun kommer flera kunder till Hans hantverksbageri & konditori som Olga öppnade tillsammans med sin sambo Marcus Kühn i våras.
Kunderna möts av en kraftig kaneldoft som sprider sig från ugnen och de inhandlas både frallor och fikabröd.
– Man vill ju stötta det lokala som finns här, och vi brukar åka hit och köpa frallor. Sen hade jag även fått höra att det är fantastiskt gott och god service här, säger kunden Sofie Emilsson.
Hon kramar om Olga och överlämnar en blomsterbukett.
– Jag tycker det är jätteroligt och fantastiskt det hon har lyckats med! Jag kände att jag inte kunde komma hit utan att ge några blommor, säger Sofie med ett leende.
Olga Andersson beskriver sig själv som en riktig tävlingsmänniska - vilket är anledningen till att hon fortsatt kämpa ända fram till vinsten i Mack-SM.
– Jag tycker om att utmana mig och få bekräftelse på att jag är duktig på det jag gör.
Med diplomet prydligt inramat och uppställt på konditoridisken blickar hon redan fram mot nästa utmaning.
– Nästa gång blir det nog att tävla i Pralin-SM eller Årets Konditor.
Olga Andersson visar upp utmärkelsen på kafédisken tillsammans med gratulationsblommor hon fått. Foto: Frida Ohlin
Berlin-macka
I årets Mack-SM lyckades Olga charma juryn med sin macka "Berlin", skapad utifrån årets tema "Städer".
Den är inspirerad av den populära tyska maträtten Currywurst - vilket är en tysk korv som serveras med tillbehör såsom ketchup med curry, bröd eller pommes frites.
Tävlingen sker under tidspress och Olga hade i uppgift att skapa 20 mackor på 45 minuter.
– Berlin består av ett fullkornsbröd med riven potatis toppad med basilika och tomatsås, surkålssallad, rådjursytterfilé med curry, färskost med timjan och allt toppas med sockerärtor och sparris.
Berlin-mackan föll juryn i smaken. Foto: Frida Ohlin
– Första gången jag testade den tyckte jag att det var en "okej" macka. Men ju mer jag utvecklade den, och fick tekniska tips av Pierre, desto mer tyckte jag om den, berättar Olga.
Sambon Marcus var självklart med och hejade fram Olga under tävlingen - och är nu tillbaka i Bodafors med stor stolthet över hennes bedrift.
– Jag tror jag var mer nervös än vad Olga var, skrattar han. Men det var en väldigt rolig och välarrangerad tävling och Olga gjorde ett fantastiskt jobb!
Sambon Marcus Kühn har stöttat Olga ända fram till vinsten. Foto: Frida Ohlin
Går att köpa på kaféet
Men ingen rast och ingen ro väntar för paret när de nu blickar fram mot jul med fullbokade julbord och många smörgåsleveranser.
Sedan kaféets öppning i maj har det rullat på som tåget och gäster trillar in kontinuerligt.
– Allt har gått mycket bättre än förväntat och vi trodde inte det skulle bli en sådan hype! Redan nu går det att beställa Berlin-mackan och vi har fullt av beställningar den här veckan. Vi måste ha det på beställning eftersom vi måste se till att vi har rådjurskött, säger Olga.
– Men jag tänker att vi ska göra mer av ett koncept för detta framåt sommaren sen. Alla kaféer har ju något eget och detta kan ju bli vårt!