Elever från Vrigstad tävlade om att släppa ett ägg från 15 meters höjd på Chalmers i Göteborg.
Klass 5 på Vrigstad skola deltog i förra veckan i teknikutmaningen Rädda Ägget på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Med sig hade de olika två konstruktioner som skulle skydda ett rått ägg som släpps från 15 meters höjd.
– Det har varit en hellyckad dag. Några i klassen har sagt att det var den bästa dagen i skolan, de är jätteglada och nöjda, berättar Annika Hjälmeby, lärare på Vrigstad skola.
Teknik och svenska
Under tekniklektionerna under hösten har eleverna fått fundera på hur de kan skydda ett fallande ägg på bästa sätt, både genom att minska farten och dämpa fallet. På svenskalektionerna har de fått skriva presentationer där de beskrivit vad de använt för material och hur ägget kommer skyddas. Tidigare år har man använt sig av konceptet i undervisningen men i år var första gången man kunde delta i tävlingen på plats.
– Det blir ju lite skarpt läge då, det skulle vara färdigt, det var ju en deadline, säger Annika.
Två utvalda bidrag
Eleverna har jobbat i grupper som tagit fram åtta olika lösningar. Dagen före resan till Göteborg hölls en omröstning och två av bidragen togs med till tävlingen. Konstruktionerna med äggen släpptes i en entréhall där det är öppet flera våningar upp och barnen fick stå längst ner för att se släppet, fallet och nedslaget.
– Det lyckades, båda klarade ägget och eleverna var så glada och nöjda. Det var superhäftigt att få testa det på femton meters höjd, säger Annika.
Eleverna tävlade med bidragen Peter Pan och Po. Foto: Privat
Det ena bidraget hette Po och byggde på filmen Kung Fu Panda. Där stoppades ägget i ett rör med skumgummi i botten och en panda gjord av kartong skyddade ägget.
Det andra bidraget hade temat Peter Pan och bestod av ett skepp och en fallskärm. Inuti fanns bomull som ägget var inlindat i.
– Sex bidrag finns ju kvar hemma så de måste vi testa någonstans hemma sen, säger Annika.
Stimulera teknikintresse
Tävlingen pågår i två dagar då femteklassare från många skolor deltar. Eleverna fick också besöka utställningen "Upplev teknik" där de fick träffa studenter, ingenjörer och forskare och testa på teknik och göra experiment.
– Vi har gått runt och testat olika saker. Allt från helium till flytande kväve och cyklar som ger energi så att lampor tänds. Många olika saker har de fått pröva på och det har varit jätteroligt.
Att få göra en resa till Göteborg och se ett stort universitet som Chalmers var en upplevelse i sig.
– Det är faktiskt flera som har frågat om är det här en skola. Hela området är en skola har jag förklarat. De har fått en liten inblick i universitetsvärlden, säger Annika.
Syftet med utmaningen är just att stimulera teknikintresset hos unga, att de ska få en idé om hur det kan vara att studera teknik och naturvetenskap på Chalmers och testa på hur ingenjörer arbetar med att lösa olika problem.
Samarbete med företag
Bussresan blev möjlig tack vare Lundbergs Pressgjuteri som sponsrade den.
– Det är vi väldigt tacksamma för. Det är ett samarbete mellan industri och skola och vi har tänkt att det ska bli fler tillfällen, att vi går dit på studiebesök till exempel.
Med sig på resan hade klassen också flera föräldrar och lunch som intogs på området.
I december kommer vinnarna utses i de tre kategorierna presentation, konstruktion och kreativitet.