I dag är det allt fler barn och unga som dras in i kriminella nätverk och skolorna ställs nu inför en stor utmaning. Dessutom sjunker rekryteringen i åldrarna. Skolorna arbetar just nu med att förebygga och agera.
Det råder tuffa tider just nu för inom skolan. Rekryteringen av barn och unga till kriminella nätverk har blivit allt fler.
– Det är en helt annan verklighet vi står inför i dag, säger Lee Gleichmann, undervisningsråd på Skolverket, till P4 Jönköping.
Stödmaterial till skolorna
Skolverket har nu tagit fram ett stödmaterial till skolpersonal att luta sig emot.
– Det finns tyvärr många skolor som upplever stora problem med rekrytering av barn och unga till kriminella nätverk, säger Lee Gleichmann.
För inte alls länge sedan var det mest barn i en högstadieålder som blev offer för de kriminella nätverken. Men i dag har utsträckningen gått ännu längre.
– Vi får också signaler om att rekryteringen kryper längre ner i åldrarna. För ett par år sedan var det främst barn i högstadiet som var i riskzonen, i dag är det snarare barn i mellanstadiet och ibland rekryteras barn i lågstadiet, förklarar Lee Gleichmann.
Förebygga och agera
Formellt sett har skolorna inte ansvar att brottsförebygga men man arbetar i stor utsträckning med det att förebygga och agera. Dels att man kan se tidiga tecken samt involvera vårdnadshavarna. Dessutom också se till att det är god närvaro och att undervisningen håller hög nivå.
– Om barnen är i skolan kan vi göra något men om barnen inte är i skolan är risken jättestor att de dras in i kriminella nätverk, säger Lee Gleichmann.
Gemensamt arbetssätt i Sävsjö
I Sävsjö kommun har man ett gemensamt arbetssätt för att motverka att unga dras in i kriminella nätverk.
– Det finns ett arbete för hela utbildningsförvaltningen i kommunen hur vi ska förebygga och arbeta, vilka signaler finns för att en ungdom riskerar att hamna fel så vi i kommunen får mer kunskap. I grund och botten ska undervisningen vara av god kvalitet och närvaron ska vara bra, säger Henrik Starkman, rektor på Hofgårdsskolan.
Hur är relationen med vårdnadshavare kring det här och hur agerar ni om någon elev på skolan hamnar fel?
– Vi strävar efter att ha en god relation med samtliga vårdnadshavare och vi agerar utifrån den lagstiftning som finns, säger Henrik.