Årets miljöpristagare Rickard Karlsson och Andreas Karlsson på LP Pressgjuteri får priset för sitt systematiska och kreativa miljöarbete där miljöfrågorna är en integrerad del av verksamheten.
– Det finns inget mer energisparande än en effektiv produktion, säger Rickard Karlsson.
På LP Pressgjuteri i Hultagård är tanken om effektivisering inbyggd i väggarna eller i alla fall i fläktarna i taket. Företaget leds av bröderna Rickard Karlsson och Andreas Karlsson som i måndags kväll tog emot Myndighetsnämndens miljöpris som delades ut av nämndens ordförande Sten-Åke Claesson (C) i samband med kommunfullmäktiges avslutningsmiddag på Kulturhuset.
– Det är jättekul att vi som små företag på landsbygden uppmärksammas men vi är inte sådär jättebekväma med den här uppmärksamheten, skrattar Rickard Karlsson.
Rickard Karlsson och Andreas Karlsson tog emot året miljöpris av Sten-Åke Claesson (C). Foto: Stefan Gustafsson
En dryg vecka tidigare var medarbetare och politiker från myndighetsförvaltningen och myndighetsnämnden på studiebesök i fabriken i Hultagård. Daniel Eek, tillförordnad chef för myndighetsförvaltningen, Amanda Gustavsson och Line Eriksson, miljö- och hälsoskyddsinspektörer och Sten-Åke Claesson deltog när Rickard och Andreas visade runt och beskrev hur produkter av främst aluminium men också zink pressgjuts.
– Det är inte bara miljötänket som driver oss utan det är det ekonomiska incitamentet och kraven, tillsammans med sunt bondförnuft. Energifrågorna är väldigt viktiga idag, säger Rickard Karlsson, vd.
Spill tas om hand
Exempel på åtgärder som de gjort för att ta tillvara på bland annat energi och spill är att de byggt tråg under varje maskin som har i uppgift att samla upp smuts i form av spillvatten, olja och vax.
– Det är mest vatten egentligen men eftersom det kommer lite läckor av olja som blandas med vatten, så får vi en oljeemulsion som farligt avfall, som vi samlar in. Det handlar om sex kubik om året, vilket är otroligt lågt för branschen, berättar Rickard.
Den låga andelen spill har att göra med att man sköljer gjutformarna med en mindre mängd vatten än vad som vanligtvis görs och smörjer dem på ett effektivt sätt. Tidigare använde man mineralolja men numera används en vegetabilisk olja vilket gör att verktygen inte blir svarta av koks som de blev av mineraloljan. Det miljövänligare alternativet ger ofta flera andra direkta fördelar.
Den senaste pressgjutmaskinen som installerades 2023 har, precis som de andra maskinerna, försetts med ett tråg i botten och på toppen finns filter och fläkt som tillsammans minimerar utsläppen. Foto: Magdalena Anderås
Låga utsläpp
Effektiviseringen syns på fler områden. Ovanför varje maskin sitter ett filter och en fläkt som håller luften ren i lokalen och tar hand om maskinernas utsläpp. Istället för att köpa in dyr ventilationsutrustning har man byggt en egen lösning som gör att utsläppen kan hållas riktigt låga och som gör mycket för arbetsmiljön.
– Det gör att vi har två milligram utsläpp istället för fem som man får ha. Det ligger väldigt lågt på skalan och det har det gjort i alla år. De här värdena har vi haft sedan början av 2000 då vi byggde de här anläggningarna.
Rickard berättar att de inte ser regelbundna inspektioner som något dåligt utan att det istället hjälper dem att göra bra val. Att inte göra bara förbättringar för att de måste utan för att de själva också vinner på det.
– Utsläppen har varit så låga så länge att vi har sluppit göra varannan periodisk undersökning. I år slapp vi göra det igen. För det är ju också en kostnad. Det kostar 30 000 att mäta det här.
Egen dokumentation
För att kunna jämföra värdena från de olika mätningarna gör Rickard en egen dokumentation där han tar med uppgifter som egentligen inte ingår i undersökningen. Det handlar till exempel om vilken temperatur det är den aktuella dagen, hur stor produktionen är, hur många maskiner som är igång och hur många kilo aluminium de smälter den dagen. Ju mer likvärdiga förhållanden desto lättare är det att mäta skillnader. Mätningarna har bland annat kunnat visa att man inte längre släpper ut någon mineralolja.
– Det jag var väldigt imponerad av var att ni har inte bara har fina dokument utan ni lever faktiskt upp till det. Att det ni har skrivit här, det är det som sker sen ute i verksamheten, det är oftast det som är det svåra. Att man förstår, att man gör och inte glömmer bort, säger Line Eriksson som varit ute på företaget i samband med inspektion.
Kreativt miljöarbete
Att arbetet med att förbättra och effektivisera är en självklar del i verksamheten som leder till miljövinster och att man själva konstruerar de lösningar man behöver bidrar till att man fått årets miljöpris. Motiveringen lyder:
"Årets miljöpristagare har uppmärksammats för att i sitt familjeföretag driva ett systematiskt och kreativt miljöarbete. Pristagarna driver miljöfrågorna som en integrerad del av sin verksamhet med innovativa lösningar som verksamheten i flera fall konstruerat själva. Genom att etablera verktygsproduktion i anslutning till pressgjuteriet erbjuder verksamheten även en helhetslösning som minskar transportvägarna och därmed sparar på klimatet. Myndighetsnämnden vill därför i år tilldela miljöpriset till årets pristagare för att premiera ett företag i Sävsjö kommun som med sitt energiska miljöarbete är en förebild för andra i arbetet mot en mer hållbar utveckling. Ett arbete helt i Agenda 2030-anda."
Rickard Karlsson visar Daniel Eek med kollegor företagets nyaste pressgjutningsmaskin. Foto: Magdalena Anderås
En ny kompressor har flyttat in i lokalerna och just nu byggs ett egenkonstruerat fläktsystem som tar hand om spillvärmen och tillför den till lokalen vintertid och släpper ut den utomhus sommartid.
– Man bygger själv, det är mycket den tanken i familjeföretaget, att vi löser det själva, säger Rickard.
Tredje generationen
Företaget startades i Hultagård 1946 och en av ägarna var Rickard och Andreas farfars kusin. Sedan drevs det ett antal år i Landsbro och flyttades sedan av Anders Karlsson tillbaka till Hultagård år 2000 då den nuvarande fabriken byggdes. Ingen av sönerna, Rickard och Andreas, har gått klart gymnasiet utan började tidigt jobba i företaget och tog med tiden över driften av det.
2018 flyttades ägandeskapet till syskonen som fördelat rollerna och ansvaret mellan sig. Systern Caroline Karlsson är också en del av familjeföretaget och har hand om orderhantering och logistik medan Rickard är vd och Andreas är gjuterichef, produktionschef och verktygsmakare.
– Andreas är väldigt teknisk och smart och jag brukar säga att han är vår ingenjör fast han inte har det på papper, säger Rickard.
Själv har Rickard i efterhand läst bland annat ekonomikurser och han berättar att det är många olika uppgifter att ta sig an som vd.
– Det ringer alltid någon och frågar efter IT-ansvarig, kvalitetsansvarig, miljöansvarig eller HR-chef. Man har ju många roller som liten företagare.Armaturen för scenbelysning är gjuten i aluminium och till höger syns de färdiggjutna delarna innan den extra aluminiumen från gjutningen har avslägsnats. Foto: Magdalena Anderås
Tillverkar gjutformar
Systerföretaget Vallsjö verktyg har funnits sedan 2009 och finns i lokaler nära fabriken och det är Andreas som sköter verksamheten i det företaget. Här tillverkar han gjutformarna, verktygen, som används i pressgjuteriet. Att själva tillverka verktygen ger många fördelar, bland annat har man jobbat med att minska på de delar som håller ihop det gjutna föremålet, som blir en restprodukt som behöver återsmältas.
– Vi har fått hit gamla verktyg som vi har fått överta från andra leverantörer där man har byggt det här alldeles för stort. Det kan vara 70-80 procent som du måste återsmälta.
I de fallen samtalar man med kunden och ofta är det aktuellt att skapa ett nytt verktyg för att behöva återsmälta så lite som möjligt.
– Är det någonting som jagas idag så är det koldioxidavtrycket och det jobbar vi med ständigt. Det är hela tiden energifrågorna som är viktiga just nu, säger Rickard.
Solceller och batterier
Ugnarna håller en temperatur på 700 grader och det har funnits funderingar på att bygga en solcellspark för att själva producera elen till den energikrävande verksamheten. Nu tittar man istället på om det framöver kan bli aktuellt att använda sig av batterier för att lagra el. Genom att införa nattskift ser man till att nyttja elen även under dygnets billigare timmar.
– Vi har börjat med tvåskift och vi har faktiskt fått upp vår nyttjandegrad av elen. Vi har höjt omsättningen men minskat elförbrukningen. Det finns inget mer energisparande än en effektiv produktion, säger Rickard.
Företaget har också investerat i CNC-maskiner för att kunna göra mer efterbearbetning och på så sätt få merförsäljning på det som gjuts och kunna erbjuda kunderna en helhetslösning.
När priset nu är mottaget och uppståndelsen lagt sig ser Andreas och Rickard fram emot att fortsätta det ständiga arbetet med att effektivisera med syfte att spara energi, pengar och miljö.