Erik Hultqvist och Aagje Walstra driver varsitt företag inom fönsterhantverk och utgår från Stockaryd i gemensamma lokaler.
– Jag tycker det är kul att visa på att även hus från 1900-talets första hälft har fönster som många gånger är av bra kvalitet och är värda att renovera, säger Erik Hultgvist.
I den gamla banklokalen på Järnvägsgatan i Stockaryd håller de nyutbildade fönsterhantverkarna Erik Hultqvist och Aagje Walstra till. Under förra året gick de en ettårig utbildning inom fönsterhantverk i Mariestad, dit de samåkte varje vecka. Efter avslutad utbildning startade de företag på varsitt håll och har nu hittat ett samarbete genom att dela lokaler och också hjälpas åt när det finns behov.
Erik är uppväxt i Stockaryd och efter utbildning till både byggnadsingenjör och snickare och jobb på andra orter gick flyttlasset hem till Stockaryd tillsammans med sambon för sex år sedan.
– Jag har alltid varit intresserad av det praktiska och med tiden har jag känt att jag måste göra något praktiskt. Jag har varit väldigt intresserad av hur man bygger saker och vetat hur man gör i teorin men har velat ha lite mer kunskap om hur man utför vissa grejer. Särskilt gamla hus har varit väldigt intressant, säger Erik.
Den ettåriga utbildningen passade Erik bra med tanke på att han redan har flera års utbildning bakom sig.
Aagje som är från Nederländerna bor tillsammans med sin man utanför Tolg i Kronobergs län och höll i början till med sin verksamhet, Vallmo Fönsterhantverk, hemma på gården.
– Det började egentligen med att vi köpte vår lilla gård som behövde kärlek. Det var funkisstil men själva huset var mycket äldre. Så vi har bytt alla fönster i vårt hus till ännu äldre fönster och de har jag renoverat upp. Jag har alltid gillat hantverk och det här fastnade jag för, säger Aagje.
Därefter tog hon sig an vänners fönster och så bestämde hon sig för att gå utbildningen. Hon arbetar deltid som sjuksköterska och håller som bäst på att flytta sina maskiner till lokalen i Stockaryd. Hon berättar att hon som fönsterhantverkare ibland arbetar sida vid sida med snickare, till exempel för att renovera en glasveranda, och att hon då enbart arbetar med fönstren.
– Jag tycker att det är skönt när man kan fokusera på en grej, säger Aagje.
Aagje Walstra tar bort gammal färg med hjälp av värme. Foto: Magdalena Anderås
Även Erik delar tiden mellan företaget och en anställning på Växjö kommun där han arbetar på samhällsbyggnadsförvaltningen och bland annat ritar nya gator och avlopp. Att kunna ha två olika jobb är något som båda uppskattar och att få arbeta praktiskt med hantverket tillför mycket.
– Jag tycker om helheten, att driva företag och att göra iordning något, att göra gamla saker nya igen, säger Erik.
När det var dags att starta företaget Firma E.H. Fönsterhantverk tog Erik hjälp av Annie Karlsson som är affärsutvecklare på Sävsjö Näringsliv och Science Park i Jönköpings län.
– Det gav en spark i rätt riktning kring det här med ekonomi, en push att ta tag i att välja bokföringsprogram. Det var bra att få allmänna råd kring ekonomi, vad man behöver göra för att komma vidare, säger Erik.
Erik valde också att köpa några timmar från en redovisningsbyrå för att komma igång och sköter sedan bokföringen för företaget själv.
Erik Hultqvist visar Annie Karlsson hur man skär glas. Foto: Magdalena Anderås
Det går att ta hjälp av Annie både när man ska starta eller håller på att starta ett företag och för att utveckla en redan befintlig verksamhet. Förutom ekonomi kan det också handla om att utveckla sin affärsidé, om hur man marknadsför sin verksamhet, om kontakten med kommunen eller att komma i kontakt med andra i regionen som man kan ha nytta av.
– Det är inte alla som vet att man kan komma till mig och att det är kostnadsfritt. Jag tycker att det är så roligt att få vara till hjälp och vill uppmuntra den som har en idé, säger Annie.
Ofta kan en ny idé eller verksamhet fylla behov som finns lokalt.
– Det är roligt att det nu finns alternativ lokalt för den som vill behålla sina fönster och inte slänga. Vi tycker att det är jätteroligt att ni väljer att vara här, säger Annie.
Allt fler ser värdet i att renovera fönster från 1900-talets första hälft. Här är fönster från 40-talet som Erik renoverat. Foto: Privat
Både i Jönköpings och Kronobergs län finns det i nuläget mycket få aktiva fönsterhantverkare så arbetsområdet är ändå stort för de båda hantverkarna. Under hösten har Erik bland annat arbetat med att renovera fönster till ett hus i funkisstil från 1940-talet som ligger i Jönköping, ett projekt som kommer slutföras under 2025.
– Jag tycker det är kul att visa på att även hus från 1900-talets första hälft har fönster som många gånger är av bra kvalitet och är värda att renovera, säger Erik.
– I början var jag mycket inne i det man kallar byggnadsvårdsvärlden men nu har jag ändrat mig lite där. Allt som handlar om att bevara känns viktigt. Funkis är också något som behöver bevaras, säger Aagje.
Fönster av trä har mycket lång livslängd och går oftast att renovera även om de ser ut att vara i dåligt skick. Skulle det vara någon del av ett fönster som är för dåligt går det att byta ut delar av träet, något Erik och Aagje lärt sig i utbildningen där de också fick lära sig att tillverka fönster från grunden.
– Jag gillar filosofin när man tar hand om allt som är gjort av bra kvalitet. Det är roligt också att fönster består av ett antal olika delar och material. Det går att fixa varje del för sig och sätta ihop det, säger Erik.
Glasen är på plats och bågen är målad med linoljefärg. Foto: Privat
I ett av rummen i lokalen står en blandning av fönsterbågar som väntar på att renoveras. Flera är äldre fönster som suttit i glasverandor och ofta sparats i en ladugård eller ett förråd medan man satt in nyare fönster.
– Bågarna totalrenoveras, glaset tas ur, träet skrapas rent från färg innan de glasas, kittas och målas tre gånger med linoljefärg, berättar Erik.
Det är inte alla som vill ha hjälp med hela processen utan ibland kan arbetet handla om att skrapa rent bågarna från färg och i andra fall kan det handla om att kitta eller måla fönstren.
När det är dags att hämta och sätta tillbaka fönster är det bra att vara två även eftersom fönster ofta är ganska tunga. Erik och Aagje har också nytta av att kunna använda varandras maskiner och så blir det också lite sällskap även om de kanske inte så ofta är i lokalen samma dagar.
Lokalen som de hyr av Eriks faster på Järnvägsgatan har tidigare varit bank och Erik tycker att det känns bra att det åter är verksamhet i lokalen. Det är viktigt att det syns att något händer i samhället och man får gärna komma förbi och titta och prata.
– För mig är det viktigt att vara verksam lokalt, säger Erik.