
Ambulanspersonal beslutade efter att ha gjort ett EKO på en patient att det inte fanns behov av akutvård - utan hänvisades till vårdcentralen. Patienten avled sedan dagen efter och nu gör Region Jönköpings län en anmälan enligt lex Maria.
En person på ett boende i länet upplevde en hastig försämring av sitt mående och delade sin oro med en granne. Grannen agerade snabbt och larmade ambulans.
Patienten, som hade diabetes och högt blodtryck, undersöktes av ambulanssjuksköterskan med bland annat EKG. Efter samråd med en läkare på akutmottagningen bedömdes att ingen akut vård behövdes, och patienten hänvisades till att uppsöka vårdcentralen nästa dag.
Samma kväll hittades patienten livlös. Hjärt- och lugnräddning påbörjades men patientens liv gick inte att rädda.
En eftergranskning av EKG visade det sig att en feltolkning hade skett, och det kan inte uteslutas att patientens liv hade kunnat räddas om akutvård hade givits tidigare på dagen.
Region Jönköpings län anmäler nu händelsen för prövning enligt lex Maria. Enligt Regionen har verksamheten vidtagit flera åtgärder när det gäller utbildning och stöd vid EKG-tolkning för att förhindra liknande händelser framöver.