
Imorgon är det internationella kvinnodagen som påminner om att det finns en hel del arbete kvar att göra för jämställdheten, inte minst i Jönköpings län.
Nya siffror visar att länet återigen hamnar längst ner på listan över jämställdhet i styrelser.
På lördag den 8 mars är det internationella kvinnodagen då utmaningar inom jämställdhet uppmärksammas - men även framsteg. I Jönköpings län visar siffrorna tydligt att länet inte är jämställt, samtidigt som det arbetas med jämställhetsfrågor på flera sätt.
Ett exempel på det utmärkelsen "Årets unga ledande kvinna" som i lördags delades ut i länet. Priset gick till 24-åriga Fanny Arvidsson från Jönköping.
Även priserna Årets ägande kvinna och Årets blivande styrelsetalang delades ut.
Utmärkelsen som delades ut för tionde året finns till för att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att bli framtidens ledare. Det långsiktiga målet är att öka andelen kvinnor bland länets ledare, företagare och i bolagsstyrelser i länet.
Länet lägre än rikssnittet
Nya siffror visar att Jönköpings län fortfarande ligger sist när det gäller jämställdhet i styrelser. Andelen kvinnor i styrelser är 17 procent, vilket är en höjning från föregående år. Snittet i landet ligger på 21 procent.
Även på andra områden talar statistiken för att det finns mer att göra för att öka jämställdheten. Kvinnor är underrepresenterade som chefer i både offentlig och privat sektor i länet och kvinnors löneinkomst är 76 procent av männens.
‑ Tjejer har högre meritpoäng i gymnasiet och vidareutbildar sig mer än killar. Men högre utbildning ger inte högre inkomster, bättre arbetsmiljö eller karriärmöjligheter för kvinnor, säger Josefin Andersson, sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen i Jönköping.
Även inom politiken är siffrorna låga då 38 procent av ledamötena i kommunfullmäktige runt om i länet är kvinnor.