
▪️Denna text är en krönika och eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Härom veckan satt jag och plockade fram kort till min släktforskning. Jag fick fram ett par kort på mamma och mormor och blev sittande och funderade över vad de hade lämnat efter sig till mig.
Berättelser om tomtar, vättar och annat oknytt var det första jag kom att tänka på. Det var både roliga och ibland även spännande och lite skrämmande berättelser jag fick höra som barn. Men det var ju, trots allt, bara sagor i mina öron.
Både mormor och mamma var uppvuxna på landsbygden. Mormor i början av 1900-talet och mamma i mitten, utan det flöde av ljus och ljud vi har idag, och de hade väl med sig den tidens verklighet i sina berättelser.
Själv växte jag upp i Sävsjö med ljus inomhus, gatlyktor och reklamskyltar. Det var aldrig riktigt mörkt, inte ens i lilla Sävsjö.
Jag tror att båda verkligen trodde på sina berättelser om vättar och gårdstomtar. I alla fall var de inte helt säkra på att de inte fanns. Samma sak var det nog med mammas syskon. Man kunde ana det lite då och då när jag pratade med dem.
Sedan var det alla underliga förmaningar man fick. Minns ni? "Ät inte äppelkart, då får du barnförlamning." "Svälj inte vindruvskärnor, de hamnar i blindtarmen." "Lägg inga nycklar på bordet, det betyder otur." "Gå inte på varsin sida om lyktstolpen, då blir ni osams."
Praktiskt skrock, men lite jobbigt eftersom både mamma och mormor levde efter dessa.
Andra var: "Vissla inte före frukost, då gråter änglarna" eller mamman visste inte att barnen var tokiga förrän de sjöng vid matbordet.
De hade väl en viss fostrande betydelse, men jag förstod, eller förstår, inte om mamma och mormor trodde på dem eller ej. Eller om det bara var ett sätt för dem att få lite hyfs på oss barn.
Annat var det med tomtarna och vättarna. De tog de på större allvar. Det var noga med att inte kasta ut varmt vatten på backen. Då kunde man skada vätten och han blev arg.
Samma sak med gårdstomten. Inte tala illa eller förarga honom. Blev han arg, så gick det illa för gården. Han kunde till och med flytta. Och då var risken överhängande att skörden slog fel, korna sinade och hönsen slutade värpa.
Det gällde att hålla sig väl med honom, men inte skämma bort honom. Då blev han lat. Jag vet att jag tyckte det var konstigt att han blev lat, och i mitt tycke otacksam, när man hjälpte och underlättade hans arbete på gården.
Både mormor och mamma var ju, som sagt, uppvuxna på landet. Någon gång på 40-talet kom de till Sävsjö och blev stadsbor, även om de bott i statarstugan på Eksjöhovgård tidigare. Men det var ju landsbygd på den tiden.
I Sävsjö "såg" man inga tomtar längre. Det var ljus och ljud över allt och hela tiden. Så deras inställning till dessa väsen förändrades väl lite med tiden.
Men ändå... osäkerheten fanns där. Kanske de ändå var verkliga och fanns där ute. De kanske bara inte hördes och sågs lika lätt som på den mörka landsbygden.
Det fanns många sådana här berättelser både hemma och hos mormor. Särskilt vid jularna kom skrönorna om galoppson och andra hemskheter fram. Galoppson var en stor och elak spöksugga som plågade människor. Jag kan fortfarande förnimma tanken på smärtan, om hon skulle få upp mig på ryggen, och hur den vassa borsten skulle skära i rumpan.
Kanske var de äldre, trots nya tider, lite rädda att det skulle finnas "något" där ute som kunde ta oss barn. Eller så var det bara ett sätt för dem att få oss kusiner lugna och inte springa ute för sent på kvällen. Vi var ju många när alla samlades, så det var kanske inte så lätt att hålla ordning på oss. Men någonstans fanns nog osäkerheten kvar hos dem hela livet. De hade ju "sett" vättarna och det kunde man aldrig ta ifrån dem.
Ja, den barndomen. Konstigt att man inte blev konstigare än man är. Både jag och mina kusiner har blivit stadgade människor trots massor av tomtar, vättar och annat oknytt vi burit med oss genom livet. Men jag som själv flyttat ut på landet, som vuxen, tittar gärna lite extra omkring mig när jag går ut i trädgården på kvällen. Det prasslar och rör sig i skogsbrynet, något som jag inte får riktigt kläm på vad det är.
Det finns en liten osäkerhet även hos mig, om det ändå inte finns en gårdstomte eller vätte kvar i Hultagård.


SÄVSJÖ KOMMUN Här har vi samlat tankar och funderingar vi fått inskickat till redaktionen.

SÄVSJÖ Det dröjde inte länge innan gästerna började strömma in under onsdagens premiär.
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.
Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.
Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel
Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas
Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.
För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se





Ingår: kökets val av 3 olika sorters kött, salladsbord, potatisgratäng, rostade grönsaker, sås & naturligtvis vår berömda béarnaise & hembakt bröd, samt kaffe & tillbehör.

Erbjudande
Få 10 % på valfri vara - Uppge Sävsjö i kassan.
Gäller endast i fysisk butik i Lammhult, ej i webbshop.
Vi fyller på med nyheter i butik och webbshop varje vecka.
Facebook & Instagram



Ett 70 tal medlemmar hade sökt sig till denna träff i Allianskyrkan samt representanter för Hörselskadades Förening och Vrigstadpojkarna som var våra gäster för dagen. Alla hälsades välkomna av ordföranden Ing-Mari Selstam Gustafsson. Leif Jardbring från HF Vetlanda-Sävsjö informerade oss sedan om läget för de som är hörselskadade. Det finns över 1,5 miljoner hörselskadade och döva i Sverige. Problemet är inte konstant genom livet då det finns hjälp i form av hörapparat eller ett hörselimplantat som ger möjlighet att höra igen. Förutsättningarna för att höra kan ändras över tid, och det påverkar de flesta aspekter i livet. Vi blev uppmanade att ta tag i eventuella hörselproblem i tid för att förbereda sig för att skaffa kunskap och nya verktyg för kommunikation. Kön för att få en hörapparat är idag ca 13 månader.
Ordföranden lämnade sedan information om de 10 nya medlemmar som anslutit sig den senaste tiden och fyllde på med läget beträffande de aktiviteter som ligger närmast i tiden. Till konserten i Nässjö finns alla biljetter i förvar hos föreningen. Hon berättade vidare om de aktiviteter som är planerade under folkhälsoveckan V20, där vi samarbetar med SPF Orion i Vrigstad. Till Kalmar resan i juni är nu 100 platser bokade. Senast igår var flera av våra medlemmar tillsammans med PRO på en resa till Hönsalottas luffarmuseum.
Som det brukar serverades sedan gott kaffe med tilltugg och det blev en stunds trevligt samtal med de som fanns runt borden.
Så var det dags för pojkarna från Vrigstad. Bengt berättar att han sett Stefan och Olof i garaget när de övade. Olof spelade på ”synt” och Stefan gitarr. Bengt undrade om han fick varar med och på ”sållet” det året var det första gången han medverkade. Då Olof fortfarande arbetar kan han nu inte vara ned längre. Det dröjde dock till valborg i Tegnerparken innan Bengt blev fast som medlem. De övar i Bengts verkstads bod som också fungerar som gitarrverkstad. Förra året gjorde de ca 40 spelningar. Det som verkligen satte fart på det hela var spelningen vid SPF Seniorernas distriktsårsmöte i Vrigstad då många föreningar härefter hörda av sig. De har en Facebook sida med över 420 medlemmar och har två ggr spelat vid FUB länsdans på Kulturhuset med över 400 dansande samt flera vid bilträffar. Under en stund fick vi sedan höra ett knippe låter med allt från Sven-Ingvars till Doug Seegers framförda av två härliga pojkar från Vrigstad.


Konserhuset, Stockholm, 26-27 april /Fullbokat/
Livebio från Metropolitan - Figaros Bröllop, Kulturhuset Sävsjö, 26 april
Tommy Körberg, Ribbingsnäs, 3 maj /Fullbokat/
Sonja Aldén & Samuel Ljungblahd, Ribbingsnäs, tors 26 juni /Biljetter finns/
Musikalen Chess på Dalhalla, 8 augusti /JoRo-buss/
Operetten Vita Hästen, Grenna Kulturgård, 24 augusti
Minopera & Friends, Jubileumskonsert 10 år, Spira Jönköping, 26 oktober
Musikalen Chicago, Malmö, november /JoRo-buss/
GLAD PÅSK önskar Operans Vänner, Sävsjö
Intresseanmälan tel/sms 070-8358595, 0708-134107


Sång, musik, drama, dans blandas för att berätta påskens budskap, om Jesu lidande, död och uppståndelse. Vi är glada amatörer som genom denna musikal vill förmedla det hopp som gavs till alla människor i alla tider då Gud blir människa genom Jesus.
Vi kan, alla som vill, få personlig kontakt med Gud igen, tack vare att Jesus led, dog och uppstod. Det är hopp i hopplösheten för oss alla!
Är det något vår värld behöver så är det hopp. Bibelns budskap, påskens budskap talar om förlåtelse, försoning och liv, inte död. Det ger oss hopp, ett hopp som varar ända in i evigheten!
Vi önskar att många har möjlighet att komma med till Pingstkyrkan i Vrigstad på påskdagen kl.16.00. Efter musikalen serveras det mat och påskfika, till självkostnadspris.
Hjärtligt välkomna, hälsar musikalgänget direkt från en av övningarna inför uppförandet på påskdagen.




