
▪️Denna text är en krönika och eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Härom veckan satt jag och plockade fram kort till min släktforskning. Jag fick fram ett par kort på mamma och mormor och blev sittande och funderade över vad de hade lämnat efter sig till mig.
Berättelser om tomtar, vättar och annat oknytt var det första jag kom att tänka på. Det var både roliga och ibland även spännande och lite skrämmande berättelser jag fick höra som barn. Men det var ju, trots allt, bara sagor i mina öron.
Både mormor och mamma var uppvuxna på landsbygden. Mormor i början av 1900-talet och mamma i mitten, utan det flöde av ljus och ljud vi har idag, och de hade väl med sig den tidens verklighet i sina berättelser.
Själv växte jag upp i Sävsjö med ljus inomhus, gatlyktor och reklamskyltar. Det var aldrig riktigt mörkt, inte ens i lilla Sävsjö.
Jag tror att båda verkligen trodde på sina berättelser om vättar och gårdstomtar. I alla fall var de inte helt säkra på att de inte fanns. Samma sak var det nog med mammas syskon. Man kunde ana det lite då och då när jag pratade med dem.
Sedan var det alla underliga förmaningar man fick. Minns ni? "Ät inte äppelkart, då får du barnförlamning." "Svälj inte vindruvskärnor, de hamnar i blindtarmen." "Lägg inga nycklar på bordet, det betyder otur." "Gå inte på varsin sida om lyktstolpen, då blir ni osams."
Praktiskt skrock, men lite jobbigt eftersom både mamma och mormor levde efter dessa.
Andra var: "Vissla inte före frukost, då gråter änglarna" eller mamman visste inte att barnen var tokiga förrän de sjöng vid matbordet.
De hade väl en viss fostrande betydelse, men jag förstod, eller förstår, inte om mamma och mormor trodde på dem eller ej. Eller om det bara var ett sätt för dem att få lite hyfs på oss barn.
Annat var det med tomtarna och vättarna. De tog de på större allvar. Det var noga med att inte kasta ut varmt vatten på backen. Då kunde man skada vätten och han blev arg.
Samma sak med gårdstomten. Inte tala illa eller förarga honom. Blev han arg, så gick det illa för gården. Han kunde till och med flytta. Och då var risken överhängande att skörden slog fel, korna sinade och hönsen slutade värpa.
Det gällde att hålla sig väl med honom, men inte skämma bort honom. Då blev han lat. Jag vet att jag tyckte det var konstigt att han blev lat, och i mitt tycke otacksam, när man hjälpte och underlättade hans arbete på gården.
Både mormor och mamma var ju, som sagt, uppvuxna på landet. Någon gång på 40-talet kom de till Sävsjö och blev stadsbor, även om de bott i statarstugan på Eksjöhovgård tidigare. Men det var ju landsbygd på den tiden.
I Sävsjö "såg" man inga tomtar längre. Det var ljus och ljud över allt och hela tiden. Så deras inställning till dessa väsen förändrades väl lite med tiden.
Men ändå... osäkerheten fanns där. Kanske de ändå var verkliga och fanns där ute. De kanske bara inte hördes och sågs lika lätt som på den mörka landsbygden.
Det fanns många sådana här berättelser både hemma och hos mormor. Särskilt vid jularna kom skrönorna om galoppson och andra hemskheter fram. Galoppson var en stor och elak spöksugga som plågade människor. Jag kan fortfarande förnimma tanken på smärtan, om hon skulle få upp mig på ryggen, och hur den vassa borsten skulle skära i rumpan.
Kanske var de äldre, trots nya tider, lite rädda att det skulle finnas "något" där ute som kunde ta oss barn. Eller så var det bara ett sätt för dem att få oss kusiner lugna och inte springa ute för sent på kvällen. Vi var ju många när alla samlades, så det var kanske inte så lätt att hålla ordning på oss. Men någonstans fanns nog osäkerheten kvar hos dem hela livet. De hade ju "sett" vättarna och det kunde man aldrig ta ifrån dem.
Ja, den barndomen. Konstigt att man inte blev konstigare än man är. Både jag och mina kusiner har blivit stadgade människor trots massor av tomtar, vättar och annat oknytt vi burit med oss genom livet. Men jag som själv flyttat ut på landet, som vuxen, tittar gärna lite extra omkring mig när jag går ut i trädgården på kvällen. Det prasslar och rör sig i skogsbrynet, något som jag inte får riktigt kläm på vad det är.
Det finns en liten osäkerhet även hos mig, om det ändå inte finns en gårdstomte eller vätte kvar i Hultagård.

FEMTINGE Föreställningen Rockhistorier sätts upp under vecka 28 på Femtinge teater.

I somras flyttade två tyska familjer till Sävsjö kommun - och snart slår de upp dörrarna till sin nya restaurang: "Vi hoppas att detta ska bli allas favoritplats."

▪️ Svenne Hedlund somnade in den 3 december, och i onsdags hölls en begravning i Vallsjö kyrka i Sävsjö: "Även om han var en kändis så var han omtänksam och en härlig person."
Vi är ca 43 anställda i egna lokaler i Sävsjö, där vi har helheten under samma tak.
Arbetsuppgifter:
Du kommer att arbeta med manuell MAG-svetsning – upphäftning och svetsning av redskap till hjullastare och grävmaskiner, allt från fästen till skopor. Tillverkningen sker från grunden utifrån ritningsunderlag och svetsfixturer.
Kvalifikationer
• Gymnasieutbildning eller motsvarande
• Erfarenhet av MAG-svetsning
• Ritningsläsning
• Svenska i tal och text
• Travers och truckkort är meriterande
• Erfarenhet från branschen är också en fördel
Personliga egenskaper
• Noggrann och kvalitetsmedveten som person, vilja att göra ett bra jobb
• Intresserad och vilja att lära nytt och utvecklas
Vid tillsättande av denna tjänst kommer vi att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Tjänsten tillsätts löpande, varför vi vill se just din ansökan så fort som möjligt.
För mer information om tjänsten kontakta:
Martin Andersson, produktionschef
0382-676 21, martin.andersson@abl.se





▪️Middag: Fläskytterfilé, kulpotatis, pepparsås och grönsaker
▪️Efterrätt: Ostkaka med sylt och grädde
Bryggarens matsal kl 12.30-14.00
Södergårdens matsal är stängd från 20 juni till 17 augusti och öppnar igen den 18 augusti

Vill du äta något gott innan föreställningen kan vår mysiga Restaurang Bull's erbjuda en god tvårätters i form av:
Grillad kalvytterfile med kantarellsås, färska primörer och rostad potatis
***
Vrigstad ostkaka med sylt och grädde
***
Pris: 325 kr / person
Boka på 0382 - 57 50 80 eller restaurang@hotelvrigstad.se





1971 bildades ett band som snart skulle bli legendariskt, inte bara i Norden utan även i Finland – Hurriganes. Med sin råa energi, karaktäristiska sound och en skopa humor blandat med bristfällig engelska, skapade de magi både med covers och egna låtar.
Mer än 40 år senare, i Nässjö, samlades tre smålänningar och bestämde sig för att hylla detta fantastiska band genom att starta Hot Wheelz och ge nytt liv åt Hurriganes klassiska låtar, med deras egen, unika twist. Hot Wheelz levererar det skitiga garagesoundet från 70-talet med ett jäkla ös – en rock’n’roll som påminner om en tid då bilarna var snyggare och spritkonsumtionen var legendarisk.
De är bandet för dig som älskar klassisk rock – och ett måste för dig som någon gång lyssnat på Hurriganes.
Efter några års paus återvände de 2019, starkare än någonsin. Med en ny banduppsättning och ett fortsatt brinnande intresse för Rock ’n’ Roll, är de redo att återuppliva 50-, 60- och 70-talets klassiker – och självklart, eget material. De spelar musiken som den var tänkt att spelas – full gas!
Hot Wheelz består av: Jonas Davidsson, Torbjörn Säll, Christoffer -Lee Borgqvist och Rickard Pettersson.
Läs mer om alla artister, länk till biljetter, m.m. - www.kulturhuset.com


14 oktober Parmiddag hos familjen Franck. En humoristisk och skarp skildring av vänskap, drömmar och oväntade vändningar.
Med: Maria Sundbom, Jon Karlsson, Mattias Åhlen, Ellen Fosti i huvudrollerna blir det en kväll full av värme och skratt.
4 november Augustisnö till extrapris. Nordic noir möter chilensk satir i ett snöfritt kaos. Ett svenskt filmteam jagar snö till sin nya Netflixserie – och landar på en glaciär i Chile. Kaos, konflikter och kulturkrockar följer. I rollerna ser vi Angelika Prick, Alexandra Nordberg och Paloma Winneth. En samproduktion mellan Riksteatern och Borås Stadsteater.
Teaterförening Va`du vill.
Välkomna!




